pr_clanek
7. zář 2020
234 

Rekvalifikační kurz aneb Cesta pro vaše nové pracovní příležitosti

Ztráta zaměstnání občas potká každého z nás. Vlivem koronavirové epidemie se míra nezaměstnanosti začíná zvyšovat a dá se předpokládat další propouštění zaměstnanců. Pokud se i vy nacházíte v této nepříjemné situaci, anebo nechcete čekat, až se propouštění dotkne vaší pracovní pozice, můžete zvýšit svoji hodnotu na pracovním trhu. Jak na to vám prozradíme v následujícím článku.

Nejen u jazyků platí pořekadlo “kolik jich umíš tolikrát jsi člověkem”. To samé by se dalo říci i o pracovních dovednostech a řemeslech, protože čím více oborů a znalostí máte, tím více jste atraktivní pro pracovní trh. Můžete se vydat cestou rekvalifikačních kurzů od Orange Academy a naučit se něco nového, a to klidně i bez předchozích zkušeností v daném oboru.

Proč absolvovat rekvalifikační kurz?

Důvodů, proč se vydat na některý z rekvalifikačních kurzů, můžeme najít hned několik. Nejčastější z nich jsme již zmiňovali – změna pracovní pozice kvůli ztrátě zaměstnání. Pojďme se však podívat i na ty další:

  • prevence syndromu vyhoření – pracovat desítky let na stejné pracovní pozici může být vyčerpávající pro vaši psychiku. Někdy pomůže změnit prostředí, ale někdy je nutná kompletní výměna oboru.
  • možnost realizovat se ve více odvětvích najednou – existují lidé, kteří nesnesou monotónnost a nudu, proto volí dvě i tři zaměstnání na zkrácené úvazky v různých odvětvích práce a střídají tak různá prostředí. 
  • neohroženost na trhu práce – není nutné čekat, až o vaši pracovní pozici přijdete a teprve pak se porozhlížet po rekvalifikaci. Pokud se začnete vzdělávat hned, můžete si na trhu práce vytvořit silnou pozici a mnohem více si vybírat z pracovních příležitostí (rozhodovat se podle mzdy, lokality nebo přizpůsobit více svůj život rodině). 

Jaký obor zvolit?

V dnešní době jsou atraktivní obory, které lze vykonávat přes počítač a online. Mezi takové patří obor online marketingu, který disponuje svou rozmanitostí. 

Velmi oblíbeným oborem je také účetnictví, pro který můžete zvolit rekvalifikační kurz účetnictví nebo také kurz mzdové účetnictví. Oba tyto kurzy lze absolvovat bez předchozích znalostí a zkušeností.

Stálicemi v oblasti rekvalifikace jsou masérské, kosmetické a kadeřnické kurzy, které nabízejí celkem jisté uplatnění i v menších městech. 

Vybírejte kvalitní rekvalifikační kurzy

Kvalita kurzu, který absolvujete se odrazí v kvalitě vašich nově nabytých znalostí. Proto vybírejte moudře a vsaďte pouze na ověřené rekvalifikační kurzy. Nabídka společnosti Orange Academy zahrnuje kurzy marketingu, personalistiky, ale také účetnictví, které jsou opřené o názorné příklady a vyučují je prověření odborníci svého oboru. 

Tipy, jak zvládnout rekvalifikační kurz

Pokud vás představa “zpátky do školy” děsí, nebojte se. Rekvalifikační kurzy v Praze, Brně, Ostravě i dalších místech republiky od Orange Academy vás nemají vyčerpat a znechutit. Naopak! Kurzy vás budou bavit a naučíte se mnoho cenných dovedností. Přinášíme vám pár základních tipů, jak si kurz ještě více užít:

  • neztrácejte motivaci (vždy si vzpomeňte, proč jste se do kurzu pustili a budete mít zase o něco větší chuť do vzdělání),
  • nabyté vědomosti si zkoušejte v praxi už v průběhu kurzu (například na svých známých a rodině),
  • zjišťujte si zajímavosti z oboru,
  • nestresujte se (na konci vás nečeká maturita ani státnice, takže můžete být v klidu),
  • připravujte se i doma (projděte si probranou látku, nebo si udělejte seznam otázek, na které se chcete zeptat svého lektora),
  • najděte si na kurzu přátele (pokud se jedná o skupinový kurz, mohou se z vás stát přátelé na dlouhá léta),
  • využijte online e-learningu, který pro své rekvalifikační kurzy nabízí Orange Academy.

A dobrá zpráva na závěr: Vzdělávat se můžete nejen na rekvalifikačních kurzech v Praze a Brně, ale také v menších městech po celé České republice. Teď už vám nic nebrání v tom pustit se do svého vzdělávání a zvýšit svoje šance na pracovním trhu. 

Zrovna toto řeším, tady mi snad čtete myšlenky 😲 řeším, ale nevím- zda do rekvalifikačního kurzu jít 😔😔😔

Nejvíc se bojím, že se dozvím, že jsem blbejsi - než jsme čekali 😲😁

7. zář 2020

Netuším, zda vaše rekvalifikační kurzy patří k těm, které nabízí úřad práce, tudíž zdarma, z našich daní. Rozhodně bych ale podpořila návrh, aby účastník měl takový kurz zaplacený pouze v případě, že povolání, na které byl rekvalifikován, vykonával po určitou dobu, např. rok. Aby se společnosti ivnestice do jeho vzdělání vrátila. Bohužel znám kolem sebe případy, kdy lidé na rekvalifikační kurz jdou, ale dál zůstávají na pracáku... Takovým bych nechala kurz zaplatit.
@kulickakulata Toho se určitě bát nemusíš, cílem kurzu není někomu ukázat, že je "blbý", naopak, naučit ho vše potřebné pro vykonávání nové profese. Zkoušky bývají přiměřené, zvládnou je téměř všichni, rozhodně každý, kdo se kurzu aktivně účastní.

7. zář 2020

Absolvovala jsem loni rekvalifikační kurz mzdového účetnictví přes úřad práce, ale nebyla jsem v evidenci, ale úp má dotace i pro živnostníky a zaměstnance. Je teda fakt, že prokazovat pak následně nic nechtěli. Snad jen, kdyby si někdo žádal pak o další kurz, tak by pátrali, jak využil ten předtím. Kurz se dal v pohodě zvládnout, ale nepodceňovala bych domácí přípravu, dostávali jsme i úkoly. Bylo to fajn se vrátit po letech "do školy." Jsem si připadala jak studentka 😀

7. zář 2020

@kulickakulata Musím říct, že na kurzu byli i starší lidi, jeden pán měl určitě přes 60 a dal to. Když se nepodcení pravidelná příprava a vyloženě se na to člověk nevykašle, tak to zvládne levou zadní. Hodně se tam látka opakuje, kurz byl hodně o praxi, ta mě stejně bavila víc.

7. zář 2020

Právě to taky řeším, na původní pozici se po mateřské vrátit nemůžu, tak budu muset úplně mimo obor, nejlépe něco, co jde i z domu. O jaké obory je největší zájem ze strany zaměstnavatelů? Hodně inzerátů je na účetnictví, ale vždy mě napadne, že zaměstnavatel určitě vezme raději uchazeče s praxí, než někoho bez zkušeností jen s absolvovaným kurzem...

7. zář 2020

@vendicka Účetních je pořád málo, pro začátek můžeš zkusit mzdové účetnictví, hodně firem na to hledá někoho zvlášť. Proto jsem do toho šla i já. A taky personalistika je oblíbená, protože je nízká nezaměstnanost a tak je těžké najít schopné lidi a musí se lovit i u zaměstnaných, ale teď bude asi lidí bez práce víc ☹

7. zář 2020

Myslím, že vzdělávání je pro mnohé nekončící proces, protože je svět neustále v pohybu a změn je stále mnoho. Snažím se stále udržovat v obraze, ale je to náročné a kurzy by byly po obsahové stránce určitě přínosnější 😉 👍 Navíc je to taková škola hrou, protože si vybíráme podle toho, co nás opravdu zajímá 😉 Neustále po něčem takovém koukám a věřím, že i kurzy najdou v mém časovém harmonogramu brzy místo 😍

7. zář 2020

Začni psát komentář...

Odešli