dandelion
21. čer 2014

„tak trochu jiný“ porod císařským řezem

Pro začátek nutno podotknout, že jsem otěhotněla zcela neplánovaně, v době manželské krize a osobního „rozvoje“. // na testu mě nejen zaskočily, ale i rozbrečely. Ne štěstím, ale zoufalstvím. Pocity, že je to chyba a že se to nemělo stát, trvaly asi dva týdny. Nemohla jsem se ze začátku srovnat s tím, že budeme mít druhé dítě.  S tím souvisí podle mě i to, že od začátku těhotenství jsem měla potíže.  Šílené závratě, nevolnosti že jsem nemohla vstát. Celý první trimestr. Druhým trimestrem se mi rozjela preeklampsie. Vysoké tlaky, bílkovina v moči, otoky. Ve 26tt už ani dr nevěděli co se mnou a hrozil mi převoz do Phy nebo Plzně a předčasný porod. Celé těhotenství stres a stres. Nakonec mi upravili léčbu a tlakově jsem se zklidnila. Třetím trimestrem mi začalo stávkovat tělo, které neslo už tak velkou zátěž. Kyčle, stydká spona k prasknutí, strašná bolest zad. Prostě jsem se celé těhotenství cítila špatně. Nebyl den kdyby mi bylo dobře.. bylo mi buď líp, nebo hůř.. Celé těhotenství jsem byla protivná sama sobě. Natož manželovi. No dobře.. přežili jsme…

Každopádně kvůli předchozí sekci, kvůli obezitě a střední preeklampsii se 4 lékaři klonili k plánovanému císaři. Ani jsem nečekala že bych mohla mít naději na přirozený porod. Každopádně tu mi alespoň na chvíli dala paní dr v poradně 21.5. tlak se držel, já vypadala dobře, jizva klidná. Tak jsem se trochu přenastavila a začala pít maliník, sledovat videa o porodu bez bolesti, začala jsem číst knihu Hypnoporod a psychicky se srovnávat s myšlenkou přirozeného porodu..  A těšila jsem se moc.. že bych to mohla zažít.

11.6. jsem měla rizikovou poradnu. Bylo mi skvěle. Bříško už kleslo, mohla jsem dýchat. Tak mě ani nenapadlo, že by mi mohl vyletět tlak. 150/120 a ne a ne klesnout. Takže si mě tam nechali. Dr mi řekla, že už půjdu domů s miminkem. Byla jsem otevřená na 1,5cm, ale hlavička ještě hodně vysoko. Uložili mě na porodní nadstandard s tím, že zítra podle nálezu buď preindukce, nebo opět sekce. Takže první dlouhá noc a otazník nad zítřkem.

12.6. čekám jak na smilovnání na vizitu. Přišla dr, vyšetřila mě a řekla, že by indukce byla hodně riziková. Že malá neklesá a bylo by to na hodně dlouho. Takže nápor na jizvu i na můj tlak. Domluvily jsme se na císaři na druhý den. Alespoň jsem měla čas se s tím srovnat.

Celý čtvrtek a celá noc na pátek se každá minuta tak vlekla. Je zvláštní vědět den a hodinu kdy se vám narodí miminko. Relaxovala jsem, snažila se uklidnit a těšila jsem se až maličkou uvidím. Byla jsem plná očekávání jak to proběhne. Ještě ve čtvrtek jsme se domluvili s p. primářem jestli by mohl být u operace i manžel. Taky jsme s dětskou sestřičkou, která se nám měla druhý den o Helenku starat domluvili, že je pro nás důležitý první kontakt. Utrousili jsme něco o bondingu. Pak domluvená spinální anestezie a pak už jen čekání a čekání na půl osmou ranní.

Pátek 13.6.- vstala jsem v 6 ráno. Sbalila věci, vysprchovala a ještě chvíli poslouchala relaxační hudbu. Všechno kolem postříkala růžovou vodou. Kápla si bachovky a snažila se být v klidu. Manžel dorazil v 7. Ve čtvrt cévka, bandáže a pak už to šlo ráz na ráz a už jsem nahá jela na operační sál. Cestou pokecala se sanitářem.. Před operačním sálem se rozléhal smích. Bylo to hrozně pozitivní. Měla jsem úsměv na tváři a vůbec se nebála. Opravdu vůbec. Byla jsem klidná a vyrovnaná. Všechny jsem s úsměvem zdravila.

