Falešně pozitivní triple test. Stalo se to někomu?

pilotkaanetka
22. bře 2009

Ahoj těhulky chci se zeptat jestli s to už někomu stalo screening ve 12 tt negativní a tripple testy taky negativní ale hraniční hodnota HCG 3.26 😠 doporučují mi plodovku ale nechce se mi na ní je to po 3 ivf tak jdem na genetický utz.

usounek25
22. bře 2009

Ahoj, já tedy ve 12. tt nebyla na žádných testech až po tom v 16. tt na tripplech a ty mi vyšli negativní, ale zase jsem měla nižší HCG než má být. Bohužel už si nepamatuji tu hodnotu, takže jsem byla odeslána na genetický ultrazvuk do Prenatalu na Veveří v Brně. Jelikož se jednalo o moje druhé těhu, to první nevyšlo protože mi špatně fungovala placenta, mimi umřelo a já musela v 24. tt na přerušení, tak jsem trnula strachy, že zase je něco špatně a že o miminko příjdeme. Navíc, když mi můj gyndař řekl, že nižší HCG může znamenat opět problém s placentou. Naštěstí bylo vše v pořádku, jelikož už v předchozím těhu jsem byla na utz. v Prenatalu, tak tam měli i záznám o tom, jak to těhu dopadlo a dali si opravdu záležet. Dr. prohlížela mimi a placentu snad půl hodiny než mě propustila a i přes to si mě ještě raději objednali na jednu kontrolu v 24. tt. Ta taky dopadla O. K., ale byly to moje nejhorší chvíle, když jsem tam ležela na lehátku a dr. prohlížela mimi a já čekala co z ní vypadne. Tekly mi slzy štěstím, když řekla, že je vše v naprostým pořádku a že budeme mít chlapečka. A teď už má dvouměsíčního kluka Adámka a je to náš andílek. Takže se neboj, vše dobře dopadne, při odběrech na tripply prý stačí, aby těhulka byla trošku nachlazená a už vycházejí jiné výsledky. Mimochodem já na plodovce byla v prvním těhu také, pro mě to moc příjemný zážitek nebyl, ale dá se to přežít. Ale pokud ti vyjde dobře utz. tak bych na tu plodovku asi nešla pokud jsi po ivf, je to risk. Přeji hodně štěstí a dobré výsledky utz a hlavně se na to snaž nemyslet, vím, že je to těžké, sama jsem si to prožila, ale stresem ublížíš miminku víc 😉 🙂

pilotkaanetka
autor
23. bře 2009

usounek25 díky za odpověd dneska jedu ještě ke všemu do rizikové poradny pro těhulky co mají cukrovku ☹ jj počkám na ten genetický ultrazvuk a uvidíme 😉

broucek26
23. bře 2009

Ahojky, tak já ve 12 tt taky nebyla na screeningu a teď nám vyšly špatně tripply na downa 1:90. Zítra jdeme na UTZ do Gennetu a jsem rovnou objednaná na odběr plodovky, který můžu odmítnout. Pořád nevím, jestli je ta plodovka lepší risknout a být v klidu nebo radši ne, aby to neublížilo mimískovi.

vroninka
23. bře 2009

Broučku, nevíš jestli je musí dělat ješte tripply, když už jsem podstoupila NT sreening? Dopadl ok.
Z té plodovky bych měla taky šílený strach, ale zase když to nepodstoupíš, budeš mít nervíky, že mimísek by mohl být nemocný. Já nevím, je to složité, Také jsem byla v podobné situaci, nakonec se podle UTZ prokázalo, že je to v pohodě a plodovku jsem nemusela. Ale neznám nikoho, kdo by ublížil po plodovce miminku. Dopadlo to všem dobře.

broucek26
23. bře 2009

No já si taky říkám, že bych podle UTZ mohla být v pořádku a na plodovku nepůjdu. Jestli mi jí ale doporučí, že se jí něco nezdá, tak to podstoupím. Ono je tam riziko (sice malé ale je) potratu.

