redakce
18. zář 2018
62947 

Dospívání u dívek: Puberta začíná ve věku 10 - 13 let, může však přijít dříve. Co všechno můžeme čekat?

"Je přirozené, že se děti v určitém věku vůči svým rodičům vymezí. Je to zdravé a získají tím spoustu dovedností a zkušeností. Pro mě jako pro rodiče je to zatím velmi milé období. Je to taková sranda. Já totiž vím, co se děje, a naprosto si to zatím užívám. Jo, občas je to fakt náročné, ale bude ještě víc. Zatím tu mám dva puberťačky 14 a 12 let, a vím, že do tuhého ještě jen půjde. Ale jsem připravena. Ještě pořád si pamatuji i moji vlastní pubertu. Je to prostě potřebné období a snad ho všichni přežijeme, a pak se děti opět vrátí k tomu, že nejsme nejtrapnější rodiče, ale ti nejbáječnější," rozepisuje se o pubertě jedna z maminek.

S nástupem puberty u dívek pro mnoho maminek začíná období, kdy je třeba zodpovědět dcerám mnoho otázek, vysvětlit jim všechny ty změny, které se s jejich tělem dějí a podpořit jejich psychickou rovnováhu, která je v tomto období vystavena velkému emočnímu tlaku.

Věk, ve kterém se dívka začne měnit, může být různý

U dívek začíná puberta obvykle mezi 10. až 13. rokem, ale mnoho maminek má zkušeností s tím, že hormonální změny u jejich dcer se děly už dříve.

"Mám 9 letou dceru a nevíme si s ní někdy rady. Byli jsme i na endokrynologii, protože je dost vysoká na svůj věk atd. Bylo nám tam řečeno, že se u ní spustila předčasná puberta," napsala svou zkušenost na Fóru jedna maminka.

Nejdříve ochlupení, potom prsa nebo je to naopak?

Hormonální změny související s pubertou probíhají postupně. U dívek je prvotním příznakem vývoj prsů, který souvisí s vývojem mléčných žláz, po kterém následuje růst ochlupení v oblasti genitálií a pod pažemi. Může to být ale i naopak, čili nejprve začne dívce růst ochlupení a až potom prsa, dokonce se mohou vyskytnout i pubertální vyrážky na obličeji, rychleji se mastící vlasy, intenzivnější pocení nebo například i náhlý růst  do výšky, či změny v postavě, jako například širší boky a užší pás.

"Ve věku 7,5 roku mě dětská doktorka poslala s dcerou na dětskou gynekologii, protože se jí začaly dělat jakoby pubertální vyrážky. Moje dcerka i špinila. Podívala se jí nohy, tedy ochlupení na nohou, udělala jí normální sono dělohy a vzala jí krev na zjištění činnosti hormonů. Děloha vykazovala známky předčasného dospívání, ale hormony jsou naštěstí v pohodě k věku. Na krev jsme byli opět za rok. Řekla, že strašně moc dětí předčasně dospívá a velmi časně menstruují. Nyní máme 9,5 roku, ochlupení má mírné, vyrážky se jí sem tam udělají a celkově má mastnou pleť," popsala na Fóru příběh s prvními dívčími změnami u své dcery další maminka.

"Já si pamatuji, že mi také bylo asi deset, když mě nenormálně začaly bolet bradavky, ale na tu bolest nezapomenu, bylo to strašně nepříjemné No a asi za dva měsíce na to jsem zpozorovala, že mi začaly růst prsa," připojila do debaty svou zkušenost další diskutující.

První menstruace

První menstruační krvácení se u dívek většinou objevuje mezi 11 až 14 rokem, ale existuje mnoho případů, kdy dívka menstruaci dostala i dříve. Předzvěstí první menstruace je výtok, který se spustí několik měsíců před jejím nástupem.

"Já jsem dostala menarché (menstruaci) v 10. letech, přibližně půl roku dříve jsem začala mít výtoky," přidala do diskuze svůj příběh s první menstruací jiná diskutující.

"Mám 9letou dcerku, ona sice menses ještě nemá (pouze očekáváme), ale má spolužačky, které již mají. I já jsem měla 9 let, když jsem to poprvé dostala," přidala se do debaty o první menstruaci další maminka.

