lennus
31. črc 2017
1694 

Františkolázeňský léčebný pobyt

Františkovy lázně jsou malé město, známé pro svoji léčbu gynekologických potíží.
Má největší tradici právě v léčbě neplodnosti a patří spolu s Karlovými Vary a Mariánskými lázněmi do tzv. lázeňského trojúhelníku. Poslední dvě zmíněná města jsem již v minulosti navštívila a teď mě čekala návštěva posledního z nich, a to právě Františkových lázní. Poté, co mi přišel dopis z lázní s termínem a informacemi o hotelu, mi nezbývalo než už se jen těšit na můj třítýdenní františkolázeňský léčebný pobyt. 
 

Město je to opravdu malé, má necelých 5500 obyvatel a připomíná jeden velký park, kde je spousta zeleně a ideální místo na procházky, zato nádherné. V sezóně je tady samozřejmě mnohem více lidí, jak lázeňských hostů, tak turistů, ale i přesto, že jsem byla v lázních na přelomu května/června, kdy lázeňská sezona začala, nepřišlo mi, že bych se prodírala davy. Ubytovali mě do 3* hotelu Luisa přímo naproti parku v docházkové vzdálenosti několika minut od lázeňské kliniky a Císařských lázní, kde probíhají jednotlivé procedury. Hotel, kde jsem byla, byl opravdu moc hezký, i když jsem měla od kamarádky, která tam byla pár měsíců přede mnou, tip na hotel Dr. Adler, kam jsem chtěla jet. Po odeslání žádosti do lázní je totiž možné si hotel předrezervovat, ale v době, kdy jsem měla jet já, byly právě kvůli začátku lázeňské sezony již všechny hotely vyprodány. Je pravda, že jiné hotely jako již zmíněný Dr. Adler mají procedury přímo v rámci hotelu, ale přiznám se, že vzhledem k mému sedavému zaměstnání a krásnému počasí jsem se moc ráda prošla. Měla jsem moc příjemnou spolubydlící, se kterou jsme se seznámily díky MK už před odjezdem, ale netušily jsme, že nás ubytují spolu. Měly jsme pěkný světlý pokoj s vlastním sociálním zařízením, jídelna byla přímo v hotelu, kde se podávaly snídaně, obědy a večeře formou rautu. Bylo vždy dost na výběr včetně zeleniny a jídlo chutnalo moc dobře.

Procedury probíhaly od pondělí do soboty dopoledne a někdy i brzy odpoledne. Většinou bylo možné si ty odpolední obejít už dopoledne, aby pak měl člověk půl den volný a my tak mohly podnikat výlety a chodit se bavit. Procedury stanovuje lékař v prvním týdnu po příjezdu. Pokud vás něco láká či zajímá, doporučuju ptát se, jinak to lékařka napíše podle sebe. Uprostřed pobytu probíhá kontrolní vyšetření a na konci závěrečné, kde dostanete zprávu pro svého lékaře.
Mezi dvě základní, které se střídaly obden, byla vaginální irigace – jedná se o výplach léčivou kostelní vodou a slatinný tampon a zábal – dovnitř se vstříkne slatina, zašpuntuje vatovým tamponem a žena si pak lehne do slatiny na lehátko, kterou jí ještě dají na břicho a zabalí ji. Mezi další procedury patří masáž zad, parafínový zábal zad a rukou, suchá uhličitá obálka – pytel naplněný oxidem uhličitým, koupele – uhličitá, perličková a vířivá, cvičení podle Ludmily Mojžíšové, šlapací bazénky. Vím, že jinde se chodilo i na sedací uhličitou koupel, např. v již zmíněném Dr. Adlerovi. Já jsem navíc chodila k primáři na akupunkturu a vyzkoušela jsem si jógu. Zhruba v půlce pobytu je opět setkání s lékařem, kde se probere, jak se pacientka cítí a zda je vše v pořádku. Chvíli předtím jsem cítila silné bolesti v podbříšku a měla jsem hodně nafouknuté břicho, což bylo podle personálu dáno právě prokrvením po procedurách. Během pár dní ale vše ustoupilo.

Lázně vydávají svoje noviny – Františkolázeňské listy, které je také možné si stáhnout z jejich webu před odjezdem. Město a okolí nabízí spoustu zábavy. Co se týče města samotného, hodně jsem chodila na procházky a ochutnávala prameny, nejvíc jsem si oblíbila procházku k pramenu Natálie, která vedla lesem, dalo se pak pokračovat dále k silnici, která vede k Aquaforu, popř. pokračovat ještě k zámečku a lesní cestou zpět. Každý hotel nabízí odpolední a večerní posezení u živé hudby, my jsme byly se spolubydlící posedět u klavíru a příčné flétny. Hotely také nabízí prohlídky hotelů, zašly jsme obhlédnout hotel Dr. Adler, který hodně holek doporučuje, ale ve srovnání s naším hotelem jsme vůbec nelitovaly, kde jsme. Hodně lidí preferuje hotel Pawlik, který má určitě větší výběr jídla, ale jinak je podle mého názoru zbytečně o dost dražší. Vše je samozřejmě o preferencích, my jsme v pokoji trávili málo času a brali jsme ho jen na přespání a odpočinek.

