redakce
14. únor 2018
1113 

Otec na rodičovské dovolené: vzácnost nebo běžná praxe?

„Někde jsem četla článek o tom, že otec dá doma dítěti úplně jiné předpoklady k základům do života. Jako třeba víc samostatnosti, větší riskování, rychlejší rozhodování. Matka zase víc citu, něžnosti, empatie, tvořivosti....“ Agne z diskuzního fóra.

Mateřská nebo rodičovská dovolená?

Mateřská dovolená začíná 6 – 8 týdnů před termínem porodu. Slouží především k načerpání sil na náročný den D, dokoupení výbavičky pro miminko, eventuálně dohnání restů na předporodním kurzu. Poté plynně navazuje šestinedělím, které je asi nejnáročnější z celého těhotenství a následného mateřství. V tomto hájeném období si zvykáme na nového člena rodiny a především se dáváme dohromady po porodu. Celková délka mateřské je pak 28 týdnů (v případě dvojčat a vícerčat až 37 týdnů).

Oproti tomu na rodičovskou dovolenou mohou nastoupit i muži. Maminky ji čerpají ihned po skončení mateřské, tatínkové na ni mohou nastoupit prakticky v den narození dítěte. Trvá 2 až 4 roky, podle rozložení a preferencí rodičů, jak dlouho chtějí nebo mohou (hlídání, školka a podobně) zůstat s dítětem. Jen pro zajímavost: je možné, aby v jeden okamžik byly doma oba rodiče. Maminka na mateřské a tatínek na rodičovské. Od 1.2.2018 dokonce začala platit tzv. otcovská dovolená, tedy týden volna pro novopečené tatínky.

Tradice naruby

Proč tatínci mění letité tradice a střídají se s maminkami na rodičovské dovolené? Důvodů je hned několik. Ten první je zcela prozaický: touha být co nejblíže svému dítěti a prožít s ním všechna jeho poprvé. Přiznejme si to, možná v tom je i trochu zdravé sobeckosti. Možná jste si toho nevšimli, ale otcové vmínají pokroky a růst svých dětí spíš zprostředkovaně, skrze matku a její vyprávění, fotografie a videa. Tatínkové tak slyší a vidí první potomkovo slovo, krůček, lžičku s přesnídávkou skrze telefon. Pomalu, ale jistě tak nastává doba, kdy budou chtít být u těchto přelomových okamžiků i oni.

„Manžel byl s malou půl roku doma. Zvládl to úplně s přehledem a dcera k němu má úplně jiný vztah než starší dcera. On zase oceňuje moji práci doma, není to žádná dovolená. Jinak manžel vydělává daleko víc než já, ale chtěl si udělat přestávku a trochu si užít holky, protože hodně pracuje a starší dceru viděl v podstatě o víkendech.“ radka8888 z diskuzního fóra Chlap na rodičovské dovolené.

Být hrdým a dobrým otcem není samozřejmost. Najdou se i tací, kteří se nové role zaleknou a většinu svého času raději tráví v práci nebo s kamarády. Nemusí jít o nechuť nebo strach z nového člena rodiny, ale potřebu zajistit rodinu materiálně.Jenže na úkor času stráveného s rodinou. Naštěstí jich není tolik, a v parcích, dětských hřištích a obchodech vídáme tatínky s kočárky dokonce i dopoledne. Tedy v době, kdy by měli být v práci. A přiznejme si to: muž s kočárkem je zatraceně sexy!

V neposlední řadě bude mít také partner možnost vyzkoušet si, co všechno obnáší ona rodičovská "dovolená". Že to není jen o procházkách, courání po obchodech a koukání na televizi. Věřte, že pak si vás bude vážit mnohem více.

„My jsme to měli tak, že já jsem byla doma první rok a manžel další rok a půl. Byla to správná volba pro všechny. Žádná druhá směna mě doma nečekala. Uklízelo se a pralo o víkendu společnými silami (a je to tak doteď). Teplé večeře nemáme zavedené a k obědu sobě a dceři vždy něco uvařil. Vyžadovalo to ode mě jen trochu plánovat jídelní lístek.“ eva267 z diskuzního fóra Chlap na rodičovské dovolené.

Kdo více vydělává?

Lví podíl na této skutečnosti nese i velice populární blog Deníček moderního fotra. Pravda, rodičovské slasti jsou zde vylíčeny poněkud dramaticky, ale to nic nemění na tom, že díky „fotrovi“ padlo jedno velké tabu: muž se stará o dítě (a pokud možno také o domácnost) a žena vydělává.

„…já to chápu snad jen v případě, kdy žena vydělává opravdu o hodně víc než muž. Že by tu ztrátu jejího příjmu rodina více pocítila…“ ninive211 z diskuzního fóra Chlap na rodičovské dovolené

A tím volně přecházíme k dalšímu důvodu muže na rodičovské: je to zkrátka ekonomicky výhodnější. I když situace, kdy ženy dostávají za stejnou práci výrazně méně peněz než muži, není ničím neobvyklým, stane se, že je to právě žena, kdo je v partnerské dvojici finančně úspěšnější. Pokud jí to nevadí a po skončení mateřské znovu nastoupí do práce a vydělává, je to v pořádku. Musí si tím být ale naprosto jista, aby později nedocházelo k výčitkám svědomí.

Čistý stůl i svědomí

Před takovým rozhodnutím si společně sedněte ke stolu a zvažte všechna pro a proti.

Opravdu se vyplatí, když zůstane tatínek doma s dítětem?

Umožní mu to zaměstnavatel?

Je muž připravený převzít plnou zodpovědnost za miminko se vším, co k tomu patří? Zvládne připravit dětskou přesnídávku, ohřát mléko a přebalit nejmenšího člena rodiny sám a bez potíží?

Pokud jste na všechny (nebo alespoň většinu) otázek odpověděli „ano“, jděte do toho!

„Znám rodinu, která do toho šla, aby manželka neztratila dobrou pozici v práci. U dítěte vznikla totální panika z odloučení, chlapeček jim večer odmítal jít spát, protože ráno už maminka doma nebyla (přestože otec je fakt pohodář a taky se o dítě staral výborně). Nějak se s tím poprali, ale když kamarádka otěhotněla znova, přiznala, že to stále vnímá jako chybu a s druhým raději skončila v práci a žili z polovičního příjmu manžela, než to opakovat." jezz1e z diskuzního fóra Chlap na rodičovské dovolené

Jak to bude s penězi

A teď trochu čísel: rodičovský příspěvek je pro všechny stejný: 220 000 Kč. Tento „balíček peněz“ je vázán na dítě, nikoli na osobu, která se o něj stará. Je pouze na vás, jak se rozhodnete tuto částku rozdělit. Tento příspěvek můžete čerpat do 4 let věku dítěte. Od ledna 2018 se výše měsíčního příspěvku zvedla maximálně na 34 470 Kč, ale nesmí přesáhnout 70% výše hrubého měsíčního výdělku.

Například: kdo vydělával 30 tisíc hrubého, bude moct celkových 220 tisíc korun vybrat nejrychleji během deseti měsíců.

V momentě, kdy se rozhodnete se v půlce rodičovské s partnerem vystřídat (např. v dvou letech miminka) tato částka bude vyplácena stejně muži jako ženě. Neznamená to, že každý rodič dostane 220 000 Kč – jak už bylo řečeno: suma se váže na dítě, nikoli na osobu, která se o ni stará.

„Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.“ J.a.n.i. z diskuzního fóra Matka na mateřské, otec na rodičovské – jde to?

O této změně je potřeba informovat svého zaměstnavatele a také příslušný Úřad práce. Tam stačí, aby maminka podala žádost o ukončení rodičovské. Je to poslední den v měsíci, než znovu nastoupí do práce. V ten samý den o příspěvek požádá i tatínek. 

A ještě připomínka od chytré maminky Lejly: „Podmínkou nároku na tuto peněžitou pomoc v mateřství (PPM) je účast pojištěnce na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM. Do doby účasti na nemocenském pojištění se pro nárok na PPM započítává: doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno..“ Lejla95 z diskuzního fóra Otec na mateřskou? Co musíme udělat?

Tak jak to vidíte vy? Jste rozhodnuty nechat tatínka doma s dítětem? Podělte se s námi o své zkušenosti nebo se jen nechte inspirovat:

Chlap na rodičovské dovolené

Otec na mateřské, co musíme udělat?

Otec na mateřskou: co musíme udělat?

Přepsání rodičovské dovolené na otce

Rodičovský příspěvěk přes otce

Zdroje informací:

Bakalářská práce Karolíny Zdražilové Rodičovská dovolená očima mužů na rodičovské dovolené, MU, pedagogická fakulta, katedra sociální pedagogiky, Brno 2016

https://www.penize.cz/rodicovstvi/321273-dovolena-pro-novopecene-otce-kdo-ma-narok-a-kolik-dostane">

https://www.penize.cz/rodicovsky-prispevek/326065-rodicovsky-prispevek-od-roku-2018-mesicne-dostanete-vic

Proč tam nejsou aktuální informace? Od ledna 2018 by se měl dát RP vybrat ve vyšší částce než 11500 Kč za měsíc (samozřejmě za splnění určitých podmínek), ne?

14. únor 2018

no copak, jesi se na to cítí žena.... ale jak se cítí muž? je to trochu tabu, ale osobně si myslim, že většina neunese dobře tu změnu nebejt živitel a najednou bejt tak nějak položenská....
jednou muž má pindík a vyytvoří mimino za sekundu a žena má dělohu a prsa, z kterejch teče mlíko. a příroda není tak úplně blbá, když to takhle zařídila. nešla bych zásadně proti těm rolím. to není o tom nevypomáhat si na obou stranách, pozor.
ale i z hlediska dítěte, mimino potřebuje hlavně mámu. takže když už, ať si to lidi dělaj s tříletejma dětma, ne s kojencem.

14. únor 2018

Tatinek byl na rodicovske se starsim, chysta se i s mladsi. Vystridali jsme se v 15 mesicich, kdy uz syn jedl "normalni" stravu. Tatinek se uz predem hlasil, ze by rodicovskou rad zkusil, duvod byl i financni.
Vse dobre dopadlo, tatinek si uzival, jak ho na hristi a krouzku maminky obdivovaly, syn si uzil tatinka.
Pokud vas manzel/pritel je ochotny na rodicovskou jit, muzu jen doporucit 👍

15. únor 2018

Partner je taky na RD, u nás je to ten důvod finanční. Syn nijak nestrádá, ráno se s ním rozloučím, zamává mi, když přijdu, s úsměvem mě vítá. S tatínkem si to užívají, hlavně polovinu doby, co jsem pryč, syn prospí, zbytek času mají různé aktivity. Já se synem i tak trávím hodně času, pracuji částečně i z domu, takže zatím máme opravdu spokojené dítě.

15. únor 2018
redakce
autor

@vilibalda Díky moc za upozornění! Už jsme doplnili aktuální info 🙂

15. únor 2018

@haanja Dobrý den, můj táta byl se mnou i s bráchou také na rodičovské dovolené a myslím, že to mělo pozitivní vliv na náš vztah.. Na základě této zkušenosti jsem se rozhodla napsat bakalářskou práci na téma Otec na rodičovské dovolené a jeho vztah s dítěte. Studuji psychologii a myslím, že by tato práce mohla ostatním tatínkům pomoci s rozhodováním zda jít, či nejít na rodičovskou.. Z tohoto důvodu budu velmi ráda za všechny zkušenosti. Kdyby měl Váš manžel chuť podělit se o zkušenosti do mé bakalářské práce, kontaktujte mě na email richterova.sabi@gmail.com .. Budu Vám velmi vděčná. Děkuji, hezký den, s pozdravem Sabina

10. říj 2019

Začni psát komentář...

Odešli