88petule
14. dub 2020
788 

Jediné jedinečné mléko je to mateřské! ♥

Mateřské mléko je nenahraditelná tekutina, kterou zkoumají vědci po celém světe desítky let. Všichni se shodneme, že pro naše miminka není ideálnější strava. Mateřské mléko je zdrojem všech vitamínů a složek, které jsou potřeba pro růst Vašeho dítěte, pro jeho vývoj a také pro jeho imunitu. 

Dlouhodobé kojení pozitivně ovlivňuje imunitní systém dítěte. Pediatři doporučují výlučné kojení alespoň po dobu 6 měsíců. Je to nejdůležitější bod z hlediska výživy. Po 6ti měsících by se do stravy měly pozvolna zařadit příkrmy, ale s kojením by se mělo pokračovat až do 2 let věku dítěte, pokud dítě chce. 

Těchto 10 bodů shrnuje důležitost a výjimečnou nenahraditelnost mateřského mléka 

  • Mateřské mléko obsahuje živiny ve vyváženém množství 

Nikdy se nenechte zmást konzistencí ani barvou Vašeho mateřského mléka a věřte přírodě. Vaše mateřské mléko je vždy plné živin a mělo by být hlavním zdrojem jídelníčku minimálně 6. měsíců jeho života.

  • Mateřské mléko je lehce stravitelné 

Bílkoviny mateřského mléka jsou přizpůsobeny potřebám miminka tak, aby se optimálně vyvíjelo a rostlo.

  • Mateřské mléko obsahuje protilátky 

Protilátky Vaše dítě chrání před boji s nemocemi případně s rychlejším zotavením. I trávící ústrojí udržuje obranyschopné. 

  • Mateřské mléko se mění dle potřeb dítěte v jeho raném věku 

Nejdříve se v prsu tvoří kolostrum, později se vytvoří tzv. přechodné mléko, a nakonec se po 2 týdnech vytvoří mléko zralé, kterým je miminko převážně kojeno.

  • Mateřské mléko snižuje riziko alergie a atopických ekzémů
  • Kojení napomáhá k vývoji děťátka 

Sání přispívá k vývoji čelisti a pomáhá motorice úst.

  • Kojení pomáhá i mamince 

A to zlepšit fyzickou kondici a celkově zlepšuje její zdravotní stav. Je dokázáno, že díky kojení, má maminka nižší riziko vzniku civilizačních onemocnění. 

  • Kojení vytváří silnou vazbu mezi matkou a dítětem
  • Kojení je praktické
  • Kojení je ekonomické  

Mateřské mléko obsahuje bioaktivní a nutriční složky. Nutričními složkami jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. Ty organismus potřebuje pro svůj růst a vývoj. Bioaktivní složky jsou tvořeny složenými cukry neboli oligosacharidy, které podporují imunitu dítěte. Pro oligosacharidy přirozeně se vyskytující v mateřském mléce se používá termín HMO „Human Milk Oligosaccharides“. 

Všechny víme, že ne každé mamince jde kojení samo. Občas nezbývá nic jiného než miminku nabídnout mléko umělé. Vždy je však na místě nejdříve požádat o pomoc laktační poradkyni a dále se poradit se svým pediatrem. 

Mateřské mléko je opravdu jedinečné, vytvořené přírodou a opravdu nelze na 100 % nahradit. 

#zdravyzacatek

Do dvou let, pokud dite chce a urcite bych napsala i pokud matka chce. Protoze jsou i zeny, ktere kojeni nemiluji, jako treba ja..bylo to pro me u obou deti nutne zlo..Do.dvou let bych nekojila nikdy i kdyby dite sebevic chtelo😁

14. dub 2020

@leniczka23 Leni. 😆 Vis, že jsi v mém životě první, která kojení nemiluje? 🤣🌷Hezký den ✨

14. dub 2020

@88petule Je hromada zen co to tak maji, znam jich par i osobne, jen se to diky masazi, ze kojit se musi a jak je to super boji priznat..Hezky den i tobe😊🌷

