dexin
17. únor 2016
1431 

Jak se Mariánka narodila, aneb porodní příběh z pohledu duly a přítelkyně

Když jsem se v létě seznámila s Martinou, hned jsem věděla, že si budeme blízké. Bylo to takové to přátelství na první pohled, kdy jedna má na jazyku zrovna to, co druhá povídá. Přeletěla jiskra a už jsme pusy nezavřely. Já čerstvě máma 4 dětí a ona zrovna 4. čekala. Obě vysokoškolačky, které daly přednost své rodině a svým snům před kariérou. ÓOO jaké dvě bláhové duše se setkaly! 🙂

Stejně jako jsme si rozuměly v názorech na život, bylo naším velkým společným tématem její těhotenství a touha po přirozeném porodu. Ani nevím přesně, jak jsme se dostaly k tomu, že bych mohla být přítomna u jejího porodu. Ale vzhledem k tomu, že jsme si tak v mnohém ladily, obě jsme si to přály. Já ze zvědavosti a touhy zažít porod z druhé strany, ona proto, že ve mně cítila zázemí, které potřebovala ke splnění svých porodních přání.

Celé těhotenství naslouchala svému srdci, a přitom nezapomněla naslouchat své dceři v děloze. Velmi stála o to, aby se jí porod rozběhl sám a nemusela na indukci jako u předešlých porodů. Toužila po prožitém zrození svého dítěte. Když se však její těhotenství přehouplo do 42. týdne, bylo po Vánocích i Silvestru a Mariánce se nechtělo stále ven, domluvila se v porodnici, že nastoupí na vyvolání. Vážím si jí za to. Udělala to tak, jak to bylo nejlepší pro ni o pro děťátko.

Přijela jsem za ní kolem 11 hodin dopoledne, zrovna ležela po zavedení části tablety a čekala, kdy to vypukne. Povídaly jsme si a nic se nedělo. „Snad tenhle porod zase neprokecám“, zaznělo jí z úst. Její muž seděl u okna a občas mrknul na hodinky, snad stihne chlapy a objednanou hospodu na zapíjení své dcery! Nechci mu křivdit, byl skvělý. Pro něho jako muže byl porod manželky velmi silnou zkušeností. Tiše seděl nebo stál, snažil se být k užitku, ale nevěděl jak, a tak do ničeho nezasahoval. Raději nedělat nic než něco zkazit. Pro ženu je sedící muž tichou podporou a tvůrcem bezpečného zázemí v neznámém nemocničním prostředí, což není málo. Mnohdy muži trpí, když vidí svou milovanou ženu v bolestech a kdyby mohli všechno uspíšit, vykoukali by pro každou rychlejší minutu hodinky. Stejně na tom byl Pavel.

Po zavedení další části tablety se porod pozvolna rozbíhal. Už je to rok, co jsem se dívala na Martinu a vnímala to obrovské napojení ženy na svou božskou sílu. Pokoj jako by ztichl a vzduchem se šířily drobné vibrace jejího dechu. Vůně feromonů rodící ženy a mé zkušenosti z vlastních porodů mě vtahovaly do procesu porodu, kterého jsem se stala účastníkem ne tělem, nýbrž srdcem.

Byla jsem tichou společnicí, která se snažila být oporou. Nebýt viděna, kde nemám a být cítěna, kde mám. Pomáhala jsem jí tak, jak bych pomáhala sama sobě, kdybych byla na jejím místě. Když čas od času přišel doktor s dotazem, jestli nechce porod uspíšit prasknutím plodové vody, podívala se na mě a věděla jistě, že toto nechce. Má přítomnost jí připomínala všechny její porodní přání. Mnohokrát jsme spolu probíraly, co si přeje a co ne, a proto stačilo jen být jí na blízku a podpořit jí v tom, aby nepodlehla tlaku, který lékař vyvíjel.

