nyc09
1. čer 2017
3773 

Dopis tobě, která nemůže mít děti

Mám pocit, že ti rozumím, alespoň o trochu líp. "Jak mi můžeš rozumět? Ty, která máš dítě?" Zeptáš se s bolestí v očích. 

Jak ti můžu rozumět já, která jsem cítila růst nový život ve svém těle? Já, která jsem nevešla do dveří a kolem které se všechno točilo. Já, která jsem během hodin zažila tu nejintenzivnější bolest a tu největší euforii v momentě, kdy jsem porodila. Já, která má doma malé dítě objevující svět. Já, která mu fouká bolístky a drží ho v náručí. Já, které říká "mami." A přece mám pocit, že ti rozumím, tak trochu líp.

Lidé, kteří říkají, že ti bolest něco dá, lžou. Bolest ti nedá nic, to jen ty sama si v sobě musíš přerovnat myšlení. Lidé, kteří říkají, že ti nemoc něco dá, lžou. Moje nemoc mi nedala nic, moje nemoc mi vzala možnost být znovu těhotná. "Jsou tu přeci možnosti," řekneš mi ty, která jsi prošla vším co ti nabídli a pak jsi čekala s nadějí, která se pokaždé změnila v zoufalství. "Ano, možnosti tu byly," odpovím ti. Ano, možnosti tu byly, ale s mojí diagnozou a vědomím toho, že na odebrání vajíček je potřeba hormonů, které moje tělo v tu chvíli nepotřebovalo. S mojí diagnozou, kdy dalších minimálně pět let budu brát prášky, které mě možná uvedou do předčasné menopauzy, se možnosti změnily v nic. Mám pocit, že ti rozumím, tak trochu líp.

Pamatuji si jak mě před čtyřma lety v době "tak to zkusíme a uvidíme" napadlo, že se to nemusí zadařit. Ta myšlenka vlastně nikdy natrvalo v mojí hlavě neuvízla. Tehdy to nebolelo. Tehdy nebyl čas. Musela jsem spát a živit toho novýho človíčka uvnitř. Nikdy mě nanapadlo, že se jednou budu potýkat s pocitem "nikdy víc!" Ten pocit, který je někde hluboko v hlavě a krákorá mi do ucha jako ten černej havran "Nikdy, nikdy víc!" Ten pocit tam někde hluboko v břiše, který mě svírá a svírá až mi nedovolí dýchat a mě pak vrhknou slzy do očí. Ten pocit, který někdy vypluje na povrch, když vidím těhotnou maminku. Mám pocit, že ti teď rozumím, tak trochu líp.

Taky jsem byla jednou z těch těhotných, které se štastně valí ulicí. Nevěděla jsem, že je ti tak strašně. Nevěděla jsem, že tě může bolet se na mě podívat a že tu bolest skrýváš úsměvěm. Ta bolest není vidět a je tam, tam hluboko v tobě, viď. Ta touha držet miminko v náručí a dívat se mu do očí. Ta touha poleví, viď? Já vím, někdy je silnější než jindy a někdy není vůbec. Tak to je alespoň pro mě, která ti rozumí jen tak trochu líp. 

Někdy se mi chce křičet na to, jak je život nespravedlivej. Někdy se podívám na věci, který jsem schovávala "na to další" a přes slzy se směju. Směju se, když si vzpomenu na ty okamžiky, kdy v těch teď prázdných tričkách pobýval můj chlapeček. A třeba zase jednou bude nějaké moje miminko nebo malé dítě. Dítě, které mě nebude kopat pod žebra a které tam někde pro mě určitě je. Dítě, které bude chtít, abych ho objala a pochovala. Já vím, že tobě rozumím jen tak trochu líp. 

Tobě rozumím jen tak o trochu líp, já jsem tady a ty tam. Obě ale slyšíme ten hlas v hlavě "nikdy víc!" Obě máme v sobě tu touhu a tu prázdnotu. Já vím, že jsme obě jiné, ale něco nás přece pojí. Kamarádko, které teď rozumím jen o trochu líp.

https://www.facebook.com/Mamazavodou/

http://mamazavodou.blogspot.com/

#blogujeme

#mk_blog_academy

#rodina_vztahy

#otehotneni

#materstvi

Moc krásně napsané 😙

1. čer 2017

Nemám slov! 😘

1. čer 2017

😪😪❤️

1. čer 2017

krásně napsané

1. čer 2017
1. čer 2017

Napsané srdcem, tak moc pravdivé...❤

1. čer 2017
1. čer 2017
1. čer 2017

Rozbrečela jsi mě🙂 Děkuju ...

1. čer 2017
Komentář byl odstraněný

😢 Hezke

2. čer 2017

Připomnělo mi to ty dlouhe 2 roky snažení...vyšetřování a konzultace na IV klinice..resultat "přirozeně neotehotnite". .a pak tu euforii z tech neočekávaných a zcela přirozenych // na testu 😍 a teď jsem 22 tt😊

2. čer 2017

Dokazes slovy vtahnout do svych pocitu... ale diky lecbe mas moznost tu byt se svym synem a videt ho vyrustat, i to je dar...

2. čer 2017

@bledulka84 Krásně napsané...

2. čer 2017

Brecim, jsem ta šťastná, co nikdy toto zatim řešit nemusela, ale.úplně jsem se do toho vcitila. Ale taky proto, ze dnes už vim, o co všechno bych přišla. Bez té zkušenosti bych to vůbec netušila. Je hrozné, když člověk ví, o co přichází. Ale o to víc buďme vděční za to, co.máme.

2. čer 2017

Úplně mi z toho článku mrazí v zádech☹ Napsané je to dokonale, ale ta bolest za tím...😢

6. čer 2017

Nikdy tomu nebudeš rozumět úplně, ale trochu asi nejspíš ano 🙂 je to nádherně napsaný, hodně pocitů si přesně vystihla. Jdi se ale podívat na svého synka a věř, že právě on je důvodem, že můžeš být ráda žes to nikdy nepocítila tak bolestivě, jako ty z nás, které děti nemají a nemůžou mít. Každopádně, smekám jak krásně jsi to napsala ;)

13. čer 2017
nyc09
autor

@515ka Ja vim, že tomu nikdy úplně neporozumím, to se nedá, pokud to nezažiješ...

13. čer 2017

@nyc09 rozumím ti. :* Na druhého syna jsem si pockala tři roky...

14. čer 2017

No comment, slza za slzou... slzy tečou samy... díky za návrat do reality, důležité je tady a teď...Poklona, klobouk dolů, do života už jen to dobré...

18. srp 2017

Supr perfek psané

2. črc 2019

Ja se uz nigdy nedockam

2. črc 2019

Začni psát komentář...

Odešli