Ve městě se nachází Divadlo Boženy Němcové, je velmi blízko hotelu Luisa, tam jsme byly na dvou představeních. Co se týče výletů, vyrazily jsme do přírodní rezervace SOOS, na Komorní hůrku, kde jsou sopečné pozůstatky, na hrad Seeberg, Vildštejn, do Chebu, kam vede z Fr. Lázní krásná lesní cyklostezka podél vodní nádrže. Tam jsme se zastavili v kavárně pod hradem s názvem Krajinka. Na závěr jsme si ještě udělali výlet vlakem do Mariánských lázní. Na bližší výlety jsme využívaly kola, které je možné si půjčit v Infocentru za vratnou zálohu tisíc korun. Výlety organizují také lázně, ale za mě je to zbytečná investice navíc. Moc hezká procházka vede po cyklostezce na Ameriku, lze využít i brusle, je tam minizoo a pár restaurací. Zpět je možné se vrátit přes rozhlednu Zámeček, kde jsou hotely, restaurace a také minizoo, jsou tam ptáci, pštrosi a klokani.
Mezi další kulturní večery, které jsme zažily, byla přednáška doktora Radima Uzla, která se konala v Císařských lázních, kde bývá občas kulturní či hudební program. Přednáška nás moc pobavila. Jeden večer jsme vyrazily do letního kina, které je v zahradě městského muzea.

V městském muzeu se nachází expozice lázeňství, kde jsme se byly také podívat a dočetly se hodně o historii a součástí byly i dobové fotografie, přístroje a vybavení lázní. Několikrát jsem si byla zaplavat v bazéně v Aquaforu a po večerech jsme ve dvou a někdy i ve více chodily posedět do klubu Gruzie, protože seznámit se v lázních hlavně díky Modrému koníkovi nebyl žádný problém.

Co se týče praktických záležitostí, tak ve Fr. Lázních se nachází obchod Lidl, kam jsme si občas zašly něco koupit. Nedaleko pošty se ještě nachází malý obchod potraviny JIP. Kousek od divadla je lékárna a na hlavní kolonádě drogerie Teta.
Platit bylo možné ubytování také poukázkami flexi pass a procedury kartou Benefit plus.

Co mi ale v lázních chybělo, byla nějaká prádelna ve městě. Hotel sice nabízel možnost nechat si vyprat prádlo, ale cena byla celkem vysoká. Část prádla jsme si praly samy ručně a část si nechaly odvézt a zase přivézt od návštěv. Vzhledem k tomu, že mám tříletého syna, jezdili za mnou mí dva chlapi na víkendy, abychom spolu mohli strávit více času, protože být tři týdny bez rodiny také není úplně jednoduché. S hlídáním pomohly babičky. Také jsem postrádala možnost platit kartou, takže hotovost se hodí, ale bankomaty samozřejmě ve městě jsou.

Pokud se sem chystáte, určitě nebudete litovat a užijete si to, město nabízí spoustu zábavy a nudit se rozhodně nebudete. A nezapomeňte se dotknout Frantíkova pindíka pro štěstí! 🙂

Užitečné webové stránky:

http://www.frantiskovylazne.cz/  - web k léčebnému pobytu

http://www.frantiskovy-lazne.cz/ - oficiální web města

http://frantiskovylazne.webnode.cz/frantiskolazenske-prameny/ - léčebné prameny

https://www.modrykonik.cz/blog/lennus/article/jak-se-nenechat-odbyt-lekarem-9noy51/ - můj předchozí článek, jak jsem žádala o lázně

Autor komentář smazal

ahoj! o "výletu" do Frantovejch se vážně přemýšlím, mám pár otázek, mohla bych ti napsat? třeba do sz? předem díky... Z.

11. lis 2017
lennus
autor

@zuzekk Ahoj, určitě napiš, ráda odpovím a poradím. 🙂

13. lis 2017

ne, tvé informace jsou tak skvělé, že už snad ani nic nepotřebuju 🙂 díky!

15. led 2018

Pěkně napsáno, já sice byla v dr.Adler a tam dělali tampony přímo na koze a pak sme si šli sednout na dvacet minut do kabinky v dece.Jinak slatine zábaly byla zvlášť procedura.

30. říj 2019

Moc děkuju za perfektní sepsání všech dojmů ohledně pobytu.
Bohužel na kole jezdit nemůžu, takže vše bude pěšo. A spíš budu na pokoji.😊Leda to kino nebo divadlo.

31. srp 2023

Začni psát komentář...

Odešli