S tím NT screeningem nevím,ale myslím, že tripply se dělat musí ......... bohužel 😖

vroninka
23. bře 2009

Držím palce, aby jsi tam nemusela.

broucek26
23. bře 2009

Díky, začíná mi to jít na mozek, už aby to bylo za námi .........

k.ate
23. bře 2009

broucek - já právě, co jsem četla, tak se triply ani dělat nemusí, záleží jen an těhulce, jestli si je udělat nechá nebo ne... Jen doktoři nedávají moc na výběr... 😒 Co jsem četla, tak NT screening má míň falešně pozitivních výsledků, než triply, ale pořád se tam jen počítá pravděpodobnost... Takže všem držím pěsti, ať jsou mimča v pořádku... Já jdu na triply příští týden..

milik75
23. bře 2009

Ahoj pilot, ja zazila pred 2 lety to same....screening ve 12t ukazkovy, ale triple test na hrane. Gyndar doporucil plodovku, ale ja moc nechtela...bylo mi 31let, prvni vymodlene mimi po 4 letech snazeni. Zasla na genet. UTZ tam vse ok, poradila se s 2 genetiky nezavisle na sobe a ty mi na rovinu rekli, ze na plodovku jit nemusim jen kvuli hranic. triple testu, ktery jsou velmi nepresne a na Zapade se uz vubec nedelaji. No a mimi mam krasne a zdrave. Je to tezke rozhodnuti na kazde z nas, ale pokud mas mimi po IVF a jen spatny triple, asi bych na plodovku nesla. Pri predstave, ze potrits uplne zbytecne vymodlene mimi....nevim, nevim, kazdopadne je potreba znat nazor genetiku, takze drzim palce!!

makuk
23. bře 2009

Ahoj,
já jsem 13.týden a dnes jsem byla na 1.ultrazvuku+výsledky z biochemického vyšetření a to přímo na genetice.Hodnota PAPP hormonu mi vyšla v pohodě zato hCG vyšlo 4,92 MoM a to je prý údajně velice vysoká hodnota. Nevím. Upřímně řečeno jsem nikde na webu nenašla (a nebo špatně hledám) správné hodnoty a co podobná čísla znamenají. Doktorka mi ústně sdělila, že tam může být mnoho faktorů např.že tam mohly být zárodky dva na začátku těhotenství respektive ještě v době, kdy mi krev brali. Vzpomněla jsem si, že v té době jsem měla nepříjemný vaginální výtok, který pak ale přirozeně odešel. Samozřejmě me vyšší hodnoty hCG znepokojily, protože je jasné, že každá chceme mít a slyšet jen ty správné hodnoty. Podle toho co jsem si teď za hodinu našla na webu tak těch faktorů co ty hodnoty mohou ovlivnit je děsná spousta a člověk s tím nic nenadělá do dalších testů. Zkrátka buďme v pohodě, užívejme si to a nestresujme se, aby to miminku zbytečně neubližovalo.
Ještě ale uvedu, že i přesto co paní dr.na genetice řekla tak do zprávy pro mojí gynekoložku napsala riziko T21, což asi nemusím vysvětlovat a doporučila za 3 týdny další krev a pak další ultrazvuk.První screening mi vyšel negativní a zcela v pořádku. Jedině čas ukáže a když tak tohle všechno už není v naší moci.

pilotkaanetka
autor
24. bře 2009

Ahoj holky díky za příspěvky nám vyšlo riziko dauna 1:4900 tak si myslím že to bude o.k a tripple byli negativní jen hraniční hodnota hcg včera jsem byla na utz a mimi má v 19 tt 333g což si myslím jestli je větší tak je i větší hcg néé?A asi čekáme holčičku 😉

broucek26
25. bře 2009

Holky tak už se hlásím po výsledcích. Jsem další důkaz špatných triplů a dobrého konce. 😉 Zatracený testy, proč se vůbec dělají 😠 Všem moc držím palečky na dobré výsledky 🙂

