1 / 1

    Mě by zajímalo zda to máte něčím podložené . Tyto informace?

    15. únor 2021

    Je to takový nepřímý benefit pro zdraví, ale v noci nemusí žena vstávat a připravovat umělou výživu, takže se lépe vyspí 🙂

    15. únor 2021

    @luckakratochvilova Myslím Ze zrovna u tohohle není třeba přidávat lékařské výzkumy a podobné, vždyť je to známí fakt, co kojení přináší nejen dítěti ale i matce.

    Mohu přidat treba antikoncepční benefit pri částem a trvalém kojeni. A potom treba pocit štěstí....pri kojení se uvolňují hormony,které přinášejí prave pocit stesti a větší náklonnost k dítěti.

    15. únor 2021

    Já přidám ten, že miminečko má ucpanou pusinku a neřve 😀

    15. únor 2021

    @klpoiu kojeni neni antikoncepce! Takze by to mozna nejake podlozeni informací chtelo ;)

    15. únor 2021

    @klpoiu no tak na tohle Bych moc nesázela, takových už bylo, co věřili, že neotěhotnění a ejhle..

    15. únor 2021

    @klpoiu přesně ❤️

    15. únor 2021

    Mě šly po kojení krásne kila dolu, během chvíle jsem se dostala pod původní váhu dokonce 😀 taky takové malé + 👌

    15. únor 2021

    @antoinet já ti nevím to je jak u koho zas.nekdo jednou za noc nachystá.mleko dítě to vypije do 5 minut a spí do rána..jine zas tahá prso každou hodinu..to pochybuji, že sa žena vyspí.

    15. únor 2021

    Ty noci nevím, ale výhoda byla, že jsem měla pro dítě jídlo vždy sebou a ve správné teplotě 🙂. Nemusela jsem řešit, lahvičky, savičky, termosky, vyváření všeho toho apod. a nešlo to zapomenout. Prostě dítě mělo hlad a hned dostalo, nemuselo čekat, až se schladí voda apod.

    15. únor 2021

    @simix22 jasně, jsou různé varianty. Ale kombinace časté pití a UM mě děsí 😀

    15. únor 2021

    Nikdy jsem se do diskuzí nezapojovala, zvlast ne na takhle citlivé téma. Zrovna ale kojim, tak mi to nedá. První syn kojeny nebyl, mladší, 3 týdenní prcek zatím ano. A vydržím jen kvůli němu.
    Kojení mě neskutečně bolí (řešeno s laktační), rozhodně se na něj netěším a nemám pocit, že se mi uvolňují hormony štěstí. Náklonnost cítím k obou synům stejnou.
    Vyvarovani lahviček apod bylo sice otravné, ale časově to vyšlo na stejnou.
    A spánek? Dnes 2.5 hodiny🙈
    Jedinou výhodu zatím vidím v tom, že nemusím tahat UM s sebou a co si budeme, kojení je zadarmo 🙈
    Vím ale, že kojení je to nejlepší, co mohu pro prcka udělat, proto vydržím a kojit budu dál.

    15. únor 2021

    @mimuu
    @keksik002 zadna antikoncepční metoda neni 100%! Jedine 100% je podvázání vaječníků. I při kojení to má svá ale, a navíc ne u každé je hladina prolaktinu na tolik vysoka aby zabránila ovulaci.

    15. únor 2021

    No tak s tou rakovinou bych byla opatrná. Moje babička odkojila 3 děti a zemřela na rakovinu prsu. A i zde je plno maminek s touhle zrádnou potvorou.
    Co se týče rekonvalescence a zmírněním krvácení, tak za mě taky hloupost. Mě při každém přisátí nebolely jen bradavky (přisátí bylo podle LP v pořádku), ale i podbřišek a během šestinedělí ze mě pak více odcházely očistky. Ta bolest podbřišku trvala 4 měsíce, než jsem začla dávat příkrmy a co nejdřív odstavovat. A že by pro mě kojení byl orgasmický prožitek, tak to fakt ne. Nazvala bych to nutným zlem. A pokud změním postoj a počneme další dítě, tak si nechám laktaci zastavit. Kojení nikdy víc.

    15. únor 2021

    @mishka87 když vědci vyhodnocují pravdivost nějaké teorie, nedělají to povídáním s jednotlivými maminkami a nesmetou teorii na základě toho, že jedna řekne "hloupost". Naštěstí pro lidstvo😀
    Pracují se statistikou, snížené riziko bohužel neznamená neprůstřelnou ochranu před rakovinou.

    15. únor 2021

    @klpoiu Ale kojení není vůbec antikoncepční metoda, ne že není 100% 😀
    Otěhotněla jsem, i když jsem kojila tandem (plánovaně). S druhou dcerou jsem otěhotněla, když byla první výhradně kojená (bylo jí 5m, neměla dudlík, neměla láhev, spala se mnou v posteli a byla kojená na požádání). Na kojení se spoléhat opravdu nedá 🙂

    Já jako veliký benefit kojení vnímám, že mám pro dítě jídlo všude u sebe a nemůže se stát, že dojde 🙂 Pocity štěstí jsem při něm asi nikdy nezažívala (kojím třetí dítě), naopak to pro mě občas je náročné, občas je mi to velmi nepříjemné. Je to pro mě ale ohromně pohodlné, je to levné, pro dítě skvělé, tak kojím a asi ještě dlouho budu 🙂

    15. únor 2021

    @klpoiu Jo a ani podvázání vaječníků není 100%, jediná stoprocentní metoda je abstinence 🙂

    15. únor 2021

    @mishka87 Snížení rizika rakoviny znamená, že je nižší riziko, že ji žena dostane nebo že na ni zemře. Ale není to zrušení rizika, žádnou jistotu ti nedá. Je spousta žen, které onemocní i zemřou přímo při kojení. Ale je mnohem více žen, které by bez kojení onemocněly a díky kojení nezemřou.

    15. únor 2021

    @klpoiu jistě, ale kojení není ani z půlky antikoncepce ;)

    15. únor 2021

    @keksik002 Záleží na úhlu pohledu. Mnoho žen, dokud hodně a často kojí, neovuluje, vlastně asi většina, takže ta metoda funguje. Jediný zádrhel je v tom, že jednoho dne žena ovulovat začne, a protože ovulace předchází menstruaci, nemá moc šanci poznat, že už ta metoda fungovat přestala 😀

    15. únor 2021

    @rebe ja to myslela hlavne tak, ze díky takovym clankum na to zeny spolehaji .. takze radsi podlozene informace, nez "dohady" ;)

    15. únor 2021

    @keksik002 Však píšu, že ta metoda má velmi výrazné nevýhody 😀

    15. únor 2021

    @rebe ano, jen v puvodnim prispevku je to jako by to bylo dano.. ;)

    15. únor 2021

    @geminiska Děkuji. To moc ráda ctu. Obe deti jsem kojila přes rok a delala jsem to jen a jen pro ne a pro jejich zdravi. Po odstavení se mi neskutecne ulevilo a jsem ráda,ze uz nikdy. Bolelo me to celou dobu(take konzultovano s laktační a zadna cita na bolest nejsem), pocit štěstí teda rozhodně ne, spis naopak pocit, ze to musim vydržet. A vsude jsem slyšela, jak je fajn, ze nemusim v noci vstavat a ohrivat. Haha, vzhuru kazdou hodinu a pres bolest se pri kojeni spát rozhodně nedalo. Takže děkuji za zhodnocení obou variant 🙂 Za me je kojení uzasna věc, ze zdravotního pohledu pro dítě to nejlepší, ale jsem rada, ze uz jim muzu dat zdravou okurku 😀

    15. únor 2021

    @rebe Ano, přesně tak jsem to mela ja. 15 měsíců po porodu jsem to asi mela dostat, ale uz nedostala....😀.

    15. únor 2021

    @ajkada Ale 14 měsíců kojení jako 100 % antikoncepce fungovalo 😀

    15. únor 2021

    S prvním nám kojení vůbec nešlo. Vydržela jsem 5 měsíců silou vůle, syn byl nakonec daleko spokojenější na UM. Nevýhodou byla samozřejmě nutnost přemýšlet, abychom jej měli stále s sebou, strašně mě štvalo neustálé mytí láhví (pro mě absolutně největší vopruz) a taky samozřejmě ta cena! Dcery už jsem normálně kojila. Teď jsem těhotná počtvrté a když už mám za sebou obě varianty, kojit určitě budu. Benefity pro zdraví ženy jsou jednoznačné- určitě snižuje riziko rakoviny prsu a vaječníků. S tím antikoncepčním účinkem bych byla opatrná, můj gynekolog říká, že je snad tak 4 měsíce (já to určitě pokoušet nebudu, páté dítě opravdu neplánujeme 😁). S kojením jdou i nabraná kila dolů. A musím říct, že jak mi po nevydařeném kojení syna šlo kojení u dcer, zvedlo mi to moje mateřské sebevědomí. Zároveň beru zkušenost s tím, že se kojení nedařilo jako cenné, mám větší pochopení pro ty, které prostě nekojí...

