aqeris
30. dub 2017
319 

Bludný kruh viny

Ahoj, ženy, holky, maminky a tatínkové. 

Začnu tam, čím jsem posledně skončila. Ahoj, jsem Lucka a nemám se ráda. Dospěla jsem do skličující fáze. Odhalila jsem svůj vnitřní "program" a jednoduše řečeno jsem ve svých očích ve všem nedostatečná. Všichni asi známe takové ty vnitřní rozhovory. Ty moje tedy stojí za to. Aktuálně bojuji s tím, že mám obrovský dar absolutně vším se potrestat. Alkoholik může přestat konzumovat alkohol a už do konce života se ho nemusí dotknout. Bude na něj narážet, ale není potřebné, aby ho pil. Ale jak se mám vyhnout všemu? No, asi těžko. Možná se vám zdá že přeháním, což mimochodem rozhodně patří k věci a určitě se k tomu při našich "sezeních" dostanu. 

Jsem jako velká část z vás doma s dětmi. Začala jsem se trestat péči o děti a domácnost. Celý den jsem se nezastavila a nesedla si. Dohnala jsem to tak daleko, že jsem si začala psát dlouhý seznam úkolů, co jako mám všechno ten den udělat. Zpočátku to bylo uspokojující, jako každá droga. Cítila jsem, že se obětuji . Že mě lecos i bolí a že jsem doopravdy unavená jako kůň. A měla jsem radost. Můj vnitřní diktátor mával bičem a šeptal: "tak je to správně, jsi hodná holka, MUSÍŠ se snažit, aby jsi měla doma čisto, aby jsi dobře a kvalitně a zdravě vařila, děti musí být šťastné a veselé a chytré, nadprůměrné, to je tvoje práce a nezapomeň být krásná, musíš být krásná a štíhlá a cvič, aby jsi byla dětem dobrým příkladem, a buď veselá, podívej se co všechno máš, buď milá a veselá, aby měl manžel doma klid, aby na něj čekala krásná a usměvavá žena, která mu dopřeje po dlouhém dni v práci čas na zábavu a nachystá mu dobrou večeři, a nezapomeň být nepřekonatelnou milenkou, aby tě nevyměnil, za nějakou lepší, hezčí, mladší, a uvař mu oběd do práce, je to tvoje vina, když jí ty blafy z kantýny a pak je nemocný "a dál a dál a dál a pořád má něco na srdci. Jak už to bývá s jakoukoliv drogou, dávka která původně způsobovala štěstí a pocit naplnění přestala stačit. A jako ukázkový závislák jsem přidala. Ale pocit štěstí už nepřicházel. Naopak. V uších mi stále zní málo, nedostatečně, udělej to lépe, jinak, jsi pomalá. Do seznamu se mi vloudila položka hrát si se synem, což je samo o sobě dost alarmující. Já si k tomu přidala ještě konkrétní rozpis her, které ho budou rozvíjet a tabulku, kam jsem zapisovala úspěchy, aby snad nikdo nemohl říct, že se mu nevěnuji. No, už teď když to píšu, tak si říkám, že tohle teda už bylo fakt moc. 

Jak většina z vás už tuší, tak není možné dělat všechno nejlépe na světě. Ono totiž nejde se ani dlouhodobě snažit dělat všechno nejlépe. Je v pořádku dělat vše nejlépe, jak v daný okamžik můžete, ale né lépe. Dám příklad. Někdy je prostě pro vás i děti lepší, když dostanou kvalitní skleničku z obchodu k obědu, než domácí oběd z farmářských bio produktů. Když zrovna při vaření té božské krmě se jedno dítě bouchlo a potřebovalo obejmout a druhé se pokakalo a potřebovalo doopravdy hned přebalit, neboť právě teď zrovna byla nadměrně překročena kapacita plenky a je otázkou vteřin, kdy děti a domácí zvířata začnou studovat obsah oné pleny. Nikomu nepomůže, když do toho bude pobíhat hystericky maminka, vynadá jednomu za to, že si dovolil se pokakat a druhému, že úplně naschvál nedává pozor a mlátí se do hlavy. A jen kvůli tomu se spálí to předražené jehněčí, na kterém závisel maminčin pocit dostatečnosti. 

