redakce
30. zář 2019
1325 

Každodenní péče o krásný úsměv

Od krásného a zdravého úsměvu vede k čištění zubů a k péči o ně jen velmi krátká cesta. Oboje spolu totiž neoddělitelně souvisí a díky jejich spojení je každý člověk jedinečný a dokáže rozjasnit den svému okolí. Jak si ale v množství informací najít ten správný směr, kterým se v péči o své zdraví vydat? A co u malých dětí, jak postupovat u nich, když se objeví první špička nového zoubku?

Všichni se už od malička učíme starat o své zuby, ale já sama ještě patřím do generace, kde byla nouze o znalosti a informace. Také jsem byla součástí výchovy "med do čaje, aby jí to chutnalo" a "ty dva zoubky drhnout nemusíme", což byl asi základ průšvihu, díky kterému se musím o zuby starat opravdu pečlivě. Ráda bych vás úvodem upozornila, že nejsem žádný odborník ani zubař. Přesto bych chtěla sepsat pár vět o tom, jak dnes vypadá péče o dutinu ústní v běžné domácnosti s dítětem, co k péči používáme a čím se řídíme my.

Co je tedy při čištění zubů nejdůležitější?

V dnešní době je velice jednoduché si najít informace o tom, jak správně o chrup, jak dospělý, tak dětský, pečovat. Potíž nastává v momentě, kdy vám každý zdroj doporučí, kromě správného způsobu, také jiný výrobek, jinou pastu a jiné doplňující pomůcky. Když se do toho navíc vloží váš zubař ještě s třetí verzí nejlepšího produktu, člověku se chce vyskočit z kůže. Tehdy přichází na řadu otázka, co je vlastně nejdůležitější?

Při používání klasického kartáčku je základem:

  • Čistit malými, krouživými pohyby, s velice jemným, či dokonce žádným tlakem na zuby.
  • Nejprve čistit vnější a vnitřní strany zubů (začíná se pod úhlem 45° na přechodu mezi zubem a dásní), posléze stejným způsobem vyčistit také "žvýkací plošky".
  • Nezapomínat na jazyk, i ten je dobré na závěr vyčistit.
  • Čistit minimálně 2x denně, ideálně po každém větším jídle.
  • Kartáček měnit alespoň každé 3 měsíce, nejlépe ještě dříve.Tuto péči doplnit i péčí o mezizubní prostory, ať už nití, speciálními kartáčky, či ústní sprchou.

Pokud vám však běžný kartáček úplně nestačí, určitě časem zabrousíte do vod těch elektrických, kde stačí jen přejíždět všechny strany zubů a netlačit. Pocit vyčištění je pak mnohdy mnohem lepší. Bohužel mně osobně většina z nich nevyhovuje, protože jsou na můj vkus hrubé a silné, což mi nedělá dobře. Spoustu let jsem tedy střídala obě varianty a spíše se klonila ke klasickému kartáčku doplněnému o nit. Nedávno jsme ale domů pořídili na zkoušku super věc, tak si pojďme projít i další způsob možné péče.

Jak funguje sonický UV kartáček?

Jedná se o sonický UV kartáček a ústní sprchu, tyto naše jsou konkrétně od značky TrueLife. Jejich výhoda tkví hlavně v tom, že jsou pro nás jakýmsi kompromisem mezi klasickou a elektrickou variantou čištění. Kartáček je na dotek příjemný, není malý a kulatý, ale standardně podlouhlý. Dají se dokoupit i hlavice pro větší děti, takže je pro rodiny ideální. Zajímavým bonusem je několik funkcí čištění - dle intenzity a způsobu vibrací (třeba bělení, nebo program na citlivé zuby, který je jemnější) a také UV světlo ve stanici, kde se zničí 99,9 % bakterií z kartáčku.

Je samozřejmě nutno počítat s tím, že asi všechny tyto větší sety zaberou více místa. Já obecně nemám ráda "zloděje prostoru", ale je pravdou, že konkrétně u výše zmíněných kartáčků vydrží baterie až 19 dní, takže pokud bychom cestovali, nebo nutně nepotřebovali využívat UV sterilizátor každý den, je možné mít celou stanici většinu času bokem a jen si do ní ukládat hlavice. 

Ústní sprcha stejné značky je pak pro ty, kteří mají tento způsob čistění mezizubních prostorů v oblibě. Pokud ale používáte raději nitě, je to samozřejmě také vhodná alternativa. Já se třeba bez mučení přiznám, že ústní sprcha je pro mě jen velmi občasná záležitost, manžel ji ale od pořízení využívá opravdu denně.

