Negativní prvotrimestrální screening, pozitivní Triple test

lala123456789
13. bře 2018

Dobrý den všem,

v tomto asi druhému radit nelze, takže si jdu spíš pro názory zkušenějších.

Jsem v 17. tt. Screening v prvním trimestru dopadl dobře, riziko Downa skoro 1:8000. Jediná hodnota, která mi tam vyletěla byl volný beta-hCG, a to 5,8 MoM. Vyšetřující lékař hCG přisuzoval buď dvojčatům na začátku těhotenství (první UTZ jsem měla cca v 7+6 tt a dvojčata gynekoložka neobjevila), nebo jsem se prostě nevešla do tabulek, ale nijak mě neznepokojoval. Výsledek screeningu jsem potom konzultovala se svou gynekoložkou, která byla také v klidu, jen říkala, že by pro jistotu ještě jednou nabrala krev. Takže Triple test a já blbá na to přistoupila.

Triple test vyšel pozitivní s rizikem na Downa 1:140 (AFP 0,57 MoM, hCG 1,82 MoM). Byla jsem poslána na genetickou konzultaci do Motola. Tam mi doporučili, opět pro jistotu, odběr plodové vody...

Samozřejmě vím o nespolehlivosti Triple testu a vlastně teď nevím, co s tím. Na plodovku jsem objednaná na zítra a vůbec si nejsem jistá tím, že je to nutné a správné...

Budu ráda za každou radu, názor či postřeh.

2hanah
13. bře 2018

@lala123456789 Moje doktorka mě dotlačila do amniocentézy před třemi týdny proti mému přesvědčení a doteď toho lituju, podle mě k tomu nebyl pořádně důvod, podle mě stačí ultrazvuk. Velice nepříjemný zákrok na psychiku s těmi riziky, navíc doktorovi nešla ta plodová voda nabrat, takže mi procedníkoval břicho hned třema vpichy!!! Divím se, že to malej přežil a byla jsem na sebe naštvaná, že jsem se nechala k tomu přemluvit, když ultrazvuk a můj vnitřní pocit byl v pořádku a měla jsem obrovský odpor k tomu zákroku kvůli miminku, že v jeho sterilním "domečku" nemá žádná blbá jehla mu tam co narušovat. Hodně štěstí! Tohle je jen můj osobní dojem.

terka555
13. bře 2018

@lala123456789 ja asi muzu rict ze kdyby tam to riziko bylo tak bych na plodovku sla...popripade je mozna lepsi kdyz mas penize tak zaplatit si test z krve ktery nehradi pojistovna a stoji okolo 12tisic..

2hanah
13. bře 2018

@lala123456789 Ano, je to "pro jistotu", ale za cenu jakého rizika??? Je tady spousta maminek, co jim po amniocentéze miminko umřelo, a pak se ještě dozvěděly, že zdravé!! Určitě je rozhodnutí jen na Vás, ale zvažte, jestli k tomu je vážně pádný důvod. Jak vypadal ultrazvuk po prvním trimestru? Měli jste nosní kůstku? Šíjové projasnění v pořádku? Nebo prokázali srdeční vadu? Za pár týdnů půjdete na druhotrimestrální screening ve 20.týdnu a tam je také vidět spousta rozhodujících věcí.

vita_
13. bře 2018

@lala123456789 Já teď řešila něco podobného. Vyšlo nám riziko na DS 1:146 (ale byla započítána pouze krev, věk, váha, hmotnost, NT a CRL, žádná nosní kůstka, obvod hlavičky atd.). Taky nám byl doporučen invazivní odběr, ten jsme po dlouhém hledání na netu odmítli, protože riziko potratu je 1:100, což je vyšší riziko než, že miminku vůbec něco je (měli jsme podstoupit CVS, mám placentu vzadu - ještě vyšší riziko - o tom nás ani nikdo neinformoval). Našli jsme si NIPT (existuje jich celá řada Prenascan, Harmony, Trisomytest) a po provedení UTZ na jiném pracovišti, jsme podstoupili NIPT. Po zadání všech hodnot nám riziko kleslo na 1:690. Včera jsme dostali výsledky NIPTu = negativní na DS na 99,9 %. Já bych do invazivního odběru šla pouze s vysokým rizikem (rozhodně vyšším než 1:100), mám stejný názor jako příspěvek nade mnou, miminku v jeho "domečku" nemá jehla co dělat.

lala123456789
autor
13. bře 2018

Všem děkuji za reakce. Finální rozhodnutí nechám na ráno, ale spíš jsem nakloněná tam v tuto chvíli nejít a ještě to konzultovat s gynekologem + důkladný UTZ. Všechno se to semlelo hrozně rychle (v pátek výsledky triplu, v pondělí konzultace na genetice a ve středu by měl být odběr) a potřebuji slyšet víc názorů a nechat to trochu uležet.

lala123456789
autor
13. bře 2018

@2hanah Ultrazvuk v prvním trimestru v pořádku (šíjové projasnění 1,8 mm, nosní kůstka přítomna). Celkově screening vyšel dobře. Pak až ten stupidní Triple test...

35_a_budu_mamka
13. bře 2018

Ja bych v tomto pripade do odberu plodovky nesla.

suchdolanda
13. bře 2018

Byla jsem na odběru choriových klků ve 13tt. Jsem za to ráda a zbytek těhotenství jsem strávila v klidu. Bylo to tedy dost nepříjemné.

anetapegg
13. bře 2018

nesla bych v zadnem pripade, a ve tvem uz vubec ne... utz je dnes velmi presny a ukaze spoustu vad a kdyz je neco spatne.....poblbanou krev ma strasne moc maminek spatne , pritom utz v poradku... vyckej... objednej se k jinemu specialistovi treba na veveří je výborný dr na screeningy a mas hned druhy nazor... my jsme meli neco podobneho : 1 screening utz super, krev hcg vysoke 5,3mom... objednali nas na triply a dalsi screening v 17tt - tripple negativni a screening opet super.... pak sme sli ve 23tt na dalsi velky screening a miminko ukazkove roste, vse ma jak ma byt... takze hodnota hcg nic velice nevypovida kdyz vse ostatni je v norme.... my jsme meli hcg vyssi asi z duvodu umeleho oplodneni, 2 embrya zavedene a chytlo se jedno, brala sem utrogestan, a krvacela jsem z hematomu a tyto zalezitosti prave ovlivnuji hcg v krvi. takze klid, na plodovku nechodit a bud 1. zaplatit si test z krve cca 10-15tisic, 2. vyckat na dalsi utz ve 22tt, 3. zaplatit si utz screening na jinem pracovisti.

marulu
13. bře 2018

Triple testy vychází často falešně pozitivní. Někteří gynekologove už je ani nedělají. Pokud byl prvotrimestralni screening ok, tak bude nejspíš vše v pořádku. Dej na svůj vnitřní hlas, amniocenteza je velkej zásah a to nemluvím o možných komplikacich. Držím palce, ať se správně rozhodneš.

hanaku
13. bře 2018

Ahoj, ja mela ted pri druhem tehu to same. Poslali nas na genetickou konzultaci do Gennetu.Tam mi hned chteli brat plodovku, ale to jsme s manzelem razantne odmitli. Tak jeste nabidli alternativu krevni test cfDNA, hradi ho pojistovna, vysel v poradku a ted se nam narodil zdravy chlapecek.

hanaku
13. bře 2018

Drzim pesti a soucitim s tebou, taky nas to tehdy dost vynervovalo. Ver, ze vse bude v poradku a drzte se.

ada22
Autor odpověď smazal
Zobraz
lala123456789
autor
13. bře 2018

@hanaku Ahoj, moc děkuji. Jak dlouho jste čekali na výsledky testu?

pabka
13. bře 2018

@lala123456789 ahoj, taky jsem na tom testu byla, výsledky volali za par dni. Já měla riziko 1:600 a na plodovku jsem jít chtěla, v Gennetu i jiný gynekolog mi ji rozmluvili. Teď máme dvouletou zdravou holčičku.
Ale chtěla jsem říct rozhodni se sama podle své intuice, jednou jsem si nechala poradit proti své intuici, rada to byla špatná a pak jsem litovala. Udělej co citis a moc držím palce!!

lala123456789
autor
14. bře 2018

Ještě jednou všem moc děkuji za názory. Na plodovku jsem nešla. Teď jedu na konzultaci na gyndu a jsem objednaná na NIPT do Plzně (při indikaci by měl být hrazen pojišťovnou).

vita_
14. bře 2018

@lala123456789 Můžu se zeptat, u jaké jsi pojišťovny a jak probíhá to proplácení?

apollo20
14. bře 2018

@lala123456789 Ahoj, já měla loni riziko 1:48 na Downa, rozhodla plodová voda. Nechtěli jsme tu dušičku přivést tak nešťastnou na tento svět, takže jsme se rozhodli, že to podstoupíme. Down se potvrdil. Kdybych na ni nesla, měla bych teď skoro půlroční miminko s Downem, což jsme mu, ani nám nechtěli udělat. Teď čekám zdravé miminko a jsem v 16tt už po genetice, kde bylo vše v naprostém pořádku. Toť jen pohled od té, co to podstoupila. S tím psychickým stresem, zda bude vše ok, který bych přenášela na miminko, být jo donosit v klidu asi nedokázala.. Ať se rozhodneš jakkoli, každá jsme jiná. Drž se 🙂

dc2015
14. bře 2018

Ještě existuje Panorama test, osobní zkušenost ale nemám. Plus v prvním těhu mi doktor říkal, že existuje něco z krve, posílá se to přes půl planety, je to spolehlivé, ale stojí to asi 20 tisíc. Popravdě nejsme pracháči, ale kdyby byly výsledky na hraně a měla jsem pochyby, dala bych nevím co, abych nemusela na plodovku a neohrozila tak mimčo, ale zároveň nežila v tom strachu. Co přesně je ten NIPT? My jdeme na prvotrimestrální screening příští týden, tak snad bude vše ok...

