Včera jsme u mě na blogu naťukly, jak draho je v Kalifornii. To mě přivedlo na myšlenku dalšího příspěvku #zezivota. Věděly jste, že na cenovkách v USA není konečná cena? U pokladny se můžete tedy divit, že po vás chtějí mnohem víc peněz. Tato informace se vám může hodit, až se třeba jednou do Ameriky vydáte.

    V téměř každém státu USA se platí daň z prodeje (sales tax). Přesná částka je vždy na daném státu, ale také county (okres) a nebo dokonce i jednotlivých městech.

    Abych vám dala příklad. V Seattle v McDonald's si chcete dát colu, kterou prodávají za $1. Do konečné ceny vám přihodí Washington sales tax, ale také Seattle a jejich county sales tax. Za takovou colu pak zaplatíte $1.10. Musím říct, že žádnou matematiku v hlavě nedělám. Prostě vím, že to není konečná částka a zaplatím o něco víc.

    Sousední Oregon sales tax nemá vůbec. Lidé, kteří bydlí poblíž hranic, pak jistě jezdí do Oregonu nakupovat a ušetří takhle peníze. Jasně, cola vás asi nezrujnuje, ale já takhle ušetřila skoro $200 na kabelce od nejmenovaného výrobce. Oregon má ale na druhou stranu třeba státní daň z příjmu, kterou Washington zase nemá. Tak jak vidíte, všude je něco. A zmíněná Kalifornie má jedny z nejvyšších daní z prodeje, příjmu, nemovitostí, prodeje alkoholu a benzínu...