pr_clanek
19. říj 2017
1150 

5 tipů, jak budovat důvěru a otevřenou komunikaci mezi rodiči a dětmi

Pokud si s dětmi povídáme od dětství, vznikne pouto, které vydrží i v náročné pubertě. Povídáte si ale správně? Jak na to, abyste pomocí komunikace budovali vzájemnou důvěru a otevřenost, radí speciální pedagožka Mgr. Ivana Vlková.

Dejte najevo, že se zajímáte

Jak bylo ve škole? Máš hotové úkoly? - Z automatických otázek se nic nedozvíte, protože na ně si dítě navykne odpovídat automatickými odpověďmi. Pokud u toho navíc vaříte nebo pracujete na počítači, dítě nemá pocit, že by se mělo namáhat vyprávěním detailů, jelikož ho pravděpodobně stejně příliš nevnímáte. Najděte si na sebe chvíli, kdy si sednete a budete vést plnohodnotnou konverzaci. Například u večere nebo u snídaně.

Neptejte se jen na povinnosti

Pokud se dítěte budete ptát pouze co bylo ve škole, jestli má hotové úkoly a zda si uklidilo pokojíček, zafixuje si komunikaci s vámi jako něco nepříjemného. Ptejte se na kamarády, na nové hračky, které momentálně “frčí” nebo společně plánujte dovolenou. Chcete se dozvědět, v čem jsou vaše děti lepší než vy nebo jestli už někomu daly pusu? Netradiční témata vám nabídnou třeba Povídačky na cesty ze vzdělávacího konceptu Kvído od Albi. Více informací najdete na www.kvido.cz.

Odpusťte si hodnocení

Rodiče mají někdy tendenci každou informaci, o kterou se s nimi dítě podělí, oplatit hodnocením nebo názorem. Někdy se chce ale dítě jen svěřit bez obav, že bude pokáráno. Zkuste čas od času nebýt jen “rodič”, ale vžijte se do role kamaráda.

Komunikujte rovnocenně

Vzájemnou důvěru pomůže vybudovat, když se s dětmi podělíte také o vlastní zážitky a příběhy z dob, kdy jste byli v jeho či jejím věku. Vám vzpomínání na dětství pomůže lépe se vcítit do aktuálních pocitů vašeho dítěte, potomek vás zase na chvíli uvidí jako “parťáka”, který řešil podobné problémy, a ne jen jako dospěláka, který mu nerozumí.

Hrajte si

Také hry vám pomůžou naladit se na podobnou vlnu. Vždyť právě hraní i v nás dospělých probouzí dítě. Vhodné jsou hračky, které zároveň rozvíjí fantazii, jako například Pohádkové divadlo ze vzdělávacího konceptu Kvído od Albi. Dítě pomocí obrázků, které padnou na kostkách, samo rozvíjí příběh odehrávající se mezi kulisami farmy, pirátů nebo princezen a rytířů.  

Povídačky na cesty, k dostání v prodejnách Albi a na eshopu eshop.albi.cz

Pohádková divadla, k dostání v prodejnách Albi a na eshopu eshop.albi.cz

Podotkla bych pouze to, že si myslím, že je správné komunikovat u vařenía dalších psychicky nenáročných čiností...aby se dítě naučilo vnímat své okolí a povídat si při nějaké nenáročné práci. Když to neumí, potřebuje pak k jakékoli komunikaci klid a pak to vypadá tak, že v běžném životě a v partnerství se s ním komunikovat nedá...protože fungovat jen tak, že si v danou hodinu sedneme a soustředíme s epouze na povídání je hrozné 🙂Mluvím z vlastní zkušenosti s člověkem v jehož rodině byla komunikace pouze stylem " déšť ští ve Španělsku zvlášť tam kde je pláň" a na všechno osobnější a provozní a praktičtější musel být speciálně čas a nálada všech 🙂.

19. říj 2017

Povídačky jsou geniální !!! 🙂 Celkově koncept Kvída je skvělý .. máme divadlo, chytré vějíře, povídačky, kvízy, chytré pexeso a hádanky na cesty 🙂

20. říj 2017

ja som to teda doteraz nepoznala, ale vyzerá to zaujímavo 🙂

24. říj 2017