makcza
22. dub 2013

Jak se mala Victorka v Dansku narodila...

   Ten, rekla bych nejvetsi a nezapomenutelny okamzik pro kazdou maminku, je porod. A tady je neco malo o mem.

   Den D jsem mela naplanovany na 18.  unora 2012. Takove hezke datum, rekne si clovek, ale Victorce se libila asi vic sedmicka, a tak se narodila v utery 7. unora 2012. Hodiny akorat ukazovaly 04:58.

    Tech par dnu pred porodem byly naprosto skvele. Netrapily me zadne falesne kontrakce, tvrdnuti bricha, ktere jsem si s hojnosti uzivala jiz od 21. tydne a bylo mi celkove fajn. Na nedeli pred porodem jsem si pozvala jeste kamaradky na nas 3 – kontinentalni babinec ( jak tomu rikame, jelikoz jsme kazda z jineho svetadilu) a radovaly jsme se, jedly a pily, co dum dal a bylo nam strasne fajn. V tu chvili, kdyz jsem se s nimi loucila, me vubec nenapadlo, ze mi za par hodin praskne voda a ja si to v taxiku, skvele naladena, pofrcim do nemocnice. Jeste jsem se jich ptala :'' Hooolky, nekleslo mi uz bricho?'' … a vsechny chytre, spolecne prohlasily, ze jeste NE 🙂 Jim tak budu priste verit 🙂 Trosku jsme s muzem uklidili a  ja uz kolem 21:00 citila, ze mi neni nejak dobre, citila jsem se unavene. A tak jsem manzelovi jen rekla, ze jsi pujdu lehnout, ze toho bylo na me asi nejak moc. No, kdybych jen vedela, co me bude cekat pristich par hodin, tak spim uz od patku a nabiram sil.

   Spim, zda se mi, ze musim jit na zachod, chce se mi curat... curam.  Pane Boze, ja curam? Do postele? Zvedam se, svitim si mobilem na postel a fakt, ze jo.. pocurala jsem se. Pocurala jsem se? No fakt, ze jo.. a do postele? Jdu pro rucnik, ale porad si ucurkavam. Zatraceny sverace. Vracim se zpatky do postele.. budim manzela, ze jsem se asi pocurala or maybe... Manzel: '' What maybe?'' ja: '' Maybe baby!'' To uz vyskakuje z postele (nikdy v zivote jsem ho nevidela, ze by byl tak plny elanu uz v 5 rano) a furt mi dokola opakuje, ze uz je to tady... no, hip hip hura. Volame do nemocnice, ptaji se nas na kontrakce. Jestli jeste zadne nemam, mam si jit v klidu lehnout a prijet na pul 10. Prej v klidu lehnout? Jdu do spchy, umyvam si vlasy a kontrakce si prichazeji. Asi. Nejprve po 10 min, pak se to zkracuje a zkracuje, je to po 6 min. Volame do nemocnice, ze vyjizdime. Bereme tasky, rozhlizim se po byte a rikam si v duchu, ze az se se znovu vratime, budeme uz 3. Krasny pocit. Venku je bilo a strasna zima.

   Dorazili jsme do nemocnice na prijem a moje prvni PA Kristine nas bere na pokoj, kde budu rodit. Nejsou tady zadne saly, rodicka je na porodnim pokoji po celou dobu sveho porodu a jen za pritomnosti PA. Doktor prijde az v pripade nutnosti ci komplikaci. Po vysetreni, kde je konstatovano, ze jsem otevrena na 4 cm, je mi doporucena horka sprcha. Po sprse se me Kristine zeptala, jestli nemam hlad. Pozadam ji o sandwich s tunakem a horkou cokoladou. No, proste servis se vsim vsudy, rikam si. Kdybych ja jen vedela.... Kontrakce sili, ale neoteviram se... prichazi na radu klystyr, znovu horka sprcha, vysetreni, otevrena stale na 4 cm. Je mi doporucen oxytocin a epidural. Tohle byly presne 2 veci, kterym jsem se chtela vyhnout. Placu, nechci ani jedno. Manzel me uklidnuje, Kristine me uklidnuje, ja se uklidnuju a dostavam tedy oxytocin a epidural. Ten mi ale spatne pichli. Necitim vubec pravou cast, levou naprosto vsechno. Strasne to boli, bolesti zvracim.. i toho tunaka.

