Pohyblivá bulka v prse u kojící matky. Pozná se ze sona zhoubný nádor?

8. črc 2019
Dobrý den,

před nedávnem jsem Vám psala dotaz ohledně bulky v prsu při kojení.

Již jsem absovovala sono, avšak paní doktorka byla docela skoupá na vysvětlení, co to vlastně mám a co mi hrozí/nehrozí. Jeji vysvětlení pro mě bylo nejasné, zda mi něco hrozí nebo ne. Na můj dotaz, zda to je tedy v pořádku mi odpověděla, že to mi s jistotou nemůže říci a šlo poznat, že ji akorát obtěžuji, když se ptám.

Proto bych se Vás chtěla zeptat, zda na sonu doktor ihned pozná, když se jedná o zhoubný nádor, myslím, co se týče struktury. Bylo mi řečeno, že bulka má atypické umístění u žeber a že se k ní pořádně nedovede dostat. Za půl roku mám přijít na kontrolu (v případě, že by mě to začalo bolet, nebo růst, tak dříve), zda neroste, že biopse není prozatím třeba, že by do toho nevrtala a kdyby to poporostlo za toho půl roku, tak biopse by se mohla udělat, pokud bych chtěla pro můj klid.

Ve zprávě mám uvedené, že nachází podkožně protáhle hypoechogenní ložisko 19x4x14mm diff. dg. lipom, fibroadenom, jiné. Axila be detekce zvětšených LU.

Můžu být klidná, že podle struktury se pozná zhoubná "bulka" od nezhoubné?

Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,

USG má své limity a management každého útvaru v prsu je ovlivněn spoustou faktorů - zdravotní stav pacientky, věk pacientky, lokalizace bulky, atd.

Vyloučit na 95% něco ošklivého lze jen biopsií (i sebelepší zobrazovací metoda bude jen na úrovni závěru "suspektní"), na 100% není nic. Avšak paní doktorka, která takovéto bulky vyšetřuje každý den, usoudila, že máte velmi pravděpodobně "hodnou" bulku (podle USG i podle ohmatání a Vaší anamnézy) a doporučila Vám věc jen (v klidu) sledovat a přijít na kontrolu.

Je třeba si uvědomit, že případná biopsie je intervenční zákrok, který může mít své komplikace (hnisavý zánět prsu a další), proto ji paní doktorka nepovažovala za indikovanou (jinými slovy: Vaše jistota, že je vše ok, by se punkcí zvýšila z dnešních - řekněme - 80% na 95% a stejně byste to musela nadále sledovat, ale Vaše riziko komplikací po punkci by se z 0% zvýšilo na 10😵.

Takže suma summarum mé doporučení: nebojte se, bulku sledujte a pokud bude stejná (nebo menší), jděte za půl roku na kontrolu.

Držím palce!

Mějte krásný zbytek dne,
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň
Polož anonymní otázku

Sem začni psát odpověď...

Odešli