knoflikarka
22. lis 2021
386 

Kniha jako vánoční dárek. 10 tipů pro děti, mládež i dospělé.

Milé Koníkovky,

doma bylo odmalička zvykem, že každý z nás pod stromečkem vždy dostal alespoň jednu knihu. Já se snažím v této tradici pokračovat (byť vybrat knížku pro manžela je občas pořádná fuška 😃)! Máte to u vás podobně? A už máte letošního "knižního Ježíška" vyřešeného? V každém případě vás zvu k nakouknutí na přehled mých tipů na knížky, kterými můžete potěšit děti i dospělé. Vybírala jsem primárně tituly vydané letos, nejlépe novinky, ale je tu i pár knížek staršího data vydání - moje osvědčené.

Zdroj fotky


1) Zvířecí rodinky (Erin Balzer)

Tip na knížku pro miminko - už od narození!

Zvířecí rodinky (Erin Balzer)

Zvířecí rodinky (Erin Balzer) - to je černobílé leporelo vhodné jako první knížka už pro novorozence. Je vědecky dokázáno, že právě černobílé obrázky začíná miminko po narození vnímat nejdříve. Tato knížka přináší krásné ilustrace rodičů a mláďat ze zvířecího světa, je tak ideálním prostředkem k seznámení miminka se zvířaty. Najdeme zde například tatínka žabáka a pulce, maminku medvědici a medvídě a další. Každá dvojice zvířátek je tu popsána i slovně. Navíc je knížka navržena přesně do malých ručiček - jak rozměrem (16 x 16 cm), tak i tvrdostí a odolností papíru.

Černobílé knížky jsou vhodné už od prvního měsíce a i tato je navržena tak, aby stimulovala vyvíjející se zrak miminek. Na trhu je už černobílých knížek celá řada, tuto jsem zvolila zejména díky krásným ilustracím a tematice zvířecích dvojic rodič-mládě. Je mi také sympatické, že se jako rodiče střídají maminky a tatínkové ze zvířecí říše (alespoň v popisu). Knížku tak využijete i později - děti kolem roku začínají nejčastěji napodobovat právě zvuky zvířat. A ještě později pomůže s rozšířením slovní zásoby názvů zvířat a jejich mláďat.

Zvířecí rodinky se v době vydání článku daly pořídit od 127 Kč.

2) [Jméno] a Peppa si hrají na obchod

Udělejte vaše batole nebo školkáčka hrdinou knížky!

[Jméno] a Peppa si hrají na obchod

[Jméno] a Peppa si hrají na obchod - to je název personalizovatelné knihy vhodné pro všechny fanoušky známého prasátka. Jméno dítěte, kterému bude kniha na míru vyrobena, se tedy objeví už v samotném názvu a dále v celém příběhu - spolu se jmény rodinných příslušníků a města, kde dítě bydlí. Kromě toho ale bude dítě vystupovat v celém příběhu jako personalizovaná postavička přesně ve stylu postaviček ze seriálu - na výběr je barva a střih vlasů a pleti, brýle, barva oblečení a samozřejmě pohlaví. Do knihy je možné také předem natisknout osobní věnování.

Personalizovatelné knížky jsou krásným osobním dárkem, k výběru už je i množství různých příběhů, v nichž se děti stávají hlavními hrdiny. Pokud máte doma malého fanouška Peppy, tuhle knížku zkuste zařadit do dopisu Ježíškovi. Možná vás odradí vyšší cena, výhodou je ale množství parametrů, podle nichž bude příběh opravdu na míru vašemu dítěti - nejen například barva a střih vlasů postavičky, ale i město, kde bydlíte, to vše se dá do osobního příběhu zapracovat.
A pokud u vás Peppa zrovna nevede? Můžete vybrat třeba vánoční nebo lesní příběh, nebo příběh podle zájmu dítěte (dinosauří, s auty atd.)

Osobní kniha s Peppou se v době vydání článku prodávala za 649 Kč.


3) Děti v kuchyni (Amanda Grant)

Společný dárek pro děti a rodiče pro společné chvíle v kuchyni.

