1 / 1

    Kamarád dovezl obrovskou mušlí z Mexika, když ji údajně zabalil do alobalu, tak to prý prošlo.

    5. zář 2023
    Autor komentář smazal

    V Egyptě se to neřeší,ale Pražské letiště potom celkem jde .

    5. zář 2023

    Kéž by už tyhle věci nikdo nezkoušel👍

    5. zář 2023

    Nezkoušela, podle mě to za ty oplejtačky nestojí. A teda já tohle ani nemám ráda, to kdyby si každý turista řekl, však si beru jen jeden kámen, tak už nikde nic nestojí.

    5. zář 2023

    Privezla jsem si par obyc muslicek z Recka a nic se nestalo. Ale pokud vim, ze se to z nejake zeme, kam jedu, nesmi , tak by mi to strach nedovolil.

    5. zář 2023

    Já před 12ti lety si vezla mušli, malou a měla jsem staženou prdel, že to na mě muselo bejt i vidět 🤦🏻‍♀️😁

    5. zář 2023

    Já samozřejmě důvody chápu a souhlasím. Ono ta touha vzít si něco malinko (chtěli jdme si vzít jen pár + mě v moři přistálo v rozjímání a skvělé náladě v ruce dokonalé srdíčko.. to jsem chtěla jako znamení). Ale strach mi to také nedovolil..

    5. zář 2023
    5. zář 2023

    Dcera má nalepené mušličky v prázdninovém deníku 😅 Asi by se mi nechtělo vysvetlovat celníkům, že je to dcery práce a že jako správná máma deník nečtu a o mušličkách nevim 😀 Nikdo si jich ale nevšiml...

    5. zář 2023

    Ne. Letos jsem to dceri rozmluvila i v recku, nasbirala si par muslicek a kaminku. Pak je sama sla hodit zpatky do more “aby racek poustevnicek mel kde spinkat”
    Vzhledem k tomu jak nam pred lety vzdycky egyptsky celnici projeli kufr aby nam vykradli cigarety (a nemam iluze ze za ty leta se tam neco zmenilo - teda k lepsimu) bych tam to urcite neriskovala.

    5. zář 2023

    @xer jak jako vykradli? To slyšim poprve 😮

    5. zář 2023

    @martinka_33 “za mlada” jsme s manzelem hodne letali do egypta a oba jsme jeste kourili. Pokazdy jsme si kazdej vezli karton cigaret - vetsinou ruzny krabicky takze ne karton v celku ale rozhazeny krabicky po kufru. Do prahy jsme snad nikdy nic nedovezli. Vzdycky nam to ukradli z kufru.
    Jednou mi celnik vzal i krabicku co jsem mela v kapse - chtel ukazat co mam v kapse, vyndala jsem krabicku cigaret ukazala mu ji a on jen “thanks” vzal mi ji z ruky a dal si ji do kapsy a cau
    Pak uz jsme tam prestali letat a uz nikdy nepoletime ani. Zlaty rekove🙏

    5. zář 2023

    @xer kamarádce taky ...loni. muž vezl karton, to mu ukradli a kamarádce šaty. 🤦🏻‍♀️

    5. zář 2023

    Když letíme, tak si mušle kupujeme a necháváme si učtenky. Když jedeme autem děti si sbírají co chtějí a já jim to pak prohlednu a vezeme si hrst tech nejlepších

    5. zář 2023

    @xer
    @ilona87 no tak to je síla 😮 Holt Egypt, to je jiná kultůra...

    5. zář 2023

    Tu srdickovou muslicku bych vzala..jofila k rucnikum a rekla ze je to omylem kdyby neco 😀

    Nehazu cigara ani plasty do pisku ..jednu mini muslicku ktera se mi prilepi na rucnik se orezije 😀

    5. zář 2023

    Z Noveho Zelandu jsme si dlouha leta vozili musle, nez jsme zjistili, ze se to nesmi. Jako vzdycky jsme je meli peclive zabalene, aby se nerozbily (takze jsme je treba zabalili do ponozek a ty strcili do plechacku, aby se to nerozmacklo) - je.mozny, ze to pak ty rentgeny nezobrazily. Ale asi to na letistich az tak nehrotej, pokud si te uz stejne nevyhmatnou kvuli necemu jinymu nebo toho nevezes plnej batoh.
    Ja treba nedavno nasla muslicku v bocni kapse prirucniho batohu - uz jsem ji tam musela mit minimalne 7 let a nekolikrat se mnou obletela svet 🤣. Ale nikdy se nad ni nikdo nepozastavil a to ani kdyz mi ten batuzek sacovali kvuli jinym vecem (treba gumovemu USBdisku ve tvaru kladiva).

    5. zář 2023

    @ilona87 neprekvapuje me to. Bohuzel😒 jezdili jsme particka a vpodstate kazdymu vzdycky neco zmizelo z kufru. Jeste ze tam clovek nema nejaky notebooky, telefony apod….

    5. zář 2023

    @majca16 je jedno jestli mas musli koupenou nebo najitou - je to to stejne a nesmi se brat ani jedno 🙂

    5. zář 2023

    @verca5505 Nesmysl na entou. Prostě mu to náhodou prošlo. Nic jako schovaní věcí do alobalu před rentgenem není možné.

    6. zář 2023

    @barumrallyebum Z žádný země se to oficiálně nesmí, ani z Řecka.

    6. zář 2023

    Jak tu již bylo zmíněno nesmí se to vyvážet nikde, jen se to někde více či méně toleruje. Pár mušliček nebo kamínků nikdo asi řešit nebude, horší to bude s mušlemi nebo korály (viz. foto) které jsou mezinárodně chráněné . Tam hrozí v případě kontroly pokuty jak v místě odletu tak i v Praze a to i v případě že se jedná o suvenýr zakoupený v obchodě.
    @majca16
    Podle mě je mnohem horší vozit právě zakoupené suvenýry, neboť se jedná zpravidla o ulovené a zabité živé živočichy, než pár mrtvých mušliček nalezených na pláži.

    6. zář 2023

    @veronicka89 jako ze si koupis jako suvenyr musli a musis ji tam pak nechat jo?😂 to je kravina ne? A ze takove suvenyry prodavaji uplne vsude a ve velkem

    6. zář 2023

    @konidana Záleží o jaký druh se jedná. To že se v některých zemích nelegálně prodávají chránění živočiši, neznamená, že se smějí převážet (pašovat).

    6. zář 2023

    @jana7ka no a jak zjistim ze se prodavaji nelegalne... jako kdyz to je zlatnictvi a maj i musle nebo plno jinych obchodu se suvenyry. ... nemyslim tady primo egypt, ale to je vsude u more.. v polsku tisice stanku...

    6. zář 2023

    @konidana Chápu, že to je problém. Ale, pokud koupíš nějaký suvenýr musíš vědět co je to za živočicha a zda je, či není mezinárodně chráněný. Pokud je chráněný musí mít kromě paragonu i doklad o původu (CITES). Země jako Egypt, Tunis, Turecko toto nijak neřeší a klidně tam koupíš chráněné korály nebo živé želvy.

    6. zář 2023

    Holky ty vykradené kufry mají celkem často na svědomí i čeští zaměstnanci letišť Nám se minulý rok stalo, že jsme v Brně čekali na akufr, přijel jako poslední, viditelné celý prohrabany a nedovreny.... Dikybohu nic nechybělo( byly tam jen dětské věci)

    6. zář 2023

    @konidana je to tak ;)

    6. zář 2023

    Malou muslicku ci kaminek, kdyz jsme byly s dcerou, jsme hodily do boty (trvala, ze ji chce dat babicce a byl to kousek tak 2x1cm) a v pohode. Vic bych urcite nevezla. Ani kupovane. Maji za to slusne palky jako pokuty a je vcelku zname, ze to je pomerne dobry business. Koupis na plazi, das penize. Na letisti zabavi, napali peknou pokutu, opet inkasuji a musle skonci zpet v rukou prodejcu, kteri ji prodaji dalsimu neznalemu turistovi. Nekomu to projde, nekomu se to hezky prodrazi, Egyptane rocne nemalo vydelaji. 😅👍

    6. zář 2023

    Odmala jsem si od moře vozila různé kamínky a prázdné omleté škeble, před 40 ani před 30 lety to nikdo neřešil. Chápu , že by se to rozhodně nemělo dělat ve velkém, ale doma také sbírám šutry které se mi líbí (malé max 10cm jsem kdysi sebrala, ale většinou do 5cm a pár kousků). To že si na pláži posbírám hrst čehokoli (neživého), tak to neberu jako nějaké velké zlo. Jezdíme autem, nikdy nikdo nic nekontroloval. Jsou pro přírodu mnohem škodlivější věci, které jsou také běžné a nikdo se nad tím ani nepozastaví... (např. ježdění autem sám řidič , nebo vůbec to cestování na dovolenou přes půl světa 😉 )

    6. zář 2023

    @konidana To já chápu, pár mušliček taky jsem si vozila a dál vozím, ale že se to nesmí tu prostě napsat musím. Navíc na fotce zakladatelky jsou i korály a v tomto množství to už fakt smrdí průšvihem jak v zemi původu tak i na Ruzyni.

    6. zář 2023

    @malanoha rentgen to neprosvítí, ale to nezbamená, ze nemuzou vybalit kufr a dukladne prohledat.

    6. zář 2023

    @konidana Nedávno jsem o tom četla článek a byla to celkem síla. V různých zemíc světa se jako suvenýry běžně prodávají věci, které nesmíš vyvézt ze země, na hranicích ti je zabaví. Ale prodávat se to normálně smí. Musíš si to hlídat sama.

    6. zář 2023

    @evulinka27 tu bych vzala a schovala do podprdy 😀

    6. zář 2023

    @jana7ka tak co se tyce koupenych suvenyru tak to by me teda zajimalo kde to tak je - protoze konkretne v pripade toho Noveho Zelandu, kde jsme to studovali, je prave legalni vyvazet jen ty koupene (s tvym argumentem ale souhlasim - ze vzit si muslicku z plaze ma mensi environmentalni dopad nez lovit ji v jejim prirozenem habitatu). Ony ty zakony bohuzel jdou vic ma ruku turisticke lobby nez ochrane prirody.

    6. zář 2023

    @teenyel my jsme při skeneru museli všichni z bot dolů. Celé letadlo..

    6. zář 2023

    @jana7ka ano, my jsme si nasbírali zejména korály, které se prostě válí na písku a že jich tam je. Jako klacky všude. Ale raději jsem di právě šla hledat podmínky vývozu a málem mě omylo 😁 kdyby mi na tohle přišli, no průser 😂

    6. zář 2023

    @amenophus On je rozdíl Nový zéland a Turecko nebo Egypt. Na NZ asi nekoupíš legálně druh mezinárodně chráněný. Kdežto v Egyptě není problém koupit živé želvy nebo korály a pokud tě s nima chytnou v Praze tak účtenka z turecké tržnice je ti na ...

    6. zář 2023

    @jana7ka uz jsem docetla zbytek diskuze a doslo mi to. Jasne, tohle uz dava smysl.

    6. zář 2023

    @martinka_33 V nedávném dokumentu o letišti tenhle mýtus o balení do alobalu vyvraceli. Prosvítí to úplně normálně. To by pak každý terorista mohl balit třeba zbraně do alobalu jedna radost 🙄

    6. zář 2023

    @malanoha mě by zajímalo, jak prosvítí mušli či korál (kámen?) Mám pořád za to, že jdou vidět jen kovové věci atd.

    6. zář 2023

    @evulinka27 Na rengenu v nemocnici kosti vidět jsou celkem dobře, ale ten alobal to určitě trochu rozostří.

    6. zář 2023

    @jana7ka vlastně ano.. aha 😂

    6. zář 2023

    @malanoha Určitě u každého kufru nesedí a nezkoumají zda tam někde na rengenu není vidět jedna mušle, ale jen kouknou zda tam není půl kufru "pašovaného zboží".

    6. zář 2023

    @evulinka27 my tu jednu malou muslicku hodily do boty v kufru, ne na noze 😁

    7. zář 2023