mihsulka
9. čer 2017
2019 

E-book "O očkování"

Že si každá uděláme pořádek a vlastní názor v otázkách očkování, je určitě jasné. Věřím ale, že stále  většina novopečených maminek uvítá, když se snadno dostane k informacím, které mají věrohodný původ. Tleskám tak e-booku, který se dá volně stáhnout na internetu a sepsala ho kolegyně, dětská lékařka s mnohaletou praxí na nejlepších pracovištích dětské medicíny u nás. Paní doktorka Vančíková aktuálně působí na KDDL v Praze a její specializací jsou dětská pneumologie, alergologie a klinická imunologie. 

Pokud máte otázky ohledně očkování, neříkám, že tato brožura rozhodne za vás, zda očkovat či nikoli. Je psaná lékařkou, je v ní velká spousta informací a je zase dalším pohledem, který může pomoci v rozhodování, jak to budete chtít právě vy. 

Brožura je rozdělena do několika kapitol a na téměř čtyřiceti stranách se dočtete vše od počátků a vývoje očkování, principu vakcinace, přes druhy a složení vakcín, možná rizika očkování až po ucelený přehled očkovacího kalendáře, který máme v České republice. Zajímavou kapitolkou jsou pak pro maminky i mýty spojené s očkováním.

Moc se mi líbí, že ač je brožura psaná odborníkem, je čtivá a psaná jazykem, který je srozumitelný všem. Stručně, ale velice jasně se tak dovíte a porozumíte jednotlivým tématům. Po přečtení e-booku si můžete sepsat své vlastní plusy a mínusy očkování, přidat informace čerpané z dalších zdrojů a třeba vám právě tenhle text doplní mezery v celé problematice.

 

Vzhledem k tomu, že sama jsem lékařkou, obě dcery jsem očkovala. Na celou situaci ale nahlížím i jako maminka dvou krásných dětí a též očkuji s rozumem a ne vším, co náš trh nabízí a umožňuje. Vždy jsem ale ráda, když mám možnost pročíst informace z více zdrojů a ujistit se tak, že mnou zvolená cesta je kompromisem, za kterým si stojím jako matka i lékařka.

Pokud se vám brožurka líbí, najdete ji na adrese www.o-ockovani.cz a můžete si ji stáhnout a celou prolistovat. Celý e-book je věnovaný především rodičům, kteří chtějí objektivní informace  a nechtějí hledat na internetu ze zdrojů, které neznají.

V brožuře se pak dovíte i o stránkách a publikacích, které můžete považovat na důvěryhodné a prolistovat si tak weby jako ockovanideti.cz, vakcinace.eu nebo vakciny.net, které můžu i za sebe doporučit.

A když už se pro očkování rozhodnete, co můžete očekávat a na co se připravit? I o tom a dalším se srozumitelně píše v textech e-booku

-------

Tento článek vyšel s podporou www.o-ockovani.cz.

Muzu se zeptat proti cemu si ockovala sve deti a kdy?

9. čer 2017

Aby byly info z e-booku vyvazene,doporucuji tez napr. weby rozalio.cz ci poockovani.cz

9. čer 2017
Komentář byl odstraněný

Moc objektivně na mě tedy nepůsobí, už jen to, že se zde píše, že se klidně může hexa a očko na pneumokoky očkovat dohromady a není to o nic horší než očko zvlášť, když i SUKL vydal varování, že byl prokázán vyšší výskyt febrilních křečí pří očkování najednou a doporučují lékařům si očkování dohromady rozmyslet. A kde jsou nějaké alternativy jako schéma 2+1 a možnost dle vyhlášky odložit, možnost očkovat pneumokoky v jiném schématu... To jsou informace, které by měl rodič také dostat...

9. čer 2017

@sowelo26 tak koukam, ze to ani cist nemusim.. Dalsi proockujici kampan..

9. čer 2017

@sherilka to si netroufam hodnotit,preci jen je to pohled odbornika,ale z meho pohledu uzitecnejsi a objektivnejsi info najdu u Petrase na vakciny.net. A par veci,ktere bych jako rodic k rozhodovani uvitala mi tu chybi no.

9. čer 2017

@pajula123 Paji dekuji za doplneni, prvni z webu jsem neznala, druhy ano 🙂 Takze dekuji

9. čer 2017

@sowelo26 Moc dekuji za komentar. Ono je hodne narocne sepsat text, ktery by byl objektivni ve vsech pohledech, takze je treba brat v uvahu, ze lekarka ktera jej psala, je samozrejme pro ockovani a predstavuje tu klasiku, kterou schvauje Ceska pediatricka spolecnost. Proto neni treba zminka o schematu 2 plus 1 u hexavakciny. Ja dekuji za doplneni a komentar. Urcite by se k rodici, ktery se o situaci zajima, mely takove informace dostat a ja moc verim, ze tyhle otazky resi rodice s pediatrem svych deti. Vakciny.net je velice dobry zdroj a sama za nim tez stojim a souhlasim s timto zdrojem.

@sherilka Dekuji za komentar a predevsim za to, ze i kdyz mate na toto tema jiny nazor, nemate potrebu tu zde kamenovat a rozvadet nepekne diskuze. Za to velky dik.

@kafemaniak Dobry den. U svych deti jsem odlozila ockovani do 4.mesice (do te doby predpokladam ochranu placentarne prenesenymi protilatkami). Pak jsem ockovala bez rotaviru, klasicky jsem zacala hexavakcinou (Infanrix Hexa)a prevenarem (pneumokok), v 18 mesicich pak jednou davkou Priorixu (MMR - zardenky, spalnicky, priusnice). Doockovano zatim nemame a planuji druhou davku az mezi 5.-8.rokem zivota deti. Navic zatim mam u starsi dcery Hepatitidu A, kvuli skolce, kde se hepA vyskytla. Nic jineho zatim nemaji a planuji ve skolnim veku ockovani na klistovou encefalitidu (s nastupem na ZS) a meningokoka (pred nastupem puberty). Nutno rici, ze nikdy nemela ani jedna z dcer ani zvysenou teplotu, takze nebyl moc duvod z me strany, abych premyslela jinak. Doufam, ze jsem odpovedela na otazku, kdyby ne,klidne se ptejte 🙂. Hezky vecer

9. čer 2017

@mihsulka Dekuji moc za odpoved 🙂

9. čer 2017

jojo, to známe...proočkující = "věrohodný zdroj", protiočkující = "hysterky, biomatky sdružující se na pochybných serverech" 🙂)
ono opravdu stačí si spočítat 1+1.. i dle tzv. "oficicálních" informací maj očkování účinnost vždycky jen pár let...tudíž, "argumenty", který se oháněj tzv. proočkovaností společnosti a strašení ohledně možnejch epidemií jsou naprosto zcestný. pokud jste z generace, kdy jste neprodělali ty všecky dětský nemoci, na který se dneska očkuje, a byli jste očkovaný, dneska máte protilátky nula, možná kromě nějakýho tetanu... bojíte se vyjít na ulici, že chytnete kvůli tý strááášný epidemii spalničky? a že to přenesete na svoje ještě neočkovaný malý děti?

bohužel, doktoři samozřejmě vůbec nejsou blbý lidi, ale zřejmě často dost naivní/zmasírovaný a nekritický.
a kdyby to aspoň bylo promyšlený, aby to teda fungovalo na ty potřebný roky atd. a nebylo to postavený na hlavu🙂 viz. text. v peticihttps://e-petice.cz/petitions/petice-za-dobrovo...

9. čer 2017

@normalnimatka Dekuji za dalsi nazor, ktery muze pomahat maminka tady, aby si vybraly vlastni cestu, kterou s detmi pujdou. Plne respektuji, ze kazdy svuj nazor ma a je dobre, ze se o tema maminky zajimaji. Urcite netvrdim, ze je protiockujici maminky jsou za hysterky a biomatky a jako takove jsou neveryhodnou skupinou. Mame plno maminek, ktere neockuji vubec a jsou to rozumne zeny, ktere maji naprosto smysluplnne argumenty a neni duvod, proc je do ockovani tlacit. Na druhe strane jsou mezi nimi i maminky, ktere na vas mezi dvermi zakrici, ze ockovat nic nebudou, kdyz tetanus byl davno vymyceny... vzdy je to o kazdem z nas. Krasny vikend

10. čer 2017

@mihsulka jasně, já netvrdim, že jsi to tvrdila ty. jen to tak bohužel vyplývá ze všech oficiálních zdrojů, že toto je věrohodný a co nepodporuje očkování, je od hysterek a od nepodloženejch zdrojů.
hehe, vymýcenej tetanus je docela pecka:D ale podobně peckoidní mi přijde právě argumentace "proočkovaností" 🙂)

10. čer 2017

Tak za sebe myslím, že je jediná opravdu hloupá cesta, a to přečíst jednu věc nebo se odněkud něco doslechnout a dle toho se zařídit a vehementně hanit druhou stranu (jedno jestli neočko nebo očko). Děkuji tedy za rozšíření náhledu - je mi ale stejně líto, že místo toho, aby se relevantní informace dostávaly k maminkám oficiální cestou přes lékaře, člověk se musí proplétat miliony článků a doporučeními, aby si mohl ty informace zformovat do jasné podoby (osobně jsem tak strávila x hodin, než jsem to všechno nějak přefiltrovala, a to jsem přírodovědně vzdělaná).
Jinak je to prostě ale jako s podáním každého jiného léku (i u aspirinu jsou prostě možná rizika), ala pokud je to nařízeno, měly by být samozřejmě také řešeny odškodnění, atd. Myslím, že kdyby u nás probíhala smysluplná a rozumná debata odborníků s označením jak přínosů a rizik, tak by nedostávaly takový prostor ty dvě přetlačující se frakce farmakolobistů a protiočkohysterek, ale převládal by nějaký střední rozumný pohled na věc. Škoda no, protože myslím, že ten kdo nemá žádné ponětí o imunologii a fungování lidského těla, dle mého tedy nemá šanci všechny ty bludy a dezinformace (na obou stranách) ustát...

10. čer 2017

@verinikki Strašně moc děkuji za tento komentář. Plně souhlasím, že se dnes strašně špatně dostává k nějakým smysluplným informacím. Je i z každé strany jiný pohled na to, jaké informace jsou vlastně relevantní a veliká část maminek je ze strany lékařů nebere. Asi to vždy bude potíž, dokud bude existovat něco jako jeočkování "povinné". V Německu takto nastaveno nebylo, nucený nikdo není a proočkovanost je i tak veliká. Vždy když se něco přikáže, je logickým krokem vznik skupin, které budou proti. Takže ještě jednou díky za vás komentář a věřím, že i tenhle text některým maminkám pomůže. Hezký víkend 🙂

10. čer 2017

Ahoj nečela jsem všechny komentáře. Já dceru naočkovala povinným i nepovinným. Nikde jsem nic nečetla nehledala. Bylo to mé rozhodnutí a myslím správné. Dcera zatím na žádné očkování neměla nějaké reakce. Vše probíhalo v klidu. Neříkám, že nemůže chytnout nemoc na kterou je očkovaná, ale průběh nemoci může být mírnější.

14. čer 2017

Dobrý den, mám měsíční miminko a jsem více nakloněna ho neočkovat minimálně do 1 roku. Byla by tu prosim maminka, která to má podobně , že neočkovala nebo nechce očkovat? Ráda bych se ohledně tohoto kroku poradila s někým , kdo už má zkušenost . Pokud to sem nepatří , moc se omlouvám . Děkuji .

15. čer 2017

@ydnevendy Děkuji za komentář a jsem ráda, že dcera očkování takhle hezky zvládla 🙂

@azurinka80 Určitě nevadí, že tady píšete, jen pozor, že je lepší, když danou maminku znáte. Všeobecně internetové diskuze jsou neskutečně subjektivní. Určitě najdete i lékaře nebo maminky z blízkého okolí, které to podpoří nebo mají zkušenost. Držím palce 🙂 Hezký večer

15. čer 2017

@azurinka80 ahoj, pohledej třeba i tady na MK. třeba https://www.modrykonik.cz/group/2375/ nejsou tam jen zcela neočkující🙂 očkování posunout určitě lze, za mě moudrý oddalovat co nejdýl, když už něco očkovat.
Sorry za off topic;)

@ydnevendy jojo, to je rozhodně moudrý dítěti nasadit nějakej medikament, a poměrně dost kontroverzní, aniž bych si o tom cokoliv zjistila. a to je prosím ta "racionálně uvažující" část populace... 😂

16. čer 2017

@normalnimatka prosím ať se tu nedělají zbytečné rozbroje. Při horečce si taky valná většina i neočkujících maminek veme paralen a už se nestará o to, co konkrétně to vlastně je a že obyčejný paracetamol, který je v paralenu a panadolu a je nejlacinejší a nejsnažší cesta k selhání jater a to ani velka cast neresi pribalove letaky. Prosím každý se řídí svým vnitřním pocitem , tak to prosím respektujme. Můžete si jen říct, jak ráda jste, že to děláte jinak a podle svého. Děkuji

16. čer 2017

je tu prostor pro komentáře/diskuzi, tak diskutuju.

chci jen upozornit na to, jak jsou "moudrý" rodiče, který dítě bezhlavě napíchaj vším, co pan vševědoucí doktor řekne, a zřeknou se tak zodpovědnosti za zdraví svýho dítěte. kolik už bylo případů, kdy si takhle naivní a nezodpovědný rodiče hořce litovali, že si dopředu nic nezjistili, ale už bylo pozdě. tenhle přístup je ale bohužel všeobecně přijímanej jako ten racionální, což je fakt hodně smutný. takže tak🙂

16. čer 2017

@mihsulka moc děkuji , budu nadále pátrat🙂

16. čer 2017

@normalnimatka Nevím ale co jsem dceři daůa vím i proti čemu. Váš název normální matka je zřejmě jen váš názor. Bezhlavě to nebylo a paní dokorka nás do ničeho nenuila. Nevím proč mě uvádíte jako nezodpovědného rodiče. Aby jste jednou hořce nelitovala vy jak strašně urputně tady hájíte své názory a vaše dítě jednou neonemocnělo a pak jste si vy neříkala, že jste byla tak nezodpovědná a nedala ho očkovat. Takových maminek jako vy zarputilých je plno. Každý si to dělá po svém. Já nikoho nenapadám ani nepíšu že je nezodpovědný tak jako vy. Nevím ale myslím že jste jen chytrlínka která si vše vyčetla na internetu a dělá že vše ví a všemu rozumí. Myslím že nOrmální nejste už jen proto že vidíte jen svoji pravdu ale jestli je ta vaše pravda i rozumná ? To si každá maminka musí rozhodnout sama. Chci vás jen upozornit že né vše co je na internetu je pravda vy normální matko😂

16. čer 2017

@mihsulka
Dobrý večer, Vaše kolegyně si dala práci navíc, kterou ani nemusela dělat, je to příjemné zjištění. I když rozumím, že antivax zastánci přestanou číst někde u třetího odstavce. Ráda bych Vám ještě řekla, že jsem měla možnost vidět za posledních cca 15 let zdravotnictví v několika evropských zemích (DE, CH, SK ... naštěstí jenom základní zdravotní prohlídky) a musím říct, že práci lékařů v ČR si velice vážím. Samozřejmě systém by šlo vylepšit v mnohých směrech ale k tomu nejdřív musíme dospět my, lidi v této české společnosti. Ráda bych se zeptala ale na dvě očkování, encefalitida - vzhledem ke klimatickým změnám, předpokládáte, že bude docházet k zvyšování počtů infikovaných klíšťat a tím pádem narůstat pravděpodobnost encefalitidy nebo je to způsobené tím, že o encefalitidě se v minulých desetiletích až tak moc nevědělo/neřešilo a infikovaných klíšťat byl stejný počet? A druhé, meningitida - proč je z Vašeho pohledu přínosné/potřebné toto očkování? Děkuji Vám a přeji hodně úspěchů.

16. čer 2017

Dobrý den,
velice děkuji autorce za krásnou recenzi (a vůbec všem autorům na Modrém koníkovi za jejich názory, postředy a díla). E-book jsem si přečetla. Je psán hezky a srozumitelně, byť informace jsou v něm ty základní. Stejně to ale vítám, protože pro uvedení do obrazu o problematice je to super. Kdo chce, může se dále probírat portály jako vakciny.net apod., kde je šance porozumět všemu uvedenému již poněkud těžší.
Ráda bych se ještě vyjádřila k tomu, co zde několikrát zaznělo (tím nechci nikomu oponovat, jen přidávám další názor na kupičku). Očkování je zde od toho, aby ochránilo děti (ale i dospělé) v době, kdy jsou nejzranitelnější. Má jim tedy pomoct překlenout období, kdy jejich imunitní systém není ještě plně vyvinut, a pokud by se danou nemocí nakazily, mohlo by to pro ně mít i těžké následky. Odkládání na pozdější věk dítěte tedy vlastně celou tuto snahu boří a nechává dítě v kritickém období zranitelné.
Stejné je to i s očkovacími schématy. Kdo z nás zná všechna fakta a důvody, pro které je to pro ČR nastaveno tak? Kdo z nás má kvalifikaci na to, aby si určoval, v jakém schématu bude očkováno jeho dítě? Dokážeme dohlédnout všechny důvody a důsledky? Chceme to jen proto, že to jde, a že 3 je méně než 4? A opravdu jsou tu všichni jen od toho, aby nám škodili a tahali z nás peníze?
Obdivně vzhlížíme k zemím, jako je Německo, Švýcarsko apod., kde již dnes očkování není povinné. Je třeba si uvědomit, že je to proto, že je tam vysoká proočkovanost (a je dobré zamyslet se nad tím, jak k ní přišli), a zároveň rodiče i nadále očkují, ač nemusí. Nevypovídá to o nich, že jsou zodpovědní a chápou lépe principy očkování? A jak zde také zaznělo: Naše lékařství je vysoké úrovni, stejně jako poskytovaný servis a měli bychom si toho vážit, ač prostor pro zlepšení se vždy zcela jistě najde.
Neříkám, abychom se bezhlavě vrhali vstříc všem medikamentům. Jsem spíš toho názoru, že očkování vděčíme za mnohé, byť si to dnes možná nechceme připustit.
Respektuji názor každé/ho z nás a přeji vše dobré, ať už se na svých cestách rozhodnete pro cokoliv. Krásný den!

20. čer 2017

@amaranth Dobrý den, moc Vám děkuji za komentář a ne proto, že je "proočkovací". Vše jde napsat asertivně, i když to mnoho lidí neumí a je to tak trochu potíž pro maminky, ale i pediatry. Chci proto moc poděkovat za objektivní pohled na celou situaci. Hezké léto

20. čer 2017

Je to teď móda rozebírat věci co se nemusí. Já byla očkovaná dle doporučení své Mudry a také své dítko naočkovat nechám. Vychovám ji tak jak moje maminka nás. Já nestuduji medicínu abych se kafrala někomu do práce. Hrozně moc maminek je "chytrých" z internetu a diskuzí.
Já budu chránit své dítko jak to jen bude možné. Klidně si můžete myslet, že jsem šílená, že je to hnus...já se jen usměju, ať se každá z nás rozhodne sama jen se poraďte s odborníkem (skutečným odborníkem) -to je jediná moje rada.

22. zář 2017

Začni psát komentář...

Odešli