bachovy_esence_poradna
    Zpráva byla změněna    8. kvě 2019    

    Internet je plný článků "sbírejte bylinky a čistěte si tělo". Pozor, jedná se o OBECNÉ články a ne každá bylina je vhodná pro každého! (takových bylin je opravdu jen pár, velmi často se setkávám s užíváním bylin pro danou konstituci naprosto nevhodných). Zmíním alespoň populární kopřivu ve zkratce: má minerály, křemík, umí čistit krev, je vhodná při onemocnění jater, žaludku, slinivky, při anémii, alergiích, ekzémech, určitých typech zahlenění atd. Kopřivu ale rozhodně není vhodné užívat déle než 1-2 týdny, ať už v sušené nebo čerstvé podobě třeba ve smoothie 😉
    Pokud jste citliví nebo jste velmi často unavení, zimomřiví, máte oslabené ledviny, potíže s klouby, špatně spíte apod., pak vám kopřiva nemusí nutně dělat dobře. Je to silná bylina, která ledviny nutí více pracovat - tím se ale ledviny neposílí, naopak se často ještě více oslabí. Při otocích nebo častém močení doporučuji kopřivu neužívat vůbec nebo jen výjimečně ve směsi bylin v malém množství. V těhotenství toto platí obzvlášť. Pít pak raději dopoledne, aby si ledviny v noci mohly odpočinout.
    Každopádně výborný je odvar z kopřivy na oplachování vlasů (posílení vlasů, proti lupům), případně kopřivu můžeme občas zařadit do dietetiky tepelně zpracovanou např. do polévky, do vajíček, připravit ji jako špenát.
    Kopřiva není vhodná na dlouhodobé, každodenní užívání.
    P.S.
    Pročišťování organismu je dnes taková mantra, sama o sobě ale dobré fungování těla nezajistí, tělo není jednoduchá soustava součástek, které stačí vyčistit. Detoxikaci nikdy neprovádějte pokud jste oslabení (např. po porodu, při častém nevyspání, ihned po silnější nemoci, v průběhu silné menstruace apod.) nebo pokud máte psychické obtíže. V takovém případě je místo pročišťování vhodné posilování + harmonizování.

    Hezký sváteční večer přeje

    Lída Salemová