Pozitivní screening a špatné výsledky z ultrazvuku

lucienelka
3. črc 2016

Ahoj holky,

v pondělí jsme absolvovali s přítelem první velké vyšetření na kombinovaný screening v I.trimestru. Už na UTZ se paní doktorce nepozdávaly nějaké věci. Šíjové projasnění 3,26 MoM a pak srdíčko se kterým nás poslala ke specialistce. Miminko navíc bylo o 14 dní mladší (na UTZ jsem šla v 13+5, mimi dle UTZ 11+5, přitom při posledním UTZ u mé mudr. mimi odpovídalo počtu týdnů). U specialistky na srdíčko jsme se dozvěděli, že miminko má funkční pouze jednu srdeční komoru a jednu srdeční cévu,kterou je krev odváděna do těla ven,prozatím nám nejsou schopni říct nic bližšího protože miminko je příliš malé. Za 3 týdny mě čeká odběr plodové vody. Hodnoty Papp mám 0,13 MoM,HCG 0,12 Mom. Screening nám vyšel pozitivní a riziko downova syndromu 1:2. Vůbec nevím co dělat, prosím o radu, zda máte někdo s tímto zkušenosti a jak to u vás dopadlo?

Děkuji Lucka

jarmulka
3. črc 2016

Luci moc se omlouvám, ale to nevypadá dobře. Přeji, aby to vše pro Vás dopadlo co nejlépe... Je mi to líto

lucienelka
autor
3. črc 2016

ahoj,

diky za odpoved, taky si myslim,ze to nevypada dobre.Uz jsem s tim smirena ☹, spis me mrzi,ze musime tak dlouho ted cekat,ze nas budou popotahovat jeste po plodovce atd. nez zazni konecny verdikt o kterem uz ted vim jak dopadne☹.

Uz mam za sebou jedno zamlkle tehotenstvi v 8tt a ted tohle ☹.

westie
3. črc 2016

@lucienelka Tva situace me mrzi, prosla jsem si necim podobnym, sle hned po utz, kde se jim nezdalo skoro nic a riziko na doena vyslo 1:5 nas poslali na odber plodove vody - sla jsem za dva dny s vysledky znala do dalsich dvou dni. Bohuzel odber potvrdil downa. Odber plodove vody vam nenabidli? Nemuseli byste tak dlouho cekat v nejistote... Drzim palce!

westie
3. črc 2016

Omlouvam se, ne odber plodove vody, ale choriovych klku (placenty)! Ten se dela v drivejsim tydnu nez odber plodove vody.

andreaandrejka
3. črc 2016

Sakra, to mě mrzí ☹ Ale četla jsem tu spousty příběhů, fakt hodně, kdy to taky takhle vypadalo zle a po plodovce bylo vše relativně ok!! Držím palce!

lucienelka
autor
3. črc 2016

@westie ano nabidli,ale volny termin je az za 10dni ☹. Takze stejne musime cekat, je to hrozne.

laisobel
3. črc 2016

Ahoj tak to mne moc mrzi!
Drzim palce!
Holcina co se mnou chodila na tehu cviceni to mela podobne a ma zdrave mimco, ale kamaradky neter zas naopak doufala ze se pletou a ma postizene ditko s malou sanci dozit se puberty.
Vubec nezavidim to cekani (my se srdickem taky cekali. Ale bakonec bylo nastesti ok).
Kazdopadne pevne nervy!! Moc na vas myslime.

lucienelka
autor
3. črc 2016

@laisobel no me kardiolozka rekla,ze je to vazna vada,ktera kdyz je videt uz ted.... navic to riziko downa a spatne krevni testy + to sijove projasneni.... Je tam tech faktoru tolik,ze si nedelam zadne iluze. Spis je hrozna ta cekaci doba,nez padne verdikt.

xoriska
3. črc 2016

@lucienelka Je mi moc líto, co Vás potkalo. Byla jsem v prosinci také na screeningu a výsledek byl hodně špatný sice PAPP-A beta hCG bylo dobré ,, ale šíjové projasnění 5,85 a k tomu téměř absence končetin... Domluv se na odběru choriových klku, na ty jsem šla již ve 13 tt dělá se myslím od 11 tt. Výsedky na trizomie jsou do druhého dne a pokud už ted máte takové vážné vady , tak máš právo na ukončetí těhotenství ihned. Já jsem čekala do druhého dne na výsledky CVS , ty byly negativní, ale šíjové projasně a vada kostí byla jasná , za týden jsem nastoupila do porodnice ... Po měsíci přišly výsledky z genetiky , které prokázaly těžkou vadu kostí. Zkus se poptat svého gynekologa a nebo zajít s výsledky do nemocnice a domluvit se sama na odběru, to čekání je nejhorší a je zbytečné čekat do 16 tt na plodovku , když to jde řešit již nyní. Přeji mnoho sil !

