Screening v 1. trimestru-vysoký volný choriogonadotropin

blazen0301
8. črc 2014

Ahoj holky,
jsem zde dnes poprve a moc prosim o vase zkusenosti a postrehy. Je mi 41 let a po dvou prodelanych samovolnych potratech (vzdy kolem 9-10tt), jsme se konecne dostali az do 12tt. Absolvovala jsem UTZ ve 12+4tt s dobrym vysledkem, velikost miminka odpovida tydnu 12+6tt (coz je podle pani doktorky lepsi), nosni kustka velmi dobre viditelna, NT 1.8, je videt srdicko se 4 komorami, brisni stena, 4 koncetiny, mocovy mechyr... vse dle pani doktorky odpovida normalnimu vyvoji. Vcera jsem si vyzvedla vysledky screeningu krve a vyslo mi "vyskoke riziko" na DS - 1:155. I kdyz me pani doktorka upozornila, ze vzhledem k memu veku, mi asi testy vyjdou spatne, jsem z toho samozrejme na nervy. Na amniocentezu jdu az po 28.7. a mam pocit, ze se do te doby opravdu zblaznim. Podle toho, co jsem nasla na internetu, tak muj "jediny problem", krome toho, ze uz nejsem zadna ranni rosa 😀 , je vysoka hladina volneho coriogonadotropinu... Co mi presne vyslo:
Mom NT 1,09 MoM
Mom Papp-a 3,37 MoM
Mom volny coriogonadotropin 5,12 MoM (zde jsem nasla, ze hranicni hodnota by mela byt 2,5)
Edwardsuv syndrom bez rizika.
Muzete mi, prosim, nekdo vysledky vysvetlit.
Predem dekuji 🙂

kvakuska
8. črc 2014

Ahoj, no hele kombinovaný screening v prvním trimestru je právě proto kombinovaný, že je potřeba zkombinovat dohromady výsledky UZ a výsledky z krve, což musí udělat genetik, který má na to speciální serwer. Teprve potom má k dispozici opravdu reálná rizika. Pokud ty sis vyzvedla pouze výsledky z krve, tak ty mají v tomhle vyšetření jen dílčí hodnotu, měla bys dostat do ruky komplet zkombinovaný výsledek.
Jinak volný coriogonadotropin je vlastně volné HCG (laicky řečeno těhotenský hormon). Jeho tabulkové hodnoty jsou nastavené na ideální věk těhotné ženy (20-30 let), proto odchylky nejsou vzácné a u ženy tvého věku se dají očekávat. Stejně tak můžeš celkově očekávat, že ti celkově tento test výjde špatně, protože velmi velkou roli v celkovém výpočtu hraje věk. Stejně by sis ale výsledky neměla vyzvedávat a zkoumat sama, měl by ti je vysvětlit genetik, je to test který si platíš, máš nárok na to, aby ti genetik zodpověděl všechny tvé otázky.
Jinak pokud jde o amniocentézu, asi k ní máš nějaký důvod, že už jsi pro ni rozhodnutá. Já jsem třeba byla těhotná když jsem měla ještě o pěkných pár let víc než ty, věděla jsem že nechci porodit postižené dítě a plně jsem se svěřila do rukou jednoho z nejlepších českých genetiků. Věděl že při sebemnším podezření na amnio půjdu a věděl že posti Byla jsem u něj na UZ 3x, nikdy neshledal žádnou indikaci pro podstoupení amniocentézy, proto jsem na ní nebyla. Mám krásné zdravé dítko, kterému bude mít zítra 11 měsíců 😀 Držím palce, ať je vše v pořádku 😎

blazen0301
autor
8. črc 2014

Ahoj Kvakusko, moc dekuju za Tvoji odpoved. Bydlim momentalne ve Spanelsku a tady se s Tebou moc nemazou (i kdyz si platim soukrome pojisteni). Na amnio jdu, protoze moje posledni tehotenstvi, ktere skoncilo samovolnym potratem, melo trizomii 16 (vzacna trizomie, ktera neni slucitelna se zivotem) a tim padem to se mnou ani nikdo moc nediskutoval. Ale i sama na ni chci jit, abych mela jistotu, ze je vse v poradku. Doktorka mi vysledky moc nevysvetlovala asi z toho duvodu, ze mi uz predem rekla, ze at vyjdou jakkoliv, amnio me nemine ☹. Jsem samozrejme vyplasena, protoze tohle je asi jedna z poslednich sanci mit miminko...
Vam preju vsechno nejlepsi k zitrejsim 11. mesicum 😀 a moc dekuju za Tvuj prispevek. Kazda informace dobra!!!
Hezky den Monika

donia
13. črc 2014

@blazen0301 Ahoj, nahodou jsem narazila na tvuj prispevek a chtela bych te aspon trosku uklidnit - me vyslo riziko na DS 1:140 takze jeste vetsi riziko a to tenkrat v mych 25 letech. To jsem z toho byla hodne spatna, takze samozrejme nasledovala plodovka. Zjistili mi to az v 16tt pri tripple testech, tenkrat se jeste prvotrimestralni screening nedelal. Nakonec vse v naprostem poradku. Drzim palce a hlavne se nestresuj, tim tomu vubec nepomuzes, sama vim o cem mluvim, take jsme resili co a jak kdyby.. a nakonec to byly zbytecne obavy.

