evapple
21. pro 2017
1693 

5 tipů na dokonalé dárky na poslední chvíli

Nechce se vám běhat po obchodech a e-shopy už dárek do Štědrého dne nedoručí. Jenže co zabalit kamarádce nebo mamince pod stromeček? Prozradím vám moje tajná esa, která sklízí nadšené ovace. Vše potřebné máte jistě doma, tak šup do toho. Moc času už nám nezbývá…

Likéry

Co si budeme povídat, k nanukovému dortu prostě patří dobrý krémový likér. Nejen, že efektivně dozdobí pohár, ale hlavně chutná tak nějak líp. Co takhle vyrobit podobnou tekutou dobrotu doma? Není to vůbec nic složitého. Kdo se bojí vajec, může se pustit třeba do verze s nugátem.

Na dva litry nugátového likéru budete potřebovat:

  • 250 gramů nugátových bonbónů
  • 300 gramů cukru
  • 400 mililitrů smetany (min. 33 % tuku)
  •   700 mililitrů mléka
  • 300 mililitrů vodky
  1. Nugátové bonbóny pokrájejte na menší kousky a společně s cukrem vložte do mixéru a prožeňte na nejvyšší otáčky.
  2. Tento krok můžete vynechat, ale značně urychlí celý proces přípravy.
  3. V hrnci se silným dnem přiveďte k varu smetanu s mlékem a přidejte i směs z mixéru (nebo pokrájený nugát s cukrem).
  4. Teď přijde ta nejnudnější část receptu. Stáhněte plamen na nejnižší výkon a směs míchejte. Buďte důslední, hmota má tendenci se připalovat.
  5. Cukr a nugát se musí v horkém mléce a smetaně zcela rozpustit a spojit se v krémovou konzistenci.
  6. Test je jednoduchý: naberte si na lžičku vzorek tekutiny a vložte do úst – pozor, horké! Pakliže vám mezi zuby neskřípe cukr, je hotovo.
  7. Dejte směs ještě asi 15 minut oddychnout. Zchladne, ale nenechte ji zcela vystydnou.
  8. Teprve potom přijde na řadu vodka.
  9. Do teplé a sladké tekutiny v hrnci přilejte požadované množství a řádně promíchejte. Už nevařte.
  10. Hotový likér plňte do umytých sklenic. Já jsem použila čtyři půllitrové lahve se zátkou z IKEI a vyšlo tak akorát.
  11. Nechte na kuchyňské lince zcela zchladnout, poté zazátkujte a vložte do lednice.
  12. V suchu a chladu je minimální trvanlivost kolem měsíce, ale z vlastní zkušenosti vám povím, že takhle dlouho zatím nikdy nevydržel.

Mlsání k pohádkám

K Vánocům patří pohádky. Jenže při sledování Pyšné princezny nám jede nejen naše představivost, ale také ruce. Tu ochutnají vanilkový rohlíček, tu išelský dortíček a támhle šunkový chlebíček. Co takhle dát si něco zdravějšího, ale přesto tak návykově dobrého?

Pikantní oříšky k televizi

  • 1 bílek (nebo dvě lžíce dobrého oleje)
  • 1/4 hrnku krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky chilli koření
  • 1/4 lžičky pomletého nového koření
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1 3/4 lžičky kayenského pepře
  • 2 1/2 hrnku směsi ořechů
  1. Troubu si předehřejte na 150°C.
  2. Připravte si velkou mísu.
  3. V ní smíchejte bílek (nebo olej) s kořením a vyšlehejte do konzistence zálivky na salát. Všchno se musí spojit, olej nesmí mít tukovou vrstu nad kořením.
  4. Přidejte ořechy. Mandle nebo lískové ořechy můžete nechat ve slupce, ve směsi vypadají velmi efektivně, ale nechám to na vás, co máte raději.
  5. Směs ořechů a zálivky velice důkladně promíchejte, aby se každý oříšek obalil.
  6. Pekáč vyložte pečicím papírem a nasypejte do něho ořechovou hmotu. Ideálně v jedné vrstvě.
  7. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut.
  8. Poté vyndejte pekáč z trouby a oříšky promíchejte vařečkou. Tím se od sebe oddělí a otočí, takže budou křupavoučké ze všech stran.
  9. Vraťte zpátky do trouby, teplotu snižte na 120°C a pečte dalších 10 minut.
  10. Ořechy by měly chytnou zlatavý nádech, hlavně je nespalte.
  11. Až budete s barvou spokojeni, vyndejte plech a směs nechte zcela zchladnou.
  12. Pokud jste použily bílek, ořechy díky němu budou příjemně křupat.
  13. Plňte do skleniček, sáčků nebo krabiček.

Pesto

Těstoviny v jakémkoli stavu představují rychlou večeři, která zachránila od hladu už nejednu rodinu. Dalším mým tipem je sklenice s domácím pestem. Bylinky pěstuji na okenním parapetu celý rok, takže mi výroba zabere ani ne deset minut.

  • 80 gramů bazalkových lístků – bez stonků
  • 30 gramů piniových oříšků
  • 80 gramů parmazánu nebo Grana padana
  • 1 stroužek česneku
  • 150 mililitrů olivového oleje
  • půl čajové lžičky soli

Bazalku, oříšky, parmazán a česnek prožeňte mixérem.

Přidejte olej a ještě jednou všechno řádně umixujte.

Hotové pesto uložte do umyté skleničky a nakonec zakápněte lžící olivového oleje. Ten zaručí, že pesto nevyschne, nezčerná a vůbec: dobrého oleje není nikdy dost.

TIP: pesto můžete připravit i z jinách bylinek.

Tajný recept 

Máte svůj tajný recept na ty nejlepší muffiny, buchtu nebo koláč? Mámí z vás kamarádky recept, pláčí a vyhrožují, pokud jim ho neprozradíte? Co takhle udělat o Vánocích dobrý skutek?

Projděte předpis na váš tajný majstrštyk a oddělte od něj všechny sypké suroviny jako mouka, cukr, oříšky nebo čokoláda.

Ty postupně nasypte do sklenice, čímž vytvoříte efektivní mramorování.

Pak už jen stačí přidat lístek s celým receptem a přáním dobré.

Obdarovaná pak už jen přidá tekutiny jako mléko, olej či vejce.

A můžete jít ještě dál. Pakliže jde o recept na muffinky, přiložte ke sklenici i papírové košíčky. K receptu na bábovku můžete přidat třeba formu.

Léto ve sklenici

Poslední rada je opravdová znouzecnost. Vezměte sklenici domácí marmelády nebo džemu z léta, hezky ji vyzdobte a darujte jako kousek léta ve skle. Uvidíte, že na vánočce s máslem bude dokonalá.

Zdroje obrázků: 

Pinterest a Pixabay.com

#diy #recept #vanoce

Začni psát komentář...

Odešli