denikzaslouzilemamy
8. pro 2021
434 

Vánoční pečení: Vanilkové sušenky

Zdravím Vás všechny, milovníky sladkého 🙂

S blížícími se Vánoci častěji sahám po něčem sladkém, máte to taky tak? To zase bude leden ve znamení cvičení, motivací a chroupání mrkve 😀
Ale nepředbíhejme, leden je ještě daleko, za to Vánoce jsou už skoro za rohem!
K Vánocům patří samozřejmě i něco dobrého a pokud chcete zkusit i něco jiného, než klasické cukroví, tyhle vanilkové sušenky jsou to pravé.
Jsou krásně měkké a vláčné a vydrží Vám při pokojové teplotě až deset dní.
Ale garantuju Vám, že je stejně sníte dřív. Buď Vy a nebo manžel, který se v noci tajně vkrádá do kuchyně 😀

Zdroj fotografií: ahinsashoes.cz

Suroviny na cca 36 kousků:

  • 1 hrnek změklého másla (cca 227 g) 
  • 1 hrnek hnědého cukru nebo jiného cukru (200 g)
  • 1/2 hrnku klasického cukru  (100 g)
  • 2 velká vejce 
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (10 g-prodává například DM)
  • 3/4 lžičky soli (4 g)
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva (1 g)
  •  4 hrnky mouky, já používám špaldovou (490-560 g)

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180° a plech vyložte pečícím papírem.
  2. Smíchejte máslo s oběma druhy cukru do jemné konzistence (ideálně v robotu a nebo vidličkou).
  3. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a důkladně promíchejte.
  4. Přisypte sůl, prášek do pečiva a opět promíchejte.
  5. Zbývá mouka. Postupně přisypávejte mouku a promíchávejte tak, aby se Vám nevytvořily žádné hrudky. Díky postupnému přidávání si navíc ohlídáte perfektně konzistenci těsta, které by se nemělo lepit k míse.
    *Pokud chcete péct sušenky až druhý den, přidejte jen 3 a půl hrnku mouky a nechte odpočívat v lednici. Před pečením těsto vyndejte a nechte při pokojové teplotě cca půl hodiny a pak do směsi domíchejte zbylou půlku hrnku mouky.
  6. Rozválejte  0,5 cm silné těsto a pečte po dobu 10-12 minut při teplotě
    180 °.

Sušenky jsou křehké a voní po vanilce. Můžete je polít čokoládou a ozdobit třeba oříšky nebo kokosem, to už nechám na Vás.

Pokud se Vám recept líbí a nebo sušenky budete péct, označte mě u příspěvku, ať si můžu Vaše výtvory prohlédnout. Už teď se na ně těším!

Tak příjemné pečení a dobrou chuť!

S láskou,

Monika

#vánočnípečení #pečení #vánoce2021 #cukroví #vkuchyni

Vypadají krasne, vyzkousime 👍🏻😉 Děkuji za recept

8. pro 2021

@badcici děkuji za komentář, doufám, že budou chutnat 🙂

8. pro 2021

Že bych vyzkoušela? Vanilku mám ráda. Ale fakt těsto 1 cm? Není to moc tlusté? Na fotce to tak nevypadá..

15. pro 2021

@andelka Zdravím, a máte pravdu! Upsala jsem se v receptu, takže těsto o tloušťce 0.5 mm a děkuji za opravu!

17. pro 2021

@denikzaslouzilemamy 🙂 o víkendu se na to chystám..a prosím ještě..ten klasický cukr, je krystal nebo moučkový. Hnědý cukr nemám, budu dávat asi třtinový nebo část kokosový. Mám i krystal a moučku. Tak ať dám to správné, co je potřeba, jestli v tom je nějaký rozdíl.

17. pro 2021

Začni psát komentář...

Odešli