14. dub 2020
14. dub 2020

👍👍👍 🙂

14. dub 2020

@krtcice

14. dub 2020

@leniczka23 mám to podobně,mám stres z kojení od doby,co má malá zuby a teď je to pro mě,jak píšeš,nutné zlo 🙈

27. dub 2020

Konecne clanek, ktery podporuje kojeni 🥰👏

27. dub 2020

Já taky nejsem z kojení až tak odvařená. Ale vzhledem ke všem pozitivům a protože je to prostě přirozené, tak děti kojím. Naštěstí kromě jednoho zánětu v prvních 3 měsících třetího prcka jsem neměla žádné problémy. Osobně nejsem úplně typ na dlouhodobé kojení. Starší kojení poměrně snadno vyměnili za jídlo, takže postupně se snižovalo až jsem ve 13 a 15 měsících skončila. Jak bych tak řekla, po vzájemné dohodě.🙂 každopádně až na noční kojení, bez protestů a v pohodě. Jo, ale nejmladší je jiná liga, včera měl 15 měsíců a kojím pořád, několikrát přes den, i v noci..no toho kdy odstavím..neví ani věštecká koule.

Ad zuby..ty mi nikdy nevadily, nevidím rozdíl mezi kojením nemluvněte bez zubů a batolátka se zuby.

27. dub 2020

Ja take kojeni nemiluji. U me odsavani. Ono to vazne neni tak primocare. Vsechny asi vime, jak je kojeni prospesne, ale psychika matky je take dulezita.

27. dub 2020

@mariegroth @andelka To mě mrzí holky. 🥺 Ano, přesně, článek je pro připomenutí důležitosti kojení pro miminko. 🍀 Všichni chceme zdravé děti a chceme jim dát to nejlepší. Mateřské mléko nestojí peníze a přesto je to obrovsky cenný dar pro dítě. Mě se všechny holky odstavily od prsu v 10ti měsících samy - vždy to bylo po tom, co začaly chodit a vnímat okolní svět. Zajímalo je spíš, co je na talíři než prso za tričkem. 😆 ♥️

27. dub 2020

@andelka @mariegroth Každá máme jiné vnímání. Já se třeba smiřuji s tím, že už nikdy nebudu kojit žádné miminko. A mám li být upřímná, je to pro mě velmi těžké. ♥️👧👧👧

27. dub 2020

@88petule Ja jsem urcite pro kojeni. Sama doufam, ze s druhym to bude jine. U me strasne udelala poporodni uzkost. Kazda jsme proste jina a mame se od sebe co ucit 🙂 Treba jeste budes mit sanci kojit. Nikdy nerikej nikdy 🙂)

27. dub 2020

@88petule no jo,tak to nevíš jestli by tě reálně bavilo kojení 2x delší dobu. Já do roka v pohodě,ale pak už mě to moc nebaví. Je fakt,že teď to vnímám maličko jinak,když vím,že je to už poslední dítko. Ale i tak.. myslela jsem,že v létě už kojit nebudu, budu mít zas samu pro sebe, budu volnější, malý samostatnější..ale nějak to nevypadá.

27. dub 2020

@andelka Nevím, jak bych to měla. 😉 S tím souhlasim. 🙋🏻‍♀️ Každopádně kdybych kojila rok a pak mě kojení z různých důvodu obtěžovalo nebo jsem měla dojem, že už prostě musím nebo potřebuji skončit, určitě bych se dál nenutila. Dát dítěti celý jeden rok sání z matčina prsu, to je prostě s kloboukem dolů a už si můžeš být jistá, že dítě dostalo to nejlepší, co mohlo. 🙋🏻‍♀️♥️

27. dub 2020

@iris92 Ano. Já za kojením stojím. ♥️♥️♥️ Moje maminka je nekojená, já se svou sestrou jsme kojené krátce. Všechny jsme alergičky a máme i jiné zdravotní problémy. Není to nic, s čím by se nedalo prožít krásný život, ale proč stěžovat situaci dalším dětem v generaci... 🍀 Nechci se s nikým dohadovat, ale mateřské mléko je pro malé miminko důležité. Z fyzických i psychických důvodu. 🤱

27. dub 2020

@mariegroth Rozumím ti. Já nic takového nezažila, ale znám maminku, která si prošla poporodní úzkostí. 🙏 Každý člověk je prostě jiný a tak to je, to máš pravdu. Já byla emancipovaná workoholička přesvědčená, že bude mít 1 dítě a byt ve městě. Po 1. porodu jsem obrátila o 100% a naprosto změnila svůj životní směr a cíl. 😉🙋🏻‍♀️👧👧👧🏡 A vím co říkám, když říkám, že s každým dalším dítětem jde vše samo. 😉🍀

27. dub 2020

@andelka já tedy zuby pociťuji dost,do doby než je měla to byla pohoda,ale jak začaly růst,tak se několikrát opravdu zakousla,to jsme docela odbouraly ale teď jak má vrchní jeden,tak se mi tak jak kdyby zahákne a to je bolestivé. Takže už každé kojení,kromě noci,protrpim 🤦‍♀️

28. dub 2020

@mariegroth někde jsem četla,že odsáté mléko není tak jak když dítě saje. To spojení dá totiž impuls do těla a jde dítěti přesně to co zrovna potřebuje.

28. dub 2020

@petulejan tak to mě taky kousnul občas, jak ještě neuměl s těmi zoubky fungovat. Ale teď má 9 zubů a necítím nic.

28. dub 2020

@andelka to vám závidím,snad to přejde časem 🤷‍♀️

28. dub 2020

@petulejan Delam co muzu. Mam k odsavani duvodyz

28. dub 2020

@mariegroth to nebyla narážka,jen jsem si vzpomněla. Taky jsem to tak chtěla řešit 😊

28. dub 2020

@petulejan Ja to take tak nebrala 🙂

28. dub 2020

Staršího jsem kojila 13 měsíců, mladšího 10. Ten se mi kolem 8. měsíce začal v noci budit co hodinu a cca po 3 týdnech jsem to už nedávala, tak jsme postupně přešli na UM. Nyní mu bude rok, spí celou noc a je spokojený. Usoudila jsem, že měl asi hlad, který jsem svým mlékem nedokázala utišit (už nějakou dobu nosí velikost 86, kterou měl jeho brácha skoro ve 2 letech, takže je dle mě dost velké dítě) a jsem ráda, že UM mu vyhovuje. Jedlík je jinak dobrý. No a benefit z ukončení kojení pro mě byl hlavně ten, že zmizela brutální únava, která mě do té doby trápila (byť jsem se snažila zdravě jíst a užívala i vitamíny pro kojící), lépe přes den funguji a konečně mám zpátky svá "žádná" miniprsa. Obnovil se mi menstruační cyklus a opět si připadám normálně. U staršího jsem z kojení neměla žádné extra skvělé pocity a potěšilo mě, když jsem ho mohla odstavit. U mladšího to bylo v tomto směru lepší, ale když vidím, jaký je spokojený na flašce, už bych se k tomu nevrátila. Jinak mladší měl jako plně kojený v půl roce angínu na antibioticích - chytl od staršího bráchy, stejně jako i několik viróz.

29. dub 2020

@blackhole 13 i 10 měsíců je úctyhodná doba kojení. Každé dítě je jiné a jen jeho matka pozná, protože ho zná, co potřebuje, nebo co mu chybí. Souhlasím, že kojení může brát mamince energii (já jsem se, po 6ti měsících kojení každé dcery, snažila udržovat ve fyzické a tím i v psychické kondici a jíst zdravě). Kojení je souznění mezi dítětem a matkou, ale může přejít ve stres obou stran. Myslim, že jste jako správná maminka skončila s kojením v době, kdy jste cítila, že je ten správný čas. Naprosto oprávněně. Důležité je, že dítěti dáváte i nadále důležité UM po poradě s pediatrem a že Vaše děti jsou tak spokojené. 🌸🌿 Psala jsem známý fakt, že mateřské mléko obsahuje vitamíny podporující imunitu dítěte. To neznamená, že plně kojené dítě nikdy nechytí žádnou virózu. Snad se nemusím na toto téma rozepisovat. 🙋🏻‍♀️ Hezký večer.

29. dub 2020

škoda jen, že realita s doporučením konkrétních pediatrů je úplně jinde. mnohý jsou bohužel až ostudně stará škola a s klidem vám řeknou, že po půl roce už v tom mlíku nic extra není, a že vlastně sunar je lepší...

6. kvě 2020

@normalnimatka Vím z různých diskuzí tady na MK, že to tak je. My tedy vybrali pediatricku, která nechává rozhodnutí o kojení a nekojení na maminkách. Spíš podporuje kojení. Ony se ty staré školy časem vymění a věřím, že situace se zase o kus zlepší tímto směrem.

6. kvě 2020

@normalnimatka Tak mě taky u pediatričky přesvědčovali, že mám přestat kojit, že to už dítěti nic nedává. Ale já pak načetla, že mlíko je pro děti fakt důležité - a jestli moje nebo sunar, to je z hlediska vitaminů podobné, tzn. já brala, že říká, že mlíko už dítě nepotřebuje a to mi přišlo jako nesmyslné. Možná teda brala, že jako místo kojení mám dát jiné mlíko - no, toho to moje mládě vypije a sní tak 100ml denně max - a to je dle všeho fakt málo.

7. kvě 2020

@merope no z hlediska vitamínů je sporný, jak moc podobný to je. protože MM opravdu odpovídá konkrétním potřebám konkrétního dítěte v konkrétní době. a hlavně to není jen o vitamínech, ale i o imunitě a tak. takže já bych je za tyhle kecy liskala. hlavne proto, že spousta mamin jim prostě věří a holt nejsou tak skvělý ženy, jako my:D aby si vyhledávaly i informace samy, a třeba na ně daj. a když se přidaj "moudra" našich maminek a babiček, který ke kojení vůbec maj zajímavej přístup, tak je to jasná koncová. zbytečně. a dítě je o něco ochuzený, no...

7. kvě 2020

@normalnimatka Tak moje babička (1926) říká, jak je super, že kojím, že to je na imunitu a vůbec fajn...

7. kvě 2020

@merope ono se to tvrdilo vždycky:D a zároveň se za sociku tomu moc nedalo. ale když si přečteš nějakou knihu o péči o dítě, tak tam je všude, jak je kojení nejlepší.

8. kvě 2020

@normalnimatka Tak já mám příručku někdy z 1946 a tam je naopak návod, jak dítě postupně odstavit. A babička mi sama říkala, jak měla hrozně moc mlíka, ale bylo "slabé" a táta pak brečel hlady - dříve se "nesmělo" krmit častěji jak po 3 hodinách, protože jinak by "dítě bolelo bříško".

9. kvě 2020

@merope to jo, návod jak odstavit taky. odstavovat se mělo už od ukončenýho 7. měsíce, aby v 9. měsíci už dítě bylo odstavený..:( kdo kojil dýl, byl neschopná matka. ale ohledně kojení samotnýho tam byly furt omílačky, jak je to nej.
a s těma intervalama to bylo ještě horší. zrovna v tý knize, co mám, se dokonce doporučovaly až 4hodinový intervaly! jen fakt ut ěch malinkej novorozenců po luxusních třech hodinách. no, kterýmu dítku to mohlo stačit, aby se opravdu napil dostatečně a nevytrávil to, žejo.... snad žádnýmu. proto kojení často nefungovalo, nebo ty miminka ty měsíce fakt probrečely....hrůza:(

9. kvě 2020

Začni psát komentář...

Odešli