vita_
14. bře 2018

@dc2015 Je to neinvazivní screeningové vyšetření z krve matky, kde se hodnotí DNA plodu, počítají chromozomy, atd. Zjišťují chromozomální vady, různé testy nabízí různý rozsah, základní jsou T21, 18 a 23, navíc můžou být vady XY chromozomů a ještě navíc i mikrodelece. Spolehlivost u T21 je 99,9%, u ostatních je nižší. V dnešní době už se testy vyhodnocují i v ČR - Trisomytest (základní stojí 9600,-, výsledky do 7 pracovních dnů, před odběrem by měla proběhnout genetická konzultace, pak ti naberou zkumavku krve a pak už jen čekáš a hryžeš si nohu 🙂, než zavolají výsledky). Je to mnohem méně (vlastně vůbec) nebezpečné než invazivní oběr.

dc2015
14. bře 2018

@vita_ Děkuju za vyčerpávající odpověď. 🙂👍❤

lala123456789
autor
14. bře 2018

@vita_ Ahoj, detaily zatím netuším, dnes jsem byla v jednom kole... Každopádně jedná se o test Clarigo. Pojišťovna ho v Plzni hradí při splnění indikačních kritérií, kde by těhotné zdravotní pojišťovna uhradila AMC/CVS. Zatím jsem s nimi mluvila jen dnes po telefonu. Když jsem vysvětlila situaci, bylo mi řečeno, že nejspíš kritéria splňovat budu. Takže mě tam čeká další genetická konzultace, ultrazvuk a pak odběry (vše v jeden den). Když jsem teď byla na genetice v Motole, tak tam ultrazvuk před odběrem plodovky ani dělat nechtěli, což už se mi úplně nelíbilo (byť doktor jinak vše ochotně vysvětloval...). Mám z té Plzně lepší prostě pocit. Mám VZP, chtěla jsem si tam dnes zavolat a zeptat se na to, ale jaksi jsem neměla 15 minut na to, abych čekala na spojení...

lala123456789
autor
14. bře 2018

@apollo20 Rozumím Ti a v Tvé situaci bych se asi zachovala stejně. Já jsem měla prvotrimestrální screening (spolehlivost 95 %) s rizikem 1:8000 a triply (spolehlivost 60-70 %) s rizikem 1:140. Takže jsem, i vnitřně, přesvědčená o tom, že je prcek v pořádku, proto mi ta plodovka tak "hlodala"...

Každopádně k miminku gratuluji, vše už bude určitě v pořádku 🙂.

pucmelinka
14. bře 2018

@lala123456789 v Plzni jsou na genete opravdu super

pucmelinka
14. bře 2018

@lala123456789 *genetice

rebe
14. bře 2018

Byla jsem v minulém těhotenství v obdobné situaci. Myslím, že to řešíš dobře. Abych ti pomohla od stresu v tuhle chvíli, je dobré si uvědomit, co to riziko 1:140 znamená. Ano, pro doktory je to velké riziko. Ale znamená to, že ze 140 dětí se stejnou hodnotou se 139 narodí zdravých a pouze 1 s postižením. Takže převedeno na procenta je riziko 0,7 %.

lala123456789
autor
14. bře 2018

@rebe Jo, přesně tak to beru, takže já ani tak nejsem vynervená z toho, že by prcek nemusel být v pořádku, jako z toho kolotoče doktorů, vyšetření... Každopádně díky 🙂

lala123456789
autor
14. bře 2018

@pucmelinka To ráda slyším, díky!

rohatazizala
14. bře 2018

Ahoj, řeknu ti svou zkušenost. Taky jsem screening měla naprosto v pořádku, riziko na dawna 1:15000, tak jsem byla celá nadšená. Pak mi doktorka udělala triple test a tam mi vyšlo zvýšené hcg 2,7. Takže mi volali z genetiky a pozvali si mě na konzultaci. Čekala jsem na to týden, který jsem strávila naprosto vystresovaná. Tam mi doktorka řekla, že důležitý je ten screening, že triple bere výsledky tak, jak to vycházelo před 30-ti lety a že doktoři na genetice tripla neradi vidí. Dokonce mi řekla, že mi ho gynekoložka udělala jen proto, že se to bere jako úkon, který jí zaplatí pojišťovna. Sice mi navrhla odběr plodovky, ale hned mi řekla, že to je vlastně zbytečné. Teď má prcek 3 týdny a je to zdravé miminko. Věř screeningu. Určitě bude mimčo v pořádku.

kackakastanka
14. bře 2018

@lala123456789 rozhodla ses dobře, tripl je test zcela nevypovídající, spousta doktorů už na něj ani neposílá, nelze mu věřit...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru