redakce
3. bře 2019
1467 

Desatero pro výběr padnoucí kojicí podprsenky

Budoucí maminky, které mají  první velké dilema, zda má smysl kupovat kojicí podprsenku, již za sebou a jsou rozhodnuty, že to smysl rozhodně má, čeká neméně náročná druhá část celé akce. Jak vybrat tu správnou kojicí podprsenku?

Že je výběr padnoucí kojicí podprsenky hotová věda, o tom vědí své i uživatelky Modrého koníka. Proto jsme tento kousek šatníku podrobili zevrubné analýze a sepsali následující desatero. Devět z deseti bodů by mohlo s výběrem pomoci. S desátým krokem bude výběr bez práce.

Desatero pro výběr padnoucí kojicí podprsenky

1) ČAS

Kojicí podprsenku je vhodné vybírat v posledních týdnech před porodem. Prsa se na tvorbu mléka připravují průběžně během celého těhotenství. I když se během několika prvních dní  po porodu pak ještě nalévají při tvorbě mléka, ve většině případů nebývá změna tak markantní, aby se do dobře vybrané kojicí podprsenky po spuštění laktace ňadra nevešla.

Kojicí podprsenka také bývá součástí seznamů toho, co si sebou přibalit do porodnice, proto se doporučuje vybírat ji ještě před porodem.

Pokud přetrvává obava z vysoké investice, která by měla se změnou velikosti přijít vniveč, je možné zvolit před porodem levnější variantu a po ustálení laktace se vydat na nákup podprsenky na míru.

2) MÍRY

Běžným krejčovským metrem se bere míra obvodu hrudníku těsně pod prsy - metr by neměl být ani příliš volný, ani moc utažený. Pro velikost košíčků je třeba změřit obvod přes hrudník -  přímo přes bradavky. Tuto míru je možné zjistit i přes normální podprsenku, bez push-up nebo zmenšujícího efektu.

3) RAMÍNKA

Tenká ramínka mají tendenci se zařezávat, neumožňují správnou fixaci a mohou být příčinou bolesti šíje a zad, především u větších velikostí prsou. V tomto případě je tedy lepší volit raději širší ramínka, která lépe pomohou rozložit váhu prsou.

4) OBVOD

Obvod je lepší vybírat na poslední háček – tzn. na ten nejširší. Po porodu se obvod hrudníku trochu zmenšuje a podprsenka s uvolněným obvodem by ztratila hodně ze své podpěrné funkce. Krom toho se může praním a nošením vytáhnout a pro ten samý případ přijdou vhod háčky zmenšující obvod.

5) KOŠÍČKY

Správná míra "přes bradavky" ještě nezaručuje, že podprsenka bude dobře sedět.

Záleží totiž také na střihu a materiálu košíčků. Při zkoušení podprsenky je vhodné obléknout si i tričko, aby bylo vidět, jak dobře pod oblečením sedí a pak není od věci udělat na místě několik "cviků" - poskočení a hluboký předklon napoví, zda je zvolen správný tvar košíčků.

6) PROSTOR PRO ABSORBČNÍ VLOŽKY

V podprsence by mělo být místo pro prsní vložky, které zachytávají spouštějící se mléko. Místa ale nenechávejte v podprsence zbytečně mnoho. Absorpční vložky je vhodné mít při výběru podprsenky na vyzkoušení s sebou. Můžete rovnou zkontrolovat, zda vložky neprosvítají nebo se nerýsují přes tričko, což žádné ženě nepolichotí.

Z osobní zkušenosti doporučuji (nezávisle na velikosti) mírně vypolstrované - vyztužené košíčky, které zabraňují rýsování vložek či bradavek i případnému prosáknutí mléka a hezky poprsí modelují. Některé nevyztužené podprsenky mají ke stejnému účelu vložené vyměnitelné (pratelné) vložky.

7) KOSTICE ANO NEBO NE?

Pokud se při kojení nebo zcela samovolně spouští mléko, kojicí podprsenka se jako držák absorpčních vložek využije i na noc – pro tento účel je ideální podprsenka bez kostic. Lze ji nosit samozřejmě i přes den. Některým tvarům a větším velikostem udělají ovšem lepší službu spíše podprsenky s kosticí.

Kostice při výběru podprsenky mohou být také ukazatelem správné velikosti košíčků. Kostice musí sedět pod prsy, na žebrech. Pomyslně prodloužená půlkruhová kostice mířící do středu podpažní jamky značí správnou velikost košíčků. Kostice u menších košíčků bude mířit před podpažní důlek do prsa. Pokud by směřovala více do podpaží, je košíček velký.