Změny v chování dívek

Samozřejmě s pubertou se mění i chování dívek. Intenzita změn v chování může být různá, některé dokážou svým chováním rodiče pořádně potrápit. Nástup puberty znamená pro dítě opravdu velké změny, se kterými se potřebuje vyrovnat. Kromě fyzických změn se během puberty u obou pohlaví rozvíjí i rozumové schopnosti a vnímání, v důsledku čehož se dítě začne pokoušet o samostatnost.

Univerzální rada, jak postupovat při výchově dítěte v pubertě, neexistuje, ale rady jiných rodičů, kteří již mají toto období vývoje svého dítěte za sebou, mohou pomoci rodičům najít si vlastní přístup.

"Také mám dceru, která má 11, menstruaci ještě nemá, ale už to čekám každou chvíli. I se mnou se baví někdy jako se svou kámoškou, hodí na mě grimasy a vidím, jak si o mně myslí, že jaká jsem trapná. Někdy se v duchu nad tím zasměju, ale když vidím, že už překračuje hranice, tak jí zkrátka řeknu, že to přehnala a jde v půl osmé večer do postele. Nesnáší to. Pak je strašně uražená a večer už vola milým hláskem mamiiiiiiiiii, pojď sem na chvilku. Dcera hodně sportuje, což si myslím, že jí velmi pomáhá odreagovat se a dostat ze sebe všechny emoce. Já doporučuji nějaký pohybový kroužek," popsala situaci s dcerou, která je v pubertě maminka na Fóru.

Děti mohou mít i předpubertální období

Od momentu, kdy se dítě narodí, prochází různými fázemi vývoje. Každá z těchto fází postupně navazuje na další až se z dítěte stane dospělá osobnost. Předpuberta je přípravou na období puberty a nejčastěji nastává v období 9 až 12 let, ale není to pravidlo. U mnoho dětí a zejména dívek, protože právě dívky dospívají dříve než chlapci, může nastat toto období i ve věku 7 až 8 let. Dívky začínají být samostatnější, chtějí se o sebe starat samy, nechtějí si oblékat to, co jim máma přikáže, začínají si budovat hlubší okruh přítelkyň, dívají se po chlapcích, šeptají si, přicházejí první větší lži, střídání nálad a dívky si začínají uvědomovat, že jsou dívky a osvojují si chování typické pro toto pohlaví.
"Také jsem si prošla předpubertálním obdobím s mými dcerami. Naštěstí jsme to společně zvládly s oběma dcerami. Je normální, že už ji nezajímají hračky doma, ale potřebuje se s kamarádkami vykecávat, procházet se. Důležité je, aby si pro ni byla už více kamarádka než máma. Samozřejmě s určitými hranicemi. U nás to bylo tak, začaly přicházet ze školy a chtěly se bavit o takových těch pro mě hloupostech, ale pro ně to bylo velmi důležité a i když jsem od únavy neviděla, nebo jsem měla doma další šichtu domácích prací, tak jsem se přinutila, abych se zájmem poslouchala, nebo jsem je zapojila a u toho jsme kecaly.

Nechtěla jsem, aby měly pocit, že já jsem jen máma na příkazy a zákazy. Chtěla jsem docílit, aby se nemusely bát přijít za mnou s jakýmkoli problémem a nechtěla jsem, aby zapadly do nějaké nevhodné party. Rovněž chtěly častěji chodit ven. Dovolila jsem jim to. Samozřejmě, podle možností, ale musela jsem vědět, kde jsou a s kým jsou. Hodně jsme si povídaly. Samozřejmě byly i nějaké scény a potom tresty a zákazy. Mohu, ale říci, že jsme to zvládly skoro v klidu a máme spolu hezký vztah," přidala do diskuze na téma zvládání předpuberty u dívek maminka, která má toto období se svými dcerami už za sebou.
"Tamarka bude mít za necelý měsíc 8 let a nestačím se divit. Ve škole je hotový andílek, učitelka ji doslova miluje. Je slušná, milá, usměvavá. Přijde domů a stačí jen malý náznak nějakého požadavku z naší strany a už je oheň na střeše. Uráží se, odmlouvá, najednou se změní a je z ní andílek. Nechápu. Přitom vždy byla ztělesněná dobrota. Máme zažité, že vždy když se něco takového stane, dáme řeč a vysvětlíme si, co se stalo, jak reagovala a proč. Vždy si přizná, že to bylo nevhodné, že to tak nemyslela. Mnohdy se i zasmějeme, když se najednou otočí o 180 stupňů, že aháááá už přišla naše usmívající se Tamarka. Zatím to funguje. Jen je toho na nás dost, protože už máme doma opravdovou puberťačku ve starším vydání. Ta nám dává zabrat ještě víc. Tamarka vždy po nějakém Eminu výstupu přijde za námi a ptá se, že proč je Emka taková jiná a proč se s námi takto baví. Tak jsme se včera o tom pobavily, když jsem jí řekla, že za takové 2 roky se bude takto chovat asi i ona. Jen na mě vyvalila oči," popsala chování svých dcer na koníkovském fóru další z maminek.

