Domácí šunka (bez éček i šunkovaru) 🙂
Poprvé jsem dělala domucí šunku a protože se povedla, dávám svůj postup:
1 kg libové vepřové kýty
2 lžičky mořské soli
obal na tlačenku (průměr 16 cm)
potravinářský provázek
teploměr do hrnce
Maso jsem odblanila a nakrájela na větší kostky, osolila a se solí trochu rukou promnula. Dala do lednice uležet na dva dny, nic jsem s tím nedělala, někde píšou občas promíchat.
Poté jsem dvě kostky masa rozsekala v robotu, vyměnila nože za třecí a přidala i zbylé kostky a chvíli zapnula (měla jsem obavy, aby se bez šunkovaru šunka spojila, proto jsem ho trošku opracovala).
Směs jsem nacpala (rukou) do dvojitého obalu (dva obaly na sebe kvůli větší pevnosti) a pevně zavázala provázkem.
Vložila jsem do cca 80 st. teplé vody, kde jsem se snažila hodinu a půl udržovat teplotu mez 75 a 80 st. C, což bylo na celé akci to nejsložitější 🙂
Výsledek je moc chutný, hezky se to spojilo, jen barva není růžová, ale na chuti to neubírá 🙂 Nejlépe chutná s domácích chlebem 🙂
Za inspiraci děkuji: @abra, @brusinka.pusinka! 😉
Doporučujeme
@collette , jako myslíš dát to jen do trouby, nevařit ve vodě? Tak to by mě taky zajímalo, leda to dát do trouby i v té vodě, to by myslím šlo, ale pro jistotu bych to stejně kontrolovala i teploměrem tu vodu, zavařovací stojí pár korun (já ho kupovala asi za 70,-)
Příště chci zkusit krůtí 🙂
@erinka83, hmmm, kostky velký asi jako na guláš, čili větší (cca 3 cm hrana...)... Mně to taky robot neposeká úplně na hniličku, ale částečně jo a asi to stačí. A dávala jsi to všechno maso opracovat? Oni v receptech píšou, že se to má alespoň důkladně "prohníst" v rukách, než to maso jakoby oslizovatí, tj. než se začne na povrch vylučovat bílkovina, který to spojí při tom dušení...
zrovna jí dělám 😉 já mrskla všechno maso do robota, trochu to pomixovala, zůstaly i větší kousky, pak jsem to uhňácala rukou do takovýho toho pytlíku jak se v něm peče kuře (tlačenkový obal jsem neměla čas shánět) a teď už jen hlídat teplotu 🙂 jo a dělam teda jen z půl kila masa, kdyby se to náhodou nepovedlo, tak aby toho nebylo tolik 😀
musím konstatovat, že ta šunka je naprosto vynikající!!!!
@michamicha , bezvadný 🙂, já dělala taky zrovna, opět vepřovou, a také super 🙂 Příště bych chtěla zkusit krůtí, když seženu pěkné maso...
týý jo, musím vyzkoušet, maso mám ráda, ale na uzeniny v obchodě si nějak od dětství moc netroufám, vždycky mám pocit, že nevím co tam je... představa rozsekanejch kůží a zaběhlejch myší mě nějak vždycky děsila 😀 😀 😀 domácí by mohla být fajn a ohlasy jsou super 🙂 tak jdu do toho taky.
Konečně jsem přemohla svojí zbabělost a lenost a pustila jsem se do domácí šunky 🙂 Výsledek je super! Šunka příjemné voní, chutná, drží při sobě. Pracovala jsem podle tohoto receptu, jen jsem k masu přidala ještě lžičku medu. Pokud budete někdo poprvé zkoušet, poučte se z mé začátečnické chyby a dostaňte z pytlíků co nejvíc vzduchu, ať vám pak balíček neplave po hladině jako mně (já si s tím nakonec poradila tak, že jsem šunku ve vodě přiklopila těžkou keramickou zapékací miskou).
Tímto děkuji Katce za recept 🙂
Začni psát komentář...


tak to zní dobře :-b