8) KLIPSY NA RAMÍNKÁCH V HORNÍCH ČÁSTECH KOŠÍČKŮ

- tzv. rychloupínání, které umožní odklopit pouze košíček bez nutnosti vyhrnovat nebo svlékat celou podprsenku, zajišťuje jednoduchý a diskrétní přístup k prsu za pomoci jedné ruky, což je zřejmě hlavní přednost a výhoda kojicích podprsenek oproti těm klasickým. Velkou pomocí je tato vychytávka především v případě, kdy se prsa po rozběhnutí laktace bolestivě nalijí a každá větší manipulace s podprsenkou znepříjemňuje proces kojení a bolí.

9) MÍSTO

Kojicí podprsenky lze koupit v běžné konfekci, v obchodě vaší oblíbené značky - pokud má koutek s těhotenským oblečení, přes internet v klasických e-shopech se spodním prádlem i v těch specializovaných na těhotenskou a mateřskou módu a v neposlední řadě také na koníkovském bazaru.

10) BEZ PRÁCE

Pokud patříte mezi náročnější zákaznice nebo Vám dělá potíže vybrat ideální podprsenku i na běžné nošení, právě Vám jsou určeny kamenné prodejny, součástí jejichž služeb je odborné poradenství.

To znamená, že s vaším svolením asistentka vstoupí za vámi do kabinky, vezme vám míry, vyslechne vaše další požadavky ohledně barvy, materiálu či zpracování (já například vždy prosím o hladkou, vyztuženou podprsenku v tělové barvě a s plnějšími (vyššími) košíčky, ze kterých prsa jen tak nevypadnou), najde několik různých typů podprsenek, upraví přímo na těle délku ramínek, zkontroluje, jak každá z nich sedí a nenechá vás odejít s nepadnoucím kouskem! Zeptejte se maminek ve svém okolí, zda-li o nějaké takové prodejně vědí. Osobní doporučení je sázka na jistotu.

Kojím 20 měsíců a vyzkoušela jsem několik podprsenek. Prsa mám po celou dobu kojení stejně velká, jsou také stejně velká jako před porodem. Absorpční vložky jsem nikdy nepotřebovala. Doma chodím bez podprsenky, totéž v zimě pod budnou.. Pouze na návštěvy a venku mám podprsenku. Nejvíce mi vyhovuje klasická bez ramínek a pouze odhrnu košíček. U tech na zapínání jsem musela vždy odklápět komplet celý košíček, což u dítěte, který vystřídá prsa během jednoho kojení několikrát, není uplne komfortní.

6. bře 2019

S tim obvodem, ze se zmeni po porodu trosku, moc nesouhlasim, ja v dobe porodu mela obvod pod prsy 79cm a tyden po porodu 71cm,takze se mi zmenil hodne, pred tehu jsem nosila velikost 65-70E/F a mela jsem problem sehnat padnouci, ted bych potrebovala 65G/H a to ke uz uplna utopie, bez chodit nemuzu mleko mi tece kolikrat samo, takze potrebuju mit vlozky...

6. bře 2019

Tak já mám nekolikero pordpsenek, a žádná mi na delší nošení nevyhovuje. Takže jsem zakotvila u kojících tilek z Lidlu a za mě prostě super. Navíc mi aspoň v zimě netahne na záda.😉

6. bře 2019

Kojím třetí dítě a až teď jsem si pořídila už od začátku několik kojících podprsenek. Na doma nosím bez kostic,na ven s kosticemi. Celkem mám 4 kousky. Z Bonprix. Bohužel jsem koupila dvě ještě před porodem v Lidlu,a netrefila jsem. Prsa mi narostly víc. Mám 80E. Sportovní bavlněnou nosím na spaní.

1. dub 2019

Obvod pod prsy se po porodu dost změní - zmenší a prsa se zvětší. Před porodem je rozšířený hrudník a roztažená žebra a to se porodem stáhne téměř do původního obvodu. Navíc prsa samotná se nalévají pár dní po pordou a taky můžou být jinak citlivá na materiály a třeba švy. Za sebe doporučuju vybírat podprsenku tak týden po porodu (jak to jde). U bavlněných materiálů je potřeba počítat s tím, že se praním vytáhnou.

22. čer 2019

Kojící tílka z Lidlu jsem po porodu používala i na spaní. Jsou fakt super.
V desateru ještě chybí MATERIÁL- určitě bavlna a mi se osvědčily ty s dírkami. Látka má nějaký dírkovaný vzor- bradavky dobře větrají.

23. čer 2019

Nejvíc v oblibě mám vyztužené podprsenky z lindexu. Až už kojící nebo nekojící 🙂 zkoušela jsem bonprix, lidl, hm... Ale žádná neseděla tak dobře. Prsa se mi ani nehnou a maj krásný tvar 🙂

24. čer 2019

Začni psát komentář...

Odešli