Dilema s hygienou u dívek, co dovolit a co ne?

S nástupem puberty, která je doprovázena fyziologickými změnami dívčího těla, řeší maminky i otázky týkající se hygienické a estetické péče u malých slečen. Nejčastější otázky jsou: Dovolit dceři holit se? Může dcera používat deodorant? Jsou pro tak malé děvče, vhodné tampony?
Holení
Ze zkušeností mnoha maminek vyplývá, že pokud si dívka chce holit podpaží či nohy, je lepší jí to dovolit, koupit k tomu potřebné hygienické potřeby a názorně jí to ukázat, vysvětlit. Protože, pokud dívka velmi chce, udělá to tajně, což nemusí být zrovna nejšťastnější způsob.
"Já mám 12letou dceru, je sportovkyně a holí si podpaží a také bikinky," napsala do diskuze její máma.
"Jsem za to, že je potřeba dovolit dceři holit se. Když jsem byla malá měla jsem chlupy jako první a všichni se mi smáli, říkali dej ruku nahoru a podobně. Bylo mi to strašně nepříjemné a v noci jsem kvůli tomu i plakala, tak jsem za ano, dovolit," napsala svou osobní zkušenost další diskutující.

Deodorant
S použitím deodorantů u malých dětí vyplývá z diskuze mnoha maminek spíše ne než ano. Existují ale přípravky, které jsou vyrobeny na přírodní bázi, bez hliníkových solí a jiných škodlivých látek.
"Rozhodně doporučuji přírodní, bez aluminiových solí - deodorant, ne antiperspirant, který používáme my doma. Je fantastický velký, vydrží dlouho, kvalitní. Po konzultaci s lékařkou bomba pro puberťáky i pro nás dospělé," doporučuje jedna z maminek na Modrém koníku. 

Tampony nebo jen vložky

I při této otázce je těžké rozhodnout se, co je správné. Možná pomohou osobní zkušenosti samotných dívek, které tampóny už vyzkoušely.
"Já jsem sice nezačala používat tampony tak brzy, tedy ve 12 letech, ale asi až ve 14. Byla jsem panna, nejprve se mi to nějak nedařilo nainstalovat. Zkoušela jsem úplně od nejmenších, až to nakonec vyšlo. Pro mě v takovém věku zázrak. Škoda, že jsem to neobjevila dříve. Do té doby jsem se trápila se silnou menstruací, teklo ze mě, měla jsem pocit, jako kdybych seděla na mokré houbě, která proteče. Bylo to ale opravdu k pláči," popsala svou osobní zkušenost diskutující ve Fóru.
"Vždy na to budou rozporuplné názory, 50 % gynekologů tampony doporučuje a 50 % zatracuje. Tak si vyberte! Já tampony používám od puberty stále, na noc ale vložku. Je mi odporné mít na sobě vložku přes den, když se člověk hýbe a všechno to tam cítím a to nemluvím o tom když je venku horko, ještě se to všechno i zapařuje. Když mám silnější menstruaci, tak jen tampon a raději budu měnit každou hodinu," napsala svůj názor další diskutující.

Návštěva lékaře je nejjistější volba při jakýchkoliv pochybnostech ze strany rodiče

Dnes v období internetu, kde lze najít mnoho informací na každé téma, mnoho lidí zapomíná, že ne všechno, co se píše na internetu musí být pravda. Zejména informace, které se týkají zdraví je třeba konzultovat s odborníky a lékaři a nespoléhat se na zjištění z internetu.

Komentář byl odstraněný

Začni psát komentář...

Odešli