Přesun na operační stůl. Uvolnit, nahrbit, nápich na poprvé. A rychle rychle položit. A už už mi u hlavy seděl manžel. Chvíli se mi dělalo zle, pomohl opět obklad. Úplně stejné jako u Štěpánky. Cítila jsem se tak natěšeně, uvolněně a už jsem ji strašně chtěla vidět..  A najednou byla venku. Neplakala. Lokla si plodovky, ale ne nijak moc, chvilka odsávání a povzbuzování stačila. Manžel nasadil úsměv alá mikimaus, culil se a pořád mi říkal jak je nádherná. Byl dojatej. Konečně mi jí přinesli ukázat. Mžourala na mě očičkama. Líbala jsem jí a slza mi tekla, jak jsem byla šťastná že je to za námi! Sestřička pohotově malý nabídla prso ještě na sále. Vymačkala mlezivo a malá mě olizovala s takovým nasazením. Dokonce dvakrát zasála. Takhle chvilička byť byla poměrně krátká pro mě strašně znamenala. Pak jí odnesli na ošetřovnu zvážit. Manžel byl pořád s ní. 3550g a cca 50cm.. jen jí oblékli, zabalili a manžel jí už nepustil z ruky. Já si zbytek operace odpočala. Možná jsem i na chvilku zavřela oči a relaxovala. Bylo mi moc dobře. Byla jsem šťastná. Pak mě vezli a manžel stál na chodbě s tím maličkým uzlíčkem. Dovezli mě na pokoj, napojili a za 5 minut jsem už měla manžela i maličkou u sebe a opět mi jí sestřička přikládala. Sála. Neuvěřitelný!

Takový jsme měli start. Všechno se pak snášelo mnohem lépe. Každá bolest, všechno. Nosili mi jí na kojení. Druhý den už vysála 30ml, třetí den i 50.

Každopádně 16.6. ráno proběhla vizita, kde mi malou dětská dr „propustila“. Už něco přibrala a prostě byla naprosto v pohodě. Já moc neotálela. Bylo mi dobře a až na nízký hemoglobin mi nebylo vůbec nic. Fungovala jsem, chodila, kojila. Věřila jsem si. A ke všemu víte jak v porodnicích. Nedýchatelno. Společné wc, sprchy, kde si potykáte s nahou maminkou uprostřed procesu výměny vložek atp atp. Do toho buzerace sester musíš, nesmíš. Prostě jsem řekla, že jdu domů. Malá byla propuštěná, tak jsem už neměla co řešit, podepsala jim co chtěli, sbalila se a šla. 

Takhle s pár detaily, na které jsem možná zapomněla.. proběhl můj druhý hypno ambulantní císař… 

Krásně napsané, hlavně, že je maličká už s vámi a že si vzájemně děláte radost už napořád 🙂 Ještě jednou gratuluji a přeji hlavně zdravíčko 🙂

21. čer 2014

Přečteno jedním dechem... Hlavně,ať jste všichni spokojení a zdraví!

21. čer 2014

Vůbec nemusíš litovat, že jsi nemohla rodit normálně. Krásný článek a důkaz, že císař nemusí znamenat poporodní izolaci.

21. čer 2014

@syrovatka jo já říkám, že jsem utekla z porodnice poporodní depresi :D 🙂 doma je mi skvěle 🙂 i když kolotoč, ale člověk nemá čas na deprese :D

21. čer 2014

@dandelion Já neutekla a byla v pěkným stresu ze všeho..doma je nejlíp, ikdyž nevíš co dřív🙂 Helenka se povedla🙂

21. čer 2014

@syrovatka já si to zažila u štěpánky.. poporodní deprese jako prase.. to už jsem nechtěla dopustit..

