Používáme cookies. Více informací zde.
Zavři

Cukr free v těhotenství. Je to vhodné?

Zodpovězené
Dítě a jeho vývojMiminkoJsem těhotnáTěhotenstvíVápníkStrava, krmení, vaření od A po ZCukrRybí tukVitamíny
11. pro 2019

Dobrý den, pane doktore,

měla bych dotaz ohledně nízkosacharidového stravování v těhotenství a také po něm.

Je v těhotenství vhodné?

Již jsem takto jedla i před těhotenstvím (cca 50-60g sacharidů denně), jsem na stravu zvyklá.

Neublíží to miminku a jeho vývoji? Asi bych se nedržela striktních 50 g, ale dejme tomu třeba do 100 g sacharidů, tzv. cukr free?

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

myslím, že (nižší) obsah jednoduchých cukrů v potravě Vašemu těhotenství vadit nebude vůbec (koneckonců, řada těhotných s gestačním diabetem drží diabetickou dietu).

Dbejte však na jak kvantitativní (dostatečný energetický,) tak kvalitativní (proteiny, rybí tuk, vitaminy, železo, vápník, jód, atd.) bilanci - pestrá strava a nějaký doplněk (kvůli metylfolátu, jódu a většinou i DHA) - např. Superfolin 2.


Přeji Vám krásný den,
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň