Používáme cookies. Více informací zde.
Zavři

Hraniční hodnota ve 2. screeningu. Jaký na to máte názor?

Zodpovězené
MiminkoJsem těhotnáPlodPlodová vodaVelikost plodu během těhotenstvíStres v těhotenstvíTěhotenství21. týden těhotenstvíVyšetření během těhotenstvíOdběr choriových klkůNT screeningUltrazvukové vyšetření v těhotenstvíPrenatální screening vrozených vývojových vadPlacenta
29. črc 2020

Hezký den,

chtěla bych Vás poprosit o radu, nebo spíše uklidnění. Minulý čtvrtek jsme byli na 2. screeningu. Pan Dr. říkal, že je vše v pořádku, plod proporcionální, velikost odpovídá gestačnímu stáří (20+4tt).
Akorát shledal nápadnější mozkové komory (přední 8,7 cm a zadní 8,3) a úzké cavum septi pellucidi. Na můj dotaz, zda je to špatně, řekl, že ne, ale i tak jsme byli posláni na genetickou konzultaci, kontrolu za měsíc a odběr TORCH. Já se bohužel nemůžu zbavit strachu a vydržet měsíc do další kontroly si úplně neumím představit. Pročetla jsem spoustu diskusí a článků, ale ani to mi nepomohlo. Už první screening byl hraniční a podstoupila jsem odběr choriových klků, který dopadl dobře. Takže si připadám, že jsem v permanentním stresu. Což určitě miminku neprospívá. Prosím Vás tedy o Váš názor a popřípadě nějaké vysvětlení, jelikož jsem se toho opravdu od Dr. moc nedozvěděla.

Ještě posílám hodnoty biometrie.
DPD 47,0 HC 180,0 CM 5,0 TCD 20,0 Va 8,7 AC 143,0 FL 34,0 HC/AC 1.26 BPD/FL 1.38. Váhový odhad 336 gr, srdeční akce zobrazena, uložení placenty na přední straně, plodová voda normální množství, pupečník 3 cévy.

Moc děkuji za přečtení a možnou odpověď.

Hezký den, J.

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Normální šíře mozkových komor je po téměř celé těhotenství do 10 mm. Tedy hodnoty, které uvádíte, jsou stále ještě v mezích normy! Vývoj mozkových struktur probíhá po celé těhotenství, proto někdy při hodnotách blížících se těmto 10 mm se právě kontroluje TORCH k vyloučení některých infekcí. Tím, že jste již absolvovala odběr choriových klků, máte jistotu, že miminko nemá žádnou chromozomální vadu.

Je tedy na místě ultrazvuková kontrola s odstupem, aby se vidělo, zda se šíře nezhoršuje a v případě, že se naopak komory postupně zužují či zůstávají stejné, není důvod k obavám.


Přeji Vám hezký den,

MUDr. Martin Hynek

Centrum lékařské genetiky a asistované reprodukce GENNET
www.gennet.cz