llluckaaa
25. lis 2015
297 

Objevte pozitivní účinky pickles i vy

Čekárny lékařů se plní, tržby farmaceutických firem rostou, čerstvé chutné zeleniny na pultech ubývá... A my stále hledáme něco, co nám pomůže zlepšit imunitu a přežít nejen chřipkovou sezónu ve zdraví.

Už jste slyšely o pickles? Možná ne, ale určitě znáte kysané zelí nebo okurky 😉 Pickles, neboli kvašená zelenina je v podstatě zelenina, která prošla procesem mléčného kvašení. Při kvašení (jinak také fermentaci) dochází k přeměně cukrů obsažených v zelenině na kyselinu mléčnou za pomoci mléčných bakterií. Zní to složitě, ale ve skutečnosti se jedná velmi o jednoduchý způsob zpracování a uchování zeleniny, který využívali už naši předci.  Kvasit můžete ledacos, vedle zelí a okurek také kedlubny, ředkvičky, ředkev, brokolici, květák, červenou řepu, cibuli, křen, česnek nebo kapustu.

Takto zpracovaná zelenina je lépe stravitelná než čerstvá, uchovává si vitamíny a minerály a navíc obsahuje i zdraví prospěšná probiotika a prebiotika.

Ale v čem spočívají pozitivní účinky, o kterých píši? Podívejme se na zoubek například zelí, které se kvasí nejčastěji. Obsahuje významné množství vitamínů C, K, skupiny B, dále pak draslík, hořčík, fluor nebo selen. Při pravidelné konzumaci tak přispívá ke správné funkci mj. imunitního systému a obranyschopnosti těla. Vláknina pomáhá formovat stolici, vylučovat odpadní látky z těla a působí jako prevence a léčba zácpy a některých onemocnění střev. Probiotické bakterie udržují příznivou střevní mikroflóru a působí tak na správný metabolismus živin, vitamínů a minerálů.  Kvašené zelí  působí příznivě i na krvetvorbu, ateriosklerózu a regeneruje stěny arterií. Zelné fytochemikálie mají zase detoxikační a protirakovinné účinky. Díky obsahu vápníku je vhodné zelí konzumovat při osteoporóze a odvápnění organismu.

Už jste dostali chuť tento zázrak přírody vyzkoušet? Dobře, jdeme na to 🙂 Jen vás musím ještě upozornit, že velké množství celulózové vlákniny v zelí může některým způsobit nadýmání, takže ho nedoporučuji jíst, když se chystáte na rande 😉

Zelí se nejlépe připravuje ve velké kameninové nádobě vyrobené pro tento účel - kvašák nebo zelňák . Pokud ale začínáte, zvládnete to určitě i bez kvašáku. Využít můžete jakoukoliv větší nádobu - skleněnou, porcelánovou, kameninovou. Malé množství se dá připravit i v klasické zavařovačce od okurek, kterou má většina lidí doma. Vedle ní si připravte ještě malou sklenici, misku, nůž, prkénko, sůl, kmín, zelí a případně další zeleninu.

Zeleninu nakrájejte na jemné proužky, nastrouhejte nebo nasekejte v robotu. Čím menší kousky, tím lépe. Přidejte mletý kmín a sůl (množství soli asi 15 g na 1 kg zeleniny). Po osolení je potřeba zeleninu mačkat a mnout v rukách, aby se sůl zapracovala a zelenina začala pouštět šťávu. Zeleninu napěchujte do sklenice. Zatěžte malou sklenicí, ve které je voda. Dejte do misky, je možné, že tekutina přeteče. Počkejte několik hodin a pak se podívejte, kolik pustila zelenina vody. Pokud je potřeba, přilijte převařenou vychladlou vodu, aby byla všechna zelenina pod vodou. Umístěte někam, kde je stabilní teplota a tma. Záleží na podmínkách kvašení, v chladnějším prostřední zelenina kvasí pomaleji, v teplejším rychleji. Mně se osvědčilo nechat kvasit 5 dní. 

Dobrou chuť! 🙂

Kdysi jsem zkoušela, ale moc se neosvědčilo. Kupujeme ale Křimické kysané zelí. Je pravda, že v zimě není tolik přirozeného zdroje vitaminů a nejsem zastáncem exotického ovoce, protože tělo ochlazuje, je určeno pro národy, které mají horko, aby jim právě ochladilo tělo. Naši předkové jedli jablíčka a právě kysané zelí.

25. lis 2015

@lennus Ja kvasim zeleninu na vetsi kusy podle navodu v knizce od Biolenky a je skvela, miluju i ten nalev 🙂

25. lis 2015

No ehm....ja si dat kvasenou zeleninu, nikdo se mnou nevydrzi v mistnosti dalsich 14 dnu 😅 Asi to ma i super ucinky, ale predevsim u me v tele to KVASI dal! 😅 😉

25. lis 2015

@aninkas1 A zkoušela jsi i jinou kvašenou zeleninu než zelí? 😉
Vysoký obsah vlákniny v zelí bohužel někomu způsobuje nadýmání, to je pravda ☹

25. lis 2015

@lennus Zrovna nedávno jsem četla nějaký test kvality prodávaného kysaného zelí a byla jsme hrozně překvapaná, že ve většině byla přidaná spousta zbytečných látek, ať už konzervantů nebo sladidel ☹ Ale naštěstí se našly i výjimky 🙂

25. lis 2015

@llluckaaa nějak mě nenapadá, jakou jinou zkusit? Brokolici? Brambory? (řepu nejím 😅 ) - dej návrh, nic jiného než zelí nebo kapusta mě nenapadá 😲 🙂

25. lis 2015

@aninkas1 Kvasit můžeš i tu brokolici, květák, mrkev, okurky, ředkvičky, celer, kedlubny, cibuli, červenou řepu... Já kvasila jen kombinaci zelí + něco dalšího, v poslední době zelí + červená řepa, chytne to krásnou tmavě červenou barvu, příjemnou chuť a ta řepa tam není ani poznat.
Dík za trefné poznámky, ještě článek doplním 🙂

26. lis 2015

@herminka Já právě zkoušela podle Biolenky, jako nebylo to zlé, ředkvičky mi chutnaly víc než třeba mrkev.
@aninkas1 Někdy může být to kvašení v těle způsobeno nevhodně zvolenou kombinací potravin např. s jednoduchými sacharidy.

26. lis 2015

@lennus Mně chutná směska - třeba květák, mrkev, ředkvičky, dobrá je i brokolice. Ale ta mrkev je slabší, to jo.

26. lis 2015

Anebo růžičková kapusta.

26. lis 2015

@herminka Já tu na větší kousky ještě nezkoušela, ale po té tvé reklamě asi něco zkusím 🙂 Návod se dá najít jednoduše na internetu?

26. lis 2015

Určitě najdeš. Já jsem to dělala podle knížky, ale manžel v nich dělá zrovna velkou revizi, tak nevím, kde ji hledat 🙂
Ono má každé svoje, i zelenina nadrobno i tato nahrubo.

26. lis 2015

@tajemna30 Ivi, máš ráda kysané zelí případně jinou zeleninu? 😉 Pokud jsi ho sama ještě nedělala, tak by to byl tvůj domácí úkol přes vánoční prázdniny 🙂

11. pro 2015

Začni psát komentář...

Odešli