21. čer 2014

@dandelion Říkám si, že už bych nebyla u druhého taková blbka🙂

21. čer 2014

Měla jsem svůj druhý porod velmi podobný a čtvrtý den jsme též byli doma 🙂

21. čer 2014

Nádhera! My šli 4. den, luxus! A malý taky hned sál, úplně jiná story, než s prvním miminkem 😵

21. čer 2014

Krásné čtení...trošku Ti závidím, že už to máš za sebou 🙂

21. čer 2014

Popis porodu paráda, věřím, že budu stejně vyklidněná, protože budu vědět do čeho jdu a jsem rozhodnutá podepsat reverz, když bude vše OK, jeden týdenní pobyt tam mi stačil. A přiznám se, že jsem ráda, žes popsala ten svůj začátek. I já test obrečela a radostí to nebylo. I já se srovnávala. Hodně dlouho. Ještě v desátém týdnu☹ Mrzí mě to, ale je to tak. Snad to malé(mu) budu moct vynahradit.

21. čer 2014

@kajovaevicka Evičko, já jsem malou téměř celý těhotenství podvědomě odmítala. Celý těhotenství se to ve mě mlelo. Pocity různý. Do toho stále odcizení a krize. Každopádně.... Nedala bych jí! A jsem nejšťastnější že jí máme. Myslím že přišla právě včas. A asi bychom to ani lépe nenaplánovali. Taky mě to moc mrzelo a říkala jsem si, že to malá musí cítit. Ten stres, to že jí nepřijímám. Ale po porodu se to opravdu změnilo. Uvidíš že to bude dobrý ;) Klidně někdy napiš IP ;)

21. čer 2014

Je to napsané moc hezky a hlavně upřímně, ještě jednou moc gratuluji ke krásné holčičce a přeji, ať jste všichni moc spokojení🙂

21. čer 2014

@dandelion Eli krásný porod, já měla podobný s Nikolasem, pořád jsem čekala kdy budu nervozní a ono nic pohodička a slezy štěstí 🙂 doufám, že až budeš u mami tak se ozveš a dáme šátkové dostaveníčko

21. čer 2014

Krásné 🙂 Když to čtu, hned bych rodila znovu 😀

22. čer 2014

Ani nevíš jakou jsi mi dala sílu a naději... děkuji

30. čer 2014

Krásné...ono někdy nám život nachystá něco, co nečekáme, ale je to pro naši podstatu a fungování důležité 🙂

1. črc 2014

můžu se zepata platili jste něco za manžela u císaře? čeká nás to asi z podobných důvodů v Plzni tak se informuji, děkuji

1. črc 2014
1. črc 2014

hezky napsané... čtu dost se zpožděním, ale jak jsem viděla fotečky viz výše... tak jste bájo a působíte příjemně 🙂 🙂 🙂
dodatečně gratuluji a přeji kopec zdravíčka a horu rodinné pohody 😵

14. črc 2014
6. led 2015

Eliško, tvůj příběh jsem si přečetla až teď a gratuluju! Ještě nevím, jak dopadne můj druhý porod, snažím se uklidňovat, i kdyby to nedopadlo přirozeně a moc jsi mě potěšila, že i po císaři se ti podařilo odejít dřív. Po minulé zkušenosti bych otamtud taky vypadla o pár dnů dřív (přesně jak píšeš - společné sprchy, buzerace personálu, no do puntíku stejný, plus mě ještě štvalo to, že když jsem se náhodou bolestí zasekla a dítě v tu chvíli v náručí, nikdo mi nepomohl! a určitě by se mi doma i líp s tím kuchlým břichem vstávalo z mé vlastní postele a ne z té snad dvoumetrové 😀

11. led 2015

Jo, vždycky mi přišlo na císaři pikatní, že víš den a snad i hodinu, kdy budeš držet miminko v ruce. Pro moji plánovací povahu je to "značka" ideál (jakkoliv jsem šťastná, že šly obě holky přirozeně). Jen dotaz - co s tím sáním? To je po císaři jiné, že se miminko nepřisaje, když ho dají k prsu?

4. lis 2015

@acacia nekdy byva problem.. Zvlast kdyz se mimco prilozi po delsi dobe po operaci..

4. lis 2015

Promiň za možná blbý dotaz, ale po císaři jsou nebo nejsou očistky?

4. lis 2015

@acacia jsou.. Ja mela celkem silne ocistky celych sest tydnu..

4. lis 2015

Začni psát komentář...

Odešli