mufino
14. led 2018
1401 

Můj třetí (čtvrtý) porod

Vždy jsem říkala  , že  ty co rodí dobrovolně doma , jsou blazni.

No nedobrovolně jsem si domácí porod střihla. 

První dcera se mi narodila 31.3.2010 do 6 hodin od první kontrakce. Měla jsem pěkné křížové bolesti, ale jako prvorodička jsem si říkala, že to bude asi ještě horší . No museli me nastřihnout, 1,5 měsíce jsem si nemohla sednout a rikala si už nikdy.

V roce 2012 srpen jsem musela ukončit těhu pro těžkou VVV. Bylo to těžké období. 

Ale 20.11.2013 se mi narodila druha dcera. Tu museli vyvolávat...placenta byla z půlky kaput. Kontrakce nastoupily hned po první tabletě...tu mi zavedli cca v 15:30 a ve 21:21 byla venku....bolesti byly silnější, rychlejší, opět křížové bolesti do zad. Mala byla menší, takže bez nástřihu a ja jak rybička. 

To jsem si říkala, že uz mam hotovo...žádné další nebude.

No rozvedla jsem se, jiný  partner a hups neplánovaně jsem otěhotněla.

Kdyz vezmu , že předchozí těhu byla celkem pohoda. Kromě tvrdnutí břicha mi nic  nebylo. 

No teď , teď jsem si to vychutnala i s třešničkou na dortě. 

Od půlky byla pro mne jakákoliv prochazka utrpení. Jít  s holkama do školky a školy....trpěla jsem. Vůbec jsem si to neužívala. Krom toho se mi rozjela deprese, protože prvni screening vysel pozitivni na Douwna a mně to hodilo zpátky do roku 2012. 

Byla mi nasazena léčba a můj  stav se zlepšil.  Naštěstí po odběru z placenty vyšlo vše v pořádku a třetí holka.

A co se nestalo.  Hezky den před terminen ( 23.10.2017) přítel vstal do práce ( cca v 5:30 ) a ja ucítila jakoby bublinku a lehce teplo....vylítla jsem na záchod  a koukam zátka ( lehce krev y pak ze mne vylítla ). Ja byla v klidu...říkala jsem chlapovi, že  u první to bylo az večer a ted asi to bude dříve, když je třetí. Šli  jsme si lehnout. To jsem cítila lehké tlaky do podbřišku.  V 7 vstávaly holky do škol. Mně  se bolesti pohybovaly cca po 3 az 6 minutách.  Já bxla stále úplně v klidu...přeceto tak bylo u první a u druhý, tak proč bych plašila. Jelikož  dcera měla půlenku, tak po osmé hodině  šli.  Ja jsem citila tlaky o malinko větší, ale stále pohoda a hlavně  jen podbřišek a ne záda  jako předchozí. 

No jenže humor me velice brzo přešel. Najednou jakoby někdo cvaknul vypínačem a nastala velká změna. 

Bolesti byly mnohem intenzívnější, snad po minutě až dvou . Bolest byla milionkrát horší než u holek. Bylo něco kolem 8:30.

To jsem psala chlapovi ať si pospíší, že  je to najednou mnohem horší a mam co dělat. 

Udělalo se mi zle, ani nevim jak jsem se dostala na záchod...no průjem a zvracení...opravdu při těch ukrutných bolestech, super zážitek. Chlap přišel , že  teda jedeme. Ja se vypotacela ze záchodu a v bolestech se svalila na zem v předsíni. Jedině čeho jsem byla schopná  ( naříkaní skrz bolest nepočítám  ) , křiknout na chlapa, že už to nedám a ať vola sanitku. 

Já jak jsem se kroutila bolestí, tak jsem si snažila  sundat leginy. Mezitim chlap volal..řekl co se děje, přepojili ho na pána co měl radit po telefonu...no ja si jela svoje, protože malá šla prostě ven. 

Celkem to bylo na 4 zatlačeni.

Prvni...to se přiblížila hlavička...tu jsem si nahmatala....mezitím vim, po telefonu radil, ale chlap mu řekl něco v tom smyslu, že  vím co mám dělat a že to dělam....

Druhe ....hlavicka byla  na půl  venku...

Třetí...hlavička krásně venku...to si vybavuji, že  se chlap ptal, jak je sanitka daleko...odpověď...500m od Vás...

Čtvrté....to krasně vyklouzla ven. Odhad času asi na 9:10.

