redakce
23. únor 2018
1192 

Porod do vody má své odpůrce i příznivce. Kam patříte vy?

I přesto, že se v České republice porod do vody netěší takové popularitě jako v zahraničí, stává se čím dál více oblíbenou metodou alternativních porodů. A jak už to tak u takových věcí bývá, vyvolává řadu bouřlivých diskuzí. Pravdou ovšem je, že i přesto, že o něm hodně budoucích rodiček uvažuje, většina nakonec do vody neporodí.

Co to vlastně je?

Jako o porodu do vody mluvíme o takovém porodu, při kterém probíhá vypuzovací fáze (druhá doba porodní) pod úrovní vodní hladiny. Před vlastním porodem plodu může rodička strávit v bazénu/vaně různě dlouhou dobu, pokud ale dítě porodí mimo ní, nejedná se o porod do vody. Jednoduše řečeno, abychom mohli hovořit o porodu do vody, musí se miminko narodit po vodní hladinou.

Tato metoda porodu je v České republice akceptovaná od roku 1999. Česká gynekologická společnost však stanovila podmínky, za jakých je možné porod ve vodě připustit. Patří k nim i požadavek podpisu rodičů pod informovaný souhlas s porodem do vody, který by měl obsahovat i seznam možných rizik. 

Předpoklady pro porod do vody

Těhotná žena, která se rozhoduje pro porod do vody, nesmí mít žádné zdravotní problémy. Její těhotenství musí probíhat fyziologicky a musí dosáhnout aspoň 37 ukončených týdnů bez přítomností známek hypoxie (sníženého obsahu kyslíku) či jiných problémů plodu. 

Tyto podmínky se znovu zkontrolují před samotným porodem. Nastávající maminka musí mít při příjmu fyziologický nález a děťátko musí mít normální ozvy na monitoru. Pokud tyto podmínky žena splňuje, nebyla jí podána během posledních čtyř hodin analgetika nebo epidurál, nemá žádnou infekci a podepíše informovaný souhlas, porodnice se porodu do vody nebrání. Už stačí jen provést výplach střev, tzv. klyzma u nás známější pod názvem klystýr. Výplach střev je v případě, že chce žena v ČR rodit do vody, povinný. Je to z hygienických důvodů, aby se zamezilo úniku stolice do vody a snížila se tak pravděpodobnost možné infekce.

Některé porodnice také požadují přítomnost otce, nebo jiné doprovodné osoby u porodu pro případ nutného transportu rodičky z lázně.

Kontraindikace porodu do vody

Porod do vody je kontraindikován při výskytu jakékoliv porodnické nebo jiné patologie v průběhu první a druhé doby porodní, při podání analgetik anebo epidurální analgezie a též při známé infekci rodičky (např. hepatitis, HIV pozitivní apod.). Také se nemá jednat o polohu koncem pánevním a vícečetná těhotenství.

Pokud mají lékaři podezření, že miminko by mohlo trpět nedostatkem kyslíku, což se může zjistit například zakalenou (zelenou) plodovou vodou, porod do vody není možný. Zakalená plodová voda signalizuje, že už se do ní dostal obsah střev miminka. Při normálním porodu na souši si s tímto lékaři běžně poradí. Když se hlavička miminka dostane ven z porodních cest, odsají odsávačkou vodu z úst. Tím, že dýchací orgány jsou ještě stlačeny v porodních cestách, předejde se tím vdechnutí kontaminované plodové vody. Jakmile se totiž miminko dostane celé na svět, nadechne se a rozepne plíce na několikrát větší objem a vše, co se dostalo do ústní dutiny, se dostane do plic. Pokud by žena rodila do vody, lékaři by neměli k hlavičce přístup a nemohli by vodu odsát. 

Kde takto můžu rodit?

Porod do vody v současné době umožňuje asi 25 porodnic v České republice, ale pokud o takovém porodu uvažujete, informujte se přímo v porodnicích ve vašem okolí. Některé informace na internetu jsou totiž zastaralé nebo neaktuální.

Porodnice, která nabízí porody do vody, musí mít schválen provozní řád, ve kterém má hygienikem schválenou vodní lázeň. Vodní lázní může být vana nebo bazén, který je součástí samostatného porodního boxu. Porodu do vody musí přihlížet alespoň 1 porodní asistentka a 1 ošetřující lékař, kteří mají s porodem do vody zkušenosti. Porodnice, která má dostatečné zkušenosti s porody do vody je ta, ve které je 25 % porodů z celkového počtu porodů veden jako porod do vody.