Martina nechtěla prasknout plodový obal, protože z předchozích porodů věděla, co by to znamenalo. Rozběhly by se jí kontrakce, aniž by na ně bylo její tělo připraveno a začala by vypuzovat miminko i přes malý porodní nález. Takto se jí to už stalo třikrát a tentokrát toužila po tom, aby to bylo plynulé. Samotnou ji zajímalo, jestli je vůbec schopna otevřít své porodní cesty úplně a porodit bez nepřirozeného zásahu třetí osoby. V každé chvíli, kdy odmítala lékaře s urychlením porodu, byla tak odvážná a silná!

Masírovala jsem své přítelkyni při kontrakcích záda a napadlo mě, že by masáž prováděl dost dobře i Pavel. Posadila jsem ho tedy na místo, kde jsem ještě před chvílí seděla já a vysvětlila mu, co má dělat. Potom jsem ustoupila a nechala je sdílet intimní chvíle plné bolesti a lásky společně. Tak se stal Pavel aktivním rodičem při porodu svého dítěte.

Bylo před šestou v podvečer, když se začaly kontrakce stupňovat a porodní asistentky si zrovna vyměnily službu, nádherný Martinin zpěv utichl a nahradily jej steny. Možná se do ní vkradlo i trochu nedůvěry a obavy, že to nezvládne, protože bolest se už nedala prozpívat. Říká se, že porod je malá smrt. Žena pohroužena do sebe nevnímá nic než sebe a blížící se miminko. Zaběhla jsem pro porodní asistentku, protože Marťa nemohla popadnout dech a vyplašilo ji to.

Jenže to už ses drahá Mariánko drala na svět rychlostí blesku s čepičkou na hlavě. Tak se říká tomu, když vychází miminko ven v plodovém obalu. Ten praskl, až ve chvíli, kdy jsi měla hlavičku venku. Potom tě tvoje maminka poprvé pohladila, ležela přitom na zemi v bezpečné náručí tvého tatínka a už jen párkrát zatlačila, abys vyklouzla jako rybka z vody. A pak tě dlouho předlouho nepustila a ty ses okamžitě přisála k jejímu prsu a byla jsi celá blažená z toho sladkého mlíčka, které ti proudilo do pusinky. Já to musím vědět, protože jsem byla jen pár centimetrů od tebe.

Nakonec jsem pohlídala, aby ti dotekla pupečníkem všechna krev z placenty. Pohladila jsem tebe i maminku a rozloučila se s vámi, protože tím moje úloha tiché porodní průvodkyně skončila.

zdroj sebevedomarodina.cz

nádherné..... vůbec jsem netušila, že lze porodit miminko i s plodovým obalem, mě ho násilně píchli a tu bolest při tom, brrrrrr ta mi zatím stále a stále znemožnuje smířením se se sebe samou. Snad jednou se i tohle ve mě zacelí a zažiju takový krásný porod. Přeji mnoho zdraví celé rodince a vám více a více empatie, kterou v sobě máte 🙂

17. únor 2016

wow, to je nádherný příběh... Kéž bych i já měla na poslední porod takové štěstí. 🙂

17. únor 2016

Když to čtu, s kelímkem mražených jahod v ruce, tak si říkám znova, jak je porod nádherná věc.. zlomová, fatální - žádná žena už není po porodu taková jako před ním.. já své Mariánce teď často říkám, že až bude velká, bude mít v bříšku miminko a bude mu dávat mlíčko a ona se tak krásně usmívá.. je to taková naše holčičí věc. Kéž bych našla k porodu takovou podporu, takovou dulu...

17. únor 2016

Je to nádherný článek a připomněl mi mé porody, aneb jek se i v porodnici dá rodit v klidu a po svém. Vždycky říkám, že děti a obzvlášť mladší Klárku, jsem ne porodila, ale jsem SI porodila 🙂

18. únor 2016

😵 To je jeden z mých snů, prožít si porod z té druhé - pozorovací, spoluprovázející strany. A jsem moc ráda, že tobě se to povedlo. Snad i mě se to někdy splní.

18. únor 2016
dexin
autor

@ma_ia včera jsem to zažila znovu. Stejná síla, ale vlastně úplně jiná. Nádhera! Přeji ti to zažít!

