eliska_z
26. čer 2016
7883 

Jak Štěpánka na svět v autě málem přišla

Týden po porodu je konečně čas popsat náš akční porod, na který si myslím budeme všichni hodně dlouho vzpomínat.

Těhotenství jsem měla celkem pohodové. Sice se díky doktorům objevily drobné problémy – ať žijí preventivní kontroly a testy – ale tentokrát jsem byla od počátku přesvědčená, že je vše v pořádku a nenechala jsem se ničím rozhodit. Termín jsem měla oficiálně jeden 10.6. 2016, a to podle UTZ. Termín podle MS neměl v mém případě žádnou relevanci, protože s cykly dlouhými 45 dní doktoři moc počítat neumí a podle ovulace (měřila jsem BT) se moje dr. řídit nechtěla. Tam by termín měl být až 18.6., což jí přišlo pozdě. Na rozdíl od minulého těhotenství, ve kterém jsem byla zavřená na sedm západů, a přesto porodila o téměř 3 týdny dřív, mi tentokrát dr. prorokovala, že do termínu určitě nevydržím, protože už od 36tt bylo všechno krásně nachystané. Poslíčci ani tvrdnutí mě za celou dobu nepotkalo, stejně jako minule, a já si užívala pohody s bříškem a vnitřně věděla, že to termínu určitě vydržíme. Tomu se přizpůsobil i program začátku června, kdy jsem se opravdu nešetřila a s naším T. oběhala všechny možné dětské dny a akce v okolí a s pejskem do poslední chvíle chodila co týden na cvičák. Jediné, co mi kazilo náladu, byly dotazy okolí, jestli uuuuuž.

Den po termínu jsem proto konečně dobalila tašku do porodnice a rozhodla se, že je čas začít pomalu „vyhánět“. Naše miminko ovšem nemělo pro mé plány sebemenší pochopení, takže jsem se z další a další kontroly vracela opět s verdiktem perfektně připravená, ale miminko ne (vysoko, že ani hlavička nešla nasáhnout). S tímto nálezem jsem opouštěla porodnici i ve čtvrtek 16.6. v 8h ráno – 40tt+6. Paní doktorka mi rovnou řekla, že druhý den mám přijít s věcmi, že si mě tam nechají a budou celý druhý týden přenášení sledovat - vyvolávají až 14 dní po termínu. Z této zprávy jsem nebyla nadšená, ale ujistila mě, že můžu klidně po nástupu podepsat reverz a nastoupit třeba v pondělí, že je to na mě. Přesně takhle jsem se rozhodla, že to bude.

Po kontrole jsem jela objednat na sobotu dort pro T., který měl mít následující týden 3. narozeniny. Doma jsem kolem 10h pocítila lehkou bolest v podbřišku, ale přičítala jsem to dozvukům kontroly. Paní doktorka mě ráno kvalitně prohrábla, když se snažila nahmatat hlavičku. Mezi 10:30-12h jsem šla s T. na každotýdenní cvičení rodičů s dětmi, kde jsem tu a tam opět nějakou lehkou bolest cítila, ale nebylo to nic, co by mě jakkoli omezovalo. Po návratu domů jsme si dali oběd (já teda jen polévku) a šla jsem uspávat malého. Během uspávání přišla první bolestivá kontrakce. Vzala jsem telefon, že ty poslíčky začnu měřit, kdyby to náhodou – a velice nepravděpodobně – byl porod. První dvě měřené kontrakce přišly po skoro 8 minutách. Řekla jsem si, že je rozeženu sprchou a půjdu konečně dojíst oběd. Ve sprše se ale kontrakce objevily častěji a občas i zabolely. Rozhodla jsem se raději zavolat v 14:05 své PA pro radu. Vzhledem k tomu, že to nebylo ještě ani na prodýchávání, dohodly jsme se, že počkáme, zalezu zpět do sprchy a dám ji za cca hodinu vědět, jak to vypadá.

Během následující půl hodiny se bolesti začaly lehce stupňovat, už to bylo na prodýchání, tak jsem raději volala manžela, ať si najde odvoz (neřídí) a dorazí. Ve 14:50 jsem na jeho radu ještě volala své kamarádce gynekoložce, jestli si myslím, že by to mohl být porod, když se ráno nic nedělo. Podle její rady jsem zkusila samovyšetření a zjistila, že bez problému nasáhnu hlavičku. V tu chvíli začalo být jasné, že to nebudou poslíčci. V 15h jsem znovu volala PA, že čekám na odvoz a pojedeme do porodnice. Když jsem jí řekla, že mám kontrakce cca po 3 minutách už asi půl hodinky a potřebuju je prodýchávat, ihned vyrazila i ona s tím, že se potkáme v porodnici. Netrpělivě jsem čekala na manžela s kamarádem. Do porodnice to máme od nás v době bez provozu přibližně 25 minut cesty. Jenže odpoledne jsou jak na dálnici, tak na staré silnici kvůli opravám docela velké kolony. V tu chvíli jsem se poprvé začala bát, že to nestihneme. Naštěstí v 15:15 už dorazil odvoz. Rychle naložili mě a tašky a vyrazili jsme vstříc porodnici a dopravní zácpě.

Na začátku jsem si pěkně lehla vzadu na sedačkách na bok, ale velice brzy mi tato poloha přestala vyhovovat a přesunula jsem se na všechny čtyři. Kamarád jel jak o život a manžel rychle v mobilu pomocí navigace s přehledem dopravy hledal alternativní trasu. Přece jen bylo znát, že se porod rozjel ve velkém a ani oni, ani já jsme neměli moc zájem rodit v autě. Z cesty jsem toho moc nevnímala, snažila jsem se soustředit hlavně na prodýchávání. Jen v krátkých intervalech mezi kontrakcemi jsme prohodili pár slov a několikrát jsme se i celé situaci zasmáli. Úsměv mi začal tuhnout ve chvíli, kdy jsem začala cítit lehký tlak na konečník. Zrovna v té době (15:50) volala moje PA, že narazila na kolonu, jak jsem na tom. Manžel, který zrovna navigoval po nějaké rozbité lokální silnici, jí jen zvládl říct, že jsem na čtyřech, asi to bolí a jsme už skoro na místě. Pak se spojení prý přerušilo. Už jí nestihl říct, že mě to nutí tlačit.

Vnitřně jsem začala panikařit, protože jsem cítila, že moje tělo začíná samo tlačit a nemůžu s tím toho moc dělat. Dokonce mě napadlo, že bychom měli volat sanitku, že to nemůžeme nikdy stihnout. Nastěstí jsme se v té době konečně přibližovali k porodnici a v krásných 16h projeli její bránou. Kamarád, který tam nikdy nebyl, ještě stihl v areálu zabloudit, ale za pár okamžiků už jsme brzdili před vchodem. Rychle jsem poslala manžela, ať běží dovnitř na porodní sály pro PA a během chvíle bez kontrakce se vysoukala z auta. Zcela nelogicky jsem si do ruky vzala svoje sandále a pokusila se dojít po plošině ke dveřím. To se mi nepovedlo, protože mě v půlce skolila další kontrakce.

Tlak na spodek už byl k nevydržení a tělo tlačilo tak nějak samo. Nahoře u dveří se objevila PA s pojízdným křeslem a dost nevybíravě na mě, že ona mě nahoru nevyveze, ať koukám vyjít za ní. To mě probralo a vyběhla jsem za ní jako srnka. Řekla mi, ať si sednu, což jsem odmítla a na křeslo si klekla, chytila se opěradla a řekla, že když jsem takhle mohla jet v autě, že určitě z křesla nespadnu. Moc se na to netvářila, ale odvezla mě. Manžel mezitím běžel do auta pro tašky. PA mi na příjmu řekla, ať si uložím boty do šatničky, že sepíšeme příjem a mrkne na mě doktorka. Botky jsem elegantně odhodila a sotva se stačila chytit křesla, když přišla asi nejhorší kontrakce za celou dobu. Na pobídnutí PA, ať jdu za ní, jsem nereagovala. Až když to hodně ostře zopakovala, jsem odvětila, že se snažím, ale nejde to. Pomohla mi zpět na vozík a rovnou vezla na porodní sál, kam zrovna docházela doktorka. Ta na mě zvesela spustila, že si mám vylézt na křeslo, že na mě mrkne a natočíme monitor. Brzy pochopila, že to taková legrace nebude, když stihla při kontrole jen říct branka zašlá, ale voda nepraskla. Moje tělo zcela nekontrolovatelně zatlačilo a lup – voda všude a hlavička se začala drát ven.

Dr. podle manžela jen zakřičela na PA, že ona má jen jednu rukavici, ať jde rychle zpět – ta předtím někam odběhla. Mezitím už moje tělo tlačilo samo. Kde se vzala, tu se vzala PA s nůžkami a než stihl manžel říct, že tohle nechci a mám to v porodním plánu (já si nevšímala ničeho kolem sebe), udělala šmik. V tu chvíli už byla hlavička venku a ven se dralo tělíčko. V 16:09 bylo naše malé překvapení na světě, necelých 10 minut od příjezdu do porodnice. Hned jsem si ji dala na sebe a až na vážení hodinu po porodu a sprchu po 2 hodinách jsem ji měla u sebe neustále. Po dotepání pupečníku a porodu placenty mě dr. rychle sešila a jen co skončila, dorazila moje PA. Chudák si v té koloně na cestě do porodnice docela postála. Škoda, že to nestihla, mohla jsem se vyhnout protivné PA na příjmu i nástřihu.

Celkově to ale byl opravdu porod za odměnu a podle manžela bych mohla rodit na objednávku. Přitom po prvním porodu prohlásil, že tentokrát u porodu určitě nebude, že to byla hrůza. Nakonec ale stejně neměl čas nikam odejít a dodatečně přiznal, že tenhle porod byl vlastně fajn 🙂

Štěpánka - 16.6.2016 v 16:09 - 40tt+6, 3690 g a 51 cm

Gratuluji je krasnemu miminku a rychlemu porodu.

26. čer 2016

Rodila jsi v Bohunicich?

26. čer 2016

@neominka Ne, ve Vyškově.

26. čer 2016

@eliska_z Vidim, ze jsi z Lisne :')

26. čer 2016

Neuvěřitelný příběh. Gratuluji a přeji hodně zdravíčka oběma!

26. čer 2016

Wow, tak tohle až jí jednou budete vyprávět... 😀 Muselo to být celkem dobrý vzrůšo v tom autě.... Škoda toho nástřihu, ale jinak bych to taky takhle brala... 🙂

26. čer 2016

Krasa, az me to dojalo ❤️

26. čer 2016

A tu paniku si nedovedu ani predstavit, protoze ja panikarila jako blazen jak mi telo zacalo samo tlacit a to jsem uz byla na porodnim boxu 😅

26. čer 2016

gratuluji k rychlému porodu a k Štěpánce 🙂
tu PA co pro vás nechtěla jet s vozíkem a tu u monitoru bych poslala někam "Nevidíte, že rodím??" 🙄 nechápu, jakoby papíry nemohly počkat...

26. čer 2016

Krasne popsane ☺

26. čer 2016

@neominka Jj, bydlíme v Líšni.
@lady_giraffe No, bylo to dramatické. Opravdu jsem se bála, že to nestihneme. 🙂
@alenkastistko Ony ty papíry nakonec počkaly. Příjem se dělal až když byla malá na světě 😀 Ještěže už bylo všechno předvyplněné a moje PA to dokončila bez nás a my si mohli užívat miminka.

