redakce
17. kvě 2018
8706 

Za pláčem vašeho miminka může být reflux: Nemusí se projevovat jen ublikáváním, má i skrytou podobu

Potřebuju poradit a taky malinko psychicky podpořit, protože se mi zdá, že už se z toho zblázním…!“  Píše jedna z maminek na místním fóru o refluxu. Mohlo by se zdát, že se jedná o obyčejný problém s ublinkáváním. Ale maminky, které si tím se svými miminky či většími dětmi prošly, ví, že reflux dokáže pořádně potrápit a přináší s sebou spoustu problémů a potíží.

Co je to reflux?

Odborný název gastroezofagální reflux označuje návrat nestrávené stravy a žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu kvůli nedovyvinuté žaludeční záklopce. U kojenců je považován za fyziologický jev způsobený nedozráním trávicího traktu, proto se také mnohem častěji objevuje u předčasně narozených dětí. Pokud však potíže přetrvávají i po ukončení období kojeneckého věku, je již považován za patologický a je nutné zahájit vyšetření či léčbu, aby bylo co nejvíce sníženo riziko komplikací, které mohou reflux doprovázet, jako např. neklidný spánek, chrapot, časté záněty dýchacích cest, kašel, zhoršené dýchání aj.

Projevuje se častým ublinkáváním i několik hodin po jídle, může mít podobu obloukovitého zvracení, ale i drobných častých epizod. Dítě bývá velmi často celkově neklidné, plačtivé, kroutí se, prohýbá se do luku. Mnohdy mívá i tzv. skrytou podobu, kdy nenatrávená strava pouze dráždí jícen, ale nedochází k blinkání. Miminko má vlastně nepříjemné pocity pálení žáhy, takže se často kroutí a pláče. Mnohé maminky pak ani nenapadne, že se může jednat o tento problém a plačtivé miminko mylně pokládají za hladové nebo že má potíže s plynatostí.

Existuje pomoc?

Fyziologický reflux nevyžaduje lékařských zásahů, je to však natolik nepříjemný problém, že je každá rada drahá. Představte si, že celé dny jen převlékáte svoji ratolest či sebe. Místo voňavého miminka, které jste chtěla parádit do krásných oblečků, máte věčně poblinkané uplakané mrně, okolí je nemile překvapeno častými nehodami vašeho prcka. Bojíte se chodit na návštěvy, abyste nezničili koberec svých přátel. Bojíte se pochovat či naopak položit dítě, aby zase neblinkalo. Bojíte se usnout, aby se miminko nedusilo zvratky, váš věrný společník je bryndák a látková plena. Kdo zažil, ví, jak je to těžké a psychicky náročné. Pojďme se podívat, jak můžete nepříjemné projevy refluxu alespoň zmírnit.

Svislá poloha

My to máme taky, ale bohudíky se to zlepšilo, prostě co nejdéle držet ve svislé poloze. Já uvažuju, že si koupím šátek a budu ho prostě pořád nosit, protože pak vůbec nezvrací,“ říká jedna z maminek.

Opravdu se udává, že svislá poloha by měla nepříjemné příznaky mírnit. Po nakrmení je dobré dbát na odříhnutí, musíte být trpělivé, některým dětem to může trvat i několik desítek minut. Svislá poloha by měla zabránit zpětnému vracení mlíčka, ideálně se jeví ergonomická nosítka a šátky. Ne všechny děti ale chtějí být nošeny, ne vždy je to možné.

Pokud tedy dítě po jídle odkládáte do postýlky, praktikujte tzv. zvýšenou polohu, tzn. část postýlky, kde má miminko hlavu, podložit, aby hlavička byla výš než nohy. Poslouží pár tlustých knih, které teď stejně nemáte čas číst, či srolované ručníky pod matraci.

Správné krmení

Důležité je zvolit i správný způsob krmení tak, aby miminko nepřisávalo vzduch. Pokud kojíte, dbejte na správnou polohu u prsu. Při krmení lahvičkou vybírejte z řady anti-colic, které díky různým technologiím a tvaru dudlíků eliminují množství spolykaného vzduchu na minimum. 

Opatrná manipulace

Zacházejte s miminkem jak s přeplněnou nádobou, kterou nechcete rozlít. Tzn. opatrně zvedat, příliš nehoupat, nedrncat, odpadají tak různé hry, kdy děti vesele poskakují a natřásají se, opatrně pokládat a přebalovat pokud možno před krmením, popř.po nakrmení dítě co nejdéle podržet ve vzpřímené poloze a přebalovat s určitým zpožděním.

Zahuštěná strava

Na trhu již existují zahuštěná umělá mléka, i jiná mléka s označením AR (anti reflux). Je však prokázáno, že ač může blinkání po těchto speciálních mlíčkách ustat, dále dochází k dráždění jícnu žaludečními kyselinami. Navíc spousta miminek začne mít problémy s vyprazdňováním, protože se zahuštěním mlíčka se zahustí i stolice. Z krmení se někdy stává začarovaný kruh, kdy už není jasné, co prcka vlastně trápí. Zahuštěná mlíčka se tedy doporučují zejména při pomalém či žádném přibírání a celkovém neprospívání.

