mandella
    1. srp 2017    Čtené 970x

    Šest důvodů, proč oddělení šestinedělí straší matky

    „I když jsem tu pracovala a znala tady každý kout, tak jako pacient jsem se tu cítila neskutečně sama.“ Takhle mé splíny po porodu rozebírá sestra, která mi vytahuje kanylu z žíly a sundává obvazy z nohou.

                         Malý uzlíček radosti je na světě, teď už jenom s ním jít domů.

    Rozhodně nejsem jediná, komu pobyt na oddělení šestinedělí v porodnici příliš nesedl. Projde si jím každá žena po porodu, ať už přirozeném, nebo po císařském řezu. Většinou však trvá jen pár dní, maximálně týden. A jak už je to s pobytem v nemocnici, někdo ho snáší dobře, jiný hůř. 

    Není divu. Při čekání na porod člověka vůbec nenapadne, co bude potom. Že porodem to nekončí, ale začíná. Začínají slasti i strasti mateřství –poprvé přičichnout k hlavičce miminka, odhadovat, na koho je podobné, ale i vstávat několikrát za noc, nevědět, proč pláče a potýkat se s fyzickými obtížemi těla po porodu.

    Důvod číslo jedna - hormony

    Přestože na oddělení šestinedělí je o vás postarané z hlediska fyzického, stejně jako o vaše miminko, může se někomu zdát, že pobyt tam je hodně náročný. Můžou za to v prvé řadě hormony. „Porod dítěte znamená pro tělo ženy obrovskou hormonální změnu,“ píše se v knize Baby lexikon od Lilli Stolowské.

    Důvod číslo dva - návrat do normálního života

    První dny po porodu jsou proto extrémně náročné. Den nebo dva jste čiperná, aktivní a radujete se z nového rozkošného človíčka v rodině. „Je úplně normální, že třetí den se vzbudíte a okamžitě se rozbrečíte. Děsí vás ta obrovská bolestivě nateklá prsa, pořád vás pobolívá jizva, manžel vám donesl bonbony, které nesnášíte, dítě má podivné flíčky v obličeji a vy nevíte proč… Po krásném zážitku zázraku zrození se vracíte do normálního života,“ dodává Baby lexikon. 

    Hormonální vzestupy a pády byste ale zažívala i doma a než si otrávit hádkami a pláčem první dny s miminkem v domácím prostředí, je lepší si to odžít jinde, ne?

    Důvod číslo tři - absence domácího prostředí

    V tomto zranitelném stavu pak stačí někdo z personálu, kdo vám třeba jen trochu nesedí, a problém je na světě. Právě proto je oddělení šestinedělí stále velkým strašákem pro hodně maminek, kterým vadí, že nejsou na „svém“ a těžce nesou nemocniční prostředí. Mně hodně pomáhalo při setkání s nepříjemným personálem opakovat si v duchu, že jim jednou skončí směna a že pak přijde někdo lepší. 

                                                Jako doma to tu opravdu není.

    Důvod číslo čtyři - nemocniční řád vs. potřeby miminka a matky

    „Moc mi nepřidalo ani to, když jsem po probdělé noci musela vstávat v šest ráno na měření teploty, potom byla jedna vizita, druhá vizita pro miminko atd. Jakékoliv zvykání na sebe s miminkem nám narušoval nemocniční řád,“ podotýká jedna z maminek. Jenže doktoři vědí, nač tak časté kontroly mají. Jakýkoliv problém u miminka nebo matky tak můžou zachytit v počátku a vyhnout se případným komplikacím.

    Důvod číslo pět - kojení

    Dalším překvapením také bývá pro novopečenou maminku kojení. Sestry se s tím většinou "nemažou", což znamená, že vám prostě vezmou bradavku a natlačí ji dítěti do pusy. "Když se mi to stalo poprvé, byla jsem totálně v šoku. U druhého děcka už jsem to tak neřešila, ale stejně mi to bylo nepříjemné," popisuje @sussane6.

    Na každém oddělení dnes už bývají laktační sestry, které mají přímo v popisu práce vám pomoci při kojení. Jsou to většinou ty nejpříjemnější a nejmilejší ženské z personálu (dle mé dvojnásobné zkušenosti). Je lepší poslouchat jejich rady, než si potom z domu shánět soukromou laktační poradkyni - i když je samozřejmě dobře, že taková možnost existuje.

    Důvod číslo šest - strava

    Porodnice jako součásti nemocnic se vyznačují typickým neduhem českého zdravotnictví - nepříliš chutnou stravou. Často navíc nevhodnou pro kojící matky. Čerstvé pečivo, květáková polévka, čočka a podobné nadýmavé potraviny na porodnici putují s železnou pravidelností.

    „Stěžovaly jsme si těm, kdo jídelníčky chystají. Vždy bez úspěchu,“ prozradila mi dětská sestra, se kterou téma jídelníčku probírám. „Za trest bych jim přála mít noční službu na oddělení třeba po květákové polévce, to nestíhám přebíhat z jednoho pokoje do druhého,“ dodává sarkasticky.

    Spousta maminek je ale ráda, že si v porodnici odpočine. Jsou to hlavně matky, co už doma aspoň jedno dítě mají. "Pro mě to byla dovolená. Malý byl s tátou, oba to zvládli, no a já nemusela vařit, prát a žehlit jako po zbytek mateřské," pochvaluje si @janieee.

    A perlička na závěr. Schválně jestli překonáte nejhorší zážitek z oddělení šestinedělí, který se stal nedávno mé kamarádce. Sestra jí v koupelně dělala předporodní klystýr a v půlce toho procesu jí z kamarádky ona hadička vypadla, tak si asi dovedete představit, jak to tam vypadalo...

    P. S. Jaký zážitek jste měly na šestinedělí vy, dobrý či špatný? Těším se v diskuzi.

    Zdroj fotek: www.stocksnap.io

    mandella
    19. dub 2017    Čtené 845x

    Strašák jménem triple test

    Téměř každá budoucí maminka se s pojmem triple test během svého těhotenství setkala, jde totiž o krevní testy, které se provádí mezi 16. až 18. týdnem. Cílem vyšetření je ukázat, zda dítěti hrozí nějaká vrozená vývojová vada, jako jsou Downův syndrom, Patauův syndrom a Edwardsův syndrom.

    Jenže toto vyšetření vychází často falešně pozitivní a špatný výsledek nastávající maminku zbytečně poleká a stresuje, což není žádoucí pro správný vývoj děťátka. Přitom fakt, že triple test vyjde pozitivní, v žádném případě neříká, že se miminko narodí postižené!

    Na našem webu modrykonik.cz je mnoho zkušeností maminek s nespolehlivostí testu.

    Falešně pozitivní triple test. Stalo se to někomu?

    Triple test - ano, nebo ne?

    Většina z uživatelek se shoduje, že už by takový stres nepodstoupily. „Gynekoložka mi nekompromisně oznámí zdrcující výsledky, celá naše rodina prožívala šílené obavy a pak je vše jinak. Díkybohu tedy samozřejmě. Nicméně po další konzultaci s jinými lékaři jsem se dozvěděla, že triple test už se opravdu nedoporučuje a ve světě už ani nedělá. Po téhle zkušenosti už vím, že v případě dalšího mimi a dobrého výsledku ve 12. týdnu už mě na triple test nikdo nedostane,“ píše koníkovka mm2007.

    V případě pozitivního výsledku triple testu lékaři doporučují podstoupit odběr plodové vody. „Ten jsem podstoupila následující týden. Musím říct, že nic horšího než to, když si mimčo vesele kope a člověk neví, co bude, jsem nezažila.  Po třech týdnech jsme se dočkali výsledků, čekáme zdravého chlapečka,“ svěřila se uživatelka pulenka.

    Každá maminka si přeje porodit zdravé dítě a mít v tomhle jistotu už v těhotenství. Proto se z testů stal výnosný byznys, jak se domnívají některé uživatelky našeho fóra. „Absolvovala jsem integrovaný biochemický screening (rozšířený triple test) a vyšlo mi riziko Downova syndromu 1:20,“ začíná popisovat koníkovka mirabela, u které šlo o vymodlené těhotenství po sedmileté neplodnosti a sedmi pokusech IVF.

    „Na genetice mi doporučili odběr plodové vody nebo neinvazivní test z krve Prenascan. Zaplatila jsem si krevní test, abych prcka při odběru plodovky nijak neohrozila. Po osmnácti dnech čekání na výsledky z krve, která se posílá až do Hong Kongu, jsem se dozvěděla, že integrovaný test byl falešně pozitivní a čekáme zdravou holčičku. Byly to pochopitelně strašné nervy,“ doplnila mirabela.

    Dá se tedy podle ní spolehnout na moderní integrované testy, které zvažují víc faktorů, než jen krev? „Mám nyní pocit, že nejen triple testy, ale i integrované testy jsou také v drtivé většině falešně pozitivní (průzkum v mém okolí a na Internetu). Chtěla bych uklidnit ostatní maminky, aby se tolik nebály, i když je integrovaný test pozitivní, že jejich miminko bude určitě v pořádku,“ dodala.

    Zatím to ale vypadá, že se v naší zemi triple test ještě dlouho dělat bude, přestože okolní státy od této praxe upustily či upouštějí. „Je to velký byznys, triple testy jsou velmi krásně hrazeny pojišťovnami, takže se u nás stále dělají,“ prozradila koníkovka astyna, která má v rodině uznávaného odborníka gynekologie.

