duvera
13. srp 2021
566 

Jak jsme chytli divokou kočku a nechali ji vykastrovat

Znění článku

MATEŘSKÁ LÁSKA je přesně to, na co jsme ve středu chytli  tu divokou kočku s níž má náš kocour to 6 týdnů staré, námi vymodlené, bílé kotě. Jsem z toho stále úplně dojatá.... Už jsme měli s myslivcem domluvený sklopec pro odchyt. Ten jsme chtěli dát na místo kam je zvyklá si chodit pro žrádlo. Dnes tam ale v těsné blízkosti začal soused se stavebními (vlastně nejprve bouracími) pracemi, tak jsme byli nervózní jak to vůbec dopadne, když měl sklopec být až koncem týdne... O to větší bylo naše překvapení, když to sice dopadlo na jedničku, ale úplně jiným způsobem, který by nás ani ve snu nenapadl...

Kočce jsme už dali i jméno - Mína.

Jak slyšela přes okno mňoukání koťátka tak přišla ke vchodu, kde se schovávala pod auty. Manžel dal provázek na kliku, otevřel dveře, schoval se za roh a jak Mína vešla dovnitř tak za něj rychle zaháhl a bylo to! Vlastně to ještě nebylo... Musel se pořádně obléct a pak kočku ve verandě chytit a dát do přepravky pro kočky. Dle jeho slov běhala po stěnách a skoro i stropu, ale povedlo se, i když ho opět kousla a poškrábala i přes dlouhý rukáv a rukavice. "No, ještě, že tam nemáme záclony," prohlásil...

Pak jsme sháněli veterináře na kastraci. Náš nám řekl, že bude mít čas až příští úterý, ha, ha - co bychom s tou kočkou necelý týden dělali??? Tak jsme kontaktovali ještě pár dalších až měl volno hned druhý den ráno ten nejdražší v okolí, aspoň se to o něm říká, (cena 1.350,- Kč). Kolik stojí kastrace u vás??? Jinak veterinář prohlásil, že bylo u nich s Mínou také veselo. Museli na ni hodit deku určenou pro tento účel a tak se jim povedlo Mínu v ordinaci před kastrací chytit. Mj. ji také zjistili zánět prsu, který dostala po odstavení, ale dali ji na to ATB tak věříme, že se to vše srovná...

Do rána a pak i po kastraci až do večera byla kočka v přepravce ve verandě. Snažili jsme se na ni mluvit, ukazovat ji spokojené koťátko i našeho kocoura, které jsme před ní hladili, aby viděla, že jsme "kočkomilové" a přestala se nás bát.

Pro mě jako trojnásobnou mámu bylo srdcervoucí vidět Mínu a její koťátko Mikiho v těsné blízkosti, aniž by k sobě mohli, když byla zavřená v té přepravce. Kočka na něho sice před námi nereagovala, ani před kastrací ani po ní, ale Miki se k ní chvílemi snažil dostat. Navíc je pro mě Mína hrdinkou už i proto, že "nasadila svůj vlastní život," jen aby se dostala ke svému koťátku. Co s ním měla v plánu sice nevíme, ale určitě by si ho zase s láskou odnesla na nějaké bezpečné místo jak už to před tím udělala dvakrát, když jsme je někde na našem pozemku objevili a začali jí tam nosit jídlo, když ho kojila.

Samotné večerní vypuštění proběhlo jak jinak bleskově, když z otevřené přepravky vyběhla jako o závod...

A teď babo raď, jak na ochočení divoké kočky... Za případné tipy a zkušenosti budeme moc a moc vděční!!!

duvera
autor

Kocour Macin

13. srp 2021
duvera
autor

Kočka Mína

13. srp 2021
duvera
autor

Koťátko Miki

13. srp 2021

Krásné kočky, všechny tři. 🤩
To ochočení bude asi těžší, teď jste ji "podvedli" a odchytili, tak si myslím, že si bude dávat pozor. Já bych ji krmila pořád na stejném místě a ve stejný čas. Zůstávala bych v bezpečné vzdálenosti, ale na dohled. Vzdálenost bych postupně, hodně pomalu, zkracovala. Časem by se vám mělo povést stát vedle ní, až bude žrát. Pak bych se snížila na její úroveň a zase jí dala čas, ať si zvykne, že jste s ní dole. Pak postupně natahovat ruku, až se vám jednou povede se jí dotknout. Ale bude to běh na dlouhou trať a není zaručené, že to klapne. Budu vám držet palce 😊

