apacheee
16. únor 2024
101 

Čokoláda, čokoláda a zase ta čokoláda

Před pár dny jsem na Modrém koníku spustila opravdu sladkou soutěž - společně s dm si totiž můžete zasoutěžit o ochutnávkový balíček, ve kterém najdete hned 8 druhů výborných čokolád od privátní značky dmBio. Podle vaší účasti to vypadá, že se vám tato výhra opravdu líbí a já se tomu vůbec nedivím. Kdo by totiž neměl rád čokoládu? Moc takových lidí neznám🙂

Čokoláda je prostě láska a dnešní článek budeme věnovat právě jí. Pohodlně se usaďte a pojďte se společně se mnou podívat na pár zajímavosti o čokoládě.

  • Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, které rostou na stromě Theobroma cacao, který můžete znát i pod českým ekvivalentem kakaovník pravý. Tyto stromy rostou pouze v tropech a mohou dosahovat výšky až 15 metrů. Na jednom stromě sice rozkvete až 6 tisíc květů, z nich však dozraje pouze 20 až 30 plodů – kakaových bobů.
  • Největším producentem kakaových bobů je pobřeží slonoviny, Ghana, Nigérie a Kamerun (tyto země obstarají zhruba 70 % celosvětové produkce). Skutečnými čokoládovými mistry, kteří vytváří z bobů delikátní pochoutky, jsou však země evropské, které jsou zároveň také jejími největšími konzumenty. Těmi úplně největšími konzumenty čokolády jsou pak Švýcaři, kteří za rok snědí průměrně 8,8 kg čokolády!
  • Kvalitní hořká čokoláda vám může přinést i významné zdravotní benefity. Kakaové boby obsahují fenoly a flavonoidy, tedy antioxidanty, které pomáhají našemu tělu bojovat proti oxidačnímu stresu. Antioxidační účinky kakaa mohou přímo ovlivnit inzulínovou rezistenci a následně snížit riziko cukrovky. Zároveň čokoláda obsahuje hořčík, měď, draslík a vápník, což jsou minerály, které snižují riziko vysokého krevního tlaku a aterosklerózy. Alkaloid fenylethylamin v našem těle také zvyšuje hladinu endorfinů, které v našem těle navozují opravdový pocit štěstí.
  • Nejoblíbenější čokoládou je ta mléčná, na čokoládovém trhu však seženete čokolády s nejrůznějšími příchutěmi - můžete ochutnat slaninovou čokoládu, čokoládu s příchutí sýru a cibule, čokoládu s tabákem či čokoládu s shiitake houbami. Mezi tradičnějšími příchutěmi pak najdete čokoládu pomerančovou, karamelovou, nugátovou,...
  • Čokoláda slaví i svůj svátek, a to dokonce hned 2x ročně. Světový den čokolády vychází na 7. července a Mezinárodní den čokolády pak na 13. září.
  • Čokoláda drží i spoustu rekordů. Největší čokoládová tyčinka na světě měřila 383,24 metrů čtverečních a vážila přes 13 tun! Nejdražší prodanou čokoládovou tyčinkou se pak stala 100letá čokoládová tyčinka Cadbury. Anonymní kupec za tuto 10centimetrovou cukrovinku zaplatil v přepočtu přes 25 tisíc korun! Důvodem bylo kromě stáří také to, že tato tyčinka byla až na Antarktidě.
  • Čokoláda se využívá také v kosmetice a wellness. Kakaové máslo je již dávno součástí různých kosmetických krémů, čokoládový make-up nebo kakaová pěna do koupele se objevily teprve nedávno. Posledním hitem je však zábal z hořké čokolády a čokoládové koupele, které mají blahodárný vliv na pokožku. Nemůže samozřejmě chybět ani čokoládový parfém.

Dostali jste při čtení neodolatelnou chuť na čokoládu? Mrkněte na nabídku dm, která přináší výborné čokolády za velmi příznivé ceny. Kromě tradičních druhů čokolád tam najdete i opravdu zajímavé kousky🙂

dmBio nugátová čokoláda

  • organická čokoláda
  • obsahuje 55 % nugátu
  • obsah kakaa minimálně 37 %
  • s rozložitelnou vnitřní fólií pro zachování aroma
  • bez umělých příchutí a přísad


dmBio mléčná čokoláda

  • s jemnou mléčnou chutí
  • minimální obsah kakaa 37%
  • bez umělých příchutí a přísad
  • ingredience z ekologického zemědělství


dmBio mléčná čokoláda s lískovými ořechy

  1 zkušenost
  • lahodná chuť s oříšky
  • suroviny z ekologického zemědělství
  • obsah kakaa: minimálně 37 % v mléčné čokoládě
  • obal v rozložitelné variantě


dmBio bio hořká čokoláda Sierra Leone

  • bio hořká čokoláda Sierra Leone
  • 72 % kakaa
  • složky z ekologického zemědělství
  • certifikace Fairtrade & Naturland


dmBio bio čokoláda bílá s mandlemi

  • certifikace Fairtrade
  • s kousky mandlí
  • vnitřní fólie je kompostovatelná

Tak co, která z těchto čokolád vás nejvíce oslovila? A už jste nějakou z nich ochutnali?

#dm #ambasadorka_doporucuje

Začni psát komentář...

Odešli