Pozitivní triple test a negativní 1. NT screening

minniemaja
29. bře 2021

Ahoj holky,

Chci se zeptat byla jsem v nemocnici na prvním screeningu ( krev+ultrazvuk), všechno jsem měla naprosto v pořádku riziko asi 1:1160 na DWS na ostatní 1:20,000 doktor se vyjádřil, že je to negativní a vše v pořádku.
V 16tt mi byla odebrána krev (poté jsem zjistila, že to je triple test) nikdo se mě neptal jestli ho chci, nebo ne a navíc 2.screening mi proveden ještě nebyl.. nicméně triple test vyšel pozitivní 1:70 na DS. Byli jsme odesláni ihned do gennetu, kde nám genetička řekla, že hodnoty jsou kvůli věku (24 já, 27 přítel) málo pravědpodobné, řekla, že tam může hrát i roli vyšší váha, že nespadám do tabulek např. 70kg holek, kterých je víc. Poslala nás na ultrazvuk v gennetu, kde nám p. doktorka sdělila, že tam nevidí nic a zdá se jí v pořádku, změřila, že dítě je menší než uvedl můj gynekolog na triple test ( skoro o týden )
Pro jistotu jsem šla na prenescan (plodovku jsme odmítli bála jsem se rizika...) tak teď máme čekat 10 dní.... je to hrůza... čekat co bude... Už dva týdny jsem naprosto v nervech zda všechno bude v pořádku.. mátě nějaká takovou zkušenost ?

Moc Vám všem děkuji za názory a rady.

ema90
29. bře 2021

@minniemaja Vubec nechapu tripl test, kdyz vam screening vysel negativni.

Vazne k tomu nebyl duvod? Ja teda co mam v okoli tehotne kamaradky a zname, tak zadna na triplech nebyla, kdyz mela screening negativni.
Ja ho mela pozitivni a presto mi tohle nedelali, ja si pockala na plodovku, ale to je jedno.

Za me tedy vyhozene penize za neinvazivni test. Urcite bude vse v poradku.

minniemaja
autor
29. bře 2021

@ema90 No pan doktor v nemocnici neříkal, že je nutnost ještě dělat tripl test. Říkal, že je vše v naprostém pořádku.

V podstatě můj gynekolog mě na všechny velká vyšetření posílá do nemocnice. Nemá vůbec vybavení, ani se se mnou moc nebaví. Co mě čeká a tak, proto si vše zjišťuji sama a nenapadlo mě, že když mi bere krev, tak je to znovu na vývojové vady. Chodím totiž na odběry ještě kvůli štítné žláze, ale to je naprosto v pořádku po každé kontrole. A mám to všude hlášené že se s ní léčím. Nicméně hrozně trval na odběru plodové vody a toho sem se bála proto ta krev. A také říkal ať ani nechodím na 2. Screening. Nicméně v Gennetu mi doporučili ať se rozhodně objednám.

ema90
29. bře 2021

@minniemaja Boze, co je to za doktora???? Proc vas hnal na plodovku? 🤦🏼‍♀️ Tak to je teda sila. Podle me jsou ty tripl testy zbytecny, kdyz je screening naprosto v poradku. A na ten druhy screening se urcite objednejte, tam se zkoumaji jine vady nez na prvnim a rekla bych, ze je jeste dulezitejsi jak ten prvni.
A nebojte, urcite bude vse v poradku 🍀

mamikry
29. bře 2021

@minniemaja Neklesejte na mysli. Jestli na ultrazvuku vypada vse dobre, tak muze jit jen o falesne pozitivni tripple. Kamaradce vysel druhy test zle a uz podle ultrazvuku bylo jasne, ze to v poradku neni. Druha musela na ultrazvuk kvuli jedne spatne hodnote a vse bylo poradku. Tripple test uz dneska dela malokdo. Muj gynekolog ano a ted naposled jsem ho odmitla, protoze me minule tehotenstvi pekne vystresoval.

minniemaja
autor
29. bře 2021

@ema90 Dnes ráno jsem se objednala a děkuji moc snad máte pravdu. 🎀 Ale ty stresy to je šílené ...

ema90
29. bře 2021

@minniemaja Nebojte se, hodte to uplne za hlavu. Berte to tak, ze screening byl negativni. Tecka.
Zdravi miminka je nejdulezitejsi, ale ja bych teda byla nastvana za to, proc mi odebral krev na tripl testy, tim padem me vydesil k smrti a nechala jsem si udelat test za nejakych 12tisic, podle me zbytecne, protoze dopadne dobre.
To by me hodne nadzvedlo ze zidle a podle toho co pisete bych gynekologa vymenila.
Kazdopadne se vazne nebojte, urcite je vse v poradku 🙂

minniemaja
autor
29. bře 2021

@mamikry To se Vám nedivím myslím, že teď prožívám to samé co vy první těhu.

