redakce
18. bře 2019
3020 

Můj robot za mě uklidí úplně všechno!

Od té doby, co mám dvě děti a k tomu podnikám, času výrazně ubylo, den je pro nás nesnesitelně krátký a mě strašně mrzelo, že zbývající volné minuty musím doma věnovat úklidu. Zcela upřímně mi nejvíce času zabral úklid podlah, který je prostě nekonečný. Sotva svým tyčovým vysavačem rychle dovysávám nejfrekventovanější místa, ani ne po hodině už na mě nepořádek ze země zase „mává“. Co si budeme nalhávat, nepořádek a děti jdou spolu ruku v ruce. Drobky, vysypané jídlo, prach, vlasy, nepořádek od domácího mazlíčka, písek a kamínky z bot a tak dále a tak dále. To je naše denní rutina. Denní rutina, která mi zabírá hodně času a hlavně ubírá hodně síly. Síla a čas, s těmi bojuji denně a dlouhodobě. Koukala jsem se proto po jakémkoliv pomocníkovi, který by mi alespoň trochu ulehčil.

Do rukou se mi na otestování a případně přijmutí do domácnosti dostal robotický vysavač Symbo xBot 5 pro wifi. A tak jsme se vrhli na zatěžkávací zkoušku. Se mnou to opravdu lehké mít nebude.

Jak už je z názvu patrné, tento šikovný pomocník lze ovládat přes aplikaci Symbo Home Blue v chytrém telefonu přes wifi připojení. V praxi to u nás funguje tak, že večer dám robota do nabíjecí stanice a ráno, když rozlepím oči, ještě z postele vyšlu přes telefon pokyn, že může začít svou práci. Než vstanu, mám uklizenou kuchyň. Paráda.

Můžete si ale i dopředu naplánovat, kdy bude robot uklízet. Slouží k tomu taktéž aplikace a v ní užitečný plánovač úklidu, díky kterému si vyberete konkrétní den a čas, kdy bude robot vaše podlahy uklízet.

Symbo není jen robotický vysavač. V balení má nádobku na „suchý“ odpad = na vysávání, ale taktéž nádobku na mopování (vytírání). Tato nádobka v praxi funguje tak, že vysavač v jednom kroku vysává (co vysaje, jde rovnou do své „suché nádoby“ a v zadní část rovnou uvolňuje vodu na mopovací část a tím pádem máte rovnou i vytřeno.  Tento zásobník má elektronicky řízenou vodní pumpu, a proto jej naplněný můžete nechat klidně stát a žádná louže pod robotem se konat nebude. Při uklízení pumpa dávkuje zvolené množství vody, ale po zastavení robota vlhčení mopu ukončí.

Pomocí aplikace Symbo Home Blue můžete s robotem pohybovat i manuálně šipkami (jako na ovladači), měnit režimy úklidu, nastavovat časový harmonogram úklidu, nastavovat průtok vodní pumpy mopovací nádobky, sledovat mapu uklízené plochy, zobrazit statistiky, dostávat upozornění na chybové hlášky a nastavovat různé další funkce.

Stejně jako v aplikaci lze režimy, časovač atd. nastavit i přímo na ovladači, který je součástí balení.

Myslela jsem si, že robot mi nahradí každodenní vysávání a lehce setře dlažbu a lino. Myslela jsem si, že na klasický týdenní velký úklid pak vytáhnu svůj mop a klasický vysavač. No jak bych vám to řekla. Od té doby, co je robot u nás doma, kyblík s mopem a velký vysavač pláčou opuštění ve skříni 🙂

Robot má hned 6 čistících režimů, a to:

  • Auto: robot uklízí dle „svého“ uvážení automaticky tak, aby pokryl systematicky celou místnost, přičemž využívá svou navigaci
  • Podél stěn: robot se soustředí na úklid podél stěn/nábytku v místnosti a v rozích
  • Lokální: robot uklidí plochu o rozměrech cca 2 x 2 metry
  • Double: robot v tomto režimu vysaje prostor 2x
  • Max: robot v tomto režimu zvýší svůj výkon a využívá svou Smart GYRO navigaci
  • Náhodný: robot využívá náhodného pohybu bez použití navigace

Mně se nejvíce osvědčil režim max v kombinaci s automatickým. Když je podlaha hodně znečištěná, např. v kuchyni, kde mi náš kočičí miláček rozhazuje granule z kočkolitu, pošlu robota prvně uklidit na max s vysokým průtokem vody, zkontroluji, jak je uklizeno a pokud je třeba, vyšlu jej znovu ještě na režim auto s nízkým průtokem vody.

U nás doma se vysavač osvědčil jak na tvrdých podlahách (hrubší dlažba, klasická dlažba a lino), ale i na koberci. Přejezdy z koberce, který máme vysoký asi tak 1,5 cm zvládá zcela hladce a bez problémů. Stejně tak zvládá hladce přejezd podlahových lišt v celém bytě.

Tento robot má vysoký sací výkon, a proto na zemi nezanechá žádnou nečistotu a i nízké koberce zvládne vysát bez problémů.

Jeho výška 7,9 cm mu umožňuje zajet i pod gauč a skřínky a efektivně tak uklidit v místech, kam se i klasický vysavač dostává obtížněji.

V přední části má 2 dlouhé kartáčky, které umožní úklid i v rozích místností a pomáhají i při úklidu podél stěn či nábytku. V praxi fungují tak, že nepořádek nametou do střední části vysavače, kde je převezme velký spirálovitý kartáč, který tvoří štětiny a gumové lamely, a dále je nasaje do sací nádobky.

Výrobce uvádí dobu provozu až 100 minut. Určitě záleží na více faktorech při vysávání. V praxi fungujeme tak, že nechám vysát třeba 2-3 místnosti, pošlu robota do stanice, kde se trochu dobije. Mezi tím v uklizených místnostech narovnám vše na své místo (vrátím židle a překážky na své místo), v neuklizených místnostech naopak odrovnám veškeré překážky pro vysávání a robota opět vyšlu. Takto mi uklidí v podstatě celý byt (3+1) na jedno nabití. Záleží samozřejmě i na míře znečištění podlah. Někdy robota vyšlu 2x na stejné místo, když mu děti chtěly dopřát a např. vysypaly křupky na koberci. Víte jak, jistota je jistota 🙂

Naopak když robotovi slábne baterie, zahájí návrat do nabíjecí stanice, sám do ní zajede a začne se nabíjet. V návodu má uvedeno, že kolem stanice má být 1 metr místa. Doma nemám ani půl metru kolem stanice a ani tak nemá problém si jí najít. A když náhodou zaváhá, vezmu si ovladač, který mám neustále položený na lince a šipkami jej nasměruji. Nebo jej na ní prostě odnesu.

Vysavač je vybaven dvouúrovňovou filtrací (primární filtr a HEPA filtr).

Hepa design filtr zachytí jemný prach, roztoče či zvířecí alergeny, primární filtr snižuje ucpávání HEPA filtru a jeho čištění se tak stává jednodušším a vydrží déle plnit svou funkci. V balení je i kartáč na čištění filtrů a díky němu je to opravdu snadné. Nádobky se pohodlně jednoduše otevírají a čištění je během chviličky hotové.

Robot je řízen inteligentní Smart GYRO navigací. Gyroskopická navigace hlídá pohyb robota, aby byl co nejefektivnější a nejezdil chaoticky.

Robot do nábytku nenaráží v plné rychlosti, když se blíží k překážce, zpomalí, někdy ťukne nárazníkem o nábytek/zeď, někdy se ani nedotkne. Má velký přední nárazník, který pruží a tím mu slouží k tlumení dojezdů. Opravdu se nemusíte bát, že by vám omlátil nábytek.  

V balení najdete i pásku, kterou můžete vymezit prostor, kam nechcete, aby robot jel. U nás funguje tak, že chci, aby robot uklidil např. obývák, ale nechci zavírat v obýváku dveře, abych z kuchyně slyšela, co děti dělají. Tak si dám pásku ke dveřím a účel je tím splněn. Robot uklízí obývák a já slyším, co potřebuji.

S tím souvisí i hlučnost robota. Vypozorovala jsem, že při vysávání je robot o něco tišší, než při vysávání s mopováním. Ale i při mopování je překvapivě tichý. Asi tak, že jej klidně vypustím po 22. hodině večerní, aniž bych se bála bušení od sousedů pod námi, nebo vzbuzení dětí ve vedlejší místnosti. Výrobce uvádí, že jeho hlučnost je 60 decibelů, což se dá přirovnat ke zvuku deště.

Symbo xBot 5 PRO WiFi zakoupíte na roboticky-vysavac.cz  a za sebe můžu říct, že se jedná o firmu s mnohaletou tradicí, spolehlivostí a týmem odborníků na jednom místě.

Můžete navštívit jejich kamennou prodejnu v Praze, v Brně a v Náchodě, kde vám určitě poradí kvalifikovaný personál a zodpoví vám veškeré dotazy.

A pokud nemáte cestu kolem prodejny, využijte e-shop. Výhodou e-shopu je i možnost zapůjčení vysavače domů. Pokud váháte, zda vaše bydlení robot zvládne, pak je to ideální volba.

Doprava zdarma nad 1000,- Kč, dodání do druhého dne a zákaznická linka s vyškolenými operátory, kteří produktům opravdu rozumí je samozřejmostí. Zmíněnou linku musím vyzdvihnout. Měla jsem problém s připojením robota k aplikaci v chytrém telefonu. Napsala jsem tedy na zákaznickou linku, která funguje jako online chat. Okamžitě mi zaměstnanec odpověděl, poradil a vyřešil se mnou problém s připojením, které ve výsledku bylo naší wifi, která ten den měla servisní výpadek.

Robot „mluví“ anglicky, ale aplikace i uživatelský manuál je v češtině. Nicméně říká věty jednoduché a srozumitelné, kterým rozumím i já, angličtinář začátečník.

V balení najdete:

1x robot Symbo Xbot 5 PRO (včetně baterie)

1x Nabíjecí stanice

1x Nabíjecí adaptér

1x Dálkové ovládání (včetně baterií)

1x Odpadní a mopovací nádobka (2v1)

1x Náhradní mopovací textílie

3x Náhradní HEPA filtr

2x Náhradní boční kartáček

1x Čistící kartáček

1x Hraniční páska

1x Uživatelský CZ manuál

Myslím, že z mého popisu už asi každý pochopil, že máme nového člena domácnosti a stal se jím po opravdu tvrdém zatěžkávacím testu. Myslím, že v dnešní době je super nechat si pomoct od „technických zázraků“ a svou energii věnovat na jiných místech, které vám udělají větší radost. V tomto případě si myslím, že se jedná o velice kvalitního robota za dostupnou cenu. Poměr kvalita/cena je zde na super úrovni. Když nad tím tak přemýšlím, nenašla jsem vlastně žádný zásadní důvod, proč bych tohoto robota nedoporučila. O jeho kvalitě svědčí i hodnocení, kde získává 96 % spokojených majitelů.

#symbo

-------------

Tento článek vyšel s podporou roboticky-vysavac.cz

Máme ho taky doma. Můžu doporučit. Kupovali jsme asi před půl rokem a nezastaví se. Pouštím ho každý den.

11. bře 2019

Tak to je sen každé maminky.

12. bře 2019

můžu se prosím zeptat, kolik toho vysaje na jedno nabití a za jak dlouho? a co kočičí chlupy... je pro to vhodný?

12. bře 2019

@sluune Občas k nám zajdou naši s Jack Russelem, za odpoledne chlupy všude, a vysaje všechno. Vydrží vysávat cca hoďku a půl a za tu dobu mi vysaje celý byt 3+1.

12. bře 2019

@coffeeforme ty jo, asi ho nutne potrebuju🙂)) mame kocku a o chlupech se mi i zda

12. bře 2019

@sluune Já na něj nedám dopustit a to nemáme žádný zvíře..

13. bře 2019

Take mame doma, jen od jine firmy a rikame mu Karel 😁😎. Od doby co mame Karla, nevim co je to mop a rucni vysavac. Uklizi doma denne a ja mam konecne se tremi detmi a psem pocit, ze mam doma cisto. A toho usetreneho casu! Uz bych ho nedala ani za nic!

13. bře 2019

Clanek super, ale trochu me desi ten screen 16 metru za 41 minut. My mame 250 metru... to asi uz nebudu mit uklizeno nikdy... 🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

13. bře 2019

A stejne musim zvednout zidle a pomalu mu odklidit vse z cesty, mela jsem a nikdy vice. . . ulicka mezi nocnim stolkem a posteli nic, pod stolek se nevejde, pod gauc taky ne. . mezi klec s kralikem a skrinku take ne. . . Proste veci ktere normalne muzu mopem a vysavacem uklidit bez stehovani nabytku neudela. Takze radsi ten mop a za 30 minut mam barak vytreny a to se hodne flakam.

14. bře 2019

Také mám doma, jen od jiné značky. Po 3 letech používání to vidím jinak. Na hladké rovné povrchy by byl super, ale my máme všude dlažbu. Ze spár nečistoty špatně vymetá. S jehličím si vůbec neporadí, to zůstává na zemi. Skvělý je na zvířecí chlupy, abych ho jen nepomlouvala. Úklid je vždy mnohem lepší, když ho postupně zavřu do každé z místností. Na mne je moc hlučný, v noci bych ho nikdy nepustila. Každý rok je potřeba vyměnit kartáčky i filtr( cca 1000,- ). Po 3 letech je baterie tak na třetině výkonu a na úklidu je to znát. Pod sedačku se vejde a postele jsme kvůli robotu zvýšili. U nás jsou časté výpadky elektřiny, po zapnutí začne robot povídat, že se nabíjí a v noci nás vzbudí úplně všechny. Na vytírání jsem ho použila jen 1x, nebylo to o ničem. Kamarádka si ho půjčila v e-shopu na vyzkoušení, mají velký RD a v přízemí dlažbu. S úkliden dlažby nebyla spokojená, úklid v patře, kde je vinyl, byl bez chybičky. Robot si nekoupila, testovala jinou značku, než mám já.

14. bře 2019

Od doby, co ho používáš denně a často nabíjíš, zvedl se vám výrazně účet za elektřinu?

14. bře 2019

@petaov V návodu je napsáno, že musí být stále v nabíječce a zapnutý, jinak se zkracuje životnost baterie. Nezaznamenala jsem žádné navýšení spotřeby.

14. bře 2019

@petaov Ani já ne. Nemyslím si, že to má velkou spotřebu. Vedle lednice, bojleru a já nevim čeho všeho, co doma jede nonstop to bude nic.

14. bře 2019

@1pomnenka Asi hodně záleží na značce a na tom, jak to je doma uspořádané. Taky mám místa, který vezmu jednou za týden až dva klasickým, ale to že po podlaze nejsou chuchvalce prachu, drobky a vlasy mě fakt baví 😀 Spáry mě vymete v pohodě a jehličí přes vánoce taky posbíral. Zatím máme půl roku, tak nevím, jak často budu muset investovat.

14. bře 2019

Začni psát komentář...

Odešli