janyshka
19. dub 2017
920 

Hemorhoidy a varixy v graviditě

Moje milé sledovatelky,

přišlo mi teď od vás několik dotazů týkající se hemorhoidů v těhotenství. Doufám, že se neurazíte, když neodpovím individuálně do zpráv, ale takto formou článku. 

Hemorhoidy, křečové žíly (varixy) na nohách a zevních rodidlech - to všechno jsou velmi nepříjemné leč časté problémy doprovázející těhotenství. 

Abysme pochopily, proč se to děje, musíme si uvědomit, jaké jsou anatomické poměry v břišní dutině. V zadní části břišní dutiny v prostoru, kterému se říká retroperitoneum je před páteří uložena mimo jiné i dolní dutá žíla. Tato velké céva odvádí odkysličenou krev z dolní části těla do srdce. Zvětšující se děloha utlačuje všechny okolní struktury včetně dolní duté žíly a díky tomu dochází ke zhoršenému odtoku odkysličené krve z dolní poloviny těla. Díky tomu vytváří krev na žilní stěnu vyšší tlak a může snadněji dojít ke vzniku křečových žil.  Bohužel řešení křečových žil a hemorhoidů je v těhotenství velmi obtížné. Z výše uvedených informací vyplývá, že ke zlepšení dojde teprve až po porodu, kdy se děloha opět vrátí do své původní velikosti.

Při hemorhoidech je možné používání čípků i mastí už v průběhu těhotenství.  Při křečových žilách na dolních končetinách je velmi žádoucí nošení kompresních punčoch. Velmi nepříjemnou komplikací jsou křečové žíly na zevních rodidlech.  Mnohdy se jedná o rozsáhlé křečové žíly deformující stydké pysky. Je to nejen velmi nepříjemné, ale také značně neestetické, což nastávající maminky často velmi trápí. Naštěstí křečové žíly v této oblasti po porodu z velké části úplně vymizí.

Tak a to je vše. Pokud máte vlastní zkušenost či dobrou radu, tak sem s ní 🙂

teď už druhého těhu jsem někdy v 6. měsíci zjistila právě varixy na stydkých pyscích. Nebylo to bolestivé, ale vypadalo to příšerně a jak je napsáno, velmi mě to "tam" zdeformovalo. Naštěstí se to po porodu vrátilo velmi rychle do původního stavu 🙂 Prý je to s každým dalším a dalším těhotenstvím horší... tak nevím.

19. dub 2017

Ahoj, jsem právě ve 25. týdnu a vypadá to, že se mi jeden varix na pohlaví taky dělá... Zatím to nechci řešit medikamenty, takže mě zajímá, zda neexistuje nějaká babská rada, jak tomu předejít (to už pro mě teda asi nebude), případně ulevit (když chodím, tak jak se to trochu "natřásá", je to dost nepříjemné) nebo to i vyléčit???

24. dub 2017

Zmizi po porodu i ty hemoroidy? Trpim na ne i bez tehotenstvi, od doby co jom pravidelne detralex, tak uz se temer nedelaji, no buhuzel, uz tam mesic bojuji s jednim ktery se dostal ven... a porad boj i s mastí vyhrava on a ne já... uz mi to skoro prijde zbytečné se snažit a pomalu se smiruji s tim, ze dalsi operace me nemine...

29. dub 2017

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli nějak brání/omezují varixy na rodidlech přirozenému porodu - nebo je to v tomto směru "bez omezení"? Děkuji

2. kvě 2017

Začni psát komentář...

Odešli