lucienelka
autor
3. črc 2016

@xoriska dekuji, no ja se svou doktorkoku domluvila prave to CVS, ale neni tam drivejsi termin nez ted pristi ctvrtek,coz je uz stejne 11dni od toho co jsme se to dozvedeli.Na plodovku mi rekli rovnou,ze je jeste brzy a v nemocnici kdyz jsem byla s vysledky tak mi rekli,ze revizi provedou jako "velky potrat" za 5.000,-. Pry musim mit vyjadreni z genetiky, takze stejne musim do toho 11.7.cekat ☹.

xoriska
3. črc 2016

@lucienelka No a ty jsi nebyla na genetice ? Pak zavolej ihned zítra na jekkékoli genetičce , že máš pozitivní výsledky , prokonzultuj to s tí a uvidíš. Je pravda, že já jsem měla pozitivní výsledky z UZ v pondělí, ve čtvrtek jsem šla za genetičkou, v uterý byl odber a před ním tedy znovu velký UZ, kde bylo jasně vidět , že miminko skoro nemá končetiny + to obrovské NT , takže mi řekli rovnou, že s tímhle nemusím čekat na výsledky, a genetička ihned druhý den vypsala žádost na ukončení aniž by potřebovala výsledky z odběru, porodila jsem ve 14+0 . Zkus ještě konzultaci na té genetice a jinak vydrž do toho čtvrtka, i když chápu, že je to strašné. To čekání bylo nejhorší, věděla jsem , že miminko si nechat nechci a už se s tím člověk nějak smíří , takže ten porod byl poté obrovská uleva. A neboj , nikdo tě v té chvíli trpět nenechá, po té fyzické stránce to nebolelo vubec , z té psychické když bylo po všem už to byla také uleva a čas hodně pomůže... Moc mě to mrzí , ale i když tomu ted asi nevěříš, tak to zdravé mimminko příjde ! Já mám diagnozu primární sterilita , miminko bylo po IUI a vymodlené, takže jsem taky už ničemu nevěřila a za 4,5 měsíce jsem otěhotněla přirozeně a čekáme ted zdravé miminko . 🙂 A my ženy zvládneme občas víc, než si samy myslíme !

lucienelka
autor
3. črc 2016

@xoriska dekuji moc za slova utechy, ani nevis jak moc mi pomaha tohle cist.Jsem ted 14+0,ale mimi odpovida 12tt.Pocitam,ze do 14dnu nejpozdeji pujdu do nemocnice na indukci a pevne doufam,ze to nebude moc bolet, porad si to predstavuji jako,ze budu mit kontrakce jako u porodu a to tlaceni atd.
Ja tomu verim,ze to zdrave miminko prijde opravdu,ale uz jsem si prosla jednim zamlklym tehotenstvim v 8tt a jednim spontánním potratem v 5tt,zadne miminko jeste nemame.Otehotnim sice hned,ale zatim nic z toho ☹.

Tobe preji pohodovy zbytek tehotenstvi,super,ze jsi nakonec po tom vsem otehotnela prirozene.To je nejkrasnejsi darek 🙂.

xoriska
3. črc 2016

@lucienelka Ne , neboj se. Nebolí to , ihned ti zavedou kanylu na epidural a mužeš dostat léky kdykoli budeš chtít , není to nijak omezené. Já jsem to dokonce ani nevyužila, bolesti cítíš, ale jsou slabší než menstruační a to jsem opravdu žádné léky neměla, jelikož jsem čekala, kdy ty bolesti příjdou za 4 hodiny mi praskla voda pak odešla zátka v posteli, přišla sestřička a říkala, když budu cokoli cítit at jí zavolám, no a za 2 minuty jí volám zpatky, jelikož jsem porodila v posteli bez tlačení , bez ničeho, to miminko je ted malé, takže si to nepředstavuj jako " porod " ... pak bude ještě revize, ale to už znáš. Dostaneš léky na uklidnění a na spaní a druhý den se jde domů... Určitě bych pak požádala i genetika o vyšetření vás obou, aby bylo opravdu vše v pořádku, když si i potratila , at máte jistotu . A poté se určitě dočkáš zdravého miminka ! Děkuju a přeju at to máš opravdu co nejrychleji za sebou a už Vás čekají jen lepší chvíle ...

lucienelka
autor
3. črc 2016

@xoriska dekuji, verim,ze to zvladnu, jsem silna zenska a uz jsem zvladla ledacos,takze i tohle zvladnu.Dekuji moc za popis, uklidnila si me. Az to budu mit za sebou napisu 🙂.

prcekverunka
3. črc 2016

@lucienelka Bohužel to vypadá dost špatně :-/ Ale třeba se ještě ukáže, že byly testy falešně pozitivní. Ovšem s tím šíjovým projasněním...je to více méně jasné. Přeji hodně sil!

lucienelka
autor
3. črc 2016

@prcekverunka díky taky si říkám,navíc ta fatální srdeční vada....
Holky nevíte za jak dlouho po zákroku se propouští domů?

prcekverunka
4. črc 2016

@lucienelka Ano, navíc to srdíčko...Prostě je to špatně :-/

lucienelka
autor
5. črc 2016

ahojky,

dneska jsem začala krvácet,takže myslím, že je to jasné.....

nonnni
5. črc 2016

@lucienelka drz se...