Vybavuji si, ja pan křičel do telefonu, že  neslyší plakat miminko.

Já si malou vzala na sebe, zabalili jsme ji do ručníku...otírala jsem ji od mázku a hlasitěji rekla..mala zabrečela a dýchá a vrti se.

To uz ze sanitky tukali na dveře. 

Přestřihli šňůru a doktor ji začal ošetřovat. Mně dali kapačku moc jsem se jim nezdála...take po té bolesti. 

Naložili nás a odvezli. 

No v nemocnici jsem po 2 dnech podepsala revers a šla i s malou domů . Měla jsem dost toho, že si mysleli, ze to byl úmyslný domácí porod. Dále mi malou na kojení chtěli dat az dalsi den...kvůli lékům na depresi, že nemám papir od dr. že mohu kojit....řekla jsem jim svoje, dala číslo ns doktora a malou, že prostě chci.

Takže když to shrnu. 

Tento porod byl nejhorší v mém životě, co se bolesti týče.  Omlouvám se všem, protože jsem říkala, že to přehánějí, co tak řvou, vždyť se to vydržet dá. N, tentokrát jsem si zařvala, myslela jsem si, že snad zhebnu a to prosim trvalo cca 45 min jenom.

Toto už nikdy zažít nechci.

Ale co se týče samotného porodu.

Ten byl nejkrásnější co jsem měla. 

Nejenom, že jsem mela polohu jaka mi vyhovovala, ale ja si prvně opravdu uvědomovala svoje tělo jak při tom porodu pracuje a také jsem vnímala malou. Byla jsem to jenom ja a ona...nic a nikoho jiného jsem nevnímala..jenom nás dvě.

P.S. Píši z mobilu. Omlouvám se za chyby...slohy pro mně nikdy nebyli. 

Uplne mi jde mraz po zadech 🙂 pred dvouma mesici jsem porodila moji krasnou Marusku taktez doma v obyvaku. A prubeh byl docela podobny, rikala jsem si, ze me by se to stat nemohlo. Byla sobota, pohodicka, odpoledne odesla zatka a pak kontrakce nic moc, spis zadne. navecer uz se neco delo, ale porad asi tak jen parkrat do hodiny. ale spat jsem nemohla a jeste v noci psala se segrou, ze uz se neco chysta.
Potom uz si moc nepamatuju casovy sled, ale se segrou jsem psala jeste ve dve h v noci a to bylo dobre. Pak jsem si dala sprchu abych teda vedela, jestli jo, nebo ne 🙂 vzbudil se manzel, a resili jsme hlidani pro starsi, ze bysme teda jeli pomalu. Zavolala jsem sestru a cekali jsem az prijede, ale najednou to zacalo jedna kontrakce za druhou a silena bolest, presne vim, jak ses citila 🙂 to bylo nekonecne, nez prijela, uz se to nedalo vydrzet a taktez jsem zvracela i to druhe, to bylo stejne i pri prvnim porodu.
Veci uz byli v aute, jen jsme cekali na segru, konecne prijela, ja jsem dosla k autu, ale nebyla jsem uz schopna nastoupit. Uz jsem citila, ze to nebude dobre, takze nikam nejdem a na manzela akorat at vola sanitku.
Doma jsem stezi dosla na gauc a uz to slo.. bylo to silene, ty bolesti, to co jsem predtim prozivala za nekolik hodin, bylo ted vmestnane do jedne hodiny necele. Sestra uz videla hlavicku, kdyz se priritili zahranari aby pani dr chytala hlavicku. 😀 Poraneni zadne, okamzite strasna uleva a odvezli nas s malou sanitkou do porodky. Tam se na nas taktez divali, jak bych byla nejaka domorodka, A byli teda nekdy hnusni.
A to uz jsem byla zaregistrovana v jine porodnici, navic, kdybych chtela rodit doma, tak v klidu porodim a nevolam sanitku 🙂
Nejradeji bych sla s malou taky hnedka domu, ale bohuzel mala mela nejake komplikace, ne zpusobene porodem, ale jeji srdecni vadou, takze jsme sli az za 14 dni.
At se vam dari!

14. led 2018
mufino
autor

@lela36 přesně to jsem rikala take, ze kdybych chtela rodit doma, tak si urcite nevyberu podlahu mezi koupelnou a botnikem 😉
Též ať se Vám dari !

