redakce
28. bře 2019
1735 

Miminka narozená na jaře: Co vše jim pořídit do výbavičky?

Pokud očekáváte narození svého miminka v jarních měsících, možná vás trápí, jakou výbavičku si pořídit, abyste vzhledem k tomuto proměnlivému ročnímu období byla připravená na všechno.

Z pohledu přírody je narození miminka v jarním období nejlepší načasování. Většina mláďat ve volné přírodě se rodí na jaře - nastávající maminky měly přes zimu dostatek času na odpočinek, jejich potomci se narodí do relativního tepla a až překonají nejkritičtější období bezprostředně po narození, počasí i potrava bude v nejideálnějším bodě.
Dnes máme topení, mnoho skvělých materiálů, které dokáží udržet teplo i odpuzovat vodu. Abyste zajistili co nejkomfortnější novorozenecké období vašeho děťátka, stačí se jen zorientovat a připravit.

Pokročilé těhotenství na konci zimy může být těžké

Velkou nevýhodou porodu na jaře může být nutnost nakupování těhotenského oblečení. Zatímco v létě si těhotné žen vystačí s několika šatami a pantoflemi, maminky, které mají termín porodu na jaře, obvykle musí investovat do zimních a jarních kabátů a pohodlných bot.
Na druhou stranu můžete toto oblečení využít i krátce po porodu, než venku vypukne pravé teplo. Všechno oblečení pak můžete prodat třeba na bazárku Modrého koníka a koupit si za utržené peníze věci, které budete potřebovat, až se oteplí a vaše bříško se zatáhne.
Jestliže jste se celou zimu musela složitě svlékat a oblékat do několika vrstev, navíc s obřím břichem, odměnou vám může být, že příchod vašeho miminka bude doprovázet zlepšení počasí a vy po jeho narození nebudete muset oblékat drobečka do teplých vrstev.

Výbava pro miminko s ohledem na počasí

Věc, která vás bude zřejmě trápit nejvíce, je nakoupení výbavy pro miminko. Jaro je období, kdy je počasí těžko předvídatelné. V dubnu se za normální dá považovat teplota kolem deseti stupňů, ale možné je, že na jeho konci bude i kolem pětadvaceti.
Zatímco například Britové jsou na tyto výkyvy tak zvyklí, že jejich šatník obsahuje několikero univerzálního oblečení pro celou rodinu, u nás je adaptace na počasí vždy tak trochu složitá. I pokud je termín narození vašeho miminka například na konci dubna, počítat je lepší se vším. Překvapit váš může déšť, vítr, mrazíky, ale i velké teplo.

Priorita číslo jedna - připravený kočárek nebo nosítko

Pokud budete vaše miminko vozit v kočárku, určitě si k němu nezapomeňte pořídit pláštěnku na kočárek. U některých typů kočárků je nasazování pláštěnky složitější, proto si dejte čas s nácvikem. Se cvikem je to ale hračka. Až budete nasazovat pláštěnku v lijáku a vichřici, určitě si za vynaloženou námahu poděkujete.
Na ukládání pláštěnky do kočárku, aby nezabírala prostor, kam si dáváte nákup nebo nezbytnosti s sebou, se pak prodává mnoho vychytávek. Vaše cesty za čerstvým vzduchem budou o moc jednodušší.

Velkou otázkou je také nákup fusaku. Jarní fusak, který není tak teplý, můžete vždycky doplnit další dekou či teplejším oblečením. Větší zima bude pravděpodobně trvat jen pár dní, než bude konečně tepleji.
Na druhou stranu, pokud koupíte zimní fusak dostatečně dlouhý, můžete ho využít i na zimu, kdy se vám do něj vaše miminko ještě určitě vejde a plně ho využijete. Pokud se rozhodnete koupit fusak, který vám vydrží i na další podzimní a zimní sezonu, počítejte s tím, že musí pasovat i do kočárku, který vám bude sloužit až odložíte hlubokou korbičku.
Pokud chcete vaše miminko nosit v šátku nebo nosítku, určitě se vám i na jaře vyplatí koupě nosicí bundy. Ochrání vás i vaše miminko před ranní či večerní zimou, která na jaře ještě dlouho převažuje. Můžete jí také využívat jako pláštěnku, abyste nemusela držet deštník.

Na procházky s kočárkem vybavte i sebe

První měsíce života miminka bývají řízeny jeho častým spánkem, které je často spojeno s vycházkami v kočárku. Buďte připravená na četné projížďky, nezapomeňte na to dobře vybavit i sebe. Určitě se vám vyplatí investice do dobrých bot, které snesou delší trasy i nepřízně počasí. Skvělým pomocníkem, když máte plné ruce, je pak pláštěnka nebo softshellová bunda, která vás ochrání před počasím a je pohodlná.
Pokud budete miminko nosit, investice do ochrany svého těla před počasím je víceméně nutná, abyste měla volné ruce. Nákup bundiček a pláštěnek se vám vyplatí, určitě i příští rok je využijete.

Pokud vás trápí otázka, jak často budete moci s miminkem chodit ven, odpověď je snadná - pokud budete dobře vybaveni, abyste nepromokli a neprofoukli, můžete si jara užívat plnými doušky bez omezení.

Jak vybírat oblečení pro miminko?

Pokud si připravujete výbavičku dopředu, určitě počítejte s tím, že třeba až do června, kdy by mohlo být už teplo, využijete bodýčka i pyžamka s dlouhým rukávem. Hodit se vám budou určitě i čepičky a rukavice. Nakoupit můžete teplejší i ty čistě bavlněné a střídat je podle tepla a sluníčka. 

Možná využijete i sadu teplejších ponožtiček. Pokud se bojíte o teplo nožiček miminka, nenavlékejte ho do botiček. Nechte jim volnost a udržujte je v teple ponožkami a dekami.

Pokud budete používat fusak v kočárku, asi se vám už nevyplatí nákup kombinézy. V teplém fusaku bude miminku na jaře stačit bundička nebo teplejší svetry a mikiny. S oteplováním budete ubírat vrstvy a kombinézu koupíte až na příští zimu, kdy ji využijete určitě.

Jak na sladké spaní jarního miminka

Pokud bude mít vaše miminko svojí postýlku, kde bude spinkat, popřemýšlejte o teplotě, jakou máte doma. Pokud máte raději chladněji, což je pro spánek zdravější, ale bojíte se, aby miminku v noci nebyla zima, dobrým řešením místo peřinky může být spací pytel.
Ten se podobně jako fusak upne na miminko, aby se neodkrývalo. Koupit ho můžete i s rukávy nebo bez nich. Miminko si v těsném prostoru vytvoří příjemné teplíčko, nebudete ho tak muset oblékat do nepohodlných vrstev oblečení a bát se, že k němu někudy potáhne.

Jaro vás provede šestinedělím a prvními měsíci po narození miminka

To, že se vaše miminko narodilo na jaře, je pro celou rodinu velká výhra. Procházkami venku si můžete jaro pořádně užít, pokud do něj zapojíte celou rodinu, určitě vám všichni poděkují, že jste je příjemným pohybem dostala z jarní únavy.

Pokud i vy sama budete po porodu cítit nedostatek životního elánu, z přírody se vám bude čerpat nejlépe. Užijte si jaro, dívejte se na probouzející se přírodu a vaše miminko, které se v souladu s ní narodilo.

Zelenající se příroda a naděje na příjemné teplo a slunce vás obohatí i na duši. Zvykání si na nový životní styl, ve kterém jste maminka starající se o nový život, bude se sluncem v zádech a zpívajícími ptáčky krásným obdobím. Užijte si ho ve zdraví!

Autor: mblumtritt

Jarní děti jsou super. Mám oba starší kluky narozené na jaře, začátkem května a v půlce března. Na staršího jsem opravdu kombinézu ani fusak neměla,až na podzim. Na mladšího jsem využila i ten fusak i nějakou tenčí kombinézu,potom flisovy overal. Bylo super chodit hned ven,velmi brzo už bylo teplo,takže po pár týdnech jsme bývali venku celý den. Nejmladšího syna mám narozeného koncem ledna a je to horší. Už bych chtěla teplo, opravdové jaro. Sluníčko mi u starších pomáhalo na únavu z nevyspání. A nemusel člověk sebe ani dítě moc oblékat.
U starších jsem se v zimě vešla do své bundy a na jaře už nosila ponča,nebo rozepnuté sáčko..a teď jsem využila teplou těhotenskou bundu.Jinak si ani na těhotenství květen- leden nemůžu stěžovat.

28. bře 2019

Já myslím, ze každé roční období, ve kterém se miminko narodí, je krásné a svým způsobem "výhodné a lepší", než ty ostatní😉

28. bře 2019

Začni psát komentář...

Odešli