blazen0301
autor
15. črc 2014

Ahoj Donia,
moc dekuji za Tvuj prispevek. Snazim se byt pozitivni, ale strach mam, to nezastiram 😉 . Plodovka me ceka za necelych 14 dni a pak jeste tyden cekani na vysledky... Tak mi drz palce.
Hezky den
Monika

donia
15. črc 2014

@blazen0301 To je jasne, ze obavy jsou. Urcite budu drzet palecky, me rekli hned druhy den vysledky na nektere vyvojove vady, hlavne DS a komplet vysledky byly az za 3 tydny. Ono to musi nejakou dobu v laboratori kultivovat. Tak se zkus optat, jestli by nejake vysledky nebyl uz druhy den, to cekani je pak dlouhe a casto zbytecne nervy.
Pokud budes reagovat primo na muj prispevek, tak radsi davej prosim pod mym textem "odpovez", ono se mi pak hned objevi u profilu, ze jsi neco psala vis. Tak se to dozvim hned.
Tak na tebe budu moc myslet.

blazen0301
autor
16. črc 2014

@donia ... dekuju za tip, jsem tady nove a jeste nemam vsechny tyhle "vychytavky" zmaknuty 😀 😀 😀 !!! Moc dekuju, urcite dam vedet a na ten rychly vysledek se poptam, protoze me vyslo vysoke riziko vlastne pouze na DS. Tak to by bylo fajn, kdyby to bylo hned druhy den. Ale oni jsou ti Spanelaci strasni "mañana", tak pochybuju 😖 😖 !!! Zdravim do rodne vlasti a jeste jednou moc dekuju za podporu!

donia
16. črc 2014

@blazen0301 No vidis, hned vidim, ze pises 😉 Sikulka.
Rada poradim, kdyz budes neco potrebovat a mas pravdu, ze kazdy dr. a kor jina zeme to mohou delat jinak. Tak hlavne at je to ok a za zeptani nic nedas, treba by to slo driv jak za tyden.
Urcite se ozyvej jak to s tebou vypada. Kdybys nechtela neco psat verejne, tak pod mym textem jak je obalka, tak to znamena soukroma zprava (IP), tak to taky muzes pouzivat.

donia
24. črc 2014

@blazen0301 tak jak je? Krome cekani na termin amniocentezy jsi ok?

blazen0301
autor
24. črc 2014

@donia ahooooj 🙂... Prave jsme na ceste z Prahy zpatky do Spanelska! Byl to takovy maly vylet a moooc mi to pomohlo 😀! V pondeli v 15,20 jdeme "na vec", ale urcite bude vse v poradku, verim tomu jako nikdy nicemu 😀! Moc dekuju, ze na me myslis!!! Jak uzivas leto???

donia
24. črc 2014

@blazen0301 tak to je fajn, ze jsi nekam vyrazila, alespoň prijdes, nebo jsi uz prisla 😉 na jiné myslenky. Tak to na pondělí na tebe budu moc myslet a drzet palce. Hlavne se pak setri a dej vedet zda ti výsledky reknou hned.
Ja mam ted tyden dovcu, ale moc si ji bohužel neuzivam. Snazili jsme se o treti mimco a když uz se s pomoci CAR po 9 mesicich zadarilo, tak mam problémy se spinenim a mam strach, aby bylo vse v poradku. Tim, ze jsem také v zahranici, tak cekam na navrat do CR a v pondělí bych sla k dr. Byla jsem uz v pondělí, odlozili jsme kvůli tomu i odjezd z nedele na pondělí a ted uz druhy den jen lezim / sedim a snazim se byt v klidu. No, představovala jsem si volno jinak, ale hlavne, aby bylo vse v poradku. U předchozích tehu tohle neznam.

monty001
24. črc 2014

Ahojky, mi to vyšlo taky zvýšené HCG mám 171.1, 3,317MoM a pravděpodobnost 1:800. Je mi 34. Každopádně 7.8. mne čekají znova odběry a pak s nimi za genetikem na poradu. Taky jsem zvědavá a trochu v neklidu i když se snažím si říkát, že to stejně neovlivním. Teď mám 14+1. Taky ti držím palce ať je vše ok.

