Vysoké beta hCG na 1. screeningu. Co vše může tato hodnota indikovat?

Zodpovězené
11. srp 2022

Dobrý den, pane doktore,

byla jsem na prvním screeningu. Ultrazvuk vyšel naprosto v normě, nicméně biochemie nikoliv. Mám velmi vysokou hladinu hCG (8,8 MoM) - odběry dělány v 11. tt. Absolutní hladina hCG byla 480 ug/l, hodnota PAPP-A 1,9 MoM.

Je mi 32 let, mám za sebou dva samovolné potraty a jedno úspěšné bezproblémové těhotenství, kde jsem také měla zvýšené hCG (4,8 MoM). Vše nakonec dopadlo dobře, narodil se mi zdravý, velký syn, 3,8 kg, v termínu, pouze se neodloučila placenta.

Nynější screening vyšel navzdory velmi vysokému hCG negativní (T 21 1 : 2569) , ale doktor byl dost špatný z toho hCH. Prý je jeho hodnota extrémně vysoká. O vícečetné těhotenství se nejedná.

Pane doktore, jaké zkušenosti s pacientkami s vysokým hCG máte Vy?

Kromě vrozené vady plodu, co ještě může tato hodnota indikovat? Špatnou placentu? Nádor?

A může být hladina takto zvýšená i z nějakého banálnějšího důvodu?

Děkuji za názor.

Jana

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Ano, hodnota fbhCG přes 8 MoM je hodnota hodně atypická a sama o sobě riziko pro Downův syndrom zvyšuje. Ale tuto hodnotu neposuzujeme samu o sobě vytrženou z kontextu. Naopak lze říci, že i přesto, že máte fbhCG takto vysoké, celkové riziko pro Downův syndrom vyšlo nízké 1:2569 (a v tom je hodnota započítána). A to je to hlavní.

Protože je hodnota opravdu hodně vysoká, lze vše probrat ještě s genetikem a nabídnout Vám případně odběr plodové vody pro 100% jistotu, že miminko nemá chromozomální vadu, pokud byste ji preferovala. Ale určitě byste měla vyšší riziko komplikace a potratu po odběru plodové vody, ve srovnání s šancí, že by výsledek plodové vody odhalil Downův syndrom. Určitě bych Vám doporučil podrobný ultrazvuk včetně kontroly srdce plodu ve 20. - 22. týdnu. Popřípadě můžete prodiskutovat tzv. neinvazivní testy (založené na volné fetální DNA), které riziko dokáží razantně snížit.

Příčiny pro zvýšení se obvykle jednoduše zjistit nedají, vídáváme ho např. u krvácení v I. trimetru nebo u hematomu, u mizejícího dvojčete, u některých chromozomálních vad, u vícečetných těhotenství nebo se příčina jednoduše nezjistí žádná a vše je v pořádku. Zvýšená hladina může být "předzvěstí" pozdější zhoršené funkce placenty, ale i zde platí, že pouze z této jedné informace to rozhodně vyvozovat nelze. A je také prokázané, že pokud v předchozím těhotenství byla hodnota vysoká, je tendence k opakování v dalších těhotenstvích.


Přeji Vám hezký den,

MUDr. Martin Hynek

gynekolog-porodník, klinický genetik
www.gynfem.cz
www.cfm.gynpor.cz