Děti v kuchyni (Amanda Grant)

Děti v kuchyni (Amanda Grant) - tato kniha je ideálním průvodcem a pomocníkem pro společné vaření s dětmi. Recepty jsou zde seřazené do tří oddílů podle věku dětí a jsou uzpůsobené dětem od tří do jedenácti let. Knížka vám kromě více než padesáti receptů pomůže s rozvojem dovedností a samostatnosti vašich dětí v kuchyni. Každý z receptů je také koncipován tak, aby se dítě učilo něco nového a rozvíjelo jinou "kuchyňskou" dovednost. Jak sama autorka říká - smyslem knihy je vést děti v kuchyni k co největší samostatnosti, naučit je dovednosti využitelné v každodenním životě a strávit také spolu smysluplně volné chvíle.

Tento knižní tip je zajímavá kuchařka, která vede děti k samostatnosti v kuchyni při přípravě jídel - a to už od 3 do 11 let. Složitostí receptů a postupu je přizpůsobena věku, každý recept je navíc propracován tak, aby v něm dítě procvičilo jinou dovednost. Nechybí ani návody pro rodiče, jak poskytovat dítěti v kuchyni čím dál větší svobodu i zodpovědnost. Ideální pro malé pomocníky v kuchyni, kteří při přípravě receptů z knihy budou hrát hlavní roli, procvičí motoriku a hlavně získají sebevědomí, že si umí připravit jídlo i sami (nebo s malou dopomocí).

Vařit jste spolu s touto knihou mohli v době vydání článku od 247 Kč.

4) Vesmírní průzkumníci (Giulia De Amicis)

Přehledná encyklopedie pro školáky od prvního stupně.

Vesmírní průzkumníci (Giulia De Amicis)

Vesmírní průzkumníci (Giulia De Amicis) - to je encyklopedie, která seznamuje děti i dospělé jednoduchou a poutavou formou se záhadami a zákonitostmi vesmíru. Je ideální příručkou pro všechny, kdo s poznáváním vesmíru začínají. Nedílnou součástí encyklopedie jsou fotografie a infografiky - ty pomáhají s pochopením vesmírných zákonitostí a dokonale je ilustrují. Text je uzpůsoben tak, aby si encyklopedii mohly sami s porozuměním pročíst i mladší čtenáři.

Kolem nástupu do školy dítě začne přirozeně prahnout po poznání a nových vědomostech a i přes nekonečný proud informací z internetu jsou encyklopedie jako je tato pořád skvělou volbou. Konkrétně Vesmírní průzkumníci totiž podávají informace o vesmíru dostatečně názornou a jednoduchou formou i pro první stupeň, zároveň obsahují detailní fotografie a grafiky. Sama jsem s knihou pracovala s páťáky a ráda ji doporučuji dál právě proto, že obsahuje potřebné informace v srozumitelné formě.

Na průzkum vesmíru s touto knihou jste se v době vydání článku mohli vydat od 297 Kč.

5) Dárce (Lois Lowry)

Oceňované sci-fi pro mládež.

Dárce (Lois Lowry)

Dárce (Lois Lowry) - dystopický román pro mládež i dospělé ověnčený několika cenami. Setkáváme se v něm s dvanáctiletým Jonasem, který žije ve zdánlivě dokonalém světě bez starostí a zla, bez válek, bez nejistoty, dokonce bez bolesti, ovšem také bez ostatních citů a svobody. Vše je zde přesně naplánováno - i výběr povolání. Jonas je vybrán, aby se stal příjemcem paměti - jde o velmi uctívanou funkci, tito strážci uchovávají všechny vzpomínky, ale i city předchozích generací, které běžným lidem nejsou dostupné.

Pro větší školáky zkuste vybrat příběh, který jde do hloubky. Dárce popisuje zdánlivě ideální společnost bez starostí a zla, kdo z nás by to nebral? Má to ale háček - úplně vymizely nejen záporné emoce a city, ale i ty kladné. Nejen špatné a zlé činy a rozhodnutí, ale také svobodná rozhodnutí jako taková. Hlavní hrdina to ale takto nenechá... Toto dílo si klidně můžete přečíst taky - dobře se čte i dospělému čtenáři. Navíc pak s dítětem můžete vést diskuzi nejen o tom, proč by taková společnost byla pohromou.
Pokud už máte Dárce přečteného, venku už jsou i další dva díly tetralogie - Hledání modré (2016) a Posel v temném lese (2020).

Dárce v době vydání článku stál od 183 Kč.


6) Tokijský motýl (Emiko Jean)

Pro dívky a jejich maminky, které milují Deník princezny.