15. led 2018

Trošku mimo téma, ale co je půlenka???

15. led 2018

Zvládli jste to perfektně. Naprosto ti věřím,že jsi nevěděla jak daleko jsi. Já jsem uklidňovala manžela,když zvonil na nemocnici že rodíme,ať nepřehání. Za 30 minut příjem a otevřená na 8. Druhý porod 5h,dojeli jsme do porodnice a já úplně otevřená a malý za 50 minut venku. Teď jsem těhotná potřetí,porodnice kousíček,ale klidně to může dopadnout jako u vás. Někdy je to prostě rychlovka.

15. led 2018
mufino
autor

@hojda ze vjedna pulka tridy ma od 8 a druha pulka od 8:45

15. led 2018
mufino
autor

@andelka no dle sester...kdyz je to treti, tak je přece jasné ze to bude rychlé

15. led 2018

@mufino Právě že třetí porody jsou (většinou) rychlé. My jeli do porodnice hned při prvním náznaku kontrakcí (do města i do porodnice to máme cca půl hodiny rychlou jízdou) a že když to nebude porod, tak aspoň nakoupíme... Po cestě už jsem věděla, že rodím, takže jsme opravdu jeli rovnou do porodnice, kde jsem jim řekla, že je to třetí dítě a že kontrakce už mám cca hodinu (než jsme se sbalili, než jsme dojeli, na vrátnici porodnice měl chlap problém s našim parkováním přímo v areálu ?!? - to nepochopím). No, ale byli v klidu - prý počkejte si, pak mě napojili na monitor... pak mě chtěli prohlédnout, ovšem s převlékáním už mi museli pomoct a když jsem vylezla na "kozu" a doktorka mě začala prohlížet, tak začala křičet, že už rodím a museli mě odrodit na ambulanci :D. Udělala jsem jim tam pěkný vítr, protože během chvilky museli donést spoustu věcí a bylo to jen pár minut před půlnocí, takže už měla vrchní sestra uzavřený stav nebo výkaz nebo co (kolik se narodilo dětí) a musela to předělávat. Navíc ode mě neměli ani žádný papír nebo vyjádření, skoro žádná data (jen měli v ruce těhotenský průkaz, který si na začátku vzali) - předporodní vyšetření se prostě nestihlo :D. Já si jen pamatuju, jak jsem se bavila, že jsou tak v klidu, když jsem třetirodička... no taky to tak dopadlo 🙂. Ale byla jsem ráda, já bych doma klidně i rodila, ale vím, že manžel by to psychicky nedal, takže jsem byla ráda, že to bylo v porodnici (už jsem to tam znala, takže mě nemohlo nic moc překvapit ani z té negativní stránky) a přitom si to to dítě udělalo vlastně tak trošku po svém 🙂.

15. led 2018

@mufino Díky, to jsem ještě neslyšela.

15. led 2018

@mufino aha. No tak ještě že to máme blízko. Mně ani jednou nenapadlo,že jsem tak daleko. Jako u druhého,podle kontrakcí mi bylo ve 22 h jasné že to tu je,volala jsem dule,a ta též řekla ať jedu,než jsem se sbalila a sehnala odvoz bylo skoro 23 h. Malý se narodil pár minut po půlnoci. Kontrakce byly od 19h,ale nic moc.
Teď budu rodit po 6 letech..to asi není ještě takový odstup co?

15. led 2018

@verdos to je mazec. Mně se sestra na monitoru ptala,jestli už mám takové kontrakce,na jaké vypadám,odmítla jsem si lehnout,na monitoru to asi tak nevyznělo,ale já už byla skoro úplně otevřená a když mě teda milostivě předala na porodní,tak malý se narodil za 30 minut. Stihlo se velké kulové,jen rychle rychle posbírat věci,na příjmu rodit nechtěli očividně.