katka73
25. bře 2009

ahojky holky taky mam nějaky divny pocit že ty testy si z nas dělaji jen srandu nedavno jsem si dělala test a měla jsem tam vrchní čarku silnou a spodní slaboučkou že byla tak tak vidět ale byla tam tak sem se těšila pak jsem dělala další test a bylo to tak znovu i po třetim testě ale ten čtvrty po deseti dnech tam byla jen silna a jedna tak se v tom pak vyznat co to vlastně znamena no hrůza člověk se tak těší že bude doma miminko a nic testy nas klamou a mi se pak trapíme no možna se časem taky dočkam i když děti mam ale strašně moc bych chtěla s přítelem mimi no sice nevim jestli to chce i on protože jsem byla v červenci na potrat protože to nechtěl tedkom toho tolik lituji že jsem ho vůbec poslechla a že jsem si to miminko nenechala škoda že se to neda vratit tak se těhulky opatrujte papapa

nunik
25. bře 2009

Ahoj holky,jsem tady po prvé.Mám pozitivní triple testy na Down a Smith Lemli Opitz syndrom.Opíšu Vám výsledky vyšetření :
Hodnota MS-AFP : 36,82 iu/mL , 1,10 MoM
Hodnota uE3: 1,164 nmol/L , 0,36 MoM
Hodnota Total hcg: 61,23 iu/mL , 2,04 MoM
Riziko M.Down : 1 z 170 ( V TERMÍNU)
Riziko NTD : 1 z 4400
Výsledné riziko M.Down je vyšší než riziko pouze vzhledem k věku matky (1z 970).Zvýšené riziko Smith Lemli Opitzova syndromu (1 z 100).Je mě 29 let,váha 59kg.
Byla jsem ve 12tt +3 na vyšetření NT + screening a vše bylo v naprostém pořádku.Nosní kůstka přítomna, NT 0,8mm.V pátek mám jet do Brna na genetickou konzultaci a pravděpodobně i na odběr plodové vody.Moc se bojím rizika potratu po odběru,vím že je to 1/100,ale vzhledem k tomu že jsem před tímto těhotenstvím už 3x potratila,tak se strašně bojím.Navíc mám trombofílii- špatná srážlivost krve.Musím si celé těh.píchat každý den heparin na ředění krve,pak mám RH-,což není také nejlepší a tvrdne mě tak 15x za den břicho.Prosím poradte mě,děkuji.

pilotkaanetka
autor
26. bře 2009

nunik ahoj já jsem to konzultoval asi se třema doktorama a každý mi ekl že screening v 1 trimestru má větší váhu a je přesnější a měla ve 12tt screening negativní a tripple testy taky jen hraniční hodnotu hcg
hodnota MS-AFP 1.14 MoM
> > hodnota uE3 1.24 MoM
> > hodnota Total hCG 3.26 MoM
> >
> > Riziko M.Down 1 z 4500/v termínu/
> > riziko NTD 1 z 2900
> > poznámky riziko M.Down očekávané poze vzhledem k věku matky je / 1 z 1000/
> >

broucek26
26. bře 2009

Nunik nevím,jestli jsem ta pravá osoba, která by mohla radit. Sama ještě nemám celkové výsledky. S kým se ale bavím, tak mě všichni ujišťují, že triply vycházejí hodně holkám špatně a ve finále je všechno OK. Chápu tvé pocity, sama se v tom ještě tak trošku plácám. Mám taky RH-, ale to ti jen pak píchnou protilátky, to tak nevadí. S tím tvrdnutím a tvou krví nevím, s tím nemám zkušenost.

Jinak já měla podezření na Downa 1:90 (je mi 26) a vypadá to prý v pořádku. Na UTZ taky nic vidět nebylo, máme všechno jak má být. Kdy jdeš někam na genetiku?

nunik
26. bře 2009

Ahoj holky,zítra v 9:00 mám být v Brně v Prenatalu va Veveří.Jsem objednaná k Mudr.Leznarové na genetickou konzultaci.Ale můj gynekolog říkal,že bych měla raději jít na odběr vody.Já bych na odběr šla,ale hrozně se bojím,že bych pak potratila.Manžel mě uklidnuje že to bude určitě v pořádku a že ne na plodou vodu nemám chodit.Já pořád váhám.

broucek26
26. bře 2009

Nunik taky jsem váhala a bála se jít. Pak mi to doktorka vysvětlila, že UTZ nemá šanci rozpoznat skryté vady, tak jsem šla. Oni si to dost kontrolují, dělají to pod UTZ a vidí, kam bodají. Je to jen na tobě, chápu tvé obavy a rozumím ti. Moc ti držím palečky.

pilotkaanetka
autor
26. bře 2009

Mě poslali na genetický ultrazvuk screening je negativní jen hraniční hodnota hcg šli by ste na plodovku?
hodnota MS-AFP 1.14 MoM
> > hodnota uE3 1.24 MoM
> > hodnota Total hCG 3.26 MoM
> >
> > Riziko M.Down 1 z 4500/v termínu/
> > riziko NTD 1 z 2900
> > poznámky riziko M.Down očekávané poze vzhledem k věku matky je / 1 z 1000/
> >

nunik
26. bře 2009

broucek26 moc Ti děkuji,pořád se ještě rozhoduji jestli jít na plodovku,nebo ne?Zítra dám vědět jak jsem dopadla.

nunik
26. bře 2009

pilotkaanetka pokud jsi měla NT screanning negativní a triplle test taky,jenom hraniční hodnotu,tak já osobně bych na plodovku nešla.Já mám triplle pozit. a taky ještě nevím,jestli na ni půjdu.Přeju hodně štěstí.

dnada
26. bře 2009

ahojky, tak já měla taky hraniční hodnotu hcg něco málo přes 3 ve 20tt, dělali mi genetický ultrazvuk a pak opakovaně ještě 2x po týdnu screening a hcg mi spíš klesalo než stoupalo. měla sem hlídané celé těhu(asi ve 22tt sem se otevřela na 1cm a to vydrželo skoro až do porodu) nejdřív velké riziko potratu a pak předčasného porodu a nakonec sem týden přenášela 😉 Jinak na odběr plodovky sem nešla,amniocintéza se myslím přinízké hodnotě hcq nedělá.

nunik - o těch stazích rzhodně informuj na genetice a na tu ploduvku být tebou bych šla.Nevím jak velké riziko potratu je při odběru plodovky ,na to se taky zeptej .Rozhodně ale zkus nebýt ve stresu😉 je to těžké,ale rozhodně pomáhá hladit bříško a mluvit s prckem,aby nezlobil. já malého ukecávala týden co týden,ať tam ještě vydrží,že ještě má čas 😀 a jak sem psala,nakonec sem přenášela 😉 Opra;vdu to chce pohodu a klídek ,to hrozně moc pomáhá.( a vím o čem mluvím,celé těhu sem byla sama a sem sama s prckem do těď a pohodu si v duši udržuju pořád😉 ) Přeji ať Ti genetika dopadně dobře 😎

ivuu
26. bře 2009

Ahojky...

i me vyšel tes pozitivní..1:210 na DS

hodonota 16+0 podle utz 73,67 iu/mL 2,91 MoM ..no bud mi 29

ale NT+ my vyšel negativně..nosní kost a i šijové projasnění v pořádku....

a utz ve 21tt uplně v pořádku..ale taky mi dr řekla že jim spostu douwnu přes utz uteče....

muj gynekolog mě řiká že by neradil jít na plodovku..riziko komplikací je 1:100 čili 2x vyšší než že bych měla postižené dítě...

ale zítra jdeme taky na genetickou konzultaci a jsme spíše rozhodnutá amnio nepodstoupit...

nuníku..taky jdmee do prenatalu na 10:50 ale ktereho genetika budem mít nevim...

jen sestra na gyndě mě řekla že dr Leznarová..hrozně straší každeho posílá na amnio a nejlepe na potrat...

