mollyweasley
12. črc 2020
543 

Jak Ostraváci na západ vyjeli

...jak skončili ve Sloupu a jak se jim tam líbilo...

Původně jsme na tyto prázdniny měli naplánovanou skoro tří týdenní cestu po Pobaltí. V dubnu jsme zrušili své rezervace s tím, že kdyby to v červnu vypadalo dobře, zarezervujeme si to znovu. Naštěstí jsme se rozhodli pro Česko, protože jinak by nám právě dobíhala v Estonsku dvoutýdenní karanténa, kterou Lotyšsko a Estonsko vyhlásilo v době našeho plánovaného přejezdu z těch dvou států.

No ale zpět k tomu západu. Letos jsme se rozhodli pro týden v místě, kde jsme nikdy nebyli ani my, ani nikdo z rodiny. Zaujalo nás České Švýcarsko. Protože jsme ale houby turisti, našli jsme si ubytování ve Sloupu, který je kousek od Švýcarska, kousek od Liberce, kousek od Mácháče a samotný je taky hodně zajímavý.

A kde jsme tedy všude byli?

Radvanecký rybník

Parádní místo na koupání, tak skvělé, že jsme se vykašlali na plánovanou návštěvu Máchova jezera a vždycky k večeru lenošili zde.

Vyhlídková cesta kolem Sloupu

Krásná procházka na skalní hrad, pak na vyhlídkovou věž a přes les zpátky dolů.

ZOO Liberec

Menší příjemná Zoo, kterou jsme za chvilku prošli, ale bohatě to stačilo. Bílí tygři měli zrovna siestu, zato lachtani se nám předváděli.

Ještěd

Původně jsme na Ještěd chtěli vyjet kabinovou lanovkou, ale na parkovišti u lanovky nebylo místo, tak jsme, k nelibosti dcer, jeli dál a zaparkovali na prostředním parkovišti. Jak už jsem napsala, zdatní turisté nejsme (aspoň my s manželem), proto nás dožralo, když jsme zjistili, že existuje ještě i horní parkoviště! 

Cestu k vysílači jsme si "zkrátili" zkratkou. "Neboj, mami, ty kameny určitě nebudou celou dobu."

Byly.

Pravčická brána

Zvládli jsme několikakilometrovou vyhlídku, zvládli jsme v jednom dnu Zoo i Ještěd, není nic, co by nás zastavilo! Cestu na Pravčickou bránu jsme zvolili z té strmější strany, všude bylo plno lidí, tak jsme se snažili vypadat nezdrchaně. Zpátky jsme šli přes dlouhou Gabrielinu stezku. Procházka to byla fajn, ale kolem pořád dost lidí, hodně nerovný terén, takže jsme se většinou dívali pod nohy a drželi děti, než abychom se kochali. 

Akvapark Babylon

No...jak bych jenom...už podle vzhledu budovy bylo jasné, že architekt jel na něčem zajímavém. Vnitřek budovy si dovoluji nazvat nejnevkusnějším akvaparkem v Evropě. Kvůli hygienickým požadavkům bylo přechlórováno, akvapark je plný uliček a zákoutí, které působí superklaustrofobicky. Nikde není místo na odpočinek, hodně temné a stísněné místo. Myslím, že jednou za život mi taková návštěva bude stačit.

Fotky z oficiálních stránek webu, krásně osvětlené...)

Sklářská dílna Lindava

Tady jsem se vůbec netěšila, nezaujalo mě to ani trochu, ale manžela ano, tak jsme jeli. A změnila jsem názor ihned. Nejdřív jsme si prohlédli sklárnu opravdu při plné výrobě, parádní podívaná. Holky si pak opískovaly vlastní skleničku a všichni tři nakonec i vyrobili vlastní skleněný výtvor (vázičku a krygl) foukali sklo, točili...a tak. No a v místní restauraci mají boží jídlo. Jakože ale fakt dokonalé.

Pekelné doly

Filmové peklo z pohádky S čerty nejsou žerty, dnes motorkářský klub. Nezaujalo mě to ani trochu, ani místo, ani jídlo, ani prohlídka podsvětí a rozhodně ne ceny. 

Jediné plus mají za toho Babiše.

Panská skála

Tady se pro změnu natáčela Pyšná princezna. Geologicky hodně zajímavé místo, do hodiny projité, krásné prostředí. 

Sloní kameny

Tyhle různé přírodní srandičky u nás prostě nemáme. Úžasné. Obhlédnuto za krátkou pauzu na cestě domů.

Co závěrem...bydlíte tady? Gratuluju a doufám, že si svých pokladů užíváte nejen o prázdninách.

Nebydlíte tady? Zajeďte si sem!

Bydlime kousek, pod Milesovkou 😉

12. črc 2020

Perfektní!!! Příští rok se tam chystáme, díky za tipy 👍👍

12. črc 2020

Byli jsme v Liberci vloni.Dali jsme jeden z IQ parku a pri nahlednuti do utrob Babylonu jsem mela uplne stejne pocity... Blazinec 😊😊

12. črc 2020

Bydlela jsem v Liberci a neznám žádného liberečáka, který by chodil do Babylonu. V Liberci je starý, ale skvělý bazén s dvěma dlouhými tobogány, širokou skluzavkou, venkovní vodní řekou, .... V Babylonu jsem.mela ráda IQ park (spíš pro menší děti), nebo naproti IQ landie. Pro liberečáky je Babylon ostuda, škoda že spousta lidí si to ve spojitosti s Libercem vybaví jako první ☹ přitom je tam tolik jiných krásných věcí.

