redakce
8. dub 2018
1328 

Vegetariánem od narození. Na co by se měli rodiče připravit?

Vegetariánství se stává čím dál běžnějším. Asi každý nějakého vegetariána známe a příliš nás to nevzrušuje. Co ale zaručeně vzbudí rozruch v širokém okolí, je rozhodnutí rodičů, udělat vegetariána i z potomka. Zajímá vás, co všechno to obnáší? A co na to říkají maminky, které svým dětem dopřávají i maso? 

„Byla jsem vegetariánem v těhotenství a jsem stále. Mé dceři maso nedávám. Jsou jí 3 roky. Když jsem ji rok kojila, doktorka nevěřila svým očím, jak roste. Je vyšší než o půl roku starší děti,“  píše jedna z maminek.

Zdravotní hlediska dětského vegetariánství

Na Modrém koníku je početná skupina maminek vegetariánek, které mají stejně dobré zkušenosti s vegetariánstvím u nejmenších jako výše citovaná maminka. Není to až tak překvapující, oficiálně proti vegetariánství dětí nic nenamítá ani Světová zdravotnická organizace, ani Česká pediatrická společnost. Ti tvrdí, že dobře sestavená vegetariánská dieta pokryje veškeré nároky dětského organismu. Vyvážený a pestrý jídelníček je u vegetariánů stejně důležitý jako v rodinách, kde se maso konzumuje.

Lékaři upozorňují na oblasti, v nichž je třeba dbát zvýšené pozornosti. U dětí – vegetariánů je to dostatek železa a vitamínu D.

Železo je prvek pro tělo nesmírně důležitý - nachází se především v krevním a svalovém barvivu. Pro funkci krvinek a svalových vláken je nezbytné. Musíme jej přijímat z potravy. Dobrým zdrojem je červené maso a vnitřnosti, což ovšem pro vegetariány není. Ale i rostliny obsahují železo - například červená řepa, pohanka, listová zelenina, brokolice, chřest, luštěniny, ořechy, houby a sušené ovoce. Bohužel, železo z rostlinných zdrojů je pro organismus hůře využitelné, proto může docházet k jeho nedostatku. Vstřebávání a využití železa můžeme podpořit dostatečnou konzumací vitaminu C (ovoce, zelenina, kysané zelí).

 Vitamín D je v posledních letech asi "nejslavnější" vitamín. Kromě toho, že má vliv na zpracování vápníku a fosforu v našem těle a tím i na zdraví našich kostí a zubů, ovlivňuje též imunitní systém. V současnosti se o vitamínu D mluví v souvislosti s ovlivňováním činnosti genů a s jeho uplatněním v prevenci a léčbě nejrůznějších onemocnění (rakovina, autoimunitní onemocnění, cukrovka, vysoký krevním tlak aj.). Zdrojem je z 80 % sluneční záření dopadající na kůži, v potravě se vyskytuje především v tuku ryb, které ale vegetariáni nejedí. Pro ně přichází v úvahu jako zdroj vaječný žloutek nebo houby, které byly vystaveny UV záření (dají se koupit nebo si je doma "nasluňte" sami).

„Já vegetarián nejsem, ale máme známé, kde jsou všichni včetně jejich dětí vegetariáni a musím říct, že když rodiče ví, čím potřebné vitamíny apod. v mase nahradit, tak není problém. Naopak jejich děti jsou méně nemocné,“ potvrzuje uživatelka atreides názor odborníků.

Co na to okolí?

Ale způsob stravování není jen o zdravotním aspektu. Volba jídelníčku bude mít na dítě dopad i v oblastech společenského života. Stále není ještě zcela běžně dostupné vegetariánské stravování ve školách či školkách nebo na letních táborech.

„Rozhodnutí o stravování je do jisté míry v rukou rodičů, kteří by měli připravit podmínky pro to, aby dítě nebylo limitováno ani fyzicky, ale i třeba sociálně, tzn. vybrat školku/školu, kde je nabídka jídel zahrnující vegetariánské či veganské typy jídel. Protože pokud to v té škole nebude, dítě bude mít problém za prvé s učiteli, kteří ho budou nutit oběd sníst, za druhé s dětmi, které si všimnou, že dítě – vegetarián - je jiné,“ píše takarazestinusakur.

