redakce
6. bře 2018
12136 

Správná manipulace s miminkem ovlivní jeho motorický vývoj

Fyzioterapeuté se shodují, že správná manipulace je u novorozenců a kojenců velmi důležitá a podstatně ovlivňuje jejich motorický vývoj. A také v tom, že dost často bohužel s miminkem manipulujeme nesprávně.

Čím je dítě mladší, tím větší vliv na něho naše manipulace má. Především u novorozenců musíme dbát zvýšené opatrnosti. Při zvedání, pokládání i přebalování bychom měly s miminkem pohybovat pomalu a klidně. Trhavé, rychlé a necitlivé pohyby u něho vyvolají tzv. Moroův neboli úlekový reflex, který přetrvává zhruba do 4. měsíce. Při něm miminko rozhodí rukama do stran a zároveň se spustí stresová reakce, kterou často doprovází pláč.

Jak správně s miminkem zacházet?

Dokud děťátko samo a jistě nedrží hlavičku, měly bychom ji vždy jistit my. Jeho hlava je oproti zbytku těla velice těžká a při jejím nekontrolovaném záklonu může velice snadno dojít k poškození jemných struktur dětské páteře, při intenzivnějším pohybu pak i třeba k otřesu mozku. S miminkem v žádném případě netřeseme, viz Syndrom třeseného dítěte.

Co se týká nošení a chování dětí, nejčastěji asi využijeme polohu „Klubíčko“ a „Tygřík“. Dokud není dítě dostatečně zpevněno v zádech, nenosíme ho ve svislé poloze. I na odříhnutí je lepší volit jednu ze zmíněných poloh. Nebojte, fungují stejně dobře jako známé (a nevhodné) přehazování přes rameno. Je nutné naučit se miminko chovat na obě ruce a pravidelně je střídat, abychom podporovali jeho symetrický rozvoj. Podívejte se na videa, kde obě polohy dobře uvidíte.

        Klubíčko

        Tygřík

Bezpečné přebalování

Při přebalování je důležité, abychom zadeček miminka zvedali za obě dolní končetiny. Nikdy jen za jednu. Také je dobré nechávat miminko nějaký čas bez plenek, které částečně omezují pohyb. Od narození necháváme miminka v bdělém stavu několikrát denně položené na bříšku, aby mohla trénovat zvedání hlavičky. Postupem času bude dítě na břiše trávit více a více času, což je pro další vývoj nezbytné.

Bezpečné koupání

Další kapitolou je manipulace s děťátkem při koupání. Je nutné dbát zvýšené opatrnosti, protože mokrý kojenec je velice kluzký. Jak správně miminko koupat, manipulovat s ním a hrát si, uvidíte v následujícím videu, které kromě klubíčka a tygříka nabídne i polohu pro mytí zadečku a postup zvedání a pokládání miminka.

Když trochu povyroste

Jak dítě roste a nabývá na jistotě v ovládání svého tělíčka, naučí se držet hlavičku samo, později zpevní celý trup při lezení a posadí se. V této chvíli se již nemusíme obávat nosit dítě vertikálně, jeho páteř je na to již připravena. V této fázi již většinou tráví dítě více času vlastním aktivním pohybem a opouští maminčinu náruč.

Jak vidíte, správná manipulace s dítětem není vůbec obtížná a přitom je velice důležitá. I v případě, že pediatr shledá nějakou nesrovnalost v motorickém vývoji vašeho dítka, můžete dobrou manipulací leccos ovlivnit. V tomto případě si ale raději nechte poradit od zkušeného fyzioterapeuta.

Super článek! Moc za něj děkuji ❤️

6. bře 2018

Pro odříhnutí mi teda "klubíčko" přijde až příliš stísněné (mačká bříško). Poloha "přes rameno" mi připadá přijatelnější - pokud se dodrží několik zádsad: hlavička miminka leží na rameni "nosiče"(aby netlačila na krční páteř), tělo miminka se opírá o hrudník "nosiče" (nikoliv že váha miminka se opírá o ruku "nosiče" podpírající zadeček - takže se páteř miminka nebortí vlastní vahou).
Líbí se mi ještě tenhle článek https://www.vanickovani.cz/klubicko-neni-jediny...

6. bře 2018

@kamste mě by se po klubíčku totálně zeblil 😀 pomáhalo jen přes rameno.