12. črc 2020

Babylon, no... Je dobře, že voda je přechlorovaná, protože večer je v temných zákoutích celkem rušno 😀

12. črc 2020

Diky za tipy... Presne popisujes vsechno, co chceme za tri tydny zazit, plus tedy ten prvni tip na ten rybnik zkusime... Zatim byl v planu Machac... 🙂

12. črc 2020

@lekky My jsme tam chodili až po šesté večer. Zaprvé byl už vstup zdarma a zadruhé jsme přes den stejně měli jiné aktivity. Při hezkém počasí tam podle mě není k hnutí, ale to asi ani na Mácháči

12. črc 2020

@mollyweasley uvidíme -- hlavně jestli bude počasí na koupání... zaujal mě ten písek okolo, to je super pro děti... a doopravdy Hřensko byla davovka? docela se toho bojím, z minulého roku mám zprávy, že tam byly doslova fronty a čekačky se dostat až k té bráně, natož na její vyhlídku...

12. črc 2020

Krásné napsáno, super tahák pro výlety, dekuji👍👍👍

13. črc 2020

@lekky Jo, tam fronta byla. My jsme to vzdali a šli rovnou zpátky po té Gabrielině stezce. Nemusíme být úplně všude.

13. črc 2020

Pecka, krásná dovolená. Tato část republiky nás taky láká, ale letos to vyhrálo Kokořínsko.

13. črc 2020

Bydlime, jsme Jablonecaci, Liberec znam velmi dobre, mela jsem tam babi a dedu. U nas je krasne.
V Babylonu jsme byla cca pred 11 lety a podobne pocity jsem mela. Uz jsme tam nikdy nesli. LBC i JBC bazen jsou mnohem lepsi.
Jedine, co z tohoto vyctu neznam, je to Peklo, a ani me to nelaka. Jinak jsme byli vsude, leckde mockrat.
Jested by se mel vylezt po svych. Pak je to teprve pecka. Mame vyjeto nekolikrat na kole, mockrat pesky jak po turistickych cestach, tak pod lany a konec po tech kamenech, co popisujete, tuto cestu i bez bot, i decka to sly bosy. Jednou na motorce, jednou lanovkou, aby deti mely zazitek, autem nikdy. Jested je srdcovka. Te lanovky nemusite az tak litovat, ona byva nacpana, ze si clovek pripada jak v prazske tramvaji, i ty ucha na drzeni od stropu visi. Lanovka je zajimava technicka zalezitost, ale samotna jizda az takovy zazitek nebyla, pri tom poctu lidi.
Sloup je fajn, ale kemp u rybnika za me nic moc, znam spoustu kempu a tenhle neni zrovna top, socialky jak za krale klacka. A jak pisete, pri hezkem pocasi tam neni k hnuti, tak jako na Machaci.
Moc hezka reklama na nas kraj, diky za pocteni.

13. črc 2020

@jasekd pro nás byly hlavně ty skály a kameny jak z jiného světa. To jsme si užívali moc. Jinak vysokou horu, jezero a akvapark najdeme i u nás, že jo 😄

13. črc 2020

@mollyweasley no jo, tady jsou vsude nejaky sutry a skaly, cloveka uz to ani nebavi 😀 vsude les a skala. Me zas bavi treba Ceske Stredohori, pole, louky, a z toho ty kopce, je to zas neco uplne jinyho nez tady. Mame tam pribuzne a moc rada tam jezdim.

13. črc 2020

Díky za tip na výlety, jedeme letos na 6 dní, jsem zvědavá, co stihneme. Máme to fakt naplánovanébna každý den něco. Ještě bych zmínila Lesopark Horka, tam se určitě s klukama chceme podívat 🙂

17. črc 2020

@lekky na Machac se podivejte, ale posledne byl kvuli sinicim zakaz plavani. tak si to zjistete predtim. Jinak se da hezky obejit, za zminku stoji i prilehla zricenina Bezdez.

17. črc 2020

@lekky Hrensko doporucuji vzit opacnou cestou . tudiz zezhora a dolu, lodicky jsou skvely zazitek, doporucuji obe soutesky.

17. črc 2020

Holky chystáme se tam taky, ale mám 2 dotazy:
1) Můžu poprosit o info, kde jsou ty Sloní kameny?
2) A můžu dotaz k IQLandii a IQParku? Máme děti 8, 6 a 4 roky. Všechny bystré a zvídavé (o nejmladším manžel opakovaně prohlásil, že by měl jít k zápisu do školy teď spolu s prostředním), ale pochopila jsem, že prostě pro malé je IQPark a pro větší IQLandia. Nějak se mi příčí děti dělit (v Brně ve Vidě je vyžití pro všechny a jsme celá rodina pohromadě a jsme tak prostě zvyklí). V tom Liberci si to nedokážu úplně prakticky představit, jak to je? Nějaké rady, tipy, zkušenosti...? Např. přežije to mrně v IQLandii, pokud by to bylo jediné dítě, kvůli kterému by to nebylo úplně vhodné?
@mijosek Lesopark Horka máme také v plánu 🙂.

22. črc 2020

Začni psát komentář...

Odešli