minniemaja
autor
29. bře 2021

@mamikry Když jsem si poté četla o těch testech více byla sem taky naštvaná ona ani moc nechápala ta genetická poradkyně proč mi dělali tripl. A na ultrazvuku mi řekla paní že 4/10 DS nemají příznaky. Takže těch penízků mi líto není za 99,9% jistoty. Je mi spíše líto toho přístupu a stresů. Snažím se to vypustit kvůli mimískovi, ale nějaká část v mozku mi furt vrtá co když to bude zlé atak. Také jsem už uvažovala o změně, zatím ale čekám na výsledky a pak se rozmyslím. Ale děkuju moc za uklidnění snad to bude tak jak říkáte 🎀

rnika
29. bře 2021

@minniemaja Důležité je, že první vyšel neg. Triply se už skoro nedělají, protože často vycházely falešně pozitivní. Přijde mi, že někteří lékaří ddělají rodičkám zbytečně nervy. Oproti tomu na druhý screen. bych určitě šla.

rickym
29. bře 2021

Něktéré zařízení dělají tripl testy běžně, ale výsledky se integrují s výsledky I.screeningu a tam ty výsledky mají vypovídací hodnotu. Otázka, jak to bylo v tomto případě.
Držím pěsti, ať výsledky výjdou dobře🍀

j.a.n.i
29. bře 2021

No, asi půjdu proti proudu, ale mě tedy ve 24 lete skore cca 1:1000 nepřijde jako extra výsledek, takže ten přesnější neivazivní test možná není od věci.

minniemaja
autor
29. bře 2021

@j.a.n.i A mohu se zeptat kolik je správný poměr. Na netu nemůžu najít třeba tabulku těch hodnot. Pak si říkám proč by mi říkali, že je to v pořádku...

j.a.n.i
29. bře 2021

@minniemaja Nedá se říct co je správný poměr, jako jo, i těch 1:1000 je negativní, ale koukla jsem na svůj a ve 32 letech jsem měla poměr 1:10 000, takže 10x menší riziko než ty. Jo, ono i to tvoje ukazuje, že jen jedno dítě z tisíce by DS mělo.

fifinka2020
29. bře 2021

@j.a.n.i Na jednu stranu souhlasim, na druhou si myslim, ze pokud by bylo nejake vyssi riziko, mel dalsi postup navrhnout doktor v nemocnici - on nejlip vi, kvuli cemu to riziko takhle vyslo (jestli krev, sijove projasneni...), a proto i muze vyhodnotit, co dal...
Postup gynekologa mi prijde zvlastni a prijde mi trosku jako "stara skola".
Jinak zakladatelko, muj gynekolog treba rikal, ze na tripple testy uz vubec neposila (ani kdyz vyjde riziko - daji se najit jine cesty), ze uz je to dnes prekonane a vysledky akorat strasi maminky...
Jasne, problem muze byt vzdy, ale to i pri daleko lepsich vysledcich...jsou to jen cisla a odhady, v zivote nejde vse odhadnout pomoci cisel... zkus verit, ze to bude dobre! Musis ted vydrzet no... A na druhy screening se urcite objednej!

cherie24
29. bře 2021

@minniemaja já měla věk 23 když jsem čekala malou a měla jsem dokonce 1:20 000, ale třeba kamarádka měla nějak mezi 130 to číslo, taky ji nabízeli tenhle test za x tisíc s tím, že je to lepší a neinvazivní než plodovka, odmítla obojí a má zdravé miminko.

sarkasv80
30. bře 2021

Screening 1:1160 je dobré? Já ve věku 38let měla riziko 1:13000 tak možná proto se dělal ten krevní test ne ?
Hlavně ať vše dobře dopadne 🍀🍀🍀🍀

sarkasv80
30. bře 2021

@j.a.n.i teď čtu celou diskuzi taky se mě to zdá málo právě,ale samozřejmě to nic nemusí znamenat

ejmate
30. bře 2021

@minniemaja Od triple testů se hodně upouští, protože jsou hodně nepřesné/chybové. Proto se teď posílá spíše na screening. Ten je mnohem přesnější. Pokud ti vyšel dobře screening, tak bych byla v klidu. Moje gyn. na triple testy vůbec neposílá, všechny těhule chodí na screening.

minniemaja
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru