redakce
29. črc 2018
10251 

Test na těhotenskou cukrovku neboli OGGT: Jak probíhá obávané vyšetření?

„OGTT je pro to pro mě noční můrou - je mi jasné, že nalačno nevydržím, než tam dojedu, tak budu zvracet (i když třeba není co), a po vypití glukózy nechci ani vědět co se bude dít. Takže přemýšlím o možnosti test OGGT odmítnout.“

Každou nastávající maminku čeká během těhotenství několik pravidelných vyšetření a testů. Jedním z nich je i test na těhotenskou cukrovku. Nekolují o něm žádné dobré zvěsti a mnoho z nás je před ním varováno. Pojďme si ho trochu přiblížit a zjistit, zda se ho opravdu musíme děsit.

OGGT neboli orální glukózový orientační test

Test OGGT neboli orální glukózový orientační test je preventivní vyšetření těhotných žen probíhající mezi 24. – 28. týdnem těhotenství. Jeho účelem je zjistit riziko zvýšené hladiny cukru v krvi. Zjišťuje se v zásadě z krve žilní. Provádí se u všech těhotných, kterým nebyla cukrovka zjištěna na začátku těhotenství. 

Není pravidlem, že cukrovka hrozí jen u žen s rizikovými faktory. Podobnou zkušenost má i jedna z maminek na koníku: „Já taky nepatřila do rizikové skupiny a neměla vůbec žádné příznaky a těhu cukrovku mi prokázali, takže jsem byla nakonec ráda, že se na to přišlo a že jsem na test šla a mohla se ta cukrovka hlídat, nakonec přišly komplikace a syn musel ven sekcí ve 38tt i přes dobrou kompenzaci cukrovky.“

U rizikových žen by se měl provádět už v prvním trimestru a při negativním výsledku pak zopakovat ve druhém či třetím trimestru. Do rizikových faktorů vzniku patří především: vyšší věk matky, obezita, diabetes v rodině i špatný životní styl.

Neléčená těhotenská cukrovka může mít negativní vliv nejen na matku, ale i na dítě. Může se projevit komplikacemi v těhotenství, mezi které patří i preeklampsie, a při porodu. U dítěte pak vede k vysoké porodní hmotnosti, potížím s dechem či srdečním rytmem po porodu, k horšímu průběhu novorozenecké žloutenky, hypoglykémii po porodu a ve vážných případech bohužel i ke smrti dítěte před koncem těhotenství. V pozdějším věku může přispět ke vzniku diabetu II. typu, obezitě či ADHD.

Bohužel stále ještě tento test neprobíhá všude stejně, což je velká chyba, která může vést k chybným výsledkům. Odeslat by vás na tento test měl váš ošetřující gynekolog do laboratoře.

Co je dobré před testem vědět a jak se na něj připravit

Před testem se určitě nemusíte omezovat v jídle, jediné, co je nutné dodržet, je nejíst alespoň osm hodin před testem, ten probíhá nalačno. Můžete však bez obav pít čistou vodu.

Vyhněte se však větší fyzické námaze před samotným testem. Na test nechoďte, pokud jste nemocná. Pokud ráno berete léky, počkejte s tím po testu.

Samotný test trvá více než 2 hodiny, proto si s sebou vezměte třeba něco ke čtení a svačinu, kterou si po něm určitě  s chutí snězte.

Sručně a jasně k samotnému průběhu testu

Po příchodu do laboratoře se odebere nalačno krev, ta je hned vyhodnocena. Pokud jsou hodnoty v pořádku, test pokračuje dále.  

Pak musíte vypít roztok 75 gramy glukózy (pro představu lze přirovnat k většímu obědu se zákuskem), který do sebe musíte dostat během pár minut. A právě roztok je kámen úrazu, někomu nedělá dobře. Svoji zkušenost popisuje jedna z maminek:
„Já jsem na test šla, ale bohužel jsem všechen ten hnus vyzvracela asi do dvaceti minut. Podruhé bych na to už nešla. Je to jen zátěž pro matku i pro dítě.“

Jiná z maminek má zase  opačnou zkušenost: „Já teda tady četla hrozné věci o tom, jaký ten test je. Ale opak byl pro mě pravdou, test byl pro mě úplně v pohodě, krom těch odběrů teda, už od malička je fakt nesnáším. Jinak to ale bylo naprosto v pohodě. Měla jsem pomerančovou příchuť a bylo to jako ta levná, přeslazená limonáda.“

„Moje osobní zkušenost je taková, že je to opravdu jako přeslazený sirup, ale dá se to zvládnout, žádný horor.“

Jedna maminka dokonce přidává tip na pohodové vypití: „Holky já vám poradím vzít s s sebou brčko, tím ten blivajz vypijete celkem v pohodě, jde to rovnou do krku a necítíte tu sladkost v puse. Já ho měla a všechny maminy tam mi ho záviděly.“

Vraťme se ale k testu. Po vypití roztoku je nutné fyzicky se nenamáhat, nejlépe tedy zůstat sedět, žádné procházky, ani po areálu nemocnice a podobně. Fyzická námaha zkresluje výsledky.