13. srp 2021

Hodně štěstí 🍀🍀🍀 s ochocenim takovehle kočičky neporadím, ale to, co píše
@radkamorrisova dává smysl, bude to dlouhé, ale určitě se, myslím, z ni nestane " polstarova " kočka. My máme kocourky od mala doma, jsou to takovi blbouni důvěřivy, že chodí ke každému, kdo k nám přijde 😻

13. srp 2021

Na té první fotce vypadalo ze ma ta bílá kočka oči tmave. Ted vidim ze ma modré. U kotete je to celkem běžně cca do 8 týdne. Pak se barva neni na stálou,jako u dětí. Tak držím palce aby se opravdu změnila a nepřišla o sluch. A co se tyce ochoceni , uz jste ji pouštět neměli. Může se stát,ze tim šokem uz se nevrátí. Pokud ji chcete ochocit, mela by být doma,v nejake místnosti kam za ni budete chodit. Takhle venku bude mít porad svuj domov prave tam. Tím že jste ji chytili a pustili ve vás ztratila poslední důvěru,kterou získávala kdyz sla az k vám domu. Navíc ste ji vlastne způsobili bolest. Tak snad kočka bude chtít a vrátí se. To ze přišla až do domu byl krásný krok ji ochočit.
Kazdopadne ,kdyz se povede a nechá na sebe sáhnout, nikdy nebude kočka na mazlení.

13. srp 2021
duvera
autor

@nadja73
@klpoiu kocour je venkovni, kote bude taky a divoka kocka tez. Drzi se u nas uz nekolik mesicu tak jsme si jisti, ze zustame.

13. srp 2021
duvera
autor

@radkamorrisova dekujeme!!

13. srp 2021

@duvera Tak to já bych tu bílou teda jako venkovní nenechala. 😁 To by byla kočka postelova. Bála bych se , že ju nekdo sebere.

13. srp 2021

Tady u nás je super doktor na venkovní kočky. Udělá malou dírku, vytáhne vejcovod cen, ten přeruší, dá tam dva stehy a kočka může vesele běhat venku. Za kastraci chce 750, u kocoura 600.
No a pak jsou tu takoví, co za 2000 kočku rozpárají celou a kočka pak musí být několik týdnů zavřená s límcem, aby si nevytáhla stehy.

13. srp 2021

@duvera A co se tyce ceny katrace....u nás jedna 2500, druhý 2800, a tam kam chodíme 600. Ale ty ceny tak vysoké jsou proto, že mají ordinace většinou druhého doktora, spousta blbosti okolo, a nejak to zaplatit musi. Doktor kam chodíme, pracuje jen na sebe. Žádné zbytečností. Když jsme byli s kocourem a zánětem po rvačce u te jedné, neudělala krom odběru krve a pichnuti atb nic a chtěla 2450, druhy den jsme sli k tomu doktorovi, ránu vyčistil, dal 2 injekce, po tři dny kontroloval a vzal si 450. Vzdyt jen očkování u něj je za 100 a u ní za 600. Ta stejná vakcína!!! A vakcína stoji mimochodem 50kc. Ceny jsou strasne přehnaný.

13. srp 2021
duvera
autor

@klpoiu ted jsem ji videla s naším kocourem venku takze jde vse dle planu🙂. Vi, kde ji je dobre takze to vypada, ze se fakt u nas usadila💪👍.
My bychom kocky doma nesnesli ze zdr. duvodu (hlavne tedy manzel). Venku u nas maji ale idealni podminky, jelikoz bydlime u lesa.
Kocour uz mel 8 let tak proto jsme shaneli uz trochu predem kote, protoze pak sehnat uplne bile je narocne... Ale ted jsem se zrovna dovedela o trech bilych kotatkach tak pokud nekdo chce tak dam kontakt 😉. My jsme ale moc stastni, ze to je potomek toho našeho.

13. srp 2021
duvera
autor

@klpoiu jj, ma je ted krasne modroucke🙂🙂

13. srp 2021

@duvera Očí se vybarvi az po tom 8tydnu, tak snad bude mít štěstí. Miluju kočky,ale problem je, že nesnáším chlupy po zemi,v jídle. Tomu clovek proste nezabrání. Proto mam doma nahaté 😁
A je fajn ze se cicina vratila. 🥰

13. srp 2021

Začni psát komentář...

Odešli