karol89
20. říj 2018
171 

Testujeme: BIO křupky od Sunárku? Cože?

Když jsem jsi všimla, že se vyhlásilo testování na horkou novinku - křupky od Sunárku a navíc BIO, tak jsem si řekla, že to prostě musím zkusit! Nerada bych vyhodila peníze za něco, co vypadá dobře ale chuťově se to vůbec nedá jíst.
Co se týče značky Sunárek jako takové, tak ji upřímně ignoruji. Jejich produkty mi přijdou dost nesmyslné k věku, který na nich určují, ale tohle mě praštilo do očí a vzbudilo to ve mně dost silný zájem.
Zkusila jsem tedy své štěstí a přihlásila se do testování.

BALÍČEK JE DOMA

Balíček dorazil k mamce, jelikož jsme tou dobou byli několik dní mimo domov.
Mile mě překvapilo, jakým způsobem byl balíček připraven. Každé balení křupek mělo i svého přímého zástupce - tedy mrkev, čočku a hrách.
Suroviny byly v krásném látkovém pytlíku svázané krajkovou stužkou a celá sada byla zasazena ve středně velkém proutěném košíku.
Klobouk dolu za fantazii a originalitu 🙂.

Mrkev jsem nechala mamce a zbylé suroviny jsem si následně odvezla domu s tím, že se z nich pokusím něco uvařit.

HRÁŠKOVÉ LUSKY

Hráškové lusky jsme ze zvědavosti zkusili jako první. Sáhla jsem nejdříve po nich hlavně z důvodu, že jsem předpokládala, že mrkvové se sní hned a čočkové nebudou moc oblíbené, tak jsem chtěla začít střední cestou, což se mi následně potvrdilo.
Jsou tvrdší, chroupavé nerozpustí se okamžitě na jazyku jako třeba kukuřičné, pohankové či jáhlové. Z toho důvodu bych je viděla klidně na první zoubky, krásně mohou dáseň masírovat a pomáhat jim růst. Dětem se budou také dobře držet.
Co se týče chuti, tak chutnají tak nějak normálně. Hrášek v nich není nikterak zvlášť výrazný, takže pokud jsou děti zvyklé na tvrdší kukuřičné může jim dost pravděpodobně chutnat i tato hrášková verze. Až po několikáté křupce ucítíte hráškový ocásek.
Viděla bych je jako takový průměr. Neurazí, nenadchnou, ale když jsou na stole, tak po nich člověk mlsně sáhne.

Složení: Zelený hrách neloupaný mletý* 51 %, kukuřičná krupice* 48,9 %, vitaminy: thiamin (vitamin B1). Může obsahovat stopy arašídů, skořápkových plodů, sóji a mléka.
*z ekologického zemědělství.

MRKVOVÁ KOLEČKA

Tyhle holky v první chvíli moc nechtěly, ale nakonec do nich padaly jedna za druhou a pomalu se o ně i popraly. Měli jsme je i v autě na cesty neustále po ruce.
Mrkvi se podobají jedině barvou. Vůbec ji v nich necítím, fakt ani trochu. Možná bych řekla, že jsou zlehka přirozeně sladší, ale chuť mrkve vážně necítím .
Ze všech tří příchutí jsou, nejen z mého pohledu, nejlepší a ráda je pořídím zase - třeba zrovna do Mikulášského balíčku.
Také mi ze všech tří příchutí mi přijdou nejměkčí. Snadněji se koušou a rozplývají se na jazyku.

Složení: Kukuřičná mouka* 46,6 %, kukuřičná krupice* 46,0 %, sušená mrkev* 7,3 %, vitaminy: thiamin (vitamin B1). Může obsahovat stopy arašídů, skořápkových plodů, sóji a mléka.
*z ekologického zemědělství.

ČOČKOVÉ PRSTÝNKY

Jako třetí jsme tedy ochutnali čočkové prstýnky. Ty mají ze všech 3 druhů nejvíce specifickou chuť i vůni, která se nedá moc dobře popsat. Říká se, že do třetice všeho dobrého ale v tomto případě to, dle našich chuťových pohárků, vůbec neplatí.
Čočkové nám chutnají ze všech nejméně, ale zase nemůžu říct, že by byly vyloženě hnusné. Jsou ale zvláštní a dost zvláštně voní, až vás to praští do nosu.
Nejdřív si řeknete, že tohle fakt ne, že se to nedá jíst ale po několikáté křupce jim nakonec dáte šanci a k vyhazovu nedojde. Setkala jsem se ale s názory, že naopak zrovna tyto čočkové chutnají nejen dětem ze všeho nejvíce.

Jsou tvrdší, než mrkvové a zhruba nastejno, jako hráškové. Bohužel se ale řadí mezi potraviny, které jsem ráda ochutnala ale už je znovu nepořídím.

Složení: Zelená čočka mletá* 51 %, kukuřičná krupice* 48,9 %, vitaminy: thiamin (vitamin B1). Může obsahovat stopy arašídů, skořápkových plodů, sóji a mléka.
*z ekologického zemědělství.

DOPORUČENÝ VĚK

Doporučený věk se udává od 1 roku, čemuž já osobně moc nerozumím, jelikož tato značka doporučuje slazené křupky či sušenky už od ukončeného 6. měsíce - navíc ještě dodává, že jsou vhodné na první zoubky, ale neslazené nesolené křupky doporučí až od 1 roku.
Napadlo mě, že je to třeba čočkou či hrachem, jenže od 1 roku se doporučují i ty mrkvové, přitom je mrkev jedním z prvních příkrmů.
Každopádně tohle bych neřešila a klidně je dávala dětem v době, kdy se s nimi dokáží poprat - tedy kolem toho 6. měsíce. Jsou zajímavé i na jemnou motoriku nejen na zpestření chuťových buněk.

DOBA SPOTŘEBY

Kromě doporučeného věku mě překvapila i doba spotřeby, kde se udává, že se mají spotřebovat do 2 dnů. To bych čekala spíš u slazených křupek, aby se spotřebovaly co nejrychleji, ale u těchto mi to moc nedává smysl.
Měli jsme je otevřené zhruba týden a nijak nezvětraly, nenavlhly, ani trochu nezměnily chuť. Byly přesně takové jakokdybych je čerstvě otevřela.

RECEPT NA PODZIMNÍ ČOČKOVOU POLÉVKU

Podzimní čočková polévka trochu jinak. Vylepšená o křen, který se nám doma dost nahromadil, tak jsem toho využila.

  • 500g čočky
  • 3-4 litry vody/vývaru
  • 5 středně velkých mrkví
  • 3 středně velké cibule
  • 3 velké stroužky česneku
  • 5 lžic čerstvě nastrouhaného křenu
  • Hrst majoránky
  • Himalájská růžová sůl podle chuti
  1. Čočku si den předem namočíme, abychom ji pak měli uvařenou během chvilky.
  2. Nasekáme si cibuli na jemno a na másle ji necháme zesklovatět. Mezitím si na hrubém struhadle nastrouháme mrkev.
  3. K zesklovatělé cibuli prolisujeme stroužky česneku a necháme ho chvilku provonět.
  4. Následně přidáme nastrouhanou mrkev a čočku. Vše řádně zamícháme a několik minut restujeme, dokud mrkev aspoň trochu nezměkne.
  5. Zalijeme vroucí vodou či vývarem, přidáme majoránku, sůl a vaříme pod pokličkou do měkka přibližně 20-25 minut. Když máme už téměř hotovo, přidáme čerstvý nastrouhaný křen.

Křen je cítit, ale nepálí, takže se nemusíte bát dát polévku malým dětem. A Vy, kteří malé děti nemáte, tak s křenem vůbec nešetřete 🙂.

ZÁVĚREM

Jedná se o klasické extrudované křupky, nejsou to zeleninové křupky jakožto sušená zelenina apod. Prostě extrudovaná klasika, jen v mnohem lepší podobě, než ty, co jsou běžně na našem trhu.

Využila jsem je také na dvojitou oslavu narozenin těch našich cácorek, aby je ochutnalo víc lidí i dětí, ale tam zůstaly bohužel téměř nedotčeny.
Doporučila bych, aby se vyráběla poznávací sada, kde bude od každé příchuti pár křupek. Jsou totiž opravdu specifické a při představě, že bych vyhodila pytlík křupek za 40Kč se mi mlží zrak. Troufám si říct, že ne každému zachutnají a za poznávací ochutnávací balení by bylo spousta mamin určitě ráda.
Neměla jsem od nich velké očekávání, spíš jsem to čekala mnohem horší. Upřímně jsem z chuti měla vážně obavy ale na druhou stranu jsem měla velkou radost z toho, že Sunárek udělal krok správným směrem.

Určitě ráda opět sáhnu po mrkvových, ale hráškové nebo čočkové už s velkou pravděpodobností nekoupíme.
Mimochodem mamka byla rychlejší, aktivnější. Než se vůbec zeptala jak chutnají, tak koupila ještě jedny hráškové a taky čočkové, takže máme doma zásobu ... hahaha.

Děkujeme moc za možnost testování a velký palec hore značce Sunárek za to, že se rozhodla do svého sortimentu přidat i něco takového.

#test_sunarek #recenze #zkusenosti_sunarek_biokrupky

Začni psát komentář...

Odešli