3. bře 2016

tak jsem si pobrecela, dekuju. moc se tesm na druhy porod, snad bude stejne krasny jako ten prvni

3. bře 2016

Tolik lituju, že jsem ani u jednoho porodu neměla duši, jako jsi ty. Myslela jsem, že jsem silná, ale v nemocničním prostředí a v průběhu porodu, nelze nic uhlídat..

3. bře 2016
dexin
autor

@hankaah já si taky dneska pobrečela, když jsem si svůj článek po pár dnech přečetla!Přeju všem i tobě,aby zažily krásné porody.

3. bře 2016
dexin
autor

@kajalka máš pravdu,ani já jsem si první porod neuhlídala,ale pevně věřím,že jsem měla tuto zkušenost zažít,možná kvůli ženám, kterým jednou pomohu ;)

3. bře 2016

Krásný příběh, moc si přeju, aby tohle zažívalo stále víc žen a dětí, vlastně i mužů 🙂 Až odrodím své děti a budu si připadat dostatečně zkušená, taky bych ráda měla tu čest doprovázet k porodům další ženy 🙂

3. bře 2016

nemyslela jsem si, že by i indukovaný porod mohl být hezký, děkuji ti, že jsi mi ukázala, že je to možné. Popřála bych tvé "spřízněné duši" aby u pátého zažila i ten přirozený. Tak mi to kdysi přála dula Liliana Lammers, kterou jsem oslovila, když byla na přednášce s Michelem Odentem v Bratislavě. Nevěřila jsem, že to tak bude a vyplnilo se to 🙂 Tak přeji dál..... A tobě přeji mnoho spokojených rodiček, to je to, co naše společnost potřebuje - PA se srdcem na dlani 🙂

4. bře 2016
dexin
autor

@lauramyn jde to, ale především žena sama musí vědět co chce, protože nikdo jiný za ni neporodí! PA nejsem, jsem jen tichá průvodkyně. .) Liliana je mi moc sympatická! A přeji i sobě, pokud ještě ucítím touhu po dalším dítěti, aby byl poslední porod úplně úplně bez zásahu třetí osoby.

4. bře 2016

Já jsem potěšena tím, že někdo z těch, kteří šíří myšlenku důležitosti přirozeného porodu, nezavrhnul porod zahájený indukcí z důvodu velmi prodlouženého těhotenství jako předem zpackaný. Ať se daří tobě, Martině i Mariánce a vaše rodiny jsou šťastné. 🙂

7. bře 2016

Krásný článem, kéž by se něco takového přihodilo i mně 🙂

8. bře 2016
dexin
autor

@negruska když si půjdeš za přáním, splní se to! Jen proto musíš něco udělat!

8. bře 2016

@dexin a kdo mi zaručí že moje dalí těhu bude bez komplikací a přirozeně porodim????

9. bře 2016
dexin
autor

@negruska nikdo,stejne jako mi nikdo nezaruci,ze me dneska nesrazi auto,kdyz budu prechazet cestu!Ale udelam pro to,co pujde,abych presla bezpecne!Ver mi,nepotrebujes zaruky,jedine co potrebujes je prijmout odpovednost sama za sebe.

9. bře 2016

@dexin a ted mi ještě řekni jak to mám udělat

9. bře 2016
dexin
autor

@negruska uvědom si, že to, co se ti v životě děje není jen tak pro nic za nic. Vše, co prožíváme je zkušenost, kterou máme prožít, ale je jen na nás, jakým způsobem to přijmeme a zda se poučíme. Třeba to, že jsi předčasně porodila nebylo ve skutečnosti zlé, ale dobré. Třeba by další setrvání v bříšku tvé dítě zabilo a tebe tato zkušenost jako člověka určitě velmi posílila. A příští těhotenství i porod budou úplně jiné, protože již nebude nutné tuto zkušenost opakovat. Lépe ti to v pár větách popsat neumím. 🙂

9. bře 2016

@dexin děkuji pokusim se myslet pozitivně 🙂

9. bře 2016

Začni psát komentář...

Odešli