Po 60 minutách od vypití pak následuje další odběr krve, následuje dalších 60 minut naprostého klidu a po další hodině, tedy 120 minut od vypití roztoku, vás čeká poslední odběr krve.

Pokud by se vám některé stalo, že po prvních odběrech bude hodnota nalačno zvýšená, test je pozastaven a pozvou si vás druhý den znovu. Pokud i druhý den bude hodnota vyšší, odešlou vás rovnou na diabetologii, pokud je hladina druhý den v normě, test se dokončí.

Dříve se ještě během testu kontroloval výskyt cukru v moči, to už ale není nutné provádět. Vypovídající jsou pouze výsledky z krve žilní.

Během testu určitě nejezte, nepijte. Výsledky dostane váš ošetřující gynekolog. No a máte to za sebou, teď je správný čas, dát si svačinku. Shrneme-li tedy OGGT test, během dvou hodin vás čekají tři odběry krve a jedno vypití velmi sladkého roztoku.

Test popisuje i jedna z maminek: „Testovat jsem se nechala už ve 24. týdnu pro podezření (vysoký váhový přírůstek, větší miminko, cukrovka v rodině). 10 hodin předem na lačno, v sedm večer jsem ale ještě zbouchala celý pudink. Ráno kontrolní testování do prstu, vypití glukózy v černém čaji (hotovo asi za minutu, normálně nesladím, tak to byl takový nezvyk), a pak dvoje testování vždy přesně po hodině. Odešla jsem normálně po svých, nezvracela jsem ani se mi nechtělo a ani jsem nepotřebovala nutně během testu pít. Sečteno podtrženo, klidně znovu, o nic nešlo. „

Pár slov k vyhodnocení

Hodnoty, které svědčí pro těhotenskou cukrovku, jsou pak následující:

  • glykémie nalačno opakovaně 5,1 mmol/l a výše nebo
  • glykémie při odběru po 60 minutách testu 10,0 mmol/l a výše nebo
  • glykémie po 120 minutách testu 8,5 mmol/l a výše

Potvrdí-li se těhotenská cukrovka, nezoufejte. Budete odeslána na diabetologii, kde nasadí dietu, léky a v nejhorším případě píchání inzulínu. Buďte ale v klidu, pokud je cukrovka pod kontrolou, není se čeho obávat.

Závěrem podotýkám, že tento test můžete odmítnout, koneckonců odmítnout můžete kterékoli vyšetření, dobře to ale zvažte.

Další informace si můžete přečíst ve článcích na koníkovi  Jak se správně provádí OGGT u těhotných žen  nebo Těhotenská cukrovka

Zkušenosti maminek se pak dočtete ve fórech: Odmítla jste některá test na cukrovku OGTT? či OGTT - zkušenosti s laboratořemi

Zdroj informaci: tehotenskacukrovka.cz, cs.wikipedia.org

Postup jak za krále klacka. Samozřejmě že tento test odmítnu

29. črc 2018

Pozor, že ne všechny diabetologie dobře pečují o maminky s GD - nevybaví je glukometrem, poučením jak a kdy se měřit, někdy bohužel správně nevysvětli jak dieta má správně vypadat.

K článku, trochu nevyvazeny, nejsou zde popsány jeho negativa, či možnost falešně negativniho/pozitivního výsledku.

29. črc 2018

Nejsem z cukru, aby mi to taaak strašně vadilo a odmítla to. 😎

29. črc 2018

Můj byl zcela ok, lačnost mi nevadila, napila jsem se doma dost vody, vypití roztoku rychlovka(3dcl vytřepané mirindy) a ačkoliv vůbec nesladím, kupodivu jsem přežila 🙂
Není se čeho bát

29. črc 2018

Já co těhotenství, to jiný test a nejlepší byl ten, kdy mi řekli, že si mám dát k snídani d a rohlíky s tučným mazacím sýrem a sladký čaj. A teď vážně přemýšlím, že tento test odmítnu, protože mi po něm jináč je zle, zvracim tak že se umírám v křečích a to mi tedy jako dobré nepřijde...

29. črc 2018

pokud na nej pujdete, doporucuji pit to pomalu. ja to poprve do sebe kopla, neprislo mi to chutove zas tak hrozne a chtela jsem to mit za sebou, ale za chvili jsem to vyzvracela. pak kdyz jsem sla podruhe uz jsem pila pomalu, abych to v sobe udrzela.

30. črc 2018

@evaamy jenže když to piješ dýl jak 5 minut, mohou už vycházet jiné hodnoty, než by měly

30. črc 2018

@evaamy naposledy mi dali litrovou flašku a stali u mě než to dopiju (dali mi asi deset minut)... Takže pít pomalu nešlo 😑

30. črc 2018

Začni psát komentář...

Odešli