26. čer 2016

Elí, tak tohle bylo fakt teda pěkný fofr. No hlavně, že jste to stihli!🙂

26. čer 2016

ach bože, proč takový super porod musí prostě někdo zákonitě začít kazit...bych jí nakopala do pééérdele...a ještě za ten nástřih ☹

26. čer 2016

@rzymani to tedy....

26. čer 2016

To mi připomíná můj porod, za 4 hodiny od chvíle, kdy jsem si říkala, ze se asi něco děje, ale rozhodne me ještě ani nic nebolela, byl malý na světe! My máme naštěstí porodnici 10 minut a je-li jsme v noci. A porod to byl první, tak uvidíme, jaký bude jednou ten dalsi! Každopádně gratuluji ke krasne holčičce a rychlému porodu!

26. čer 2016

super porod 🙂 a protivnou PA nakopat do řitě, takoví lidé by neměli dělat mezi lidmi ☹

27. čer 2016

U pripadneho tretiho doporucuji bydleni hned vedle porodnice. 😀 Gratulace k expresni rychlosti. 😀

27. čer 2016

Rutinný nástrih vo vyskove? To ma teda pekne sklamali 😕 inak gratulujem ku krásnej dcérke.

27. čer 2016

Tak to byl dost akční porod :D Gratuluju a přeju hodně štěstí 🙂 Mohla bych dát, prosím, odkaz na článek i na facebook MK? Posílám srdíčko za článek 🙂

27. čer 2016

@rzymani @mika251 Myslím, že prostě jen ta jedna PA ten den nezvládala. Už ráno nebyla úplně ve své kůži, když jsem tam byla na monitoru. Měli tam ráno fofr kvůli mamince dvojčat, která také nestihla dodělat příjem a porodila než se zvládli připravit - tam dr. nestihla rukavici ani jednu 🙂

@janysevka Klidně, mám ho dát i pro neregistrované?

27. čer 2016

@eliska_z To by bylo super! ;) Úplně mi čteš myšlenky 🙂 Děkuju

27. čer 2016

Teď jsem si to přečetla, Teeeeda to muselo být vzruso v tom autě. :D chudáku. Gratuluji ke Štěpánce, nádherné jméno. 🙂 a závidím tu rychlost. Já chtěla skákat už z okna. :D

27. čer 2016

a jak se vyškov holedbá svým přístupem k přirozeným porodům, když tam má řeznickou pa, která si šmikla jen z plezýru a s protivnými manýry, asi ji ty papíry nějak uspokojujou nebo co, mrzí mě to zlatíčko, ale zvládla jsi to bravurně a Štěpánka je krásné děťátko. Gratuluji k rychlovce a zdravé ratolesti:-**** a vyškov teda zklamání, i když bys tam teda měla vlastní pa, tak tomu otravnými úvodnímu kolečku by ses zkrátka asi nevyhla no:-/ ale empatie jim asi nic neříká.

29. čer 2016

Krásně jste svůj porod popsala,promiňte,ale trošku jsem se zasmála,protože jsem si vzpomněla na svoje porody.Bylo mi při nich úzko,ale dnes se tomu směji, Tak si také počtěte-máte to v básni ( darovala jsem je dcerám).

První porod (1985 )

V noci jsem maminku budila,
abych jí řekla,že mi plodová voda odtekla.
Jdi ještě spát,nic se neděje,
klidně si lehni zase do postele
V půl sedmé maminka z práce přiběhla,
rychle abych se oblékla.
Do porodnice musíš jet,
a to nejlépe hned teď !
Dítě by se mohlu udusit,
já bych neměla v práci klid.
Neboj,sanitku si sama zavolám
a už se pomalu oblékám.
Na poštu jsem potom vyrazila,
paní vedoucí se pěkně vyděsila.
Rychle sanitku objednala,
jestli už rodím se mě ptala.
Nebojte se ,jenom mi v noci plodová voda odtekla,
ale v tom už sanitka přijela.
V porodnici mě na hekárnu dali,
abych hodně chodila mně říkali.
100 jarních kilometrů jsem nachodila,
ale stále jsem neporodila.
Hlad už jsem pořádný měla,
přesto jsem k jídlu nic nedostala.
Pak jsem se ještě osprchovala,
abych porodní bolesti vyvolala.
V pět hodin odpoledne už mi injekci dali,
až mi začnou bolesti marně čekali.
Tak,maminko, půjdeme na porodní sál,
uvidíme,jak to bude dál.
Do ruky mi kapačku dali
a tím mi konečně stahy vyvolali.
Ale miminku se ven vůbec nechce,
proč to u jiných jde lehce ?
Sestřička se rozběhla , na břicho mi hupla,
já myslela,že mě snad žebra rupla.
Tak znovu se sestřička rozběhla,
skokem na břicho miminku lést pomohla.
Miminko už konečně leze ven,
dnes je pro mě tak nádherný den.

Tak mám konečně holčičku,
svojí vysněnou dceru Moničku.

Druhý porod ( 1988 )

V nemocnici už každý člověk byl,
poprvé,když se narodil.
I moje dcera si o půlnoci vzpomněla,
že by svět už ráda viděla.
Manžel do telefoní budky utíkal,
svoje rodné číslo,místo mého,jim tam diktoval.
Sanitka za 20 minut přijela,
já už se na porodním sále viděla.
Ale dlouhá cesta přede mnou byla,
v sanitce jsem si hezky " zafuněla" .
Hezky si dýchejte,za chvilku už tam budeme,
doufám,že tam včas dojedeme.
Hurá,šťastně jsme do porodnice dojeli,
řidič i porodní sestřička si oddychli.
Do druhého patra výtahem vyjíždíme,
pro mě je to ale perná chvíle.
Dítě už se na svět dere,
nejraději bych skočila na hekárnu do postele.
Porodní bába,která mě doprovázela u dveří zazvonila,
za chvilku se sestřička ve dveřích objevila.
"Co tu chcete?" sestřička se ptá,
10 rohlíků.... ta je ale pitomá.
Copak asi člověk v porodnici v půl druhé ráno může chtít .....
to je jasné,asi dítě porodit.
Zlý pohled na mě vrhla,
sestra ze sanitky zbaběle zdrhla.
No tak, pojďte dál,
nějakou košili vám dám.
Šli jsme rovnou na porodní sál,
jste jistě zvědaví,jak to bylo dál.
Dítě už chtělo na svět jít,
ale sestra chtěla nějaké papíry vyplnit.
Tak kdy a jakou operaci jste měla
a jakou nemocí maminka,sestra či babička trpěla?
Trpělivost mi dochází,
mezi nohama dítě už se nachází.
Netlačte,věci ještě nemám připravené,
ale dítě se už na svět dere.
Tak maminko,je to holčička,
je mi jedno,že mi nerodil doktor,ale jenom sestřička.
Ale co to ? Ticho dlouho bylo,
srdce se mi strachem zastavilo.
Pořád ticho, žádný pláč jsem neslyšela,
strašně vyděšená jsem z toho byla.
Najednou pláč se po místnosti rozplynul
a mě kámen ze srdce spadnul.
Pak mi dceru poprvé ukázali,
že je podobná první dcerce se ode mě dozvěděli.
Za dvě hodiny se na mě pan doktor přišel podívat,
zíval, před chvilkou asi ještě spal.
Ale já jsem šťastná byla,
že se nám dcera zdravá narodila.
A víte čím je ta moje malá holčička ?
No přece .... zdravotní sestřička.

2. črc 2016

Nádherně napsané..Připomněla jste mi můj loňský porod 🙂 My to ale nestihli a manžel mi pomohl porodit syna v autě 🙂

2. črc 2016

Malá totiž věděla, který termín byl správný, takže žádných 40+6, ale o týden méně 🙂

11. črc 2016

Začni psát komentář...

Odešli