6. bře 2018
Komentář byl odstraněný

@no_title přesně tak - ale v tomhle článku je vyzdvihováno jako lepší než poloha přes rameno, která je uváděna jako špatná.
Všechny 3 moje děti dost silně ublinkávaly (ta nejmladší až do roka) a rozhodně jsem nechávala odříhnout přes rameno nebo jen v náručí (v sedě opřené o mě tak, aby si mohlo mimčo podudat můj malíček).

6. bře 2018
6. bře 2018

AAA zase naše Evička Peřinka Kiedronova. Sice není odbornik, ale daří se jí podkopat důvěru v sebe sama u rodičů výtečně. :(

6. bře 2018

@rajani jaké podkopání důvěry? naopak po přečtení její knížky jsem byla nabitá maximální sebedůvěrou v sebe a své miminko

6. bře 2018

tak prehozeni decka pres rameno jak pytel mouky nam doporucila sama fyzioterapeutka, kam jsme chodili na vojtovku. Kdyz jsem dite dala do klubicka, hned se poblilo. Po jidle teda. Jinak v nem taky nebylo kdovijak dlouho rado.

Jsou na konikovi jen zenske? Kvuli pravopisu. Ja myslim, ze tady nejsou jen zenske. Jsou tu i chlapi, sice mene, ale jsou.

Co me zaujalo, proc to priroda zaridila tak, ze vetsina nepoucenych rodicu manipuluje s ditetem vlastne spatne? Protoze mnoho pripadu lidskeho chovani je nejak podmineno. Treba namlouvani, sexualni chovani apod. Proc tedy priroda zaridila, ze rodice udajne poskozuji se deti nespravnou manipulaci? Neandrtalci urcite necetli clanky na internetu, kdo jim rekl, jak maji s ditetem spravne manipulovat? To se tady samozrejme nedozvim, ale vzdy me to napadne.

6. bře 2018

no ano, vlastne ublinkaval mi do 8 mesicu celodenne, nejen po jidle. A v klubicku tuplem.

6. bře 2018

@olivoill vy ano, spousta žen též a také spousta žen to měla naopak (z druhého tábora jich znám více).

6. bře 2018

@dokument taky neuznávám úplně všechny názory paní Kiedroňové, ale v mnoha věcech má pravdu. Ona strašně démonizuje jakoukoliv vertikalizaci, ale přitom si myslím, že miminku v nosítku, nebo v šátku musí být moc pěkně, samozřejmě když má zajištěnou hlavičku. Syna jsem taky neodchovala v klubíčku, ale na tygříka, protože klubíčko neměl vůbec rád. Nad tou přírodou taky často přemýšlím a doslova mě fascinuje jak jsme vůbec mohli jako druh přežít. Myslím si, že tím jak je "moderní" doba uspěchaná tak není čas na to být k miminku něžný tak jak by potřebovalo. Neandrtálci neměli mobil, instagram, facebook, modrýho koníka, nemuseli spěchat do práce, nemuseli celý den ondat po baráku a uklízet a starat se o nákup a vaření a ještě do toho se starat o mimčo. Myslím, že neandrtálky se prostě jen staraly o své dítě a o to ostatní se starali ostatní příslušníci kmene/smečky/rodiny...Tím jak je dnešní doba uspěchaná, je asi pro hodně rodičů jednoduší manipulovat s dítětem nesprávně, hlavně že to je rychlé a prostě co nejdřív je strčit do chodítka, hlavně ať mají rodiče klid a čas na svoje záliby a povinnosti
@rajani myslím, že maminek, kterým to podkopalo důvěru musela být drtivá menšina a to musely mít už nějaký svůj blok méněcennosti v hlavě, rozhodně si myslím že by základy správné manipulace měla znát každá žena dřív než porodí dítě

6. bře 2018

Jsem těhotná a prvorodička a momentálně zmatená, čemu mám teda věřit 🙂

6. bře 2018

@ajronka věřit máš jen sobě a miminku :P Tím že se budeš zajímat o správnou manipulaci nic nezkazíš, ale je to prostě každého volba a každý na to má svůj názor 🙂

6. bře 2018

Já spíš věřím v sebe, něco znám o fyzio (vertikalizace, podpora hlavičky, abdukcd-flekcni polohy DK apod). Že na trhu jsou kurvitka(=chodítka, visitka a tem se vyhnout). Ale total návod jak zvedat dítě a drzet - v šestinedělí jsou ženy neskutečně citlivé a myslím že je na místě podpořit (případně lehce poupravit) ale styl Kiedronove mi nesedí. Kór kdyz píše že její peřinka je lepší jak náruč rodičů.

6. bře 2018

@rajani tak já knížku přečetla ještě před porodem, takže na šestinedělí jsem byla nachystaná a nevybavuje se mi že by v knížce bylo něco o tom že lepší je peřinka než náruč (ale učůrávala jsem smíchy, když jsem každou chvíli četla "polovysypaná péřová peřinka") na tu manipulaci je prostě důležitý se připravit před porodem, pak tu ženskou nic nemůže vyvést z míry...mě je pani Kiedroňová neskutečně sympatická a je mi líto že se s ní nesetkám naživo, takže možná to je u tebe taky o osobním dojmu....Taky jsem občas dělala chybičky, chybovat je lidské, ale když pak prostě vidím v čekárně u doktora s prominutím ty krávy "maminky" jak "láskyplně" drží svý novorozeňátka za krk, jak jim při přebalování zvedají zadeček jednou nohou, tak to je mi opravdu do pláče a mám co dělat abych se udržela a neřekla jim nic sprostého

6. bře 2018

@olivoill no presne, jak jsme mohli jako druh prezit tisicileti... Ja si myslim, ze asi takove detaily se neresily. Byl prirozeny vyber a proste silnejsi prezil. A ze se spousta veci vlastne zatim neprozkoumala. Mne to prijde divne, ze by najednou nekdo prisel s tim, ze vlastne se spatne pritahujeme muzi a zeny a ze by to melo byt sprave tak a tak... nebo ze spolu nejak spatne provadime sex... chachaaaa. Spoustu veci delame podvedome, ani si neuvedomujeme a delame to spravne vlastne. Tak proc najednou toto delame pry blbe?

6. bře 2018

Mám ještě jednu připomínku: pokud má miminko široké balení nebo abdukční peřinku (obě moje dcery měly), tak některé vychvalované polohy jsou zcela nerealizovatelné.
Takže za mě - inspirace to je dobrá, ale jen inspirace.
PS pro redakci: tenkrát bych velmi ocenila nápady, jak manipulovat s dítětem v abdukční peřince a polohy na kojení (holky měly "dečku" nosit 23h denně). To by, myslím, byl i nyní přínosný článek pro spoustu maminek.

6. bře 2018

@olivoill mne treba nic nepripadalo nejaky prekvapivy, tezky nebo ze bych byla bezradna. Ale prej jsem ho nosila blbe. Pritom jsem nemela vubec strach s nim manipulovat, pri oblikani zadny problemy, proste byl muj a hned to vsechno slo automaticky. Navic teda ja jsem mela zlate dite. Ani nebrecel, nic ho nebolelo, v noci normalne spal, jen se nakojil a spal dal. Ve dne taky hodnej.

6. bře 2018

@olivoill ja se casto neudrzim a se slovy omlouvam se, vim, ze to neni ma vec ale vite, ze kdyz ji tahate za jednu nozicku ji ublizujete? A ppd. Jsem drzkata od prirody...A pak kdyz vidim kolik penez jde na leky, do zdravotnictvi a tolik toho by byt nemuselo. Chybi osveta. Neni hanba ze maminka vsechno nevi. Ale mela by byt jeji povinost se o to zajimat.

7. bře 2018

Mě se kniha líbí, pojmenování poloh taky super, dcerka spinkala v perinkach, hlavně je tedy měla pod sebou, ne vždy zavinute.

7. bře 2018
Komentář byl odstraněný

@absintka19 to já právě nedokážu, začít se bavit s cizím člověkem... ale když je to té mamince jedno, tak člověk nenadělá nic :( třeba moje matka absolutně nechápala proč utrácim peníze za takovou knížku, že je to blbost, pak odmítala chovat malýho tak jak jsem jí ukázala, takže jsem jí ho vůbec nepučovala, skoro nikomu v rodině, protože ty jejich názory že nějaká manipulace je blbost byli k pláči. Někoho to prostě vůbec nezajímá a ještě víc se to člověku zhnusí když mu to je vnucováno... je to prostě v rukou každé maminky, jestli se bude zajímat nebo ne

7. bře 2018

@olivoill jak rikas. I u nas v rodine jsem se setkala s nepochopenim jak to delat dobre a bohuzel i u me mladsi sestry ktera ma o den starsi holcicku-posazovani od mala, jen noseni na rukou ve vertikale, choditko, tvaroh v pul roce...no jo, jen chudak deti. Krasny den a hlavu vzhuru 🙂 stastna mama stastne dite 🌹

7. bře 2018

Začni psát komentář...

Odešli