    Zdroj fotek: https://stocksnap.io/photo/40B226DC63

    mandella
    13. dub 2017    Čtené 5886x

    7 filmových oddychovek, když děti spí

    Znáte to všechny. Jste celý den v jednom kole a když po tom kolotoči hraní, praní, vaření a uklízení všechno v domě úspěšně uspíte, ráda byste si odpočinuly. Jenže u čeho? U tisícího dílu Ordinace, když už si ani nepamatujete, kdo s kým ano a kdo s kým ne?

    V tom případě zaberou osvědčené české filmy, jak se svěřují koníkovky na fóru: "Mám hrozně ráda starší české komedie s Menšíkem, Sovákem, ti nezklamou nikdy," podotkla uživatelka elastiq. Doplňuje ji uživatelka karotky: "Zaručeně mě rozesmějí filmy Duše jako kaviár, Báječná léta pod psa, Homolkovi, Drahé tety a já."

    Pokud ale nechcete zůstávat v minulém století a raději se přesunete do současnosti, přinášíme vám několik tipů na komedie, u kterých si vyčistíte hlavu a skousne je i manžel. 

    1) Špion (Spy) 

    Komedie, co by se správně měla jmenovat Špionka, protože vypráví o zakřiknuté analytičce CIA s pár kily navíc v podání Melissy McCarthy (Sookie z Gilmorek), která se dostane konečně do akce. A stojí to za to! K tomu přihoďte pro potěchu dámského oka britského krasavce Juda Lawa nebo amerického drsňáka Jasona Stathama (toho určitě bude znát váš manžel z nějakých akčňáků).

    via GIPHY

    Hurá do akce! Ale protentokrát asi na jiném stroji.

    2) Matky na tahu (Bad Moms)

    Pokud jste ochotné připustit, že unavená a přetažená matka vypadá jako překrásná Mila Kunis, přistupte na hru a nechte se vtáhnout do jejího světa, kde se snaží o naprostou dokonalost. Až do doby, kdy jí dojde šťáva. Najde si střelené kámošky, spáchá pár památných scén (v supermarketu nebo při popisování sexu s neobřezaným chlapem) a vy se budete smát celých sto minut. A vypnout závěrečné titulky by byla škoda 😉!

    via GIPHY

    Ups... a oběd je tentam.

    3) Ženy sobě (Bridesmaids)

    Když se dají dohromady elitní americké komičky Kristen Wiig a Maya Rudolph, nemůže z toho vyjít nuda. A tak v tomto filmu najdete příběh o nezadané smolařce Annie, která má jít za družičku nejlepší kámošce. K tomu vám zvýší sebevědomí Melissa McCarthy bez make-upu a stylistů v netypické roli a dozvíte se, proč není radno navštěvovat před zkouškou svatebních šatů neozkoušené hospůdky na periferii.

    via GIPHY

    Jenom jeďte, mě si nevšímejte.

    4) Millerovi na tripu (We´re the Millers)

    Rachel z Přátel jako striptérka? Navíc striptérka předstírající, že je slušnou matkou spořádané rodinky? Ovšem rodinky, která pašuje z Mexika karavan plný marihuany. Padne tady i nějaké to ostřejší slovo, ale manžel vám to odpustí, až uvidí striptýz Jennifer Aniston v opuštěném skladu. A vy si možná konečně koupíte tu permici do fitka.

    via GIPHY

    A taková to bývala slušná holka.

    5) Bezva ženská na krku

    A máme tu i domácího zástupce. Slušná komedie z venkovského prostředí, která těží z typického střetu nesourodých protějšků (městská dámička Petra Hřebíčková a neotesaný hrobník Ondřej Vetchý) i z rázovitého prostředí doplněného známými českými herci, jako jsou Miroslav Táborský nebo Pavla Tomicová s Ondřejem Malým. Dobrá zpráva je, že Vetchý bez trička má stále ještě co ukázat 😉!

    6) Svatba ve třech (Imagine Me and You)

    Příběh mladých novomanželů, kteří až po svatbě zjistí, že k sobě možná úplně nepatří. A to díky svatební květinářce. Ta ovšem netouží po sexy manželovi, ale po jeho protějšku. Nebo ne? Kdo zkoukne pohodovou britskou oddychovku, dozví se víc... A dobrý konec taky bude, slibujeme!

    via GIPHY

    Holky s holkama? Proč ne?

    7) Bláznivá, zatracená láska (Crazy, Stupid, Love)

    Břišáky Ryana Goslinga. A potom taky chytrý příběh plný nečekaných zvratů a doplněný předními herci v čele s čerstvou držitelkou Oscara Emmou Stone a neméně krásnou Julianne Moore. Taky tam najdete manželskou krizi, puberťáka zamilovaného do starší holky a důvod, proč chlapi nosí svetr pod sakem. Ale vrcholem bude co? No přece břišáky Ryana Goslinga 🙂!

    via GIPHY

    Dámy, příjemné sny...