15. led 2018

Bulím jako želva ❤ Jste bojovnice! Máte můj VELIKÝ obdiv! Za vše. Od bolesti ze ztráty miminka, přes rozvod, nového chlapa, porod doma až po revers v nemocnici, kde se zaměstnanci nechovali jako profesionálové, ač jste byly vy i dcerka v pořádku a byli plní odsudků!! Ať se máte krásně, celá rodina 😘

15. led 2018

@verdos přesně, můj třetí byl neskutečný, kdyby mi nepraskla voda, porodila bych doma.. protože bolesti byly slabé ještě ráno v 6h a v 6:21 byla malá venku.. v porodnici jsem byla od 4hodin protože mi před 3hodinou ráno praskla voda, kdyby se řídila bolestmi, nestihli bychom to, to bych vyjela až po 6h ráno a rodili bychom v autě 🙂 od té doby vím, co je to "nestihnout dojet" 🙂

15. led 2018

Jo voda nepraskla ani u jedne, takze podle toho jsem se ridit nemohla. Praskla vlastne az pri samotnem tlaceni na svet. Ale segra byla pohotova a stihla i rucniky dat podeme. Zato manzel se zdrzoval v kuchyni radeji 😀 a divila jsem se, ze se ani starsi dite neprobudilo tim revem, pritom spala hned vedle.

15. led 2018

Souhlasil, všichni co chtějí plánovitě rodit doma se na to připravují. Fyzicky,psychicky, vybaveni,doprovod... Sanitku volají jen když jde opravdu o život :D Každopádně at tak či tak, je tu vidět neprofesionalita našich zdravotníků. Stačí přejet par metru za čáru a přístup je úplně jiný.

15. led 2018
mufino
autor

@hanacvej Děkuji 😘

15. led 2018
mufino
autor

@pindrusice buhuzel, nerikam ze všichni, ale z vetsiny jsem to citila...jsem si pak říkala, ze jsem rovnou mela zavolat detske, kterou mame přes ulici 😀

15. led 2018

Boží, stručně, jasně a výstižně a přesně to vystihuje rozdíl mezi tím, když jste na to sama, nebo když kolem vás lítá tisíc lidí a říkají, co máte dělat. Gratuluji 🙂

16. led 2018
mufino
autor

@skirt přesně tak. A je to veliký rozdil...delat to co mam a delat to co muset

16. led 2018
Komentář byl odstraněný

Ja zazila totez, ale bohuzel jako nezkusena prvorodicka, ktera verila tomu, ze to vsechny hrozne boli. Cely den mi bylo divne.. a sla jsem spat, pak sla na wc a telo se zacalo cistit (volali jsme por.asistentku, ktera byla domluvena na doprovod), "ok zavolejte az zacnou kontrakce" a behem 5 minut zacaly, ale hned co 3min, dojela behem 25 minut ja ve vane, s tim, ze asi pojedeme tedy do te nejblizsi porodnice (ale nemela jsem pocit, ze by neco bylo v neporadku..) ona prijela a rekla, ze uz nikam nejedeme.. ze uz to je konec, a rodilo se, a volala se sanitka, dojeli k hotovemu, takovy to byl ficak. Jako byt tam sami, tak jsme uplne v pr.. placenta sla ven az v porodnici, ja samozrejme ztratila hodne krve, maly musel ma JIP, mohli jste vysvetlovat na 100x, ze takovou rychlost jako prvorodicka necekate, ale nikdo neveri samozrejme se na nas vsichni divali jako na zamerne domorodicky. Dlouho jsem si davala za vinu, ze jsem to poznat mela.. ale az druhy porod me ujistil v tom, ze na poprve nemohla, posledni mesic otevrena na 4, pak tyden pozorovani, pak domu a den pred terminem 2 kontrakce, jedna dopoledne a jedna v 13 h, pak zase nic, 18 h prijem na box na 6 otevrena, kolem 19 h klyzma a zase nic, az prisla dula, nahnala nas do sprchy, dala mi teply obklad na zada, ihned 20 minut vypuzovacich kontrakci a mala byla na svete. Placenta opet hodinu. Zpetne jsme se dovtipili, ze ja bezne kontrakce necitim, ani nejsou videt na monitoru, a pak prijdou jen ty finalni...3.dite radeji ne

16. led 2018

Taky jsem si teď střihla neplánovaný domácí porod, cca 45 minut od první kontrakce (orientačně, nikdo nekoukal na hodiny), během pár minut klapka, střih, bolesti co 1-2 minuty, takže nestíháš ani nabrat dech, trochu šílený pocit. Stačilo jen se tomu nebránit, to nezastavíš 🙂 A taky jsem si zařvala, neb intenzita neskutečná. Ale jak už jsem cítila hlavu, přišla ta správná úleva a už bylo náramně. Úplně se v tom tvém popisu průběhu vidím. Jen u mě to nejsou ještě ani dva týdny po akci 😀

8. lis 2018

Začni psát komentář...

Odešli