mblumtritt
8. srp 2017
440 

Letní bolístky aneb jaké prázdninové úrazy hrozí dětem? Víte, jak je správně ošetřit?

Léto je období, kdy většinu času trávíme venku a tak nějak navyklí z dětských let si ho chceme pořádně užít. Vysoké teploty, slunce, větší pohyb a sportování včetně vodního však přináší i riziko úrazů

I když se hodně snažíme, často nějakému pádu či jinému letnímu bonusu nezabráníme.
Jak zranění ošetřovat a jak si poradit s běžnými letními potížemi u našich maličkých, shrnuji v následujícím článku.

Silniční lišej

Pády na rovině, terénu, z kola či z výšky a následné odřeniny jsou alespoň u nás poměrně běžný denní chléb.

Odřeninu je dobré omýt, případně vydezinfikovat, osušit a následně je možné ji hojit pomocí nějakého preparátu dle zvyklosti rodiny - od bepanthenu po domácí hojivé mastičky z konopí nebo třeba propolysu. Koupit se dají i gely a spreje na rychlejší hojení takových ran.

Problém s odřeninami nastává hlavně ve spojení s koupáním- děti rány pálí a často se rozmáčí, mokvají a špatně se hojí. Zvláště v cizích vodách je dobré ránu čistit a udržovat, na druhou stranu ale odřeninám nesvědčí přílišné sucho, které strupy láme i s novou kůží a jizva se opakuje stále dokola.

Slunce a horko

Pokud svítí přímé slunce, je dobré děti mazat vysokým faktorem a dávat jim pokrývku hlavy. Čím dřív se dítě naučí klobouček nosit, tím lépe. Děti, které si nezvyknou, je třeba udržovat ve stínu více, do kočárku jim pořídit třeba paraplíčko. Samozřejmostí je vyhýbání se přímému slunci přes poledne.

Nejvíce vitamínu D, který nám dává slunce, se vstřebává kromě kůže i skrze oči.
Je dobré chránit si zrak před UV zářením, u malých dětí je však třeba dát pozor na to, abychom jim nasazováním tmavých brýlí nevypěstovali světloplachost a zbytečně neomezovali příjem déčka.

Lékaři se obvykle shodují, že pravidelné nošení slunečních brýlí je vhodné pro děti od tří let věku, vyjma extrémních situací jako je horské slunce nebo pobyt u moře.

Spáleniny od slunce lze léčit vrstvou bílého jogurtu, aloe vera nebo bepanthenem a chladit. I pro malinké děti koupíte v lékarně osvědčený Panthenol.
Pokud je dítě přehřáté - horké, rudé, často bývá nervozní, plačtivé, uleví mu příchod domů, kde je chladněji. Pokud zvrací a tělesná teplota neklesá, jedná se pravděpodobně o úžeh či úpal. Ve všech případech přehřátí dítě chlaďte, hydratujte. U velmi malých dětí a vážnějších stavů, které se nezlepší, vyhledejte lékaře.

Dětem, které mají pleny nebo se opotí v nevhodném oblečení, se často tvoří potničky - puchýřky na zadečku, pažích. Omýváním heřmánkem či zásypem se miminku uleví. Opruzeniny z horka či na plenkovou dermatitidu preventivně mažte krémem na zadeček, na jaký jste zvyklí, více než obvykle. Pokud už nějaký problém vznikne, vytaste silnější kalibr - na opruzeniny se nám osvědčila konopná mast, na dermatitidu, což jsou drobné červené pupínky, zinková mast.

Pitný režim je třeba dodržovat hlavně pokud jsou vysoké teploty. Pokud vaše dítě nechce pít, udělejte mu pití zajímavější než běžně - přidejte mu do vody šťávu z ovoce, do čaje trochu cukru nebo změňte hrníček, abyste ho nalákaly. Pozor na teplotu nápoje, aby snaha dítě ochladit studeným nápojem nevyvolala bolest v krku.

Na hydrataci je dobré také letní ovoce a zelenina: melouny, okurky, rajčata. Dodají dětem nejen tekutiny ale také minerály, které v teplu ztrácí.

Na dodávání tekutin u výhradně kojených dětí jsou názory různé, obvykle převládá ten, že mateřské mléko jako zdroj tekutiny stačí a není třeba podávat vodu nebo čaj.

Opařeniny a popáleniny

U letních ohníčků, grilování a venkovního vaření se děti mohou poranit od horkých předmětů či přímého ohně.

Takové zranění je extrémně bolestivé a popálená kůže je velmi citlivá k infekcím.
První bezprostřední pomocí při takovém úrazu je chlazení studenou tekoucí vodu, které musí trvat ne sekundy, ale minuty - popálenina se šíří vrstvami kůže a jedině důsledným a dlouhým chlazením dokážete předejít hlubšímu poranění.

Pokud je popálenina větší než velikost dětské dlaně, vždy vyhledejte lékaře.
U menších a povrchových popálenin dávejte pozor hlavně na infekce. Nikdy nestrhávejte puchýř, je to přímá brána pro bakterie. Všechny větší rány či popáleniny s většími puchýři či popáleniny v obličeji vždy řešte s lékařem.

Bodnutí od hmyzu

Pro mne osobně je hmyz ten nejhorší letní bonus - hmyz mne miluje. Dcera zatím naštěstí asi není tak přitažlivá jako já, alespoň co se týče chalupářských komárů.
Bodnutí od komárů a podobné letní havěti můžete léčit například Alpou, skvělá je ta ve spreji nebo v gelu. Pokud místa hodně svědí, je super tekutý pudr, trochu brzdí touhu si místo rozdrápat.

Pro hodně poštípané děti, které nemohou kvůůi svědění spát, je možné zkusit nějaká antihistaminika tlumící alergickou reakci.

Horší je bodnutí včelou nebo vosou, které je velmi bolestivé a alergická reakce bývá téměř vždy větší. Pokud je dítě bodnuté poprvé, sledujte ho pozorněji, zda nemá nějakou horší reakci, ovšem i dítě, které už dříve „pigáro“ dostalo, může reagovat jinak- hůř.

Pokud zůstane v místě bodnutí žihadlo, nikdy místo nemačkejte, ale opatrně vyndejte pinzetou. Bodnuté místo ledujte, mažte ulevujícími gely, nenamáhejte.

Zvláště pokud se jedná o místo okolo obličeje, dejte pozor na větší otoky a i v případě teploty, malátnosti vyhledejte lékaře.

Klíšťata

Klíšťata jsou největší hmyzí hrozbou v přírodě a je třeba více než kde jinde dbát hlavně na prevenci, protože jejich výskyt je na většině míst extrémní a při pohybu v přírodě není moc šancí, jak se kontaktu s nimi vyhnout.

Jako ochranu je dobré používat repelentní prostředky ve spreji, často se prodávají náramky, které jsou vhodné i pro děti. Pokud neholdujete drogistickému průmyslu, nám se moc osvědčil repelent z bylinek – svaření rozmarýnu, hřebíčku a pro zakonzervování ocet. Fungoval na polétavý hmyz a i přes trávení celých dnů v přírodě jsme nikdo neměl klíště.

Při návratu domů se vždy navzájem důkladně prohlédněte.
Pokud se vám klíště přisaje, opatrně ho pinzetou či versatilkou vyndejte. Na vyndavání klíšťat jsou různé názory a zaručené recepty- ať kroutíte jakýmkoli směrem, nikdy klíště nemačkejte a nepřetrhněte, to je hlavní zásada, tak můžete omezit přesun jedu na minimum.

Místo kousnutí dezinfikujte a s vyndaným klíštětem preventivně zacházejte jako s toxickým materiálem, ideálně ho spalte v kousku papíru. Sledujte místo kousnutí, v případě, že se objeví flek s bílým středem či se vám místo jakkoli nezdá, navštivte lékaře.

Pro větší děti a dospělé je možnost se očkovat proti následkům možného přenosu nemoci.

Užívejte si léto v pohodě a klidu. Dbejte na prevenci, buďte opatrní, ale nechte děti si hrát a zkoumat, co všechno svět nabízí.

Samozřejmě platí, že nad všechny „babské rady“ a domácí léčení je názor lékaře.

Přeji vám, ať se vám zranění vyhýbají a přinesete si domů jen hezké vzpomínky!

Zdroje: hojeni-ran.cz; kliste-prevence.cz; 

https://www.paleohacks.com/vitamin-d/vitamin-d-and-sunglasses-438; 

https://www.newswithviews.com/Howenstine/james4.htm
Fotky: pixabay.com, maxphoto.com

#zdravi_nemoci #vybava_pece

Začni psát komentář...

Odešli