Jak čistit zuby dětem?

Platí, že minimálně od prořezání prvního zoubku je důležité se o dutinu ústní starat. Jedná se sice o dočasné zoubky, ale ty musí vydržet, než se objeví stálé. Běžně jsou dostupná a často opakovaná následující pravidla:

  • Čistit každý den ráno i večer. U úplných miminek nejlépe gázou navlečenou na prst, případně gumovým náprstkem.
  • Pro větší batolata a děti už využívat kartáčky do ruky, dle věku.
  • U miminek není pasta potřebná, později hledejte pastu bez fluoru.
  • Dbejte na prevenci u zubaře, první návštěva je ideální po prořezání prvního zoubku, nejpozději pak do jednoho roku dítěte, důležitá je tato návštěva i z psychologického hlediska - aby děti neměly do budoucna strach.

Tím vším se řídíme i my doma, aktuálně jsme ve fázi, kdy má náš syn svůj vlastní kartáček, kterým se učí zoubky čistit. Z mého pohledu je v tomto nízkém věku důležité, aby se naučil pečovat o zuby sám, bez elektrických pomocníků. Samozřejmě dočišťuji, to mně čeká ještě pěkných pár let 🙂 

A teď už by mě zajímalo, jak vypadá péče o zuby ve vaší domácnosti? Co vám vyhovuje, nebo u čeho jste naopak zjistili, že to nebude ta pravá cesta? 

-----------------------------------------------------------------

Tento článek vyšel s podporou TrueLife

Zkoušela jsem "přírodní" kartáček z takového toho dřeva, co se rozžvýká a to mi FAKT nevyhovovalo. Zůstala jsem u klasického kartáčku a dlouho jsem hledala vyhovující zubní pastu. Požadovala jsem pastu bez fluoru, s obsahem xylitolu, ale zároveň jsem nechtěla žádné pěnidlo, atd.... zkrátka byla to věda najít značku, která by splňovala mé požadavky Nakonec jsem našla jednu Ben&Anna a jsem spokojená - obsahuje totiž i calcium hydroxyapatit a navíc má ekobalení.
Za mě je strašně důležité, aby mi všechno vyhovovalo, takže klidně zainvestuju více, jen abych se při čištění zubů cítila spokojeně. Pro děti totéž - měkký a hezký zubní kartáček, ne moc velký a protože mám tři děti, můžeme si dovolit 3 zubní pasty s různými příchutěmi (od značek Jack and Jill a Coslys) a děti je velmi rády kombinují. Každý den si "vymýšlejí", co si na kartáček napatlají a jsou spokojené a nechají si zuby rády vyčistiti.
K elektrickým zubním kartáčkům moc důvěru nemám, o těch sonických toho zatím moc nevím, určitě mě zaujaly stejně jako možnost používání ústní sprchy.
Jinak k nezbytné péči o zuby patří především strava. Velmi mě "baví" klasické univerzální rady (bohužel i tady na MK a dokonce i od těch, kteří by měli být odborníky) jako "vynechte cukr a džusy" a "jezte potraviny s obsahem vápníku" jako univerzální řešení na zdravé zuby. Tyto velmi zjednodušené informace ukazují na velkou neznalost problematiky stravy a jejího vlivu na zdraví a stav kostí a zubů (pro zdravé zuby je důležité konzumovat mnohem více než jen vápník a dokonce přebytek vápníků může být problém, a také je důležité snížit příjem nejen cukru ale i dalších látek, které třeba některé minerály blokují, atp.). Pak se lidi diví, že tyto zjednodušené rady nefungují a zuby se kazí dál...
Takže nejen vnější péče (čištění), ale i vnitřní (strava). Nemusí to vyřešit vše, ale obojí je důležité a hodně to pomůže.

30. zář 2019

Naše rodina používá klasické kartáčky značky Curaprox. Vyhovují nám svojí měkkostí a děti mají možnost si vybírat z několika barevných provedení. O elektrickém kartáčku jsem kdysi uvažovala, ale dentální hygienistka říkala, že jsou spíše vhodné pro nějakým způsobem pohybově omezené lidi nebo jak to napsat. Takže jsem to nepořídila. O sonických kartáčcích zatím nic nevím.
Dětem zuby dočišťujeme a ještě taky dlouho budeme. dokonce nám bylo doporučeno to dělat klidně až do 9 let. No, a co se týče mě jako dospělé, tak já bohužel bojuju s tím, že nejsem schopná mezizubní kartáčky používat denně. Měla bych se kousnout a toto změnit.

2. říj 2019

Začni psát komentář...

Odešli