donia
28. črc 2014

@blazen0301 Ahoj, myslim na tebe uz od rana a moc drzim palecky. Urcite se pak ozvi. Ja byla rano na kontrole, tak nastesti vse ok. I presto jsem hned dostala injekci a domu prasky a pracovni neschopnost. Tak uvidim jak na dalsi kontrole.

blazen0301
autor
28. črc 2014

@donia Ahojky, omlouvam se za opozdenou odpoved, ale dorazili jsme vcera a ja uz nebyla schopna niceho, jen jit spat 😀 . Uz jsem trosku nervozni, kolem druhy budeme vyrazet smer nemocnice, ale snazim se nic nepripoustet, protoze prece vsechno dopadne na jednicku 🙂 . Jsem rada, ze jsi v poradku, ona kazda necekana situace cloveka strasne vystrasi. Kdybychom tak mohly do toho bricha videt a kdykoliv by se nam zachtelo, si mimco zkontrolovat, jen by jsme se jukly a hned bychom byly vic v klidu... to by byl zivot hned jednodussi 😀 😀 😀 ! Koukej odpocivat, ani se nehni 😀 a at Te hezky doma vsichni obskakujou. Taky drzim palecky :-*

blazen0301
autor
28. črc 2014

@monty001 Ahojky, dekuju za Tvoji reakci. Jsem prekvapena, ze i pri 1:800 Ti vyslo vysoke riziko 🙄 . Nevim, jak u nas, ale tady ve Spanelsku je hranicni hodnota 1:270, takze tady bys byla v pohode!!! Drzim moc palecky, aby druhe odbery dopadly dobre. Me uz na druhe odbery ani nezvali, jdu rovnou na amnio. Urcite se ozve, budu na Tebe taky myslet.

donia
28. črc 2014

@blazen0301 No to by bylo, ale to by asi bylo moc jednoduche. Cetla jsem ted, ze existuje Angelsounds, neco na poslouchani srdicka miminka, hodne si to holky chvali. To jsem ani nevedela, ze existuje. Jako na uklidneni doma urcite dobry, ale zase jestli toho clovek pak neni otrokem.
No hlavne ty bud pak v klidu, zadna prace, jen lezet a lezet. Vazne to nepodcenuj, zadne natahovani a prudke pohyby. Vic pro to clovek udelat nemuze, tak tohle je to nejmensi. Ja mela obe plodovky v prosinci, tu druhou par dni pred Stedrym dnem, takze taky super, ale tak se zadne pripravy nekonaly, resp. musel manzel. To se neda nic delat, tohle bylo prednejsi.

blazen0301
autor
29. črc 2014

@donia Tak si predstav, ze tem umelcum tady ve Spanelsku, chybela jedna cast potvrzeni od moji pojistovny, takze me nevzali a jdu az zitra v 9,30 hod. Pripadala jsem si jako v Kocourkove, odsouhlasili mi amniocentezu, ale to neznamena, ze jako celek... odsouhlasili mi jen ten odber plodovky! Chybela jim autorizace na to nejdulezitejsi, tedy rozbor... Pripada mi trosku postaveny na hlavu, ze amniocentezu nemaji jako celek, protoze pochybuji, ze si nektera zenska jen tak ze sportu necha pichat jehlou do bricha a odebrat vodu, aby si z ni pak asi udelala kafe 😖 ... Co jineho by s tim asi clovek chtel delat 🙄??? ... No nic, byla jsem tak vynervovana, ze mi samozrejme ukapla slza, nicmene, nemela jsem jinou volbu, nez jet zase domu a prodlouzit si cekani na zakrok a na vysledky o dva dny... ☹... Takze palce jeste nepoustej, prosim 😀. Zitra druhy pokus...

donia
29. črc 2014

@blazen0301 jeee, no to je neco. Hlavne na nervy, to je mi jasne. Kdyz uz se na to clovek soustredi a pripravi i v hlavne a pak tohle. No myslim na tebe celou dobu, tak budu i nadale, to je jasny.
Ty jinak chodis do prace, nebo jsi na rizikovem, nebo jak to mas?

petule12
29. črc 2014

@blazen0301 moc vám držím palce, ať vše dobře dopadne.
Jen trochu pro uklidnění, měla jsem riziko 1: 120 hlavně kvůli věku a jedné nějaké zvýšené hodnotě, ale jinak v globálu vyšel dle odborníků screening dobře. Na odběr jsem nešla, protože to bylo tenkrát komplikované. Jako měla jsem obavu, ale snažila jsem si to nepřipouštět. Stejně bych na potrat kvůli DS asi nešla.
Každopádně..............mám krásnou zdravou holčičku 🙂 🙂 🙂
Určitě u vás vše dobře dopadne!!! 😉

donia
31. črc 2014

@blazen0301 Tak co holka, vcera uz to klaplo? Je ti dobre?