Dobrá, už to vím v mém případě je seznam úkolů zlo. Tak jsem začala více odpočívat. Opět se dostavil pocit naplnění, dokážu se povznést nad nepořádek a budu odpočatá a šťastná = dobrá máma =dobrá manželka. Ale ono to tak úplně nebyla  pravda. Soudce se ozval: "jsi líná, nevěnuješ se dostatečně domácnosti, dětem, manžel přijde z práce a musí za tebe dělat domácí práce" a co teď. Kde je střed. 

Střed je přeci ve mě. Vůbec nejde o to, jak moc je uklizeno. Nebo jak úžasné jsou děti, nebo jak krásná jsem. Jde o to, že jsem pro sebe pořád nedostatečná. Jde přeci o to, konečně si doopravdy uvědomit, že nemusím udělat všechno a ještě ke všemu nejlíp. Že i částečně může a dokonce musí být považováno za správné. Že chyba je v pořádku, že je děláme všichni. A chyba není špatná. Chyba je ukázka toho, že něco děláme o něco se snažíme, něco tvoříme. Spousta velikých vynálezů vznikla chybou, nebo nedostatkem. 

Nejvíc se mi líbí, jak dokážu každému hezky poradit. Na lidech kolem sebe často vidím jejich vnitřní programy. Kolikrát to až bije do očí, jak moc si člověk neváží sám sebe. A tak to všem kdo o to stojí vysvětlím, poradím, sobě taky. A nějak výrazně se to nelepší. 

Teď jsem se dočetla, že potíž s "přeprogramováním" je v tom, jak moc máme program vštípený. Většinou se nám dostanou do krve při nějaké stresové situaci, nebo když se bojíme, prostě jsou spojeny se silnou negativní emocí. Všichni známe, že si pamatujeme třeba první velký pád na kole. Přesto, že si nepamatujeme z toho období života téměř nic, u negativní vzpomínky nám utkvěly i detaily. A navíc se tajný program živil a posiloval v průběhu let. Je to součást naší osobnosti. Podle autora knihy Nedostatečný pocit vlastní hodnoty, sebedestruktivní vnitřní programy a jejich překonávání  je zapotřebí to přijmout jako fakt. Nezlobit se na sebe, že takto smýšlíme. Nezlobit se na rodiče. Nelitovat se za to, že právě mi jsme takhle zatížení. Prostě to tak je. Vychovávejme se jako dítě, buďme k sobě shovívaví, dejme si lásku a oporu, ale i pevné zázemí a hranice o které se můžeme opřít. Co bylo nejde změnit. Pokud budeme čas trávit přemítáním o minulosti, nebo stresovaním se budoucností, tak nebudeme nikdy žít. 

Tak se lidi zkusme k sobě samým alespoň jednou chovat hezky a slušně. A program jede. Jéžiši, podívej jak jsi to napsala dlouhé a nezajímavé. Určitě je to plné chyb a stejně to nikdo nebude číst. Nikoho to nezajímá. A dost. Zkuste to taky, někdy prostě říct dost. A taky, no a co? Tak to nikdo nebude číst a co mi to jako udělá. Nic. Mějte se hezky 

30. dub 2017

hezky sepsáno, tohle by si mělo přečíst hodně žen v mém okolí 👍🙂

30. dub 2017

Ja to precetla az do konce 🙂 Taky bojuju, snazim se.

30. dub 2017

Už druhý článek...asi si tu knihu půjčím/koupím. Máme moc společných pocitu. Zajímá mě to víc a víc! Díky, těším se na další, já ano.

30. dub 2017

Znám, taky v tom jedu. Na toho autora se chystám nějakou dobu 🙂

30. dub 2017

Z osobní zkušenosti bych doporučila kineziologii, ta umí odhalit ty programy i skryté, které máme v podvědomí a ani si neuvědomujeme, že v nich "jedeme", mně to hodně pomohlo a pomáhá.

30. dub 2017

Začni psát komentář...

Odešli