Jaké to má výhody?

"Relaxace v teplé vodě má velké množství výhod, vede k snížení vnímání bolesti, k snížení potřeby farmakologického tlumení bolesti, lépe zajišťuje kontinuální průběh porodu a příznivě působí na kladné emocionální prožití porodu, což má blahodárný vliv na dítě," objasňuje výhody relaxační vany staniční sestra Gynekologie a porodnictví Mgr. Renáta Dobranská. 

Z pohledu rodičky

  • snížení bolesti
  • snížení poporodních depresí (stimulace oxytocinu, který nastavuje mateřské chování)
  • rychlejší samotný porod (urychlující efekt teplé lázně)
  • menší poranění z důvodu nástřihů hráze, jelikož tkáně jsou ve vodě pružnější a není častý důvod k nástřihu hráze

Z pohledu novorozence

  • rychlejší samotný porod (urychlující efekt teplé lázně)
  • psychicky i fyzicky uvolňující efekt teplé lázně
  • usnadnění přechodu z matčina těla ven (uklidňující efekt teplé lázně)

Jaká jsou rizika?

  • zvýšená možnost infekce z úniku výkalů do vody, neboť vodu nelze dezinfikovat
  • snížení kontrakcí vlivem uklidňujícího účinku teplé lázně a tím i zpomalení průběhu porodu (proti tomu se osvědčilo umístění rodičky do lázně až když je hrdlo více otevřené, cca 5 cm), tedy správné načasování
  • špatná kontrola ztráty krve matky (z tohoto důvodu se doporučuje porod placenty již mimo vodu, čímž se i sníží riziko možné infekce)
  • horší možnost kontroly hrdla
  • omezený přístup porodníka k plodu
  • větší finanční náklady na porod
  • komplikovaný přesun na porodní lůžko, prodlužení doby k provedení život zachraňující operace

Jak přesně probíhá?

Pokud máte za sebou klystýr, může se začít napouštět vana. Teplota vody v lázni by neměla být vyšší než 38 °C. Můžete využít i aromaterapie (éterický levandulový olej) kápnutím do vodní lázně.

První doba porodní

Do vodní lázně je vhodné vstoupit na začátku aktivní fáze první doby porodní, kdy už jsou porodní cesty otevřené zhruba na 4 cm. Pobytu ve vodě můžete využít opakovaně.

Vstoupí-li se do vody dřív, může se stát, že vám několika hodinový pobyt ve vodě nebude příjemný. Zkušená porodní asistentka vám proto (v případě, že chcete do vody opravdu rodit) doporučí ze začátku úlevovou polohu mimo vanu, například na míči, na vaku, vleže na boku, využití sprchy.

Většina maminek, které využily možnost pobytu ve vodní lázni v první době porodní, ji popisuje velmi pozitivně. 

"Při obou porodech jsem byla v první době porodní ve vaně a ta vřelá voda měla neskutečně pozitivní vliv na kontrakce. Řekla bych opravdu přirozený epidurál."

Při delším pobytu ve vodě je vhodné doplňovat ztráty tekutin vzniklé pocením pitím slazeného čaje a minerálek. Personál pravidelně kontroluje srdeční frekvenci plodu, váš krevní tlak, puls a tělesnou teplotu.

Většina maminek si sice pobyt ve vodě v první době porodní užívá, ale na samotný porod potom z vany vylézají i v případě, kdy porodnice by jim porod do vody umožnila. 

"Každopádně se mi nechtělo do vany rodit - jenom osobní pocit. Najednou jsem cítila, že musím ven." svěřila maminka na koníkovi.

Jiným se nedařilo najít ve vaně tu správnou oporu na tlačení. "Já tu volbu měla, ale nakonec jsem z vany vylezla, nebylo se za co zapřít a taky mi voda nedělala moc dobře."

Druhá doba porodní

Pokud se rozhodnete ve vodě zůstat, můžete přejít k samotnému porodu. U toho musí být přítomný lékař a porodní asistentka. Poloha, kterou pak ve vaně zaujmete, není předem určená. Můžete rodit vsedě, ve dřepu či kleku. Vše záleží na vaší domluvě s porodní asistentkou, která vám pomáhá najít tu nejpříjemnější polohu.

A pak se jde na samotný porod, který samozřejmě probíhá u každého individuálně. Jedna maminka se s námi na Modrém koníkovi podělila o svůj porodní příběh:

"Doktor přišel a přidřepnul si vedle vany a krásně mě povzbuzoval, PA vnitřním pohmatem zjistila hlavičku a šlo se na věc. Na první pořádné zatlačení jsem se málo nadechla a nevydržela jsem celou dobu a hlavička zůstala napůl venku. Já jim říkám – ježiši a nestane se mu nic? A doktor – nebojte, dovnitř už nezajede, při další kontrakci se pořádně nadechnete, zatlačíte, rychle si přidechnete a zatlačíte a bude venku. Jak řekl, tak bylo. Miminko opravdu vyšlo ven na druhé zatlačení, cítila jsem mírné rupnutí, ale nebylo to bolestivé. Byl to ohromně zvláštní pocit, když se dítě dralo na svět, přišlo mi to tak lidské, ženské, přirozené, jako bychom tam byli jen my tři – já, partner a miminko. Dítě vyplulo ve 3:03 do vody a hned mi ho položili na tělo. Úžasné, sametové stvoření, krásně hlaďounké a neskutečně voňavé miminko!"

Na porod placenty se ženám potom doporučuje přesunout z vany na lůžko, ale občas placenta vyjde ven samovolně s následující kontrakcí. 

V přiloženém videu si můžete o porodu do vody udělat jasnější a názornější představu, nicméně jedná se o porod v zahraničí, kde jsou porody do vody praktikovány trochu jinak, viz info dále.

Byť ty maminky, které do vody rodily si to vesměs pochvalují, jsou i takové, které mají negativní zkušenost, samotný porod ve vaně jim nebyl pohodlný. "Já jsem do vody rodila v roce 2009 v Brně na Obilním trhu a za sebe porod do vody NEDOPORUČUJI. Možná je to v jiné porodnici jinak uspořádané, lepší prostornější vana apod. Může to být naprosto super, ale v porodní vaně na Obilním trhu, pokud chce žena ležet opřená zády o vanu jako já, tak nemá kde opřít nohy a musí je držet ve vzduchu silou břicha (protože opřít o vanu nepomůže, klouže to a vana není natolik široká, aby si žena mohla nohy přidržet rukama) a pak samozřejmě nejde rozumně tlačit. Takže za mě - pokud rodit do vody, tak ano, ale vkleče či v dřepu. Chce-li žena ležet, vana určitě ne."

Není voda špinavá?

V diskuzích se často maminky svěřují se strachem či nepříjemným pocitem, že by porodily miminko do špinavé vody. Toto je, ale velmi individuální. Podle zkušeností maminek voda (alespoň pocitově) špinavá nebyla.

"Jediné, s čím mě dostal můj muž, bylo to, že jak je možný, že když se koupu doma ve vaně, tak tam nechám větší binec, než když do té vany rodím. Žádná krev, žádná nehoda, prostě nic - opravdu dávám za pravdu tomu, že teplá voda uvolňuje svalstvo a pomáhá se uvolnit. "

"Rodila jsem v roce 2002 ve Vrchlabí a tam byla vana s průtokovou vodou, takže pokud se do ní nějaká krev dostala, ani o tom nevím."

Jak je to v zahraničí?

V cizině je porod do vody mnohem častější a populárnější než v našich končinách. V Americe již nabízí tuto možnost více jak 300 nemocnic, v Británii dokonce 75 % státních nemocnic umožňuje porod do vody. Je možné, aby porody do vody vedly samostatné porodní asistentky, na rozdíl od ČR není nutná přítomnost lékaře.

V zahraničí také existují pracoviště, kde ženy rodí do větších bazénů, kam se vejdou i jejich muži. 

Ve vyspělých zemích západní Evropy, např. Velká Británie či Holandsko jsou velmi běžné i domácí porody do vody. V těchto zemích fungují také společnosti, které nabízejí pronájem bazénu k rodičkám domů. Porodní bazének si ženy doma za pomoci duly nebo partnera nechají postavit a udržují vhodnou teplotu vody v bazénku, aby v ní mohla žena rodit. Této možnosti využila i maminka koníkovka, která žije v Holandsku.

"Bazén jsme měli doma sestavený od ukončeného 37. týdne. Tréninkově jsme ho napustili a o jednom víkendu i vyzkoušeli. Věděli jsme, jak dlouho trvá napuštění, jak dlouho vydrží voda pomoci ohřívacích elementů tepla atd. Pak už nezbývalo než jen čekat na ten správný okamžik."

Tato maminka dále popisuje, že domácí porod do vody pro ni byl velký zážitek.

"A můj zážitek z porodu do vody? Dle PA patřím mezi malou skupinu žen, kterým teplá voda kontrakce zvyšuje. Tím pádem jsem se dle nich daleko rychleji otevřela, než by to asi probíhalo bez vody. Já sama si neumím představit sedět nebo ležet na posteli. Voda mě krásně nadnášela. A samotný porod? Mám doopravdy intenzívní zážitek, že jsme s manželem rodili společně. On cítil každé napětí v mém těle, měl stejný úhel pohledu jako já a první viděl pohlaví našeho plaváčka."

Rodit do vody, nebo ne?

Jak budete rodit, to si musíte rozhodnout sama, případně se přizpůsobit vaší dané zdravotní situaci. Vždy je třeba zvážit všechna pro a proti.

"Za pětadvacet let praxe na porodním sále vím, že porodní personál má mnohdy z porodu do vody neodůvodněné obavy a na druhé straně těhotné ženy zase mívají nereálná očekávání," vysvětluje gynekolog Jan Říčánek.

"Příznivců i odpůrců porodů do vody je dost. Rád bych oba mnohdy nesmiřitelné tábory usmířil. Je dokázáno, že porod do vody nemá žádné negativní ani žádné pozitivní účinky na novorozence. Tudíž umožněme každé ženě zvolit si bez odsudků takový porod, jaký si sama přeje. Život i dlouhodobá praxe mne naučily pokoře a přesvědčily mne, že intuitivní rozhodnutí ženy, jak rodit, je mnohdy správnější než sofistikované rozhodnutí lékaře." 

Máte s porodem do vody zkušenost? Podělte se s námi v komentářích!

Zdroj informací:

https://www.modrykonik.cz/porod-do-vody/

http://www.evalabusova.cz/clanky/porody_do_vody.php

http://www.nemtru.cz/relaxacni-vana

http://www.azrodina.cz/2489-porod-do-vody

http://www.naseporodnice.cz/porod-do-vody.php

http://www.webmd.com/baby/water-birth#1

https://www.babycentre.co.uk/a542015/whats-a-water-birth-like

https://www.modrykonik.cz/blog/angelyn/article/plavacek-tonicek-aneb-nas-porod-do-vody-92ghl9/

Rodila jsem do vody v Krnově a můžu jenom doporučit!

23. únor 2018

Znám jednu, která jela 100km do porodnice, aby porodila do vody, pak zjistila, že jí to nevyhovuje a stejně porodila na "suchu" 😀 mě dělala dobře sprcha, do vody bych asi nerodila.

23. únor 2018

Porod do vody mě osobně neláká, ale bez sprchy si to teda neumím představit. 🙂

23. únor 2018

Jsem vždycky ráda, když porodnice udělají krok směrem k tomu, že rodička má maximální svobodu a možnost volby. Sama jsem si při prvním porodu vodu užívala během první doby porodní, jak mi bylo příjemné. Ve fázi vypuzovací vnímám ale více rizika než pozitiva. A pocitově mi změna uvnitř/venku, plodová voda/vzduch přijde prostě přirozená. Obecně je prostě nejlepší takový porod, který je podle přání rodičů. Psychickou pohodu a pohodlí vnímám jako základní předpoklad pro přirozený a bezproblémový porod.

23. únor 2018

Jednoznačně ano! Ve vodě jsem kontrakce (trvající přes 48 hodin) skoro necítila moc mi to pomohlo. Jen jsem jim tam už odpadala a musdla jsem na kapačku. Škoda 🙂 kdybych náhodou rodila ještě někdy tak chci určitě do vody 🙂

25. únor 2018

Já jsem chtěla rodit do vody,ale když jsem zjistila,že mi vadí i sprcha,tak jsem si to rychle rozmyslela.u druhého jsem vyloženě prosila porodní asistentku,že do sprchy nechci,že mi nedělá dobře...

11. bře 2018

Začni psát komentář...

Odešli