Psala jsi, ze je toto jiz druhe nepodarene tehotenstvi. Tvuj gynekolog by te mel odeslat ma genetiku. Coz neznamena, ze neco najdou, ale pokud ano, tak se alespon pracuje s necim, co clovek vi, co je. No a nabrat krev na mutace a takove veci, to muze nechat i on/a, ale nejedno centrum na to radeji pouziva sve laboratore.

Vim, ze to zni morbidne, ale lepsi by bylo jet do nemocnice. Plod by mel jit na pitvu.

Hodne stesti!

laisobel
5. črc 2016

@lucienelka ach jo to je desne ☹
Nedokazu si to predstavit, je toho tam tolik... Ach jo.
Je fakt ze pred lety by na to nikdo neprisel a priroda by si poradila sama.
To cekani musi byt silene... Nevim, brala bych to jako cas na rozloučení...
Moc drzime palečky a oevne nervy a hodne sil!

lucienelka
autor
5. črc 2016

@nonnni ano mas pravdu, mnohem radeji bych,kdyby to probehlo v nemocnici at tam plod mohou vysetrit nez tohle prodelat doma. Jenomze ja krvacim malo a nemam zadne extra bolesti, tak by tam se mnou asi stejne nic nezmohli.Takhle jsem krvacela uz od 7tt a vzdy me zkontrolovali,pichli injekci a poslali domu.

Ano je to me druhe nepodarene tehotenstvi,akorat na vysetreni se posila az po trech potratech ☹.

lucienelka
autor
5. črc 2016

@laisobel dekuji

nonnni
5. črc 2016

@lucienelka to neni nutne pravidlo... take mam za sebou "jen" dva a byla jsem poslana...zalezi na vuli gynekologa.

Chapu, ze je to hrozna situace, ve ktere jsi, ale zejmena pokud byl screening spatby a prokaze se geneticka vada, tak bys mela byt na testy odeslana automaticky pred jakymkoliv pokusem o dalsi tehotenstvi.

Mmch, v nemocnici ti mohou dat veci na podporu stahu delohy, pripadne jsou i jine zpusoby...ale chapu, ze se ti nechce...lidsky je to i logictejsi. Hlavne se opatruj.

lucienelka
autor
5. črc 2016

@nonnni no to je prave otazka,zda by mi ted neco dali.Ja mam diagnozu hrozici potrat,ale podle me mi nic na vyvolani nedaji,kdyz neni jednoznacna diagnoza.V nemocnici na konzultaci kde jsem byla minuly patek mi rekl doktor,ze bez vyjadreni z genetiky nemuze nic delat.

nonnni
5. črc 2016

@lucienelka tak oni minimlane mohou zkontrolovat, zda ma plod porad srdecni akci a nehrozi ti pripadne sepse. Kazdopadne, pokud bys mela infromovat sveho gynekologa a byt pod dohledem.

gepe
5. črc 2016

@lucienelka ahoj, podzim 2015. Vysoke sijove projasneni jiz v 10tt 3,8. NT nasledne behem 14 dni na 6,8., screening riziko DS 1:7 ci 1:9 (uz nevim ted), Patau i Edwards pouze nad 100. Krev v poradku.
Vysledek nasledne, odber CVS - rozbor PCR, karyotyp i microarray, vysledek komplet negativni. Avsak! Otoky velke, potvrzena vvv srdce - hypoplasie leveho srdce a koartace aorty. Tj. Chybejici leva komora srdce a nevyvinuta aorta. Ukonceni v 2.trim. a nechteli jsme pohreb ani pitvu. Ukonceni z genetickych ci jinych vad apod muze napsat jedine genetik po skonceni 1.trim do 24tt.
Drz se!

lucienelka
autor
5. črc 2016

@nonnni moje gynekolozka ma ted dni dovolenou.Tohle ted musim resit bud v nemocnici nebo na te genetice.Do pondelka uz vydrzim.Pak mi to snad napisou.

@gepe diky za kompletni shrnuti.Presne tak nejak si to myslim (ukonceni z genetickych duvodu muze napsat pouze genetik).Jak si zvladla indukci?A v kterem si byla tydnu?

lucienelka
autor
9. črc 2016

ahoj holky,

tak priroda to vyresila sama, kdyz jsem sla k pani doktorce na odber tech chloriovych klku zjistilo se,ze miminku uz nebije srdicko,takze se jednalo o ZT v 13tt.
Vcera jsem se vratila z nemocnice,vyvolali mi potrat.Otresny zazitek,ale uz to mam za sebou a divam se dopredu a snazim se myslet pozitivne.
Vzhledem k tomu,ze je to druhe ZT v prubehu jednoho roku a doma jeste zadne dite nemame,doufam,ze se prijde na to kde je problem ☹.

horsiee
9. črc 2016

Určitě se jednou zadaří, dneska už jsou na tom doktoři mnohem lépe a určitě přijdou na to kde je háček. Držím palce
@lucienelka

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru