apacheee
14. kvě 2017
7204 

Jak se Tobiášek narodil - aneb naprosto přirozený porod za odměnu

30. dubna 2017

5:50

Spím, najednou mě ze sna probouzí pocit, že ze mě něco vyteklo. Strašně se mi nechce vstávat, tak raději dumám nad tím, zda to mohlo být trochu plodovky nebo jen součást snu. Po chvíli mi to nakonec nedá a dospívám k rozhodnutí, že teda vstanu, dojdu si na záchod a uvidíme. Přitom strašně doufám, že se ještě budu moct vrátit do vyhřátého pelíšku a pokračovat ve spánku. Zvedám se a vím, že o tom si můžu nechat už jen zdát. Opět ze mě totiž vyteče slabý čůrek, takže se rychle přesunuju do kuchyně, kde praskne voda se vší parádou. Vzbudí to naší fenku, která dostane hysterák. Kvílí a řve, jak kdybych měla do 2 minut umřít. Pokračuju v cestě na záchod, kde se tělo ihned začne čistit a teď už tak nějak tuším, že z našeho plánovaného květňátka bude dubnové miminko. A taky v to zároveň už doufám.

Doploužím se zpátky do kuchyně, kde mě přepadne neskutečný svalový třes - celé tělo se mi nekontrolovatelně klepe, nicméně to po malé chvíli přestává. Naštěstí. Jdu vzbudit manžela, kterému se taky strašně nechce z postele. A chudák je ještě nervóznější než já a pes dohromady🙂 Já dobaluji tradičně tašku do porodnice, manžel balí věci Eliáškovi a psovi - a vyrážíme na cestu. Naše 2 pasažéry naštěstí vysazujeme u babičky (pes ještě stále nepřestal kvílet) a vyrážíme na cestu. Přece jen nás čeká cesta do porodnice vzdálené přes 100 km, takže není čas ztrácet čas🙂 Na to, že jsem ještě večer netušila, kam se pojede, mi konečné rozhodnutí netrvalo dlouho...

Směr Ústí nad Orlicí

Vyrážíme na cestu, pouštím na plné pecky písničky, zpíváme si a já si do toho připravuju homeopatika ve sklenici od okurek (ano, jsem neschopná nachystat se dopředu a nic jiného použitelného jsem doma v té rychlosti prostě nenašla). Cestou je popíjím (mimochodem se z té sklenice pije pěkně blbě) a taky se do sebe snažím nacpat sušenku s čokoládou, protože vím, že budu potřebovat spoustu energie na porod. Kontrakce jsou naprosto pravidelné po 4 - 5 minutách, a čím více se blížíme k cíli, tím jsou silnější. Musím už dost prodýchávat a aplikace v mobilu pořád vyděšeně signalizuje, že se mám urychleně přesunout do porodnice.

V rekordním čase (neděle brzy ráno, skvělá dopravní situace) zastavujeme před porodnicí a jelikož se mi ještě nechce jít dovnitř, sedíme v autě a čekáme. Kontrakce chodí jak podle švýcarských hodinek a začínají být hodně zajímavé. Raději se tedy rozhodnu přesunout do porodnice - v autě ještě s manželem vtipkujeme na téma, za jak dlouho porodím. Naše tipy jsou velice přívětivé a rozhodně nepočítají s dlouhým trváním.

V porodnici (cca 8:30 hodin)

Od té doby, co jsem vystoupila z auta jsem přestala být v klidu a pohodě a nepřišla ani jedna jediná kontrakce. Sakra. Na sesterně mě převzaly ne zrovna přívětivé porodní asistentky a po 20 minutovém monitoru bez jediné kontrakce se tváří, jako když mi absolutně nevěří, že mám za sebou 2 hodinky pořádných a pravidelných kontrakcí. Po nějaké době dorazí paní doktorka, která konstatuje, že je vše krásně připraveno a jsem otevřená na 2 prsty. Koukne na porodní plán, který se jí zdá naprosto v pořádku, a rozhoduje o tom, že na sál bez kontrakcí nepůjdu a mám se zatím ubytovat na šestinedělí, samozřejmě bez muže. Pokud chci být s ním, máme se přesunout do návštěvní místnosti a v 11:30 mám přijít na další vyšetření. Střih - tady trošku přeskočím, protože se nedělo vůbec nic, takže jsme s mužem spolu hráli hru na mobilu - jak puberťáci. Jsem přesvědčená, že kdybych zůstala doma, mám už miminko u sebe. Ano, přesně takto na mě působí porodnice a stresové situace. Intuitivně si porod zastavím do doby, kdy se zase začnu cítit v bezpečí a v pohodě.

11:30 

Občas se objevuje něco, co by se dalo s trochou představivosti nazvat kontrakcí, ale rozhodně to nedosahuje původní intenzity. Jsem rozladěná a naštvaná. Nicméně vyšetření ukazuje, že i když to nebylo znát, tělo maká. Naštěstí. Nález se posunul o další 2 čísla a je rozhodnuto, že se přesouvám na sál. Hurá. Je to ten stejný, kde se narodil Eliášek, takže mám ohromnou radost.Ani ne tak z nostalgie, jako spíš z toho důvodu, že je tam velká vana s vířívkou. Jsem vodní tvor, který vodu naprosto miluje a vím, že mi tam bude nejlépe. 

Přistupuje se ke klystýru (fuj, už nikdy více) a konečně je ke mně na sál vpuštěn manžel. Jsme ponecháni o samotě a klidu. Kontrakce se konečně zase začínají objevovat (ale pravidelnost a síla jsou pořád dost bídné). O půl druhé se na mě opět přichází podívat paní doktorka - nález se tentokrát bohužel vůbec neposunul. Hovoříme spolu o prvním porodu a vysvětluju jí, že potřebuju do vody a uvidí tu změnu. Souhlasí a ještě mě upozorňuje, ať si napustím pořádně teplou vodu. Dává také pokyn PA, ať mi připraví nějakou aromaterapii - jak do lampy, tak do vody. Odchází. Já radostně skáču do vany a lákám k sobě muže. Nechce, hrdina🙂 

14:00

Ve vodě je mi super a všude kolem voní moje milovaná vůně mandarinky (mimochodem velmi dobrá volba, paní porodní asistentko). Pro podporu pořádných kontrakcí začínám ještě masírovat bradavky (slouží k vyplavování přírodního oxytocinu) a konečně jsou tady - pořádné a pravidelné kontrakce. Rovnou hodně silné a po 3, 4 minutách od sebe. Když přijde kontrakce, začnu ve vodě kroužit boky a vlnit se jak na tanečním parketu a světe div se, strašně to pomáhá. Do toho si představuju, jak se rozvíjí květ růže a když hraje hezká písnička, zpívám s ní.

Začínám cítit pořádný tlak na konečník, ale přesvědčuju se, že je to asi blbost, aby to přišlo takhle rychle. Občas se objeví PA, aby si poslechla, jak se daří miminku. Ptá se, jak se daří mně, tak se raději svěřuji se svým pocitem tlaku - dohodneme se, že v 15:45 přijde paní doktorka a koukne se na nález. Vylézám z vany, osušuji se a po kontrole nestačíme všichni valit oči. Jsem otevřená a zbývá  už jen lem. Začíná se mi chtít strašně tlačit. Upřímně, tělo už si vlastně tlačí samo a vůbec ho nezajímá, že mi PA tvrdí, že ještě nemůžu.

Začíná být nepříjemná a já jí vysvětluju, že bych ji sice ráda poslechla, ale fakt to nejde. Sáhne pro jistotu tedy ještě dovnitř a konstatuje, že lem je pryč a jdeme na to. A prý mám počkat na paní doktorku. Haha. Během následující kontrakce pochopí, že paní doktorka to už asi nestihne. Sedím na posteli, opírám se o nohy, zařvu a tlačím (tělo spíš asi samo), na to PA pronese, že tedy budeme rodit jen spolu. Než to dořekne, je venku hlavička. Někdy v tu chvíli vbíhá dovnitř paní doktorka, ale je pozdě, miminko už je venku. Někdo mi podává dítě na hruď, s pupečníkem, který je ponechán k úplnému dotepání. Směju se a cítím ohromnou úlevu a miminku povídám: "Ahoj, tys mi dal".

V tu chvíli je mi úplně jedno, že nevím, zda je to holka nebo kluk, není to pro mě ani maličko důležité. Ještě jednou zatlačím a je venku i placenta. Zdá se celá. Prosím paní doktorku, zda se na ní můžu podívat a je mi samozřejmě vyhověno - převapuje mě, jak je velká. Po dotepání je přestřihnut pupečník a paní doktorka nám připomíná, abychom se koukli, zda máme teda holčičku nebo kluka. Manžel mi oznamuje, že je to chlapeček - viděl to prý hned, jak vyšel na svět. Konečně tedy přišel čas vybrat jméno - kouknu se tomu drobečkovi do obličeje a hned mě napadá jméno Tobiášek. Zajímavé, 9 měsíců jsme nebyli schopni rozseknout jméno a najednou to šlo hned. Manžel souhlasí a je rozhodnuto. Bude to Tobiášek.

Paní doktorka mě ještě zkontroluje, prohlásí, že její práce skončila, protože jsem bez jediného poranění, pogratuluje nám, rozloučí se a odchází. A nám začíná nefalšovaný a dokonalý bonding. Manžel se na mě dívá a směje se, říká, že absolutně nevypadám, že jsem před 5 minutami porodila. Já mu na to odpovídám, že tomu snad ani nevěřím, že už je konec. Bylo to pak tak strašně rychlé a v podstatě to skoro nebolelo - bolestivé byly jen asi 3 kontrakce těsně před tlačením (kdy mi PA vnucovala, že ještě nemůžu tlačit) - Tobík byl na 2 zatlačení venku (mohlo to trvat asi 2 minutky) a byl konec. Přiznávám, že jsem v šoku - pořád jsem si myslela, co mě ještě asi čeká a jak dlouhé to ještě bude a ono nic. 

Závěrem chci jen zdůraznit, že celý porod proběhl přesně podle mých představ - bez jediné kapky (či jak se to dávkuje) chemie, bez jediného zásahu, který jsem si nepřála (nicméně pokud bych ještě někdy náhodou rodila, tak už si určitě nenechám dát klystýr). Vše bylo necháno jen na mě a mých přáních. Jediné, s čím byl v porodnici maličko problém, bylo pojmenování dítěte až po porodu - dohodli jsme se tedy, že napíšeme pro každé pohlaví několik jmen, z nichž pak jedno vybereme - nicméně vše nabralo tak rychlý spád, že se to stejně nestihlo.

Defacto po celou dobu jsme byli s mužem ponecháni o samotě, což nám vyhovovalo. Tobiášek od nás nebyl oddělen ani na minutku - prohlédnutí proběhlo na mém těle a když jsem se po více než 2 hodinách odešla osprchovat, manžel ho došel se sestřičkou zvážit a obléknout do našeho oblečení. Nebyl měřen ani koupán (první koupání proběhlo až doma - asi týden po porodu), Káčko dostal ve formě kapiček a hned poté jsme se všichni tři přesunuli na nadstandardní pokoj, kde jsme společně pobyli 3 dny. A pak už hurá domů za bráškou, který Tobíka bezmezně miluje od první chvilky.

Jsem moc vděčná, že jsem mohla zažít takový porod, jaký jsem si vysnila a pokud by někdy ještě bylo nějaké příště (jako že na 99% nebude), proběhne to asi už opravdu doma, protože tento porod mě jen utvrdil v tom, že jsme to s miminkem (a vlastně i mužem) zvládli zcela sami. A snad bude náš příběh uklidněním pro ty maminky, které nevěří, že i v porodnici lze zažít krásný přirozený porod bez zásahů a strašení🙂

Pár čísel na závěr:

30. dubna 2017 - čas 16:18, váha miminka: 3333 gramů, 49 cm (měřeno až v den propuštění z porodnice) a obvod hlavičky 34,5 cm

Gestační věk: 38+3 (dle PM), 38 + 5 (dle UTZ) - naprosto stejně jako starší bráška

#porod

Uzasny! ❤️

14. kvě 2017

Také jsem porodila našeho chlapečka v 38+5 a také téměř bezbolestně 🙂

14. kvě 2017

To je krásný☺❤

14. kvě 2017

Krasny, rychly porod 🙂 Ale teda prekvapuje me, ze jsi jela do porodky tak daleko a ani tam to nebylo uplne na 100%.
Ja muzu rict, ze jsem takhle byla spokojena v olomouci. Mela jsem uzasny porod s uzasnou sestrou a doktorkou 🙂 Nikdo me do niceho nenutil. Vse bylo,jak jsem chtela a nikdo nemel s nicim problem. A taky rikam, ze to bylo naposled 😊
Uzivejte si Tobiaska! S kluku budou urcite velci partaci 😊

14. kvě 2017

❤ to je nádhera 🙂

14. kvě 2017

Krásné ☺️

14. kvě 2017
apacheee
autorAMBASADORKA

@asineda
@katherinaa
@brnohrot děkuju moc, oba porody jsem měla nádherné, ale tenhle byl tak nějak víc v klidu, rychlý a tím, jak byl malý hlavičkou dolů, tak i méně ve stresu🙂

14. kvě 2017
apacheee
autorAMBASADORKA

@sarka3 za to zavinování dělohy po druhém porodu byla fakt lahůdka🙂

14. kvě 2017
apacheee
autorAMBASADORKA

@misovemiselka děkuji Míšo🙂

14. kvě 2017
apacheee
autorAMBASADORKA

@elmonda za mě to asi bylo 100%, holt nesnáším nemocnice, porodnice, atd. Ale nemám co vytknout - PA bych si asi dobrovolně nezvolila, ale pak už byla milá a hlavně jsem ji stejně skoro neviděla🙂

14. kvě 2017

@apacheee není vůbec zač, já taktéž měla porod bez chemie. Jen nastrih. A byla to pecka. Velmi ráda na to vzpomínám.

14. kvě 2017

Uzasny a vysneny porod pro kazdeho 😇 a krasne napsan 🙂

14. kvě 2017

Krasny a pozitivni. Tise zavidim hihi.

14. kvě 2017

Neměla jste strach ze to.nestihnete do porodnice? Prvního syna jsem porodila během hodiny. V 15 odjezd do porodnice, v 16 tam a 17.15 byl venku

14. kvě 2017

moc hezky napsane a porod-uzasny! ❤😘

14. kvě 2017

slzičky ♥

14. kvě 2017

Krása, je super, že si zažila porod podle tvých představ 😍 Já teď u třetího porodu dostala klistýr poprvé a už nikdy víc, takže naprosto
tě chápu 😀

14. kvě 2017

Nádhera 🙂 taky jsem rodila 38+3 a taky téměř bez bolestně , rychle a bez větších zásahu. 🙂

14. kvě 2017

@barunka taky jsem uz první porod mela hodne rychly - za 2 hod od odjezdu do porodnice (a tam jsem vyrazila jen "pro jistotu"), takze bych rozhodne takovou dálku jako @apacheee neriskla a pred druhým porodem snad radeji budu stanovat pred porodnici :D

14. kvě 2017

To je krásný ❤

14. kvě 2017

Tvuj porod je hrozně podobný tomu mému,včera jsem psala clanek😉taky přirozený a bez zásahů.jen s rozdílem že jsem byla ráda za klystýr🙂

14. kvě 2017

@jituso tak pro me byl klystyr ( je to asi divny) nejvic prijemna vec pri tech vsech bolestech ...

14. kvě 2017

Nadhera 🙂.

14. kvě 2017

krásný porod, závidím. 🙂 Snad bude ten náš příští taky rychlejší a méně bolestivější, než první... doufám, že minimálně o půlku! 😀 Mnoho zdraví Tobíkovi. ❤

15. kvě 2017
Komentář byl odstraněný

Veru, opravdu nádherné,kéž bych to ještě jednou zažila, tak jak to má být 😉 Vám všem přeji hlavně spoustu zdraví 😉

15. kvě 2017

Překrásný porod Veru. ❤
To by měla zažít každá maminka ❤

15. kvě 2017

Gratuluji! moc krásný porod! Kéž budu mít taky takový 🙂

15. kvě 2017

Krásné❤

15. kvě 2017

Veru krasny porod 😍. Ja teda díky svému prvnímu jak říkám "čtvrt klystyru" porodila. V noci mě probudilo nutkání na velkou, ale nešlo to. Při přesunu z ložnice ze mě vyteklo trochu plodové vody. A po té začaly kontrakce, o kterých jsem téměř nevěděla. Bylo po půl druhé ráno. Zavolala jsem své PA, že se nejspíš něco děje, ale ať se v klidu nachystá a jede hlavně opatrně. Ve čtvrt na čtyři jsme se sešli v porodnici. Nejdřív mě vyšetřila, jak to vypadá a byla jsem otevřená na 4 cm. Během přijímacího monitoru jsme sepisovali přijímací protokol a bavili jsme se ohledně podání atb, protože jsem měla pozitivního streptokoka a byla jsem rozhodnutá je odmítnout. Shodli jsme se, že pokud neporodím během dopoledne, tak mi ta atb nasadí. Po skončení monitoru mě znova vyšetřila a nález byl stejný, ale že cítí plný konečník a by mi doporučila klystýr. S čímž jsem souhlasila, protože jsem sama cítila, že to bude potom lepší. Ale upozornila jsem ji, že jsem ho nikdy neměla, tak aby se nestal nějaký faux paux. Do te doby jsem mela kontrakce v takovem duchu,ze jsem se jen lehce predklonila. Bylo po půl páté, když mi ho začala dávat,nebylo to ani čtvrt nadoby. Neudržela jsem ho v sobě ani půl minuty a hned po prvním vyprázdnění odešla i hlenová zátka a při další kontrakci už jsem potřebovala i tlačit. Zavolala jsem si zpátky PA, při druhé kontrakci jsme byli na cestě na porodní box, při třetí kontrakci už byla hlavička venku ve stoje před porodním křeslem a hned na to se V narodila. Bylo 4:49. PA si ani nestihla nasadit rukavice. 😃

15. kvě 2017

mandarinka mě provázela obě těhotenství a také jsem si ji kápla do vody při porodu, je to pro tuhle chvíli geniální vůně 🙂 a obě moje děti jsou mandarinkožrouti.... gratuluju ke krásnému zážitku!

15. kvě 2017

❤ Nadhera, moc krasny porod.

15. kvě 2017

Krásně napsané a krásný (záviděníhodný) porod 😊 jsem dojatá, i když Vás osobně neznám 😊 přeji hodně zdraví a štěstí celé rodince!

15. kvě 2017

Moc gratuluji,nadhera... Přeji hlavně zdraví a ať jste šťastní

15. kvě 2017

Velika gratulace!!!! Preji mooooc zdravicka chlapeckovi!!!! Porod krasny, mela jsem podobny. Jen prijezd 23:15, pasy, atd...KO od dr po pulnoci a byla jsem na 5-6 otevrena a v 00:50h maličká na svete. Porod nadherny, bonding dokolany!!!!

15. kvě 2017

@apacheee u me v pohode ani jsem o tom nevěděla, ale mozna to bylo tim, ze to bylo poprvé ;)

15. kvě 2017

Úžasné datum, úžasný porod, úžasné míry, prostě bombastické a hezky se to čte 🙂 Pojmenovávali jsme taky až po porodu (ono to snad ani jinak nejde, když člověk chce to překvápko). A taky jsem se bála, že s tím budou mít problém, ale naštěstí ne... on teda konec u nás byl taky trochu .. rychlý, takže by se to ani nestihlo.

15. kvě 2017

Ja jen nechapu proc s tim jmenem maji takovy problem kdyz dle zakona musi mit dite jmeno do 3 dnu po narozeni ... Asi je to pro ne prace na vic jinak tomu nerozumim ......

16. kvě 2017

Moc pěkně sepsaný porod <3 Gratuluji! V textu mě tedy překvapilo, že PA chtěla čekat na dr. - u mého porodu dr. přišla až na šití, do té doby jsem ji neměla potřebu vidět a ona mě také ne... Měla jsem skvělou PA 🙂

16. kvě 2017

Krásný porod já druhý porod taky měla bez těch chemických pomocnících a i klystýr jsem neměla za co jsem fakt ráda že se mi vyhnul 😂 ale bohužel sešitá a natrhlá jsme byla ale to už je maličkost 😊

16. kvě 2017
16. kvě 2017

Krasa. Moc gratuluji! Ja druhy porod mela podobny jen s tim, ze jsem predtim musela byt tyden na pozorovani jelikoz jsem byla otevrena na 4 prsty..("protoze prece rodim"- tak i 24 h na por.boxu). Pak me tedy pustili domu a 7.3.vyvolavat, 6.3.jsme tam naklusali - mela jsem 2 kontrakce (jednu rano a jednu odpol🙂 na prijimacim monitoru prd.. Ale vzhledem k nalezu - box. Pak klystyr, prijezd duly, v 21 h monitor nic, PA nic se nedeje prijdeme za hodinu, pak na doporuceni duly - tepla spolecna sprcha, nasledne nahrat bedra, behem 10 min tlak na konecnik a behem 20
minut tlaceni mala venku. Placenta bohuzel az po hodine, kdy uz pak dali oxytocin, jinak bych musela na revizi.. Tento porod za odmenu - a take srovnani se s 1. porodem, kdy se neplanovane syn narodil doma, protoze jako prvorodicka - prubeh bez prasknuti vody a klasickych kontrakci nikdo neceka.. Takze bohuzel velke harakiri, sanitka, maly na JIP a ja 2 tranfuze a 2 mesicni davani se dohromady (a to jen fyzicky..) Takze kazdemu rikam ANO i prvorodicka muze porodit za 30 minut...

17. kvě 2017

Krasne...rvu tu jak mala. ..taky bych to chtela nekdy zazit...at je malej zlaticko 😍

17. kvě 2017

uzasnel! ja si svuj prvni porod kvuli komplikacim dost protrpela a z druheho mam strach..tohle jsem si potrebovala precist, diky a velka gratulace

19. kvě 2017

Hezke, meli jste to skoro stejne jako my akorad s rozdilem ze ja dala vanu doma a mela tlaky na konecnik hned po vane a tak jsme do porodnice dojeli jen porodit 😃

22. kvě 2017
Komentář byl odstraněný

Gratuluju k narozeni miminka. Jen se chci zeptat proc jsi ho tyden nemyla?

25. kvě 2017
apacheee
autorAMBASADORKA

@oxalis http://magazin.branakdetem.cz/6-duvodu-proc-odd...
Koukni třeba tady, zde je moc hezký popsáno a vysvětleno

25. kvě 2017

No.precetla jsem si to, ale vubec me to nepresvedcilo o prospesnosti nemyti. Mazek je, aby dite chranil v deloze a asi i treba diky snazsimu pruchodu porodnimi cestami. Funkci tedy ma jasne danou v urcitem miste a case.
Ale je potreba ho pak smyt. V plodove vode je moc miminka a muzou byt i jeho vykaly (smolka). To vse nachyta mazek.
V prirode savci mladata toho vseho zbavuji. Jednak kvuli predatorum a take aby zacla fungovat napr.srst tak jak ma. Samozrejme to nejde plne srovmavat s lidskym mladetem. Ale kdyby to bylo tak moc prospesne, tak by je urcite matky nemyly.
Nechci ale prudit.
Uzivej si miminko.

25. kvě 2017
apacheee
autorAMBASADORKA

@oxalis mým cílem určitě není vás přesvědčovat, každá věci děláme tak, jak nám dávají smysl a ostatní to zase mohou dělat naprosto jinak🙂

25. kvě 2017
Komentář byl odstraněný

@apacheee děkuju za článek - plánuji porod v Ústí v srpnu a takovéto příběhy mi moc pomáhají věřit, že to může být i v porodnici krásný zážitek 🙂

28. kvě 2017

@apacheee jeee ten porodni box s vanou jsem si v srpnu 2014 moc prala 🙂 🙂 🙂 nakonec jsem byla jinde ☹ PA Byla urcite ta sama co jsem mela tenkrat ja kdyz jsem rodila Jondu. 🙂 taky Me rikala tedka at netlacim 🙂 🙂 a jeste me prijednom mem hlasitem vylevu (kamaradka rikala ze to nebyl ani Rev Nebwn krik) sprdla slovy: tak takhle teda ne pani Brezinova 🙂 a ja se omluvila 🙂 🙂 🙂 pritom tam jiny rvali jak na lesy 🙂 🙂 🙂
Verunko krasne napsane 🙂 🙂 A moc Vam to slusi

1. čer 2017

Krásné

6. čer 2017

Taky jsem rodila v Ústí a i přes předčasný porod v 36tt přirozené 🙂 krásné napsané 🙂

30. čer 2017

Veru, asi pomilionté čtu Tvůj krásný zážitek z porodu a doufám, že to budu mít podobně 🙂 Jen pořád uvažuju nad porodnicí a trochu mi přijde, že u Tebe spíš nestihli nic zkazit, protože to byla rychlovka, než že by tam byli tolik přirozeně naklonění. Ale nevím. Když si to vezmeš s odstupem, byla jsi opravdu 100% spokojená? Děkuji a užívej chlapečky ♥

27. bře 2018

Začni psát komentář...

Odešli