Výběr školky pro dítě vegetariána, to je kapitola sama pro sebe. V některých vám vyjdou vstříc, bohužel ne každá maminka má na výběr. Co pak? Udělat ústupek svému přesvědčení a nechat dítě jíst s ostatními nebo nedávat do školky? A co ve škole? Bude si žáček nosit z domova krabičky, ohřejí mu je ve škole vůbec?

„Co se týče výběru školky, tak z toho mám hlavu už teď, popravdě řečeno, protože doma vařím zdravě, ač přítel je masožravec. Malému doma chutná taky, ale hovězí a vepřové maso mu prostě dávat zatím nebudu a hrozím se toho, že to do něj ve školce budou cpát a nutit ho. Jak už tady někdo psal, tak nosit si vlastní jídlo z domova není možné z hygienických důvodů, což mě neuvěřitelně štve, protože bych klidně vyvařovala a dávala každý den zdravější baštu s sebou,“ píše uživatelka morusa.

Častý bývá také odpor k vegetariánství u širší rodiny. Babičky a dědečkové většinou zastávají názor, že maso je v dětském jídelníčku nezastupitelné. Tady nezbývá než vysvětlovat a komunikovat. Rodiče by měli být v názoru jednotní a prarodiče by jej měli respektovat. Je ale otázka, zda bude babička ochotná naučit se vařit bezmasé pokrmy. Nebo bude moci dítě u prarodičů maso jíst?

„My maso nejíme. Ale jestli babičky budou maso dávat, ať si dají i děti (v přiměřeném věku). Studovala jsem na výšce i výživu a vegetariánská strava obsahuje vše, co má. Co si budeme nalhávat, maso plné hormonů, antibiotik a nakonec konzervantů. Ale to by se dalo říct snad o každé potravině, tak to dál nerozvádějme,“ dodává letadlo13.

Otázka osobní volby

„No, tak to se mi jako fakt nezdá normální, aby se dítě podřizovalo chutím a názorům rodiče. Až bude moct sám rozhodnout, tak ať se stane vegetariánem nebo veganem, ale přece mu to snad nehodláte cpát do hlavy už od malička, ne?“

Podobný názor zaznívá v diskuzích o vegetariánství na Modrém koníkovi velice často. Je vegetariánství opravdu jen volbou rodičů? Malé děti někdy odmítají maso, protože jim nechutná nebo protože vědí, že se jedná o „zvířátka“. Do jaké míry je vegetariánství omezováním dítěte názorem rodiče a kde začíná a končí snaha o zdravou stravu?

„Jak to tak čtu, tak nechápu, proč se řeší omezování osobní svobody. To je přece jasné, že v tomhle věku rozhodují za děti rodiče. Jestli jim dají maso nebo ne, vždycky je to rozhodnutí rodičů. Mám sedmiletého syna a kdybych ho měla nechat se svobodně rozhodnout, co bude jíst, tak by jedl jenom sladkosti, a to jsme ho k tomu nevedli, ani jsme mu to jednoznačně nezakazovali. Tak mu asi taky omezuju osobní svobodu, ale jinak to prostě nejde. Až vám děti vyrostou a budou chtít místo oběda pytlík bonbonů nebo čokoládu, tak je necháte, abyste je neomezovali?“ má v otázce osobní volby jasno jedna z maminek.

V současné době již vegetariánství přestává být vnímáno jako velký extrém ve výživě. V zahraničí je u dětí běžnou alternativou ve stravování. Tyto proudy se šíří i do naší malé zemičky a tak můžeme doufat, že již brzy nebude na rodiny malých vegetariánků pohlíženo skrz prsty. I když se rodiče dětí vegetariánů budou dále setkávat s obtížemi, pokud jsou o svém životním stylu přesvědčeni, nemusí ho měnit. Důkazem může být i stále narůstající počet vegetariánů v Čechách.

Zajímá vás téma podrobněji? Na Modrém koníku můžete najít diskuzi o vegetariánství: Dítě vegetarián. Co na to říkáte?

Zdroj: Česko-slovenská pediatrie: Doporučení pracovní skupiny dětské gastroenterologie a výživy ČPS pro výživu kojenců a batolat [online]. 2014, 69(1) [cit. 2017-09-08]. ISSN 1805-4501. Dostupné z: http://www.neonatology.cz/upload/www.neonatology.cz/soubory/csped_suppl_2014_ii.pdf

http://www.csvv.cz/index.php/prednasky/24-vegetarianstvi-a-deti

Začni psát komentář...

Odešli