    15. únor 2021

    @ajkada jsem ráda, že v tom nejsem sama😃
    Naopak mám pocit, že flaška byla v noci rychlejší. Teďka je prisaty třeba hodinu, s pauzama, do toho se pokaka, pak zase přisaje.. Nekonečné..
    Ale říkám si, je to naposledy, zkusím co nejdéle vydržet..
    A vůbec nechápu fotky či reklamy usměvavych kojících maminek🥺

    15. únor 2021

    @rebe ano 😀

    15. únor 2021

    @geminiska Přesně tak 😀. Ja jsem taky přesvědčena, ze flaska by byla i v noci snazsi a rychlejsi a rozhodně by nebolela😀. Ale verim, ze stoji za to vydržet, kdyz to jde. Rozhodně jsou holky obe nadprůměrne zdrave a verim tomu, ze je to diky me kojici oběti 😀. (Samozřejmě vim, ze je spousta zdravych deti i s UM a naopak🙂)) Ale nejak se pochvalit musim 🙂)

    15. únor 2021

    @mishka87 jakobych to psala já..jen u mě se rozjela poporodní deprese a laktaci jsme museli zastavit. U syna mi mléko vydrželo asi 3 týdny a to jsem stejně dokrmovala,bylo toho maličko. Pak se vytratilo úplně. Neustálá bolest a nějaký krásný prožitek z kojení miminka nikde. MM je sice to nejlepší pro dítě ,o tom žádná, ale.. za každou cenu se trápit a mučit, když mi to nejde a jen bolí a bolí..Chtěla jsem být v pohodě, aby byl v pohodě i syn.Jakmile jsem přešla na UM zcela,uklidnila jsem se já a hlavně i malý. Když kojení jde, je to skvělé, ale když nejde,nikdo by neměl maminky odsuzovat ani ony by se trápit neměly. Můj názor

    15. únor 2021

    První jsem nekojila, druhou ano.
    A rozdíl vidím. 😁

    Za mě další výhoda i když možná i nevýhoda - druhá dcera je víc “mamanek” 😁
    Protože první a UM mohl kdykoliv, kdokoliv pohlídat. Druhá pořad jen u mě.🙂

    Oproti první jsem měla rychleji zavinutou dělohu.
    Mám to pořad u sebe - když jsem u první zapomněla flašku, nebo něco jiného, řešit, kde ohřát atd...
    A první poporodni MS jsem dostala později. 😁

    15. únor 2021

    Na mě kojení působilo antikoncepčně dost, otěhotněla jsem až po výrazném omezení. Mě gynekolog říkal, že relativně spolehlivé je to do půl roku po porodu, pokud jsou intervaly max 3h. Ale žádná neví, jak to zrovna u ní funguje, takže spoléhat se na to moc nedá...než malé narostly zuby, bylo kojení fajn, teď kojím jen 1-2x denně a asi kvůli těhotenství to bolí, takže to asi brzo zabalím (dcera má 15,5 m)

    15. únor 2021

    @keksik002 Ona ale nerika, ze je to spolehliva antikoncepce. Rika “muze”. Jinak samozrejme, vsichni asi vime, kolik maminek se na to spolehlo a dneska maji doma z toho deti :D

    15. únor 2021

    @kariii 🙂 Spousta zen to asi muze potvrdit

    15. únor 2021

    @geminiska Mela jsem podobne pocity

    15. únor 2021

    @antoinet Dekuju, ze se vzdy umis rozumne zapojit 🤎

    15. únor 2021

    @rebe Presne tak

    15. únor 2021

    @klpoiu obě děti jsem kojila a z výše zmíněného mám dva body tak že bych to vážně nebarala. Prostě kdo kojit chce tak kojit bude kdo nechce nebude.

    15. únor 2021

    @mariegroth tak já mám obrácenou zkušenost . Obě děti kojené. A rakovinu mám.....tak že nic, po porodu jsem se k původní váze nevrátila klesala dolů szbjsrm musela uhnout kojení kvůli zdraví ono 40 kg nic moc.... Tak že ano může ale zvláštní zkušenosti vím že tomu tak není.

    15. únor 2021

    @luckakratochvilova Jasne, vzdyt Tohle nikdy neni neco, co plati na vsechny zeny. Jsou to statistiky, pruzkumy a studie. Drz se ❤️❤️

    15. únor 2021