Tokijský motýl (Emiko Jean)

Tokijský motýl (Emiko Jean) - to je nový young adult román z japonského prostředí. Ovšem nejprve se navzdory názvu ocitáme v Americe, kde se v obyčejném maloměstě setkáváme s přímočarou Izumi Tanakou, která vždy měla pocit, že je i kvůli svému napůl japonskému původu v městě plném bělochů tak trochu outsider.

Oddechovka a příjemné lehčí čtení o tom, jak se z obyčejné mladé dívky stane japonská princezna. Pro holky všeho věku, které se rády mrknou na podobně laděné filmy, je to čtení jako dělané. Tentokrát ale není království nové princezny vymyšlenou zemí, příběh se z USA přesouvá do japonského císařství, velkým plusem je tedy seznámení s reáliemi a tradicemi Japonska.

Příběh japonské princezny se dal v době vydání článku pořídit od 295 Kč.

7) 15 roků lásky (Patrik Hartl)

Oddechovka pro dospělé, žhavá novinka oblíbeného spisovatele.

15 roků lásky (Patrik Hartl)

15 roků lásky (Patrik Hartl) je nový román spisovatele proslaveného knihami jako Okamžiky štěstí nebo Prvok, Tečka, Šampón a Karel. V novém románu 15 roků lásky se setkáváme s Alešem, jehož život se začal vyvíjet směrem, který nikdy nečekal. Po setkání s osudovou ženou zažil příval lásky, s níž se musí naučit žít a postupně se vyrovnat. Neobyčejné štěstí tak zprvu vypadá jako velký průšvih...

Knížky Patrika Hartla bývají čtivé, odpočinkové úniky od reality a nejinak je to i s touto novinkou. Poznáváme v ní kadeřníka Aleše, který se ocitá ve složité vztahové situaci, v níž učiní zásadní rozhodnutí. Následující děj pak sleduje jeho život ovlivněný tímto rozhodnutím, který se mnohdy pořádně zašmodrchá, ale protože je Aleš dítě štěstěny, vše se zase v dobré obrátí.
Já osobně Patrika Hartla moc nevyhledávám, pokud jste ještě od něj nic nečetli, doporučuji spíše knihu Prvok, Šampón, Tečka a Karel, která se dočkala i filmového zpracování. Novinka naopak určitě potěší fanoušky Hartlových knih, já ji pořizuji pro mamku, která už má ostatní "hartlovky" pročtené.

Nový román Patrika Hartla se dal sehnat v době publikace článku od 319 Kč.


8) Pomalu hořící oheň (Paula Hawkins)

Čtivá detektivka - novinka autorky dvou bestsellerů.

Pomalu hořící oheň (Paula Hawkins)

Pomalu hořící oheň (Paula Hawkins) - to je nový detektivní thriller autorky, jíž celosvětově proslavil román Dívka ve vlaku. Vyšetřování vraždy mladého muže Daniela nalezeného v londýnském říčním člunu vede ke třem ženám, které jej znaly. Jeho známost Laura, nevypočitatelná podivínka, od něj po poslední společně strávené noci odcházela se zakrvácenými svršky. To aspoň zahlédla sousedka Miriam, kterou ale trpké zkušenosti naučily nedělat předčasné závěry. Třetí ženou je Danielova teta Carla, která stále truchlí nad smrtí někoho jiného z rodiny a nikomu nevěří. Právě tyto tři ženy pojila zášť k zemřelému...

Paulu Hawkins můžete znát jako autorku bestsellerů Dívka ve vlaku a Do vody. Nový detektivní thriller řeší osobnosti a vztahy tří žen blízkých nalezenému zavražděnému muži - tří hlavních podezřelých, které pojí nevraživost k zavražděnému mladíkovi. Román je čtivý, nenáročný, psaný svižným jazykem, postavy jsou dobře a zajímavě vykreslené; ideální dárek pro každého, kdo si nejlépe odpočine u detektivky.

Tato knížka stála v době vydání článku od 318 Kč.


9) 1984 (George Orwell/Matyáš Namai)

Úžasný grafický román pro dospělé milovníky komiksů.

1984 (George Orwell/Matyáš Namai)

1984 (George Orwell/Matyáš Namai) - to je jedno z nejzásadnějších děl literatury v komiksovém zpracování grafického románu. Orwell touto knihou odsoudil diktaturu a totalitní režimy a poukázal na nebezpečí jejich vývoje po celém světě. Hlavní postavou je zde Winston Smith, pracovník Ministerstva pravdy, který se po krůčcích začíná vzpírat nenáviděnému režimu. Nečekaně přitom najde i lásku svého života - Julii, s níž se musí stýkat tajně, protože ani lásce režim nepřeje. Oba na svou vzpouru krutě doplatí...

1984 je klasika. Matyáš Namai tuhle klasiku fantasticky a precizně převedl do podoby grafického románu. Z děje tu moc nechybí a dystopická Orwellova vize je tu zpracovaná do nejmenších detailů. Vizuál skvěle podtrhuje naléhavost a zvrácenost totalitní společnosti. Zajímavý dodatek ukazuje proces vzniku některých grafických prvků knihy - např, obrazovek Velkého bratra či znaků jediné strany - ingsocu. 

Grafický román 1984 byl v době vydání článku prodáván od 379 Kč.


10) Prázdniny v Česku (Ladislav Zibura)

Poznejte Česko a Čechy z jiné perspektivy - a s humorem.

Prázdniny v Česku (Ladislav Zibura)

Prázdniny v Česku (Ladislav Zibura) - nová kniha známého cestovatele vás provede českou krajinou osobitým způsobem a vtipem. Dozvíte se toho spousta nejen o české historii, ale také o mnohdy svérázných českých lidech ze všech čtrnácti krajů. Výpravy Ladislava Zibury mohou být inspirací i pro vaše vlastní výlety za poznáním české země - ať už jedete autem, nebo třeba na oslu! Krásně ilustrovaná kniha bude dobrým tipem pro milovníky cestování i humoru.

Ladislav Zibura je známý mladý český spisovatel a cestovatel, jehož cestopisy jsou plné humoru a příběhů zajímavých místních obyvatel - platí to stoprocentně i v tomto případě. Knížka udělá radost širokému okruhu lidí - ocení ji jak příznivci cestopisů, tak také všichni, kteří se rádi dozvědí něco nového o naší zemi a lidech, kteří v ní žijí a u toho se dobře pobaví. Nechybí ani nádherné ilustrace.

Prázdniny v Česku byly v době vydání článku k prodeji od 359 Kč.


Deset tipů na knižní vánoční dárek je za námi. Který z nich vás zaujal nejvíce? Bude některá z těchto knih čekat pod vašim stromečkem, nebo máte jiné favority na knižního Ježíška? Ráda si přečtu vaše tipy na další knížky v komentářích, dobrých knížek není nikdy dost 🙂.

Pokud už některou z vytipovaných knížek znáte, budu ráda, když si uděláte chvilku a napíšete nám o ní krátké hodnocení také k její stránce do Centra recenzí. Pomůžete tím k lepší dostupnosti recenzí na Koníku pro všechny maminky a my vám poděkujeme srdíčkem 💙.

Krásný den třeba i s nějakou dobrou knihou!

knoflikarka Nela

Dárce je úplně boží film. Dost emotivní a k zamyšlení. Musím si přečíst knížku.

22. lis 2021

Pecka zpracované, díky!

22. lis 2021

Škoda že už knížky mám. U nás nesmí chybět Čtyřlístek do sbírky a k tomu vždy nějaká vysněná.... U staršího vede detektivka,u mladšího kuchařky 😁

22. lis 2021

@gracinka7 Já se chystám na druhý a třetí díl, mám dystopie ráda (což je asi i poznat 😅). Jestli můžu ještě doporučit, skvělá knížka s dystopickou tematikou je Silo.

22. lis 2021

@alpakovo Dcera je taky malý kuchtík, proto si letos dáme právě Děti v kuchyni 🙂 Jaké knížky máš pod stromeček vybrané?

22. lis 2021

@berenika39 Taky děkuji ❤

22. lis 2021

@knoflikarka právě ten milovaný Čtyřlístek, rozhodovala jsem se mezi knížkou a předplatným časopisu,ale ta knížka se mi prostě líbí víc. Starší syn má rád Klub tygrů,tak postupně rozšiřujeme i tuto sbírku. A prostřední syn dostane další díl Recepíky pro kuchtiky. Já zas ráda chodím do knihovny,tak letos sem si nebrala nic a babička má dvě nové knížky od Jana Bauera

23. lis 2021

Začni psát komentář...

Odešli