     Jsem otevrena na 6 cm, tak aspon neco. Kolem 20:00 mi pichaji novy epidual o obratel vys. Ten funguje. Je 22:00 Kristine se louci, jde domu... doufala, ze by se holcicka mohla narodit za jeji pomoci. Ani nevi, jak my take. Prichazi nova PA Jacquelline s asistentkou. Skvela to zena. Takova ta, na kterou, kdyz se podivate...vas uklidni, rozumi vam, citite se v dobrych rukou. Po serii ovazaneho prosteradla kolem zad a treseni ze strany na stranu (kvuli tomu, aby se Victorka trosku pootocila), dalsiho zvraceni, totalniho vycerpani a nareku, ze tohle proste uz nemuzete vydrzet.. jsme se domluvily na hodince oddechu. Zhasly svetlo. Manzel sedi vedle me v kresle, ja lezim na posteli, posloucham tlukot nasi holcicky a vnitrne nabiram sily. Nespim, spise se uklidnuji... strasne vsechno vnimam. Mam pocit, ze Victorinka naprosto presne vi, co prozivam. Sem tam do me dloubne, aby mi dodala silu, semtam proste jen obe mlcime.... je to na nas... a my to zvladneme. Pred 3 hodinou rano to znovu vse zacina. Odpojuji me od epiduralu a zacinam tlacit. Po hodine tlaceni se nic moc nedeje. Jsem unavena, hodne unavena, po dalsich 20 min se uz domlouvame, co dal. Viktorka lezi napric, porod uz trva dlouho, jestli neporodim do pul hodiny jde se na CS. Prichazi doktorka a pediatricka a vsechny me povzbuzuji. Strasne mi pomohla moje PA Jacquelline, uprene jsme se na sebe divaly po celou dobu tlaceni, povzbuzovala me, drzela mi pravou nohu ( tu levou mi drzel manzel a ja ho porad okrikovala, ze je linej a at ji drzi poradne 🙂 ).

                          ''...tak a ted zatlac, zatlac poradne, tak a jeste jednou... ted uz naposledy... a … ''

                         ''... Jezisi, ona ma tak dlouhy vlasky... jeee... a tak  tmavy... '' vidim slzy v ocich meho muze.

   Victorinka se narodila ve 4.58 v utery rano ( za pomoci vakuovky). Nadherne, zdrave devcatko plne sil. Kvuli, jiz zminovanemu dlouhemu porodu, ji neprodlene pediatricka vysetruje, zatimco mne pomahaji odrodit i placentu. Po par minutach mam svou holcicku u sebe jen s ponozeckou na hlavicce a zacina se sit. Dotykam se ji, hladim ji, divame se do oci. Je tak nadherne tepla, tak nadherne nezna, je prekrasna. Usmivam se a jsem ta nejstastnejsi maminka pod sluncem. Pri siti se me me Jacquelline pta, co bych si dala k jidlu.... Zanedlouho pak prichazi s podnosem v ruce, na kterem jsou krome jidla i male danske vlajky a spolecne vsichni zpivaji Happy Birthday dear Victoria. Divame se na sebe s manzelem a to uz slzime oba.

   Muj porod byl nadherny. Byl sice bolestivy a dlouhy, ale byl plny nezapomenutelnych okamziku. Byl plny radosti, stesti, nehy a lasky. …

    Po 3 hodinach, kdy jsme si nikym neruseni, uzivali naseho noveho titulu maminka a tatinek , nas odvezli na nas pokoj. Manzel byl celou dobu hospitalizace ( 5 dnu) s nami a bylo to uzasne. Jen jednou za den prijde zkontrolovat malicke pediatr nebo se prijde sestricka zeptat, jestli nepotrebujete s necim pomoct... jinak je to jen na vas dvou. Pristup, ktery mi naprosto vyhovuje. Miminko se poprve koupe az po tydnu... veskere pleny, obleceni jak pro maminku tak pro miminko mate k dispozici na pokoji. Venku stoji velke lednice s jogurty a mlecnymi vyrobky, caje a ovocne stavy jsou samozrejmosti. Jidlo si objednavate 4x denne z jidelniho listku zdejsi restauracni kantyny .. no a jak chutna? Tak, ze se nam nechtelo ani z porodnice 🙂

   Jsem nesmirne vdecna za pomoc vsem, kteri z meho porodu udelali zazitek.. zazitek, na ktery se nezapomina... zazitek, ktery jen kdyz si vybavim, tak se mi derou slzy do oci. STESTIM.

hezký....tohle by měli vytisknout a vyvěsit v českých porodnicích a všem chytrým mudrům vtloukat do palice už na fakultě

22. dub 2013

krasne..

22. dub 2013

Krásné...jen toho přepychu se v čechách nedočkáš ☹

22. dub 2013
makcza
autor

@rzymani 🙂 asi na tom neco bude... dekuji
@gablona1 dekuji moc
@pajulinkka Proto jsem moc rada, ze ziji v Dansku... 🙂 ikdyz asi vsude je neco. Ale muj porod byl opravdu fajn, i prestu bolest... kterou uz si stejne ani nepamatuju 🙂

22. dub 2013

A bulím... co mi to sakra děláš? Až jsem ti ten porod záviděla, i když zjevně žádný med... Ach, Markétko 😵

22. dub 2013

nadherne. sice si to mela dlouhe ale stoji to zato. a stim jidlem zavidim🙂

22. dub 2013

Krásně popsané 🙂 A s těmi plnými lednicemi a výběrem jídla jste mi připomněla mou 3měsíční praxi v nemocnici v Norsku 🙂

22. dub 2013

"Maybe baby..." 😀 Krásné 🙂

22. dub 2013

Nádhera, nemám slov :-*

23. dub 2013

nádhera, Markétko..btw., stěhuji se! 🙂)

23. dub 2013

ach jo, to bylo krásný...opět jsem řvala jako cibule 🙂

23. dub 2013

no ve spoustě věcí by se mohly české porodnice učit. Jinak krásný porod!

23. dub 2013
makcza
autor

@kajovaevicka Promin Evulinko 🙂 doufam, ze si nemela moc mascary 🙂 Zadny med to nebyl, ale mohlo byt i hur... ikdyz i lip. Ale zvladly jsme to

23. dub 2013

@makcza Neboj, v noci už jsem byla odlíčená😀 Je fuk jak, hlavně, že je dobrý konec🙂

23. dub 2013
makcza
autor

@tvvigina to jidlo bylo opravdu uzasne. Vyber byl velice rozmanity a jidlo pestre. Za nas mnam mnam. Dekuji
@pampeliska1 Ty lednice jsou opravdu skvele. V noci kolikrat nespite, mate hlad, zizen... tohle je opravdu skvele vyreseno. Mam pocit, ze to takhle maji ve vsech ''techto severskych'' zemi. Asi vedi proc .) a dekuji Vam.

23. dub 2013
makcza
autor

@callwen ted se tomu smeju, ale verte mi, ze pred rokem mi opravdu do smichu nebylo 🙂 No, a bylo to baby 🙂
@smisek2011 diky Misko. Ja jsem zvedava na zazitek z Irska 🙂 Jak miminecko roste?
@gabuli202 kdy? Mam se divat po nejakem bydleni? :D

@irennn ajaj, jsem hrozna, ze? Omlouvam se, protoze vim, jak oci z cibule nekdy dokazou potrapit 🙂 diky

23. dub 2013
makcza
autor

@asteria ono, asi je vsude neco, mohlo by byt neco nekde lepsi, ale take by na tom porodnice mohly byt jeste hur. Jen jsem chtela ukazat pristup porodnic a personalu i nekde jinde, nez je CR... jde to i jinak... a dekuji Vam

23. dub 2013
makcza
autor

@kajovaevicka presne tak... nehraje se na to jak, ale aby vse dopadlo dobre.. jak pro miminko, tak i pro maminku

23. dub 2013

Hooolka, myslím, že si na srpen naplánuju takovou malou návštěvu Dánska, kde mě náhodou chytnou kontrakce a budou si mě tam muset odrodit...Sice nevím, kdo to pak zaplatí, ale co už..🙂) Krásně napsáno a krásně prožito 🙂!

23. dub 2013

@makcza No Markétko, až budu rodi podruhé, tak už né tady 😀 takhle se podívej a dej mi vědět 😀

23. dub 2013

@makcza No, mě to čeká za nějaké dva měsíce... ale snad se tomu s odstupem času taky budu smát 🙂

23. dub 2013

@makcza Marketko tak na to jsem zvedava i ja 😀 Holky co tu rodily byly moc spokojene at uz od pristupu tak i ohledne jidla 😀 Jinak miminko roste, mam pocit ze ho uz obcas citim ale neni to 100%..Jinak u dr. je pokazde vse super a bez problemu,takze to me tesi nejvic 😀

23. dub 2013

waaaau... víc nemám co dodat 😵

23. dub 2013

hezke 🙂 v mnoha vecech mi to pripomina muj vlastni porod 🙂 (taky mimo CR)

23. dub 2013

Nádhera 🙂 🙂 🙂

23. dub 2013
makcza
autor

@kateczka kde jsi rodila?

28. dub 2013
makcza
autor

@hormoni
@varecka246 dekujeme holky, jste moc mile.
@callwen urcite budes... 🙂 pak se s nami podel o zazitek, budeme drzet palce 🙂

28. dub 2013
makcza
autor

@gletnulka Kaci.. to by prece zaplatila VZP 🙂 :D joke of the year haha Prijed, to bude priiiima 🙂

28. dub 2013

@makcza Děkuji, určitě se podělím 🙂

28. dub 2013

Bulim... 🙂 Krásný, dojemný... Přeju malé moc zdravíčka a spokojenosti 🙂 Vybrali jste nádherné jméno!

18. čer 2013

no slzela jsem trošičku taky 🙂 opravdu krásný....

2. črc 2013

dojatě jsem četla až do fáze toho zpěvu..tam už mi slzičky tekly..to je nádherné přívítání prostě bomba.. krásné... je to nádherná holčička..

6. srp 2013
4. led 2015

Začni psát komentář...

Odešli