blazen0301
autor
31. črc 2014

@petule12 Mooooc dekujuuu... 🙂

blazen0301
autor
31. črc 2014

@donia Uz to mam za seboooou 😎 !!! Nebylo to tedy vubec nic prijemneho, ale my zensky prezijeme vsechno, takze zijuuuuuuu 😀 ... Poctive lezim, ani se nehnu, nic me neboli (jen jeste trosicku to misto vpichu) a zitra budu mit ty tzv. rychle vysledky!!! Normalne by byly az za tri tydny (o tydnu ani zminka), ale za drobny priplatek 120€ 😖 😠 😒 , jsme samozrejme objednali ty rychle. Dalsi tri tydny cekani uz by me asi opravdu zabily 😀 . Tak se modlim a zitra dam vedet!!! Jak je Tobe???Uz jsi lepsi??? Doufam, ze taky radne odpocivas!!!

donia
31. črc 2014

@blazen0301 Jee, tak to zni dobre, tak hlavne, ze to mas zdarne za sebou, urcite odpocitej, ono to chce. Ja si taky pamatuji, ze me to misto vpichu pobolivalo. Nic hrozneho, ale citis to. No, ja jestli bude vse ok, coz doufam, tak me to na podzim ceka znovu. Ja jsem ok, doma v klidu, vylozene nelezim, ale vse v poklidu a hlavne dole vse ok, beru ascorutin a duphaston, tak to snad uz bude vse ok. U predchozich tehu jsem krome vysokeho tlaku nemela sebemensi problem.
Jo, jeste ze existuji ty penize, vid 😀 Ale super, ze aspon za to se to da. Tak to budu netrpelive cekat na zitrejsi zpravicky. Ale jeste ti pak za ty ca. 3 tydny reknou i ty dalsi konecne vysledky, ne? Neco se ani za penize neda urychlit, musi to kultivovat v tech laboratorich.
A podle utz se jim zdalo vse ok, nebo?

blazen0301
autor
31. črc 2014

@donia Jeee, tak to mam radost, ze jsi v poradku. Kazda malickost cloveka vyvede z miry a myslim, ze v tu chvili je jedno, jestli si uz mamina nebo ne!!! Tak odpocivat a nech se hezky opecovavat 😀 !!!
Mas pravdu, ted to bude jen cast vysledku, rychlovka na trizomii 13, 18 a 21, zbytek az za tri tydn, az jim to tam vykvete 😀, ale vzhledem k tomu, ze doktorka rikala, ze ji dle ultrazvuku pripada taky vse v poradku, jsem presvedcena, ze vsechno bude dobryyyyy! Musiiiiiii!!!! Zitra hned podam hlaseni 🙂!!!

donia
1. srp 2014

@blazen0301 Tak co, uz jsi si mohla volat na ty zrychlene vysledky? Moc na tebe myslim.

blazen0301
autor
2. srp 2014

@donia Joooo, uzzzz, ale byly to nervy!!! Cekala jsem cely dopoledne, az mi zavolaji, jak slibili a nic... V jednu uz jsem to nevydrzela a volala jsem ja. Moje doktorka sla na dovolenou a zastupci to jaksi pozapomnela rict 😖 !!! A ze pry mi po telefonu nic nereknou, ze musim pro vysledky osobne. V tu chvili se do toho vlozila ma druha polovicka a rekla jim, ze bydlime 80km daleko a zaplatili jsme si expresni vysledky za nemaly poplatek, tak at koukaj neco delat!!! Tak rekli, ze prvni cast vysledku je v normalu a zbytek za tri tydny.... Ani nevis, jak se mi ulevilo, povolily mi nervy, tak jsem se samozrejme rozbrecela, ale uz jsem zase dobraaa😀! Jsem moc stastna, tak ted jeste ta druha cast!!! Moooc dekuju za podporu :-*
Ty vse ok? Odpocivas???

donia
7. srp 2014

@blazen0301 Ahoj, no to je super, ze prvotni vysledky jsou v poradku. Je to ale des, si to priplatite a jeste aby se o to clovek takhle hlasil. Ale dobre tva polovicka udelala 😉
Ja pisu az nyni, byli jsme s detmi na kratsi dovolene po CR, meli jsme to rezervovane uz od ledna, tak jsme to nechteli rusit, kdyz jsem vedela, ze budu v klidu a v pripade potreby je to kousek domu. Nastesti vse ok, jak beru ty prasky, tak ani znamka po snineni, tak uz to tak doufam zustane a na kontrole bude take vse jak ma. Jdu pristi stredu, ale bojim se, ze mi utz delat nebude, tak toho stejne moc nezjistim. Pak az 1.9. jsem objednana na prvotrimestralni screening do Prahy.
Jak je tobe, vse ok?

donia
16. srp 2014

@blazen0301 Jak se ti vede? Kdy uz si budes moci volat na ty kompletni vysledky?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru