S těmito všemi tvrzeními jsem se nejednou setkala (bohužel i od lékařů) a na základě zkušeností si dovolím tvrdit, že se nezakládají na pravdě!
Jenom částečně. Atopie je zděděný sklon k rozvoji alergických onemocnění, mezi které patří alergická rýma, astma a ekzém.
Bohužel, přítomnost ekzematika v příbuzenské linii není nutnou podmínkou k jeho rozvoji, stejnou roli ve hře genů hrají u blízkých příbuzných všechny typy alergií, potravinových, inhalačních, kontaktních, pak samozřejmě také astma i jiné problémy na imunologickém podkladu. Někdy se bohužel stává, že atopické dítě se narodí i v jinak zcela zdravé rodině. Proč v naší populaci alergie, ekzém a příbuzné potíže vznikají (tak často), je předmětem mnoha vědeckých bádání zatím s nejednoznačnými výsledky.
Existuje jistě (malá) část dětí, kde po použití kortikosteroidů potíže natrvalo (nebo nadlouho) ustoupí, u většiny z nich tomu tak ale bohužel není, kortikoidní masti mají nejčastěji dočasný efekt, pokud není řešena příčina potíží, ekzém se velice brzy vrací a někdy v horší formě než před léčbou.
Naprosto ne! Volba správně kosmetické péče zejména s ohledem ke stádiu ekzémum, tyu jeho projevů a individuální snášenlivosti kůže, hraje podstatnou roli! Viz perfektní článek: http://www.proalergiky.cz/aktuality/129.html
Naopak, ve většině případů to smysl má, vyřadit na základě tzv. eliminačně expozičního testu (EET) potraviny, které ekzém prokazatelně zhoršují. Spojitost atopického ekzému s potravinami je u dětí je velice častá, častější než spojitost s inhalačními alergeny (u dětí do roku věku naprosto).
Do mateřského mléka skutečně přechází jen malé množství alergenů ze stravy matky, ale i toto malinké množství, řádově nanogramy, stačí k nastartování přecitlivělosti u dítěte, která se projeví buď hned (zažívací potíže - zvracení, koliky, průjmy, hleny a krev ve stolici, kožní problémy - otoky, ekzém, potíže v dýchacím traktu - dušnost, zahlenění, častá nemocnost i potíže další, jako je neprospívání, chudokrevnost atd.) nebo se projeví při první konzumaci tohoto alergenu přímo dítětem.
Nemá smysl se vyhýbat aktivitám nebo potravinám či domácím mazlíčkům, pokud si nejsme skutečně jisti, že reálně mají na atopický ekzém negativní vliv! U atopiků je velmi důležitá psychická pohoda, které přemíra zákazů a omezení vůbec neprospívá. Samozřejmě pro tyto potenciálně problémové aktivity existují jistá pravidla (po bazému osprchovat a ošetřit kůži vhodným emolientem, na písek v dlouhých kalhotách, pejska nepouštět do ložnice atopika atd.), ale při jejich dodržení je můžeme s klidným srdcem malému atopikovi dopřát!
V tomto ohledu existuje snad největší množství různých babských receptů, jak zbavit dítěte bolestí bříška, ale v naprosté většině se jedná o praktiky neřešící příčinu kolik. I z vlastní zkušenosti vím, že koliku ovlivnit lze, a to i bez fenyklového čaje, kapek ke snížení plynatosti a vyřazení čerstvého pečiva 🙂
Bylo by to krásné, kdyby tomu tak bylo, ale bohužel tomu tak není. Testy z krve na zvýšené protilátky IgE je sice při podezření na tuto alergii dobré udělat (na alergologii), ale 100% průkazné nejsou - dochází k chybám s ohledem na laboratorní metodu, takže je možná falešně pozitivní i falešně negativní výsledek a navíc cca 50% alergiků na BKM nemá protilátky IgE zvýšené vůbec a přesto na BKM v reálu reagují! Tento typ (neatopické) reakce se také nazývá nonIgE alergie nebo pozdní reakce a nejpolehlivěji se dá zjistit eliminačně expozičním testem (vysazení a opětovné zavedení potraviny do jídelníčku a sledováním reakce).
Jde v podstatě o chybné názvosloví, správně má dítě pravděpodobně alergii na BKM nebo intoleranci laktózy, zjednodušeně se problémy s potravinami a jejich složkami dělí na:
Bohužel, ani jedno z výše uvedených se při alergii na bílkovinu kravského mléka nesmí, u ostatních savčích mlék je reálné riziko zkřížené alergické reakce (ihned nebo senzibilizace časem), se sójou jde o tzv. souběh alergických reakcí, který je též velmi častý.
Toto tvrzení je pravda jen částečně, všechny uvedené potraviny patří mezi alergeny (ono alergenem může být v podstatě vše), ale těmi nejčastějšími u malých dětí nejsou, narozdíl od kravského mléka, vajec, sóji, ryb a ořechů.
Toto je jednak neproveditelné, vše může být alergenem, za druhé to podle zkušeností a výzkumů je kontraproduktivní počínání, protože aby u dítěte vznikla tolerance na určitou potravinu, musí se s ní dítě setkat, a to ideálně právě již přes mateřské mléko. Proto pokud nejsou potíže, je dobré konzumovat vše v rámci zdravého životního stylu, ale s mírou, obvykle dvě až tři porce týdně.
Hezky sepsané 🙂 Můžu se zeptat na ten bod o novorozeneckých kolikách, jaké jsou Vaše zkušenosti s jejich ovlivněním?
Výborný článek 🙂, kojím a vypozorovala jsem, že malé vadí paprika, syrová i vařená.
@luthien.k Díky, rajčata jsem měla nedávno a fakt je, že ten ekzém (už jen suchá místa, nejhůř měla jen pár pupínků, nic mokvajíciho naštěstí) se sice nezhoršil, ale ani moc nezlepšil. Tak así jí ty rajčata vadí, ale o dost míň jak paprika.
Může tě poprosit, jestli se mi můžeš podívat - mám mezi články postup zavádění příkrmů, tak jestli tam nemám nějaké nesmysly. Kdyžtak moc díky předem 🙂.
Tak to bych možná ještě přidala tvrzení našeho pediatra, když spolu mluvíme o ekzému: má to pod koleny a v loketních jamkách? ne? Tak to není atopický ekzém. A teď "babo raď". Zatím to potvrzené nemáme, nechci to přivolávat, ale moc se mi to nelíbí.
Naopak, záhyby jsou typické, nicméně diagnózu je třeba ponechat na kožním lékaři 😉 A je malý kojený nebo na UM? Jak dlouho to má?
Začni psát komentář...
Supr clanek.ja jenom ohledne te stravy.malou porad jenom kojim (ma 5 mesicu) a je alergicka na RYZU!!!zadnej lekar neveri ,ze je to mozne ale bohuzel je to tak.a vadi ji i uplne male mozstvi v mlecku..takze opravdu pozor na vsechno u deti atopiku.