Trpělivost a psychická odolnost

Měla ho dcera a teď bohužel i syn , který to má ještě ve větší míře. Nechci Vás strašit, ale Leu to přešlo úplně, až když jsem jí v roce přestala kojit. Samozřejmě s příkrmy a pak, když začala sedět, tak se to trochu zlepšilo.

Max to má horší, blije i během kojení (drží prso, saje a blije), blije prakticky pořád, ale naštěstí přibírá dobře, takže mu ničím nebetonuju žaludek a snažím se to brát tak, že ho mohlo potkat něco horšího a že to prostě časem přejde. Ale je to vopruz, během dne zruší několik oblečků, o bryndácích ani nemluvě, mlíko mu teče i nosem, je mi ho hrozně líto.

Jediné antirefluxní opatření, co máme je, že jsme koupili klín do postýlky, aby spal ve vyvýšené poloze. Jinak kojím většinou vleže (to pomáhalo i u Ley) a po kojení s ním nemanipuluju a nechám ho ležet (blije i tak, ale není to tak hrozné)…

Reflux zpomaluje se mnohdy motorický vývoj, protože děťátko v poloze na bříšku stále blinká, panuje i určitá sociální vyloučenost, protože nechcete stále řešit poblinkané podlahy na veřejnosti, neužíváte si nejroztomilejší období vašich dětí.

Obrňte se trpělivostí, je to náročné, ale věřte, že bude líp. Fyziologický reflux by se měl zlepšovat se zavedenými příkrmy, popř.kolem 1.roku úplně vymizet. Ostatně v diskuzi najdete i takové příspěvky:

Ahoj, u nás byl 12. měsíc konečně zlomový. Najednou jsem si říkala, něco mi chybí. A ono blinkání. Jinak jsme to měli podobně, nekonečné story, kopec poblinkaného prádla, pomalé přibírání... Dlouho mu vadil i čaj, cokoliv tekutého, ale fakt v roce to bylo pryč.“

Takže, milé maminky ublinkaných dětí, nevěšte hlavu, vydržte a klidně přijďte do wiki pro radu.

První dcera mi zvracela pořád 4 měsíce v šátku, náruče v postýlce všude kočárek jsem obden prala 7x denně převlékala nad obě 😂 k tomu se přidalo i apnoe po druhém měsíce 🤦 jsem ráda že je to za námi a druhá dcera na to netrpí ikdyz to také do 3 měsíce uměla pořádně vyhodit 😂 protože se prejidala

17. kvě 2018

Tak tohle moc dobře znám, bohužel obě dcery a obě do roka peklo... Mladší se mi jednou poblinksla ve spánku a vzbudily mě chrochtavé bublavé zvuky a malá už fialová... Byly to hrozné šoky, kolikrát nejsem to z ní musela vyvouchat, abY vůbec mohla dýchat! Kéž by třetí neblinkalo....

17. kvě 2018

Jak poznam co je jeste normalni ublinkavani a co uz je reflux?

17. kvě 2018

Mi si tím také prošli do 5 měsíců téměř pořád jen Blinkala a plakala. A zlepšilo se to až kolem 8 mesice

17. kvě 2018

Starší syn měl skrytý reflux do roku a půl. Mladší syn měl reflux do roku. Mateřské mléko téměř neblinkal. Paradoxně to od půl roku zhoršily příkrmy. Šlo ven vše, co snědl.

17. kvě 2018

@zelenaesmolda to by me taky zajimalo, protoze syn ublinkava skoro po kazdem kojeni, ale myslela jsem si, ze je to normalni, jenze me znepokojuje, ze je porad neklidny! spatne usina, budi se! prisuzovala jsem to prdikum, ale davame uz par tydnu espumissan.. az ted po precteni clanku me napadlo jestli za ten neklid nemuze reflux?😕

18. kvě 2018

@zelenaesmolda jo a zacala jsem ho nosit v nositku a v nem problem se spanim nemame! ale v postylce spi pul hodiny a vzbudi se s placem

18. kvě 2018

@paskyv no me taky prave mala ublinkava skoro po kazdem krmeni,nekdy i za delsi dobu jak se pise v clanku.neklidna je jenom obcas,ze se trea najednou vzbudi s placem kdyz uz spala ale vetsinou usina v pohode,espumisan davam nekdy taky presne ze stejneho duvodu jako ty

18. kvě 2018

Byli jsme u doktorky na 6 nedelni prohlidce.Pani doktorka nam poradila snizit davky mlika,ze se mala nacucne do plna a pak ublinkava.Zkusila jsem teda zacit davat min mlika,misto 90ml zpatky na 60ml a male to opravdu staci a neublinkava,v noci lepe spi.Tak treba to nekomu pomuze 🙂

31. kvě 2018

Začni psát komentář...

Odešli