ja mam spoustu otázek takže at mě přesvědčí že je pro mě větší riziko na amnio nejít.... 😠 😠

jinak to teda s psychikou zamavalo řádně...byla jsme uplně na dně...a přesto vím že tyhle testy jsou nespolehlivé a Nt jsme měla v pořádku.... 😒 😒

susik77
26. bře 2009

Ahoj, ty tripple testy jsou spolehlive jen na 60%, jinde v zahranici se proto uz vubec nedelaji 😔
ta amniocenteza je hodne riskantni, osobne bych na ni sla jen kdyby mi bylo vic jak 35 let, meli bychom pozitivni rodinni anamnezu a byla bych rozhod. ,kdyby neco jit na interupci. Ja ale nechci, proto jsem byla na testech v 1.trimestru a objednala jsem se sama na genet. ulteazv. do Gennetu. Stoji to 1200 Kc-kdyz nemate doporuc. od vaseho gynekologa a vysetri tam podrobne uplne vsechno. Tak budu mit alespon klid. 😉
Tak kdyz vam vysli spatne tripple testy ale dobre ty genet. testy v 1.trimestru, tak si z toho nic nedelejte 😉

nunik
26. bře 2009

ivuu jsem objednaná k mudr.Leznarové na 8:50,takže asi před tebou.Probírala jsem to s jedním gynekologem a ten mě říkal,že je riziko potratu 5x větš,než možnost že bude dítě postižené.V rodině nikdo žádné postižení nemá.Už mám 9-tiletou dceru a je zdravá.U ní mě nikdo žádné testy nedělal a to bylo dobře.Aspon jsem byla v pohodě a v klidu.Narozdíl ted se bojím od začátku,abych o dítě nepřišla když jsem před tímto těhu 3x potratila.Taky jsem zatím rozhodnutá amino nepodstoupit,uvidíme podle vyšetření.

ivuu
26. bře 2009

Nuníku,to bud eještě mezi nama asi někdo pač 2hodky to asi netrvá...

jo muj gyndař mě řekl že by na tu amnio taky nešel...jaké že ti vyšlo riziko?
Mám také zdravého syna...a falt lituju že jsme na triplly šla....

☹ ☹ ☹ ☹

a bacha na tu Leznarovou!!!!!!

ronja27
27. bře 2009

Holky taky jsem byla u dr. Laznerovi a musim rict ze me teda osobne na amnio netlacila (i kdyz ja byla teda rozhodnuta jit mela jsem riziko 1:65 na downa a zadny genet.testy v 1 trimestru ☹ )
Ale co je pravda ze mi rikala ze kdyz je hodnota min nez 1:100 ze radeji vidi kdyz mamci na amnio jdou 😒

ronja27
27. bře 2009

pardon nejak jsem se upsala dr. Laznerova

ivuu
27. bře 2009

tak taky musím napsat jak jsme dopadli...

ronja:taky jsme byla překvapená že nas netlačila..čekala jsme to horší...ale nakonec jsme se sami rozhodli jít na odběr až jsme oděšli..a objednali se telefonicky....

řeklá nám že u nich je riziko 1:300 rizika takže pořád mín než že budu mít dítě s DS..ale rozhodli jsme se taky kvuli tomu že řikala že to muže znamenat špatně fungující placentu...

v pondělí v 8 jdu na odběr...vysledek si zaplatím abych ho měla ten den jak nám nabídla...já už nemám čas čekat těch 14 dní ,kdyby to nahodou nedopadlo.... 😒 😒 😒

dandinka
27. bře 2009

Ahoj,
tak u mně byla situace podobná - screening v 1. trimestru OK, triple testy pozitivní - riziko M. Down 1:150.
Podstoupit amniocentézu jsem se rozhodla ještě před konzultací na genetice, nevydržela bych ty nervy do porodu. V tuto chvíli mám amnio za sebou, podstoupila jsem ji ve středu. Tak jako většina jsem se nejvíc bála a pořád bojím rizika potratu, samotný zákrok je malinko nepříjemný, ale trvá chvilinku a dá se v pohodě vydržet.
Předběžné výsledky máme v pořádku, ale samozřejmě musíme počkat na zbytek. Musím říct, že to čekání je asi na tom všem nejhorší.
Všem držím palce a přeju zdravá miminka

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru